Vakantiestress: Je hebt een jaar hard gewerkt, je loopt op je laatste benen, je probeert nog net dat laatste beetje werk af te ronden zodat je bij terugkomst niet een stapel werk hebt liggen maar eindelijk is het zover: vakantie! Natuurlijk ben je trots op jezelf: je hebt bijvorbeeld een opleiding afgerond, promotie gemaakt, of deadlines gehaald, een nieuwe baan gevonden, of simpelweg een jaar volgehouden. Wat het ook is: je bent wel even toe aan vakantie!

En dan ben je vrij. Koffers inpakken, alles in de auto, op naar het vliegveld / camping / hotel. Tenminste: zo ging het in de tijd dat je nog student was. Als het bij jou net zo gaat als bij ons: een week van te voren worden er lijstjes gemaakt met alles wat er mee moet.

We houden nogal van kamperen (zo lekker simpel en ontspannend) dus dan gaat er helemaal veel mee en is het nog maar de vraag of het in onze auto past. En geloof me, we nemen echt het hoogst noodzakelijke mee. De tent ligt dus al een week van te voren in de woonkamer, de stokken liggen voor de wc-deur, het minikoelkastje blokkeert de voordeur en de kat gaat uit protest in een koffer liggen.

Herkenbaar? Mooi! Dan ga je geheid iets hebben aan dit blog.

Vakantie stress voorkomen

De primaire reden van vakantie

Het is uiteindelijk de bedoeling dat je volledig ontspannen weer thuis komt na een vakantie. Maar als het begin al lastig is met alle spullen in huis, een lange reis naar de vakantiebestemming met vertragingen en huilende kinderen, hoe kom je dan meer ontspannen thuis dan dat je er vertrok? Want primair is de bedoeling van vakantie dat je helemaal fris en fruitig weer aan de slag kunt.

Vakantie is daarom voor veel mensen een periode van ontspanning en bezinning. Gezelligheid, lekker eten en als het even meezit een paar dagen, tot wel vier weken vakantie! Met een beetje mazzel heb je een trip weten te plannen naar een prachtig gebied en zie je jezelf denkbeeldig al heerlijk ontspannen en genieten. De reis is lang geleden al gepland en de voorpret was prachtig.

De start van vakantiestress

In gedachten lijkt het zo eenvoudig: doorwerken tot de dag voor de vakantie, om vervolgens de dakkoffer op de auto te binden om één (of 2, of 3) week later weer met een goed gevoel huiswaarts keren. Ook wanneer je thuis blijft zijn er zat leuke dingen te verzinnen die je dolgraag zou willen doen

Werkt dit bij jou ook niet zo?

Lijk het er bij jou ook vaak op alsof er na de vakantie al het werk ophoudt? Dat alles vooraf de vakantie af MOET?

Het gevolg? Voor de vakantie zet je je maximaal in om alles ‘af’ te krijgen om na de vakantie met een schone lei te willen beginnen. Best nobel van je: uiteraard wil je jouw corllega’s niet opzadelen met jouw werk. Bovendien kunnen jouw klanten echt niet wachten op sommige stukken.

Misschien denk/ hoop je:

 • Ik wil na de vakantie een frisse start maken
 • Ik moet sommige taken gewoon afmaken
 • Mijn klanten wachten op antwoord
 • Het werk ligt al hoogopgestapeld en tijdens de vakantie wordt dat nog erger
 • Tijdens de vakantie wil ik even niet aan werk denken
 • Ik vind dat ik mijn werk af moet hebben voordat ik op vakantie mag

Het gevolg?

jezelf druk maken om vakantie

Instorten op vakantie

Wanneer je dit doet, loop je de kans dat je de eerste drie dagen tot een week lang niet te genieten bent tijdens jouw welverdiende vakantie (je hebt er tenslotte echt naar toe gewerkt). De man met de hamer komt langs en presteert het om van jouw lijf een vanillepudding te maken, althans zo voelt het. Je bent chagrijnig, hebt hoofdpijn en je hebt totaal geen zin in drukte.

Toch wordt er van je verwacht dat je aardig en gezellig bent, ook tegen de dakkoffer dat nog op de auto moet worden gezet en ook tegen je kinderen die je verleid hebben om naar het zwembad te gaan. Het wil niet, het lijf is aan het herstellen.

Dit instorten is natuurlijk niet gezond, maar het is ook zonde van je vakantie. Als je 14 dagen vrij hebt, waarvan je er 7 nodig hebt gehad om weer bij te komen, had je wellicht beter gewoon door kunnen werken. De vakantie is dan eerder belastend dan dat het ontspannend is.

Wij hebben een uitgebreid artikel voor je klaarstaan over de symptomen van een burnout. Hierin gaan we in alle op symptomen en bijbehorende klachten.

Hoe hou je de vakantie leuk?

Het is belangrijk dat je de werkweek afbouwt naar de vakantie toe. Bedenk dat als je hard werkt om alles maar af te krijgen er altijd een lichamelijke reactie optreedt om weer te gaan herstellen. Ga dus in plaats van harder, langzamer werken naarmate je vakantie dichterbij komt.

Na de vakantie bestaat je werk nog!

Het klinkt heel logisch, maar ook na je vakantie bestaat je werk nog! Vakantie is een tijdelijke, als het goed is zeer prettige onderbreking van je werk om te gaan genieten van een ander land, cultuur en natuur. Dus niet om bij te komen van al je harde werk!

Het gevolg van de week afbouwen naar de vakantie toe? Je geniet van de vakantie vanaf dag 1!

ziek op vakantie

Oorzaak van vakantiestress

Het is lastig om de week af te bouwen. Zeker als iedereen om je heen hectisch aan het werk is om alles af te krijgen. Maar uiteindelijk sta je zelf wel aan het roer van je eigen leven en hoef je niet toe te laten dat je een aantal dagen nog hebt in je vakantie om eerst weer bij te komen, nadat je op instorten stond. De vakantie is een tijd om plezier te maken, niet om bij te komen.

Eigenschappen die het moeilijk maken om toch (minimaal een beetje) voor jezelf te zorgen zijn:

Bedenk: een vakantie is bedoeld om leuke dingen te doen, niet om te herstellen!

Speciaal voor iedereen die graag gereset thuis wil komen na zijn vakantie 7 praktische tips:

Tips om vakantiestress te voorkomen

Hoe kun je vakantiestress voorkomen?

Werk naar je vakantie toe

Ik hoor je gelijk denken: ja natuurlijk neem ik vrij, anders kun je niet op vakantie. Klopt, maar neem ook een dag of twee vrij voordat je vertrekt. Geen tenten in de woonkamer, maar gewoon een dag van te voren om je klaar te maken. De tijd die je hebt om je rustig voor te bereiden gaat je later een hoop ontspanning opleveren.

Check in deze dagen:

 • Iemand die de kat eten geeft/ planten onderhoudt en de post doet
 • Je lijstje met spullen die je nodig hebt (je kunt enorm handige lijstjes downloaden op internet: aanrader!)
 • Je verzekeringen die je denkt nodig te hebben
 • Auto geen gebreken
 • De route/ tol die je nodig hebt

Werk overdragen voor de vakantie

Draag tijdig je werk over aan een collega. Begin hier ruim van te voren mee zodat je collega’s je echt niet nodig hebben. (echt: ze kunnen jouw taken echt heel goed overnemen. Zelfs zonder jou gaat het lukken) Op deze manier voorkom je een hoop gestress in de dagen voor je vakantie. Durf je collega’s aan te spreken als ze jouw werk hebben afgeraffeld.

Telkens ziek worden op vakantie

Ruim op

Ruim zowel je huis als werkplek op. Het schept ruimte in je hoofd en betekent een frisse start bij terugkomst. Terugkomen in een rommelig huis, of op een chaotische werkplek zorgt vaak voor een hoop stress

Bouw op

Gun jezelf wat tijd om terug te keren na je vakantie. Ongetwijfeld heb je al eens meegemaakt dat het vakantiegevoel een uur nadat je binnen was weer weg was. Voorkom dit door in de week na je vakantie geen of weinig afspraken in te plannen. Je mag best rustig aan weer opstarten. Je komt een stuk prettiger terug als je weet dat de week na je vakantie niet gelijk propvol is en je je vakantie eigenlijk weer moet inhalen

Laptop, tablet en telefoon

Laat je laptop, tablet en telefoon thuis. Ik weet dat veel mensen (jij niet hoor) er van uit gaan dat ze onmisbaar zijn. Maar uit de praktijk blijkt dat situaties zichzelf oplossen als je er niet bent voor een oplossing. Je creëert zo een creatieve geest bij je collega’s. Dus: geen mail, geen voicemail, geen opdrachten tijdens je vakantie. Soms hoor je de tip om toch eens per dag je mail te bekijken. Ongetwijfeld zitten er mails bij die jouw vakantie behoorlijk kunnen verpesten. Laat ze dus lekker thuis.

Bekijk ook: Werken op vakantie?

Hou vakantie eenvoudig

Hoewel hotels met zwembad, jacuzzi, strand bij je voordeur en een cocktailbar fantastisch lijken, zijn dit meestal niet de plekjes waar je volledig tot rust komt. Ik kan me super leuke vakanties herinneren waarbij we een simpele staplaats hadden op een eenvoudige (wel een nette) camping. Je hebt geen luxe nodig om lekker te kunnen ontspannen.

Werk loslaten

En dan komt het: misschien wel het lastigste: loslaten. Het is niet erg iets te vergeten, dat de plantjes dood zijn bij terugkomst, je ANWB reisvignet niet hebt opgehaald, je ouders bent vergeten in te lichten of dat je reis 4 uur langer duurt dan gepland.

Zorg voor een ontspannen vakantie door los te laten. Dit is een hele kunst, maar begint met bewustzijn. Bedenk dat hoe jij omgaat met situaties die tegenvallen bepalen hoeveel stress je er van krijgt. Dus die huilende peuter, klagende puber, rokende auto: no stress!

Ruzie op vakantie

Last van vakantiestress? Denk hier eens over na:

September is de maand met de meeste ziekmeldingen als gevolg van stress. Best vreemd gezien het feit dat de meeste mensen dan net teruggekeerd zijn van vakantie. De hoeveelheid vakantiestress is niet de oorzaak. Wel is de oorzaak dat velen merken dat hun werk een hoop stress oplevert waar ze door hun vakantie niet meer aan gewend zijn. Een burn-out ligt dan op de loer.

Gerelateerde artikelen

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *