Oorsuizen: de meeste mensen denken erbij aan een onschuldig fenomeen, maar vaak is het tegendeel waar. Suizende oren is één van de meest voorkomende kwaaltjes bij mensen, en kan door verschillende factoren veroorzaakt worden. Zo kunnen je oren suizen als je onder water hebt gezwommen, of als je naar luide muziek luistert. Bij dergelijke gevallen gaat het om een tijdelijk probleem.

Heel soms blijft dat oorsuizen echter langer duren. In dat geval is de kans op tinnitus erg groot. Daarbij is, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, de oorzaak van aanhoudend oorsuizen een burn-out. Wat houdt oorsuizen nu precies in en wat heeft het met burn-out te maken?

In dit artikel laten we de relatie zien tussen stress en oorsuizen en verklaren vervolgens oorsuizen bij burn-out.

Oorsuizen herkennen

Oorsuizen wat is dat? Last hebben van suizende oren herkennen velen. Bijvoorbeeld na het onderwater zwemmen, lang bij harde muziek hebben gestaan of tijdens een stevige verkoudheid. Dit is vaak van tijdelijke aard.

Hoe kunnen wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.

Op het moment dat dit gevoel langer als een paar dagen duurt, bestaat de kans dat je last hebt van tinnitus oftewel oorsuizen. Naar schatting kampen 1 miljoen Nederlanders met dit probleem. De vraag is: hoe herken je het? En hoe kun je er het beste mee omgaan?

Hoe ontstaat suizende oren door stress?

oorsuizen en stress

Oorsuizen ontstaat in onze hersenen. Er is een gebied in ons brein dat auditieve cortex wordt genoemd. Dit zorgt ervoor dat we geluiden kunnen waarnemen.  Het probleem zit dus niet in onze oren, maar in onze hersenen.

Als zenuwcellen in de auditieve cortex geen geluidsignalen meer kunnen verwerken, gaan de cellen onderling met elkaar communiceren. De tinnitustoon wordt dus veroorzaakt door de signaaltjes die de zenuwcellen op elkaar afvuren. Bovendien zijn er stresssymptomen die grote invloed uitoefenen op het ontstaan van tinnitus. Je leest hier straks meer over.

Bij een piep in oor stress verminderen

Tinnitus is een Latijns woord dat ‘rinkelen’ betekent. Bij tinnitus horen we continu een geluid dat er helemaal niet is. Dat hoeft niet persé een piep te zijn, het kan ook een zoemende, brommende, fluitende, rinkelende of ruisende toon zijn. Vaak gaat tinnitus samen met overgevoeligheid voor normale omgevingsgeluiden. Sommige mensen ervaren zelfs pijn.
Tinnitus kan grote impact op het leven hebben, zowel privé als zakelijk. Is de oorzaak stress, dan kan je betrekkelijk snel leren omgaan met de aandoening en er zelfs voor zorgen dat deze geheel verdwijnt.

Herkennen van tinnitus bij burn-out

Een zeer belangrijk symptoom van tinnitus is dat je een geluid hoort dat van binnenuit komt en dus niet van buitenaf. De omgeving neemt dit geluid dus ook niet waar. Er worden meerdere soorten geluid gehoord. Als je nieuwsgierig bent naar de geluiden die iemand hoort met tinnitus kun je die beluisteren op de site van de Nederlandse Vereniging voor Slechthorenden

De geluiden die gehoord worden kunnen ook in sterkte verschillen, in regelmaat en pulserend. De ene keer is het hard, dan weer zacht, dan weer monotoon, soms is het weg en soms is het er juist weer heel erg lang. Mensen met tinnitus merken dat stress de klachten verergert.

Zo klinkt oorsuizen of tinnitus

In dit filmpje een voorbeeld van hoe oorsuizen bij burn-out klinkt (met dank aan RTL Nieuws)

Stress als oorzaak van oorsuizen

Het ontstaan van tinnitus is lastig te achterhalen. Er zijn maar liefst 400 risicofactoren die de geluiden in de hand kunnen werken. Voorbeelden hiervan zijn: oorinfecties, de ziekt van Ménière, hartziekten, hoog cholesterol en hoge bloeddruk. Tevens is langdurig blootstaan aan harde geluiden (muziek, werk etc.) een reden die oorsuizen kan veroorzaken.

Maar ook stress wordt genoemd als oorzaak van oorsuizen, zo schrijft een Zweeds onderzoek. Uit dit onderzoek blijkt dat oorsuizen 2,5 keer zo vaak voortkomt bij mensen die veel stress hebben. Ook verergert stress oorsuizen bij mensen die reeds last hebben van tinnitus.

Stress kan natuurlijk in verschillende vormen voorkomen, maar bij een burn-out is het stressniveau wel erg hoog. Dit zorgt ervoor dat aandoeningen, zoals oorsuizen, veel sterker worden waargenomen. Natuurlijk zijn er veel meer mogelijke oorzaken van tinnitus, waaronder een hoge bloeddruk, oorinfecties, en zelfs een hoge cholesterol.

Stress die wordt veroorzaakt én verergert door een burn-out heeft echter een erg groot effect op hoe men tinnitus ervaart. Zo wezen studies uit dat oorsuizen veel vaker voorkomt bij hen die last hebben van chronische stress.

Wat als tinnitus stress veroorzaakt?

Ja, want dat is namelijk ook heel goed mogelijk! Het kan bijvoorbeeld een emotionele reactie oproepen: je voelt je bedreigd door het oorsuizen. Het komt heel vaak voor dat bij tinnitus angst ontstaat en dat je je zorgen gaat maken of het ooit wel overgaat. Want hoe moet het dan verder met je werk, kan je dat op langere termijn met die oorsuizen nog wel volhouden? Of blijf ik nog wel een leuk mens voor mijn naasten? Deze bedreigende gevoelens geven alleen maar meer stress. En zoals je inmiddels weet, wordt de tinnitus hier weer door versterkt. Tijd voor actie!

oorsuizen voorkomen

Het verband tussen een burn-out en oorsuizen

Oorsuizen kunnen nauwkeuriger omschreven worden als een fenomeen waarbij de persoon in kwestie geluiden hoort die van binnenuit afkomstig zijn. Het gaat dus om een geluid dat anderen niet waarnemen. Dit geluid kan ofwel fluiten, piepen of ruisen zijn.

Het gepiep of geruis is daarbij continu aanwezig en varieert van moment tot moment qua volume en toon. Het ene moment kan het hard zijn, het andere zacht. Soms is het monotoon, daarna is het tijdelijk helemaal weg.

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Wat heeft dit nu te maken met een burn-out? Het is bewezen dat stressfactoren de symptomen van oorsuizen kunnen verergeren. En dat is precies wat een burn-out is: lichamelijk en psychologische stress die een kritiek punt heeft bereikt.

De gevolgen van oorsuizen

Als je het oorsuizen geluid hebt gehoord, begrijp je waarschijnlijk dat iemand met oorsuizen tegen forse problemen aan kan lopen als:

Als oorsuizen komt door stress, verergert het oorsuizen op het moment dat stress erger wordt. De symptomen zijn dan erger en het geluid wordt harder. Ook is het focussen op het geluid een reden tot klachten verergering. Hierom is het leren omgaan met stress bij tinnitus zo belangrijk. Het helpt om de klachten onder controle te krijgen.

Hartslag in oor door stress

Stress heeft invloed op het ontstaan van tinnitus, maar ook slechthorendheid. Wanneer je omgevingsgeluiden minder goed kunt horen, dan vallen de geluiden in je eigen lichaam meer op. Net als een tikkende klok pas opvalt als het stil in de kamer is. Dit is precies wat er gebeurt als je je eigen hartslag hoort.

Heb je naast het kunnen horen kloppen van je hart ook last van hartkloppingen, duizeligheid, hoofdpijn of bijvoorbeeld pijn in je borst, dan raden we je aan direct contact met een arts op te nemen. Stress heeft namelijk ook invloed op ons hart en ons vaatsysteem. Te lang leven met een te hoog stresslevel veroorzaakt uiteindelijk een burn-out. Wees dus alert en onderneem actie.

Hoe een burn-out oorsuizen beïnvloedt

Maar hoe kan een burn-out nu oorsuizen veroorzaken? Het antwoord is vanzelfsprekend. Een burn-out wordt altijd voorafgegaan en gekenmerkt door een hoge chronische stress, zowel lichamelijk als psychologisch. Dit brengt symptomen met zich mee, waaronder een hoge bloeddruk en cholesterol, een verlaagd immuunsysteem, enzovoort. En dat zijn nu net zaken die tinnitus triggeren.

Hoe een burn-out oorsuizen beïnvloedt

De gevolgen van tinnitus zijn niet te overzien. Naast lichamelijke overlast zijn ook isolement, angstaanvallen, slapeloosheid en zelfs depressie mogelijk. Daarbij zorgen deze problemen ervoor dat de oorsuizen nog erger worden, aangezien ze een nog sterkere stressreactie teweegbrengen!

Oorsuizen verminderen

De oorzaak van oorsuizen is dus vaak stress en een burn-out. Het spreekt voor zich dat men dan op zoek gaat naar manieren om de stress en de burn-out te verminderen. In plaats van oorsuizen te zien als een aandoening op zich, moet het worden geïnterpreteerd als een symptoom van een dieperliggend probleem.

De boodschap is dus: stress verminderen. Meestal blijkt dat als men van chronische stress of een burn-out afgeraakt, de oorsuizen dan ook grotendeels of zelfs helemaal verdwijnen!

Er zijn talloze mogelijkheden om te leren omgaan met oorsuizen de veroorzaakt worden door stress. De meest effectieve vind je hieronder:

1 | Therapie gericht op je gedrag

Het is erg nuttig om eenvoudige dingen aan te leren die je helpen om te gaan met stress. Soms moet je het net even weten, soms moet je er in oefenen om vaardigheden aan te leren.

2 | Stop stress

Stop met stressvolle situaties. Lijkt soms zo makkelijk: maar in een stressvolle situatie blijven is geen optie. Dit leidt tot het maken van keuzes. Denk er goed over na, maar maak een keuze!

3 | Focus

Probeer niet te focussen op het geluid, hoe lastig het ook is. Je kunt jezelf helpen door afleiding te zoeken in een studie, hobby, wandeling of sport.

4 | Maskeren van oorsuizen

Zoek een andere bron van geluid om het geluid te overstemmen. Bedenk wel dat dit een prettig geluid moet zijn. Het nieuwe geluid moet ontspannend werken. De drilboor van de stratenmaker is hier dus niet geschikt voor. Prettige muziek (met bijvoorbeeld een koptelefoon op) helpt je het geluid te overstemmen. Je hebt dan heel even rust

5 | Leef gezond!

We hanteren tijdens onze coaching de BERG-methode. Goede voeding, beweging en rust/ ontspanning zorgen voor een goede gezondheid. Leef dus als een topsporter, maar in plaats van topsport oorsuizen: zorg goed voor je lijf.

6 | Stimulerende middelen

Koffie, nicotinealcohol etc. zorgen voor extra stress. Als het oorsuizen te erg wordt, doe je er goed aan deze stimulerende middelen te laten staan.

Van oorsuizen bij burn-out afkomen

Velen twijfelen er aan of ze van hun oorsuizen bij burn-out afkomen. Niet zonder reden: vaak blijft oorsuizen na burn-out hangen. Dit terwijl oorsuizen bij burn-out best goed te verhelpen is. Bekijk onze effectieve manieren om van oorsuizen bij burn-out af te komen.

Wil je weten wat je kunt doen tegen oorsuizen?

Beluister dan ook onze podcast!

Conclusie

Oorsuizen, vaak veroorzaakt door stress en burn-out, kan een ernstige invloed hebben op iemands leven. De geluiden die je hoort, zoals piepen, fluiten of ruisen, komen van binnenuit en worden vaak verergerd door hoge stressniveaus. Het is belangrijk om stress te verminderen en gezond te leven om de klachten te beheersen. Therapieën en gedragsaanpassingen kunnen helpen om de symptomen te verlichten en de algehele levenskwaliteit te verbeteren.

Het verband tussen oorsuizen en burn-out benadrukt het belang van stressmanagement en tijdige interventies. Chronische stress kan leiden tot blijvende tinnitus, wat de algehele stress verder verhoogt en een vicieuze cirkel creëert. Door middel van coaching, gezonde levensstijl en stressverminderingstechnieken, is het mogelijk om zowel burn-out als oorsuizen effectief aan te pakken en te verminderen.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Team MTC - Meulenberg Training en coaching
Wij staan voor je klaar!

Veelgestelde vragen

Oorsuizen wordt veroorzaakt door signalen in de hersenen die verkeerd worden verwerkt door de auditieve cortex. Stress verhoogt de gevoeligheid voor deze signalen, wat kan leiden tot aanhoudende tinnitus. Langdurige blootstelling aan stress zorgt ervoor dat deze signalen sterker worden en moeilijker te negeren zijn.

Oorsuizen kan verminderd worden door stress te verminderen. Dit kan door therapieën gericht op gedragsverandering, het vermijden van stressvolle situaties, gezonde voeding, voldoende beweging en ontspanning. Daarnaast kan het maskeren van het geluid met rustgevende muziek helpen om de symptomen te verlichten.

Oorsuizen kan zowel tijdelijk als blijvend zijn, afhankelijk van de oorzaak. Als stress de onderliggende factor is, kan het verminderen van stress en het behandelen van een burn-out helpen om de symptomen te verminderen of zelfs volledig te laten verdwijnen. Chronische stress kan echter leiden tot blijvende tinnitus.

Burn-out gaat vaak gepaard met hoge niveaus van chronische stress, wat kan leiden tot oorsuizen. De fysieke en psychologische uitputting die een burn-out kenmerkt, verhoogt de kans op tinnitus. Het verminderen van de stress door het aanpakken van de burn-out kan helpen om de symptomen van oorsuizen te verlichten.

Referenties

  1. Mayoclinic.org – Tinnitus – gevonden op 24/07/2024
    Link naar een pagina op Mayoclinic.org

Vergelijkbare berichten

3 reacties

  1. Deborah schreef:

    Hoi, op deze pagina spreek je over oorsuizen die kunnen blijven hangen na een burn-out. Ik was benieuwd welke manieren je hebt om er vanaf te komen.
    Dank je wel.

    1. Lisa provost schreef:

      Is het al beter? Heb hier ook last van pff verschrikkelijk

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *