Een hoge hartslag wordt vaak door stress veroorzaakt. Stress zorgt ervoor dat je scherp blijft en op dingen reageert. Het is in noodsituaties normaal dat mensen een hoge hartslag krijgen. Dat is een reactie van je lijf. Alleen in de hedendaagse maatschappij voert stress te vaak de boventoon. We komen niet in levensbedreigende situaties terecht maar we worden wel blootgesteld aan chronische stress.

Het probleem is dat dit voor je lichaam niet uitmaakt. In beide gevallen reageert je lijf hetzelfde. Het is verstandig om de stress in je leven te verminderen. Hiermee verminder je het risico op hart- en vaatziekten. Heb jij veel stress en merk je dat je vaak een hoge hartslag hebt? In dit artikel lees je hier meer over en geven we tips over hoe je een hoge hartslag kunt voorkomen.

Hoe herken je een hoge hartslag?

Klachten [1] die je kunt hebben bij een hoge hartslag zijn:

  • Hartkloppingen
  • Licht gevoel in je hoofd
  • Duizeligheid
  • Versnelde ademhaling (hyperventilatie)
  • Vermoeidheid
  • Pijn in je lichaam
Hoge hartslag stress burn out

Hoe werkt je hartslag?

Een hoge hartslag krijg je normaal gesproken bij inspanning en sporten. Je lichaam heeft meer zuurstof nodig waardoor je hart sneller klopt. Je hartslag kan dan tot wel 180 slagen per minuut gaan. Dit is normaal. Een hoge hartslag doet zich ook voor bij veel stress. Dit kan zijn wanneer je een presentatie geeft voor een groep mensen of er een belangrijke sportwedstrijd voor de deur staat.

Dit zijn voorbeelden van situaties waarin stress logisch lijkt. Kijk je naar het dagelijks leven dan zie je dat veel mensen stress hebben van kleine dingen. Denk bijvoorbeeld aan een extreem vol geplande agenda, slecht slapen, werk wat ze niet leuk vinden, het gevoel hebben dat ze altijd op mail/app moeten reageren of het willen voldoen aan de extreem hoge verwachtingen op het gebied van sporten.

Continue een hoge hartslag door stress

Wanneer stress constant aanwezig is, draait je lichaam dagen, weken of maanden in de hoogste versnelling.  Het gevolg is dat je op momenten dat je in rust hoort te zijn, je alsnog een hoge hartslag hebt. Het wordt dus chronisch. Is je hartslag continue te hoog dan sta je in de overlevingsstand. Je systeem komt niet meer tot rust. Veel mensen lopen hier lang mee rond en herkennen het niet direct.

Neem deze klachten serieus. Hartklachten kunnen gevaarlijk zijn. Het is belangrijk om je klachten met je huisarts te bespreken. Wellicht is er meer onderzoek of een behandeling nodig.

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Tips tegen hoge hartslag

Merk je dat je hartslag regelmatig omhoogschiet. Wees alert. We adviseren je, als je twijfelt, om dit altijd te checken bij je huisarts. In de tussentijd zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je klachten te verminderen:

Roken, alcohol en cafeïne

Roken, alcohol en cafeïne zijn factoren die doordat je ze gebruikt voor een hogere hartslag zorgen. Het kopje koffie wat je ’s ochtends drinkt zorgt dus standaard al voor stress in je lijf. Heb je verder geen stress, dan is dit geen probleem. Heb je wel stress, dan zorgt dit ervoor dat je klachten verergeren.

Blijf kalm wanneer je een hoge hartslag voelt

Blijf kalm, want wanneer je in paniek raakt, krijg je juist meer last van een hoge hartslag, waardoor er een vicieuze cirkel ontstaat. Ga wandelen, bespreek het met iemand in je omgeving zodat je de stress reguleert.

Eerst ontspanning inplannen

Is je agenda te vol? Heb je amper tijd om te ontspannen? Plan vanaf nu eerst tijd voor jezelf in, in je agenda. Niemand heeft er wat aan als jij rondrent als een kip zonder kop en er ook nog fysieke klachten aan overhoudt.

Leer je emoties te uiten

Wanneer jij niet vertelt hoe jij je voelt krop je emoties op. Deze emoties slaan zich op in je lijf. Denk maar aan een moment waarin je boos was en de adrenaline door je lijf gierde. Doe je niks met de emotie dan geeft dit stress in je lijf.

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Aan de slag met een professionele coach

Bovenstaande tips klinken logisch. Toch is de praktijk weerbarstiger. Ben je een binnenvetter en vind je het lastig om emoties te uiten dan is dit vaak een vraagstuk wat al langer speelt. Dit geldt ook voor het aangeven van je grenzen. Wil je met een professionele coach aan de slag met dit vraagstuk? Het team van Meulenberg Training & Coaching bestaat uit professionele coaches. We hebben in de afgelopen jaren al duizenden mensen geholpen bij stress & burn-out.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Bronnen

  1. heart palpitations mayo clinic

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *