Stress door verveling, dan moet je toch gewoon een schop onder je kont hebben? Helaas, zo werkt het niet altijd. Het kan goed zijn dat je op een plek ziet waarbij je op discipline doorgaat maar toch vaak denkt:

  • Ik heb een makkelijk leven.
  • Mijn geld verdien ik met niks doen.
  • Mijn werk gaat me heel gemakkelijk af.

Het klinkt allemaal als een droom, maar is het dat ook? In de praktijk blijkt vaak dat mensen die erg weinig te doen hebben zich vaak niet goed voelen en lichamelijk achteruit gaan.

Mensen zijn gemaakt om wat te presteren. Het leven van een oermens zat vol uitdagingen. Ze moesten iedere dag weer zorgen voor onderdak, voldoende eten en veiligheid. Nog steeds hebben wij mensen die behoefte naar gezondheid en tevredenheid. Dit betekent dus dat we niet tevreden zijn met een leven waarin we niks hoeven te doen.

Lees ook: wat is een bore out?

Stress door onderbelasting, kan dat?

Mensen die te weinig doen worden minder gelukkig en zelfs ziek. Dat zie je op lichamelijk vlak als we niet bewegen. Dan wordt ons bewegingsstelsel (spieren botten, gewrichten) slap, ontstaan er blessures, werken onze darmen slechter, ontstaan er hartklachten en liggen overgewicht, trombose en diabetes op de loer.

Als we geestelijk ook niet uitgedaagd worden worden kunnen we last krijgen van lusteloosheid, slecht slapen, ontevreden gevoel, een laag zelfbeeld, schaamte, een gevoel van nutteloosheid, een ongelukkig gevoel en soms ook depressie. Deze geestelijke gevolgen van onderbelasting, die je gevoel van welbevinden ernstig ondermijnen, kunnen dan een stressgevoel opleveren.

Het is een gevoel van ‘het gaat niet goed, dus ik zou nu wat moeten doen’ en dat is een vergelijkbaar gevoel van stress dat wij als oermens kregen als het niet lukte om eten, onderdak of een veilige plek te vinden.

Stress door verveling

Stress door verveling

In het werk komt onbehagen door niks doen veel voor; in onderzoeken komt naar voren dat rond 30 % van de werknemers zich onderbelast voelt. Een deel van die mensen ervaart ook stressgevoelens, terwijl ze het niet druk hebben.

Als dit een structurele situatie is geworden noemen we het Bore-out. Mensen komen vaak geleidelijk in zo’n situatie terecht en hun gedrag verandert dan zo dat ze steeds minder goed in staat zijn hun situatie te veranderen. Stress door verveling slaat zo door in een bore-out.

Lees ook: De geschikte uitdaging vinden

Gerichte hulp bij burn-out, stress en verzuim

Of je nu middenin een burn-out zit, overspannen bent, last hebt van hevige stress, of als werkgever langdurig verzuim wilt verminderen als gevolg van stress, we snappen dat dit een behoorlijke struggle is. Het proces kan behoorlijk lastig, tijdrovend en frustrerend zijn.

Maar je hoeft het niet alleen te doen!

Wij van Meulenberg Training & Coaching begrijpen jouw situatie. We hebben het zelf ook meegemaakt op zowel persoonlijk als zakelijk vlak. Je vindt daarom begrip, warmte, medegevoel, maar ook een praktische, gedegen aanpak naar een toekomst met energie, plezier en voldoening.

Zoals onze klanten zeggen: Van het resultaat van onze aanpak heb je je leven lang plezier!

burn-out coach
Wij staan voor je klaar!
Ruud-Meulenberg

Ruud Meulenberg

Over de auteur:

Ik ben Ruud Meulenberg. Eigenaar en oprichter van Meulenberg Training & Coaching. Ik begeleid mensen met stress en burn-outklachten door ze ‘letterlijk’ in beweging te laten komen (wandelen/ hardlopen). Samen met een krachtig team van professionele coaches, help ik mensen door heel Nederland heen om van stress en burn-out af te komen. Ik probeer het goede voorbeeld te geven: Ik werk maximaal 24 uur per week, ik sport, geniet van mijn gezin en ik heb betekenisvol werk!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *