Opeens was daar in juli 2013 Pokemon Go. Vanuit het niets, begonnen als een 1 april grap van Google en uiteindelijk uitgewerkt met Niantic Labs in samenwerking met Nintendo. Wat begon als grap door Pokemons te plaatsen in Google Maps is ondertussen een enorme hype geworden. Honderden mensen rennen zich suf om de allerbeste Pokemon te vangen.

Leeftijd speelt geen rol als je kijkt bij de Pokemon hoofdstad Kijkduin, waar het gemoedelijk is, tot er een nieuwe Pokemon opduikt. Niet gek, als je bedenkt dat er voor dat de app uit was in Nederland, er reeds 1.3 miljoen gebruikers waren! Opvallend was dat er in de eerste week al het woord ‘Pokemonverslaving’ werd gehoord

Het doel van Pokemon Go

Het doel van Pokemon Go (Pokemon) is dat je alle 151 Pokemon (geen pokemons! Pokemon is meervoud) weet te vinden en te vangen. Sommigen zijn makkelijk te vinden, anderen zeer zeldzaam. Pokemon die te vinden zijn: Vuurpokemon, nachtpokemon, waterpokemon etc. Een echte pokemontrainer leeft naar de theme song:  “I wanna be the very best, like no one ever was”…

Hoe werkt Pokemon Go?

Eigenlijk is het heel simpel. Je loopt met je telefoon door de straat op zoek naar nieuwe Pokemon. Op het moment dat er groene blaadjes gaan vliegen is er een Pokemon in de buurt en kun je die vangen. Tevens vind je op de kaart Pokestops en gyms om de pokemon die je gevangen hebt sterker te maken. Ook vind je hier attributen om beter te kunnen strijden met andere Pokemon spelers.

Hoeveel tijd kost Pokemon?

Door Pokemon te vangen ontvang je eXperience Points (XP) Bij voldoende XP’s ga je door naar het volgende level en kun je weer betere Pokemon krijgen. Vanaf het 5e level kun je gaan strijden met andere spelers.

Er zijn verschillende ‘points’ om rekening mee te houden:

  • Prestige Points: De punten van een gym. Als het aantal punten op 0 staat, is een gym over te nemen. Je met met een team in de gym
  • Health Points: Als je verliest raken de health points op. Je kunt dit oplossen door potions en revives te gebruiken. Te koop bij de Pokestops voor XP’s
  • Combat Points: Het aantal combat points geven aan hoe sterk een Pokemon is.

Oh ja: je krijgt soms bij een Pokestop een ei, die je uit kunt broeden door kilometers af te leggen (op de fiets bijvoorbeeld) binnen 10 km komt er een nieuwe pokemon uit het ei.

De voordelen van Pokemon

Mensen die normaal gesproken achter hun computer verblijven zien opeens weer het daglicht. De frisse lucht en beweging doet iedereen goed. De aanmaak van vitamine D wordt bevordert en er worden bij de gyms nieuwe sociale contacten opgedaan (samen strijd je in een gym!) Bovendien gaat dit zo ver, dat zelfs autistische kinderen er in slagen nieuwe sociale contacten op te doen.

Er wordt dus veel meer bewogen onder Pokemon gebruikers dan dat ze zouden doen zonder het spel. Naar schatting gaat een Pokemon speler nu 1,5 uur per dag naar buiten, t.o.v. 10 minuten voorheen.

Pokemon verslaving

Oke, het is helaas niet allemaal rozegeur en maneschijn. Pokemon kan ontzettend verslavend zijn bij een verkeerd gebruik. Een verslaving levert stress op, want je komt vaak niet meer toe aan andere belangrijke dingen die moeten gebeuren

Net als bij iedere verslaving zal een Pokemon verslaafde de Pokemonverslaving ontkennen

Gevaar 1 | Je vrienden laten zitten

Doordat je met een team in de gym strijdt, ben je wel verplicht te blijven vechten en verdedigen/ aanvallen. Je ‘vrienden’ in de gym laten zitten kan natuurlijk niet. Dit zal betekenen dat je niet meer geaccepteerd wordt en je het gevoel krijgt niet meer gewaardeerd te worden.

Gevaar 2 | Nieuwe XP’s nodig

Doordat je aangevallen wordt, heb je nieuwe XP’s nodig om weer aan te sterken. Die verdien je door nieuwe Pokemon te vangen. Dit vergt tijd en hoe verder je komt des te meer tijd het kost.

Gevaar 3 | De laatste zeldzame Pokemon

De makkelijke Pokemon heb je natuurlijk zo gevangen. Maar de laatste en meest zeldzame Pokemon heb je niet zo maar. Velen maken er een doel op zich van alle Pokemon te vangen. Dit kost tijd, heel veel tijd.

De wil om die ene zeldzame Pokemon te vangen kost heel veel tijd

Gevaar 4 | Ontwikkelingen in het spel

Natuurlijk ontwikkelt het spel. De makers zorgen er voor dat ze je blijven uitdagen het spel te blijven spelen. Het spel levert ondertussen miljarden op aan Nintendo en Niantic Labs en dat willen ze natuurlijk graag zo houden

Gevaar 5 | Het volgende level

Zeker als je met vrienden Pokemon speelt, wil je graag net zo ver zijn als hen. Tevens is het spel zo ingericht dat, als je bijna bij het volgende level bent, je die ook heel graag wilt gaan halen. Ook dit kost heel veel tijd.

Gevaar 6 | ‘S nachts spelen loont

Midden in de nacht zijn de meest Pokemon te vinden. Niet zo vreemd, de meeste mensen liggen dan te slapen. Tevens is de kans op winst bij het aanvallen van een ander ’s nachts vele malen groter dan overdag. Dat een pokemonverslaving ondertussen zorgt voor een verstoord bioritme en een zeer slechte nachtrust wordt nog wel eens vergeten.

Natuurlijk gaat de Pokemon rage wel weer voorbij. Maar tegen welke prijs? Een spelletje is leuk, maar hoort in een gebalanceerd leven thuis in de tijd nadat alles is gedaan.

Meer weten over social media stress? Lees hier: Stress door social media

Gerelateerd artikel

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Team MTC - Meulenberg Training en coaching
Wij staan voor je klaar!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *