Het lijkt allemaal zo goed te gaan op het werk. Je hebt een goed contact met je medewerkers, er zijn weinig klachten en de opdrachten worden op tijd geleverd. Maar ‘plotseling’ wordt er bij een van je medewerkers een burn-out gediagnosticeerd. Natuurlijk vind je dit heel vervelend voor je collega, maar ook voor jou en je afdeling heeft het gevolgen.

Je hebt het gevoel de grip op de situatie kwijt te zijn. Misschien vraag je je af: hoe heeft dit kunnen gebeuren? Heb ik signalen over het hoofd gezien? Waar had ik in moeten grijpen? Hoe vang ik de situatie op mijn afdeling op? En wat moet ik doen, zodat de medewerker zo snel mogelijk terugkomt? Je voelt je machteloos.

Onmacht leidinggevende bij burnout en stress

De gevolgen van onmacht van managers  

Wanneer een medewerker uitvalt door een burn-out is dat een gegeven waar weinig aan valt te veranderen. Het kan zijn dat je een medewerker met een burn-out zes maanden of langer kwijt bent. Je maakt je ongetwijfeld zorgen over de kosten die hiermee gepaard gaan en de overbelasting voor de achtergebleven collega’s. Het is voor jou als manager een hele opgave om goed met de situatie om te gaan. Het liefst wil je je medewerker zo snel mogelijk gezond en wel terug op de werkvloer.

Maar je hebt het gevoel dat jij de situatie niet kunt veranderen. Als manager ben je gewend alles onder controle te hebben en dat geeft je zekerheid, maar ineens ben je voor je gevoel de controle kwijt. Een gevoel van machteloosheid of onvermogen kan een enorme impact op je hebben. Je kunt je werkplezier kwijtraken, je erg onzeker voelen en je kunt je zelfs down gaan voelen.

Onmacht leidinggevende bij burnout en stress

Wat te doen aan gevoel van onmacht

Het is lastig om een machteloze situatie om te vormen. Als je wist wat je zou kunnen doen, dan had je het wel gedaan. Maar simpel gezegd zijn er twee dingen doen die je kunt doen als je je machteloos voelt: je kunt je bij dit gevoel neerleggen of je gaat dat doen wat je weer een gevoel van controle geeft. Je zult je gevoel van controle terugkrijgen door je te concentreren op wat je wel kunt doen.

Door je te focussen op wat je wel kunt, creëer je meer ruimte in je hoofd waardoor je de situatie weer beter kunt overzien. Als je beseft dat er iets is wat je kunt doen, doorbreek je het gevoel van machteloosheid. Maar wat kun je als manager nog meer doen dan het herstel van je medewerker afwachten?

Concentreer je op wat je wel kunt

Het eerst wat je als manager moet doen wanneer een medewerker een burn-out heeft, is de medewerker serieus nemen. Voor veel managers is het makkelijker om zich in te leven in een medewerker die een zichtbare ziekte heeft dan een medewerker met een burn-out. Maar ook al is een burn-out niet zichtbaar aan de buitenkant, het is erg belangrijk voor de medewerker dat je het probleem serieus benadert.

Ten tweede kun je een zelfonderzoek doen. Je voelt je wellicht machteloos, omdat je de burn-out bij de medewerker niet hebt zien aankomen. Vraag je daarom af: heb ik de werkdruk voldoende in de gaten gehouden? Ben ik benaderbaar? Je zou aan de medewerker met een burn-out kunnen vragen wat je zou kunnen verbeteren. Vergelijk anderen niet met jezelf. Wat voor de een gezonde spanning is, kan voor de ander erg stressvol zijn. Probeer je daarom in de ander te verplaatsen en waardeer je medewerkers om wat ze kunnen.

Onmacht leidinggevende bij burnout en stress

De rol van een leidinggevende bij burn-out

Als een medewerker een burn-out heeft, speel jij als manager ook een belangrijke rol in de begeleiding. Goede begeleiding bij verzuim begint bij een goede communicatie. Veel medewerkers die te maken hebben gehad met een burn-out, geven aan dat een goede communicatie met hun leidinggevende cruciaal is. Het is dus de kunst om niet in het gevoel van onmacht te blijven hangen, maar een open gesprek aan te gaan. Laat dat niet alleen over aan de arbo-arts.

Sommige managers zijn onzeker om iets verkeerds te doen of te zeggen en nemen om die reden niet meteen contact op met de uitgevallen medewerker. Maar door niets van je te laten horen, geef je juist de indruk dat je niet begaan bent met je medewerkers. Hou daarom vanaf het begin af aan contact met de medewerker die een burn-out heeft. Bel af en toe eens om te vragen hoe het gaat, zonder over werk te praten.

Vraag nooit hoe lang het nog gaat duren. Het ziekteproces van iemand met een burn-out is moeilijk te voorspellen en bovendien leg je de medewerker alleen maar extra druk op met zo’n vraag. Wees oprecht geïnteresseerd in de medewerker die een burn-out heeft. Zo maak je voor hem de stap kleiner om weer aan de slag te gaan.

Onmacht leidinggevende bij burnout en stress

Re-integratie

Een andere belangrijke rol vervul je als manager bij de terugkeer van een medewerker. Je zou zijn terugkeer kunnen aankondigen per e-mail, zodat alle collega’s alvast op de hoogte zijn van zijn terugkeer. De medewerker in kwestie kan er erg tegen op zien weer aan de slag te gaan. Je zou hem daarom eerst kunnen uitnodigen bij het wekelijkse werkoverleg. Je geeft hem daar de gelegenheid zijn verhaal te doen en hij is meteen weer op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Ten slotte heeft de medewerker begeleiding nodig tijdens het herstelproces. Laat hem de eerste weken bij terugkomst slechts enkele uren per dag werken. Geef hem zoveel mogelijk stressvrije werkzaamheden. Vermijd bijvoorbeeld het contact met klanten. Beetje bij beetje kun je de taken uitbreiden. Geef altijd aan dat als het werk teveel blijkt, de medewerker altijd weer een stapje terug kan doen.

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Gevoel van onmacht van managers de baas

Zoals je uit dit artikel kunt opmaken, kun je als manager veel voor je medewerkers betekenen. Laat je handen dus niet verslappen als je een medewerker tijdelijk kwijtraakt vanwege een burn-out. Leg je neer bij het feit dat je hem een tijdlang kwijt bent, maar laat je niet overmeesteren door een gevoel van onmacht. Concentreer je op alles wat je kunt doen voor je medewerkers en blijf zelf overeind.

Burnoutbegeleiding werkgevers en werknemers

Wie zijn wij?

Meulenberg Training en Coaching ondersteunt, met een team van ervaren trainers, organisaties bij de preventie van stress en het (her)vinden van werkgeluk op de werkvloer. Onze trainingen zijn gericht op leidinggevenden binnen bedrijven. Een burn-out kost de organisatie al snel € 70.000.

Naast het financiële leed is het menselijk leed groot. Niet alleen voor de werknemer maar ook voor naaste collega’s die de klappen op moeten vangen. Voor je het weet zit je in een negatieve vicieuze cirkel.

Wil je een effectieve aanpak voor langdurig verzuim en het vergroten van werkplezier? (in plaats van continue brandjes te blussen). Wil je  je dat we met je meedenken? In een meedenksessie denken we een uur met je mee. Onze ervaring is dat we de kern op tafel krijgen. De meedenksessie is geheel kosteloos, wij begrijpen ook dat je wilt weten met wie je te maken hebt.

Gerelateerde informatie

In onze kennisbank vind je honderden artikelen die je verder helpen. Heb je deze artikelen al gelezen:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *