Kinderen met burn-out, dat kan toch niet? Of toch wel? Een jongen van 18, 2de klas mbo kwam een paar maanden geleden bij me. Hij wist niet precies wat er aan de hand was, maar hij zat niet lekker in zijn vel. Al pratende kregen we de vinger op de zere plek.

Deze jongen, laten we hem Max noemen, was zeer gedreven. Hij wilde verpleegkundige worden (kwam uit een familie van artsen) en vanaf het mbo het liefst doorstromen naar het hbo. Hij wilde zichzelf bewijzen en hoge cijfers halen. Daarnaast was perfectionistisch van aard en hij kon geen genoegen nemen met half werk. Bovendien had hij een grote vriendenkring waar hij dag en nacht voor klaar stond. En ten slotte ook niet onbelangrijk, was hij gek op sporten en muziek. Hij zat op voetbal en was een zeer gewaardeerd teamlid. Ook speelde hij klarinet in een fanfare orkest.

Kortom een hele leuke, sociale knul, uit een stabiel gezin, die alle mogelijkheden heeft om goed terecht te komen.

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Burn-out klachten

Max was uitgeput, lusteloos, zag tegen voetbalwedstrijden op, kon zich niet meer opladen om thuis muziek te studeren en had steeds meer tijd nodig om zijn schoolwerk af te krijgen. Er waren momenten dat hij het overzicht kwijt was en hij kon op sommige momenten in paniek raken omdat hij voor zijn gevoel nog zo veel moest doen. Het begon mensen op te vallen dat hij wat magerder geworden was en hij werd ’s nachts regelmatig wakker waarna hij begon te piekeren over van alles en nog wat. Soms brak het zweet hem uit en voelde hij zich misselijk.

Voorzichtig polste ik of hij weleens gedacht had aan oververmoeidheid (om het woord burn-out nog maar niet te laten vallen). Een heftige reactie was het gevolg. Dat kon echt niet. Hij was 18, dan krijg je geen burn-out. Dat kon hem niet gebeuren.

Wij hebben een uitgebreid artikel voor je klaarstaan over de symptomen van een burn-out. Hierin gaan we in alle op symptomen en bijbehorende klachten.

Acceptatie van de situatie

Natuurlijk is het onbegrip en de moeite die hij had om te accepteren dat hij te veel van zichzelf had gevraagd, volkomen te begrijpen. Niet alleen Max, maar ook mensen in zijn omgeving, zijn broers en vrienden vonden het maar raar.

Het paste niet in het beeld van de grote sterke Max, die altijd maar door gaat en overal een oplossing voor heeft. Het heeft een paar weken geduurd voordat Max zelf zo ver was dat hij kon accepteren dat hij zaken anders moest gaan doen.

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Oorzaken van opgebrand zijn

Tal van oorzaken zijn er aan te wijzen voor het feit dat Max opgebrand was.

 • Prestatiedruk vanuit school
 • Grote vriendenkring
 • Sociale media
 • Hoog opgeleide ouders
 • Perfectionistische en zorgzame persoonlijkheid

Prestatiedruk vanuit school

Scholen stellen steeds hogere eisen aan jongeren. Informatie is snel, makkelijk en in grote hoeveelheden beschikbaar. Maar hoe houdt je dan overzicht? Wat is belangrijk en wat niet? Cijfers spelen nog steeds een belangrijke rol, maar ook nevenactiviteiten en motivatie worden door scholen steeds meer meegenomen in de aanmeldingsprocedure.

Kinderen met burnout stress

Grote vriendenkring en sociale media 

Ondanks de grote voordelen van sociale media, kleven er ook wat nadelen aan. Veel jongeren laten vooral zien hoe mooi, leuk, lief en aardig ze zijn, het liefst samen met een grote groep anderen. Voldoe je niet aan dan beeld, dan is het gevaar dat je jezelf een loser vindt.

Veel jongeren hebben het idee dat ze niets mogen missen en gaan dan toch de deur uit, terwijl ze liever een avondje op de bank hadden willen hangen.

Hoog opgeleide ouders

Jongeren zijn uiteindelijk altijd op zoek naar de goedkeuring van hun ouders. Als je veel moeite moet doen om te leren, terwijl je ouders allebei gestudeerd hebben, dan sta je al met 1 – 0 achter. Niet alleen omdat je hard moet werken voor het resultaat, maar ook omdat je het altijd nog beter wil doen, zodat je ouders trots op je zijn. Vaak hoor ik juist van ouders dat ze alleen willen dat hun kind gelukkig is

Perfectionistische persoonlijkheid

En dan speelt wie je zelf bent ook nog een rol. Jongeren die een burn-out krijgen hebben zich lange tijd sterk gehouden. Ze zijn doorgegaan daar waar ze eigenlijk even voor zichzelf hadden moeten kiezen en proberen steeds te voldoen aan de verwachtingen van anderen. En alles moet even goed, nergens mogen ze een steek laten vallen. Heel erg vermoeiend en als je het lang genoeg volhoudt, dan komt die burn-out vanzelf.

Tips

 • Kijk naar de kleine dingen die er WEL zijn
 • Stel jezelf de vraag of je tevreden mag zijn met een voldoende
 • Wat gaat er fout als je wat minder hoge cijfers haalt of voor jezelf kiest?
 • Ga experimenteren met ‘nee’ zeggen
 • Bouw rustmomenten voor jezelf in
 • Ga naar buiten en bewegen op een rustige manier

Gevaar

Het gedrag van Max is gebaseerd op de patronen die hij opgebouwd heeft. Jongeren herstellen sneller dan ouderen en het grote gevaar is dat de energie wel terug komt, maar de patronen niet veranderd zijn. Vasthouden aan en doorgaan met oude patronen is de beste garantie om nog een aantal keren een burn-out tegen te komen.

Hoe eerder Max zich bewust wordt van wat hij doet en waarom, hoe steviger hij in zijn schoenen komt te staan. Maar het is niet makkelijk om je denken en je doen te veranderen (denk maar aan stoppen met roken) en soms is er een handje hulp bij nodig.

Kinderen met burn-out

De reden van dit artikel is dat we steeds meer jonge mensen (kinderen met burn-out) zien. Zo ontvingen we aanvragen om kinderen te begeleiden van 7, 11 en 13 jaar. Bij allen is burn-out geconstateerd door een bevoegd psycholoog + second opinion.

Gerelateerde artikelen

Heb je het gevoel dat je burn-out door de prestatiemaatschappij raakt? We hebben meer voor je geschreven:

Ons aanbod voor kinderen met burn-out

Blijf je bij de pakken neerzitten? Of ga je aan de gang met de huidige situatie, op weg naar een beter leven? Gun jij jezelf een leven waarbij je zelf aan het roer staat? Zoek de hulp die bij je past!

“Vooruitgang gebeurt niet door te zitten en te luisteren maar door te ervaren en te doen”

Wij kunnen jou helpen en bieden je verschillende diensten aan.

 

Vergelijkbare berichten

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *