Tuinieren is misschien nog wel gezonder voor je dan je denkt. Heb jij groene vingers? Lekker met je handen in de aarde wroeten, schoffelen of je rozenstruikjes snoeien, het helpt allemaal om stress terug te dringen. Ook als tuinieren niet helemaal jouw ding is of als je alleen een klein balkonnetje hebt, het is het overwegen waard om meer planten aan te schaffen. In dit artikel ontdek je de vele voordelen van tuinieren met wat handige tuintips.

Tuinieren betekent in de natuur zijn

De natuur heeft een positieve uitwerking op je immuunsysteem, op je geluksgevoel en op je gemoed. Vanwege de rustgevende werking van de natuur is tuinieren zo’n goede remedie tegen stress. Je bent lekker bezig in de frisse buitenlucht, je voelt de zon in je gezicht en je hoort het getjilp van de vogeltjes. Het zijn allemaal factoren die bijdrage aan een ontspannen gevoel.

Ga dus vooral even de tuin in na een stressvolle dag op het kantoor. De natuurgeluiden activeren het parasympatisch deel van je zenuwstelsel dat een grote invloed heeft op bijvoorbeeld je hart en bloedvaten. De geluiden verlagen je bloeddruk en je hartslag.

Bovendien lukt het beter je gedachten uit te schakelen in de natuur, omdat je aandacht meer naar buiten wordt gericht. Zo kan je beter afstand nemen van negatieve gedachten, kan je lichaam tot rust komen en kun je van stress herstellen.

Elke keer wanneer je in de tuin graaft, adem je ook microben in die zich in de aarde bevinden. De onschadelijke bacterie Mycobacterium vaccae stimuleert het immuunsysteem en zet de hersenen aan tot de productie van meer serotonine. Daarom geeft het je en gelukkig gevoel lekker in je tuin bezig te zijn.

Lees meer over de invloed van stress op je immuunsysteem 

Tuinieren staat gelijk aan beweging

Tuinieren is een actieve vorm van ontspanning. Je bent in de weer om je plantjes met water te begieten of je zit gehurkt onkruid te wieden. Vooral bij activiteiten als snoeien, schoffelen, zaaien en graven, gebruik je verschillende spieren. Je bent in beweging en je hoeft je aandacht maar op een ding tegelijk te richten.

Tuinieren kan best intensief zijn. Voor je het weet heb je een volledige work-out gedaan. Wanneer je in beweging bent, komen er twee stofjes vrij: BDNF en endorfine. Beide stofjes ondersteunen de hippocampus en hebben daarmee een remmende werking op de aanmaak van het stresshormoon cortisol.

Lees ook: wandelen tegen de stress

Tuinieren tegen de stress

Tuinieren tussen het groen

Uit onderzoek blijkt dat de kleur groen je zowel gezond als gelukkig maakt. Daarom voelen mensen zich over het algemeen beter in een natuurrijke omgeving. In de kleurenpsychologie wordt de kleur groen beschreven als kalmerend, natuurlijk en optimistisch.

Heb jij veel groen in je tuin? Het is het overwegen waard om meer plantjes te planten en meer tijd in je tuin door te brengen, want de kleur groen is goed voor je humeur.

Tuinieren in de zon

We halen vitamine D uit zonlicht. Vitamine D is belangrijk voor je immuunsysteem, voor sterke botten en voor goed werkende spieren. Daarnaast is zonlicht goed voor je vanwege het effect op je gemoedstoestand. Je voelt je vrolijker en energieker dankzij zonlicht.

Tuinieren terwijl je het warme zonnetje op je huid voelt, werkt daarom zo ontspannend. Pas natuurlijk wel op dat je niet verbrand.

Lees ook: Het belang van het hebben van een hobby

Een moestuin

Je kunt zelf al bovenstaande voordelen ervaren, door bijvoorbeeld een moestuin aan te leggen. Dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Je hebt alleen een stukje tuin, geschikte grond en zaadjes nodig. Lekker ploeteren in je moestuin maakt je niet alleen rustig en minder gestrest, je mag na een tijdje ook heerlijk je eigen groente, fruit of kruiden oogsten.

Je moestuin kan jouw stressvrije zone worden. Wanneer je aan de slag gaat met je moestuintje gaan je gedachten op nul en vermindert je stresslevel. Daarbij leer je goed plannen, word je creatiever en blijf je jezelf uitdagen door verschillende groenten te planten.

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Een onderhoudsvriendelijke tuin

Wil je wel van je tuin genieten, maar er niet te veel tijd aan kwijt zijn? Dan kun je beter voor een onderhoudsvriendelijke tuin gaan. Zo kun je af en toe de stress van je laten afglijden in de tuin, maar hoef je niet regelmatig het gras te maaien of onkruid te wieden.

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een groet groep van dezelfde soort plant. Dat is makkelijker en sneller te verzorgen dan aandacht geven aan ieder afzonderlijk plantje. Ook kun je kiezen voor vaste planten die ieder jaar terug komen. Dan hoef je niet steeds iets nieuws te zaaien.

Hou je absoluut niet van onkruid wieden? Kies dan voor bodembedekkers. Dat zijn lage planten die een groot oppervlak bedekken en daardoor zal er minder onkruid groeien. Het is ook mooi om voor een paar groenblijvers te kiezen. Dat zijn planten die geen blad verliezen. Zo heb je altijd iets groens in je tuin en hoef je niet te harken in de herfst.

Een balkontuin of binnentuin

Wat nu als je geen tuin hebt? Hoe kun je dan toch meer tijd tussen het groen doorbrengen? Als je wel een balkonnetje hebt is het de hoogste tijd om het balkon op te fleuren. Afhankelijk van hoeveel zon je hebt, kun je het balkon al heel snel opvrolijken met wat bloempotten of wat plantbakken die je op kunt hangen. Je kunt je balkontuin zo ingewikkeld of eenvoudig maken als je zelf wilt.

En natuurlijk kun je ook op je balkon een moestuintje hebben. Je kunt eetbare planten heel goed in potten of plantenbakken kweken. Als je niet zoveel ruimte hebt kun je ook denken aan een verticale tuin. Je kunt bijvoorbeeld een moestuin maken van recht opstaande pallets.

Zelfs als je het zonder balkon moet doen, kun je jezelf toch met meer groen omgeven. Denk dan aan een binnentuintje. Daarmee bedoel ik niet zo’n luxe binnenplaats, maar gewoon een hoekje in je huis dat je vol plantjes zet. Denk ook hier aan hangplantjes en verticale plantenbakken om je ruimte goed te benutten. Zet er een leuk krukje neer of wat kussens en genieten maar van al dat groen!

Merk jij dat het verzorgen van planten of tuinieren goed werkt tegen stress? Uit onderzoek blijkt dat 30 mintuten per week in je tuin al een positief effect heeft op je mentale gezondheid.

Lees ook: je mentale gezondheid verbeteren

Hulp bij burn out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Gerelateerde artikelen

In onze kennisbank vind je honderden artikelen die je verder helpen. Heb je deze artikelen al gelezen:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *