Eigen bedrijf te groot: Je hebt passie voor wat je doet, je bent een echte vakman. Je hebt van je passie je werk kunnen maken. Je hebt eigen onderneming, je bent zelfstandig. En wat is er nou mooier dan dat? Je staat iedere dag op met de drive om je product of dienst nóg beter te maken. Je haalt personeel in huis dat jouw visie deelt. Personeel dat net zo enthousiast is over je product of dienst als dat jij bent. En nog belangrijker: je haalt de beste mensen in huis. Je hebt personeel om je heen verzameld die je niet steeds hoeft aan te sturen.

Omdat jij jouw visie en doel duidelijk uiteen hebt gezet hoef je ze meestal niet eens aan te sturen. Zij vinden hun eigen oplossingen voor de uitdagingen waarmee zij te maken krijgen. Het zijn tenslotte door jou geselecteerde topmensen. Alles loopt op rolletjes. Je onderneming groeit gestaag en en je product of dienst is populair.

Het gaat zelfs zo goed met je onderneming dat je extra personeel aan kan nemen om te kunnen voldoen aan de aanhoudende vraag naar je product of dienst. Het gaat zelfs zo goed dat je zal moeten uitbreiden. Een groter kantoorpand of een extra magazijn is noodzakelijk om de vraag aan te kunnen. Bovendien ben je ondernemer. Een echte ondernemer wordt blij van kansen benutten!

Gek worden van je eigen personeel

Onvoorziene groei

Toen je startte met je onderneming, deed je alles of veel zaken zelf. Dit deed je uit plezier en passie voor je product. Dit was ook de reden dat je begon met je onderneming. Nu begint het allemaal wel heel snel heel groot te worden. Het inhuren van extra personeel op grote schaal eist zijn tol. Waar je voorheen nog ‘hands on’ kon zijn met betrekking tot de productie of de stroomlijning van je dienst, ben je nu een manager aan het worden. Al dat nieuwe personeel moet goed geïnstrueerd worden.

Je visie en doel breng je als vanouds met veel passie en enthousiasme aan ze over. Uiteraard selecteer je weer de beste uit het veld en mensen die jouw passie voor je product of dienst delen. Aan de buitenkant en in financieel opzicht ziet deze ontwikkeling er geweldig uit. Wie wil dit nou niet?

Een goed lopend en alsmaar groeiend, succesvol bedrijf met gemotiveerd en vakkundig personeel. Het is een ideaal scenario waar veel ondernemers alleen maar van kunnen dromen. En toch steekt er iets. Juist dit succes maakt dat veel ondernemers hun drive en hun passie verliezen. Dit klinkt wellicht vreemd, maar het is waar. Je bent als het ware te succesvol als ondernemer. Het passie verliezen heeft zijn oorzaak in bet volgende.

Verandering van de ondernemersrol

Toen je je onderneming begon, was je een kleine zelfstandige. Alles was overzichtelijk en alles was gericht op jouw passie voor het product of de dienst die je leverde. Je had hier elke dag zelf de hand in. Je kon zelf de regie voeren. Of het nu ging om het vervaardigen van je product, de verkoop van je dienst of het persoonlijke contact met je klanten. Het was nieuw, spannend en leuk. Jij was de vakman die het product realiseerde of de dienst op jouw unieke manier kon leveren. Dit is precies waardoor je bedrijf zo mooi heeft kunnen groeien.

Dit is ook precies waarom je het bent gaan doen in de eerste plaats. Je passie voor je product of dienst overbrengen op de klanten, de wereld een stukje mooier maken met jouw product. Nu lijk je echter het slachtoffer te worden van je eigen succes. Door de exponentiële groei van je onderneming heb je weinig tot geen tijd meer om als de vakman die je bent, jouw stempel op je product of dienst te drukken. Tenminste, niet zoals je gewend was.

In plaats daarvan is je rol als vakman steeds wat meer naar de achtergrond verdwenen. Door de uitbreiding van je onderneming, heb je steeds meer taken moeten uitvoeren die meer in de lijn van een manager liggen. En het zijn van een manager is nou net níet de reden dat je was begonnen met je onderneming.

Moeite hebben met personeel aansturen

Weg bij de kern van het bedrijf

Nu het bedrijf zo enorm groeit, ben je genoodzaakt om bepaalde taken die je voorheen uitvoerde, uit handen te geven. Je moet je nu immers bezighouden met de randzaken van jouw mooie onderneming. Je moet je personeel managen, je bent nu een manager geworden, meer dan de vakman die je aanvankelijk was. En dat is voor veel vakkundige ondernemers een groot obstakel. Want juist door deze nieuwe rol als manager verliezen veel gepassioneerde ondernemers hun drive.

Denk er maar over na. Je gaat iets doen vanuit je passie. Je wordt en zeer succesvol mee, en gaat vervolgens iets doen wat helemaal niets met die passie te maken heeft. In verhouding tot het eigenlijke vak van de ondernemer is het zijn van een manager niet bepaald motiverend. Maar de onderneming is nu dermate groot dat je keuze hebt. Er moet iemand zijn om de boel aan te sturen zodat alles in goede banen blijft lopen. Dus de noodzaak is er. Maar ben je wel geschikt om een bedrijf op deze manier te leiden?

Te veel taken op je bord

Er zijn vele voorbeelden van zelfstandig ondernemers die klein begonnen en door de groei van hun bedrijf in de rol van manager geduwd werden. Vaak zijn ondernemers hier niet op voorbereid of sterker nog, zijn zij simpelweg niet geschikt als manager. Zo zijn er voorbeelden van ondernemer die naast hun taken als manager, hun gebruikelijke taken als vakman niet uit handen kunnen en willen geven.

Het gevolg hiervan is een bijzonder stressvol bestaan voor deze ondernemer. Niet alleen omdat de ondernemer zich zo overwerkt en onherroepelijk in tijdsnood komt, maar ook omdat de ondernemer zelf deze taken niet uit handen durft te geven.

De ondernemer weet dat als hij of zij de werkzaamheden zelf uitvoert, dat ze goed gebeuren. Er is controle. De ondernemer is gewend altijd ‘hands on’ te zijn bij de vervaardiging van zijn producten of de ontwikkeling van zijn diensten. Als manager kan dat niet meer. Hier lopen veel vakkundige ondernemers tegen een stressvolle situatie aan.

Hetgeen wat ze rest is het uiteen zetten van een visie en een doel aan het personeel, maar kunnen daar, door de werkzaamheden als manager, zelf niet meer actief aan bijdragen.

In je kracht staan als ondernemer

No way back

Tegelijk met het ongemak van niet langer je eigenlijke vak en passie uit kunnen oefenen, komt er met een groeiend bedrijf dat veel personeel heeft status kijken. Mensen kijken op tegen mensen en ondernemingen die succes hebben. Ze zijn erdoor gefascineerd. En als succesvol ondernemer zijnde is dit een extra druk die op je wordt gelegd.

Aan de buitenkant ziet het er prachtig uit, maar aan de binnenkant neemt de stress overhand toe. Want aan de ene kant heb je dus de status van een geslaagd zakenman. Het bedrijf draait op volle toeren en is erg succesvol. Tegelijkertijd ben je als vakman die ooit ondernemer werd steeds meer ongelukkig.

Je bent niet meer met je vak en passie bezig. Je bent verworden tot alles waar je helemaal niks mee hebt. Ook wil je kunnen werken aan mooie en nieuwe producten of diensten. Je wilt geen veredelde boekhouder zijn die mensen van bovenaf aanstuurt. Maar de status die dit succes met zich meebrengt, weerhoud veel ondernemers ervan op iets aan deze voor hun zo nijpende situatie te doen.

Ze willen geen afbreuk doen aan hun goede imago van succesvol ondernemer. Hierdoor beland de ondernemer vaak in een stressvolle situatie waarbij hij of zij allerminst gelukkig wordt, ondanks het grote succes van zijn of haar onderneming.

Passie en motivatieverlies

Als gevolg van deze keuze, verdwijnt de passie waarmee het bedrijf juist zo groot is geworden. De hele reden van de oprichting van het bedrijf was de passie die de ondernemer had voor zijn of haar vak. Door de flinke groei van het bedrijf heeft de ondernemer steeds minder tijd voor de zaken waar hij of zij juist zo goed in is. En dat leidt tot een gestresste en gefrustreerde ondernemer die geen vreugde meer schept uit zijn of haar werkzaamheden.

Dit heeft ook zijn invloed op de werkvloer en de sfeer onder het personeel. Op termijn kan het schadelijke gevolgen hebben voor de onderneming op zich. Als jij je herkent als ondernemer in dit verhaal, dan is het niet te laat. Je kunt ten alle tijde de situatie veranderen. Je moet hiervoor wel leren loslaten. Zaken en taken uit handen durven te geven. Uiteindelijk ben jij degene die je personeel heeft aangenomen op basis van kwaliteiten en passie die jij in hen zag.

Als je een ondernemer bent die liever zijn handen uit de mouwen steekt en zich liever bezighoudt met het vak dan met het managen van het bedrijf, stel dan een betrouwbare manager aan die deze taken (voor een groot deel) van jou kan overnemen. Stel iemand aan die het managen van een bedrijf met een natuurlijk overwicht kan realiseren.

Iemand die jouw doel en passie deelt en kan verwoorden naar het personeel in jouw organisatie. Op deze manier heb jij je handen vrij om weer te doen waar je goed in bent, om weer de dingen te doen waar jouw passie ligt en waar jij jouw vreugde uit haalt. Wordt dan je eigen bedrijf te groot? Dacht het niet!

Gerelateerde artikelen

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *