Warm weer: Als je ooit in een warme kamer bent ingedommeld of je slaperig hebt gevoeld tijdens een lange, warme autorit, dan weet je dat een constante blootstelling aan warmte niet de meest wenselijke situatie is.
Warmte kan bepaalde mechanismen in ons lichaam verstoren wat leidt tot vermoeidheid, uitputting en meer last van een burn-out. Enerzijds kan warmte ons een comfortabel en ontspannen gevoel geven (denk aan de momenten voor de haard tijdens de winter), anderzijds kan het ons ook moe en slaperig laten voelen. Dit is waarom:
Extra vermoeid zijn door warm weer is een symptoom van burn-out
Lees meer symptomen van burn-out in ons gratis E-book!
Waarom moe door warmte?
Een gezond menselijk lichaam behoudt zijn interne temperatuur rond 37° C. Een verschil in lichaamstemperatuur, meestal minder dan 1° C, treedt op met het moment van de dag, het niveau van een fysieke activiteit of een emotionele toestand. Een verandering van de lichaamstemperatuur van meer dan 1° C vindt alleen plaats bij ziekte of wanneer de omgevingsomstandigheden groter zijn dan het vermogen van het lichaam om met extreme hitte om te gaan.
Naarmate de omgeving warmer wordt, heeft het lichaam de neiging om ook op te warmen. De interne “thermostaat” van het lichaam zorgt voor een constante interne lichaamstemperatuur door meer bloed naar de huid te pompen en de zweetproductie te verhogen. Op deze manier zorgt je lichaam ervoor dat je warmte verliest. Als het echter zeer warm weer is, is de snelheid van “warmtewinst” hoger dan de snelheid van “warmteverlies”.
Hierdoor begint de lichaamstemperatuur te stijgen. Een stijging van de lichaamstemperatuur resulteert in energieverlies of vermoeidheid, wat je meer last kan geven van een burn-out. In zeer ernstige gevallen kan het zelfs leiden tot een hitteberoerte of hartaanval.
Lees ook over hartklachten door stress
Waarom extra last van burn-out door de warmte?
Het is niet alleen je verbeelding, de zomerse temperaturen kunnen uitputtend zijn en je extra last bezorgen van een burn-out. De redenen hiervoor zijn:
Je lichaam past zich aan de warmte aan
Als je het warme weer de schuld geeft voor je ongewone gebrek aan energie, heb je eigenlijk geen ongelijk. Het aanpassen aan warme temperaturen speelt een grote rol als het gaat om hoe goed je lichaam omgaat met warmte. Dit is niet iets dat van de ene dag op de andere gebeurt. Het kan enkele weken duren voordat je lichaam volledig is aangepast aan de warmte. Een van de belangrijkste aanpassingsreacties op warmte is dat je lichaam leert om beter en efficiënter te zweten als middel om je af te koelen.
Als je denkt dat zweten gewoon een ongemak is dat hoort bij het in de zon vertoeven, denk dan nog eens goed na. Zweten dient om je koel te houden. Maar als je lichaam meer moeite heeft om zich aan te passen aan de warmte, zal je ook niet genoeg zweten. Hierdoor kan je lichaamstemperatuur extreem hoog worden, waardoor je je ongewoon moe en uitgeput kunt voelen en ook meer last kunt hebben van een burn-out.
Lees ook over: oververmoeidheid
Je stofwisseling vertraagt
Heel wat mensen weten niet dat de verandering van seizoenen een effect heeft op de stofwisseling en dus ook het energieniveau. Tijdens de zomer werkt je stofwisseling trager dan wanneer de temperaturen lager liggen. Als je het koud hebt, moet je stofwisseling overuren maken om je lichaamstemperatuur te verhogen.
Het tegenovergestelde gebeurt als het warm weer is, omdat onze temperatuur al hoog genoeg is. Daarom zal je stofwisseling trager gaan werken om ervoor te zorgen dat je niet oververhit geraakt. Deze verandering in de stofwisseling kan je ongewoon moe en futloos doen lijken. Hoewel het gevoel van een burn-out niet leuk is, is het geweldig om te weten dat ons lichaam ervoor zorgt dat we niet oververhitten (wat veel gevaarlijker is dan een burn-out.
Lees ook: de invloed van stress op je stofwisseling
Je bent mentaal niet bestand tegen het warme weer
Tijdens de zomer kan het inderdaad moeilijk worden om niet te klagen over de intense hitte. Het weer lijkt vaak ook het enige te zijn waar mensen over praten als het extreem warm is. Maar wat blijkt, is dat je het op die manier nog erger maakt. Hoewel veel warmte gerelateerde aandoeningen terug te brengen zijn op fysiologische stoornissen, is er ook een psychosomatisch onderdeel dat voor veel mensen een substantiële rol kan spelen.
Simpel gezegd, heel wat mensen genieten niet van warm weer, omdat het hen een oncomfortabel gevoel geeft. Dit psychologisch onderdeel kan de fysiologische effecten van warme temperaturen op hun lichaam verder beïnvloeden.
In feite maakt het klagen over de warmte letterlijk alles erger. Als je eenmaal in de mindset bent van hoe vreselijk de zomerse temperaturen aanvoelen, kan het moeilijk zijn om nog aan iets anders te denken. Als je aandacht enkel op de warmte gevestigd is, zullen de symptomen en bijwerkingen overdreven aanvoelen.
Lees ook: alles erger maken bij burn-out
Je bent uitgedroogd
Bij warm weer moet je ervoor zorgen dat je gehydrateerd blijft. Doe je het niet, dan kan het een van de redenen zijn waarom je je zo uitgeput voelt. Uitdroging is een bijproduct van verhoogde temperaturen. En zoals je waarschijnlijk kunt raden, leidt uitdroging tot uitputting.
Tijdens de zomermaanden lopen mensen een hoger risico om uitgedroogd te raken. Weet je nog hoe we het eerder hadden over zweten? Omdat het lichaam meer zweet om je koel te houden, verliest het sneller vocht dan normaal. Dit kan leiden tot een verstoorde elektrolytenbalans met een aantal fysiologische gevolgen zoals een gebrek aan energie en vermoeidheid.
Heb je veel last van burn-out?
Kom je de warme dagen maar net door?
Ga dan het gesprek aan met een gekwalificeerde coach:
Wat zijn de effecten van warm weer op het lichaam?
Wanneer de luchttemperatuur of vochtigheid stijgt boven wat comfortabel aanvoelt, kunnen er problemen ontstaan. De eerste effecten hebben te maken met hoe je je voelt. Blootstelling aan meer hitte kan gezondheidsproblemen veroorzaken en de prestaties beïnvloeden. Naarmate de temperatuur verhoogt of de warmtebelasting op het lichaam toeneemt, kun je last krijgen van:
- Verhoogde prikkelbaarheid.
- Verlies van concentratie en het vermogen om mentale taken te verrichten.
- Verlies van het vermogen om taken uit te voeren die een vaardigheid vereisen of om zwaar werk te doen.
Tijdens warme zomerdagen gaat het lichaam aan het werk om overtollige warmte kwijt te raken, zodat het zijn normale lichaamstemperatuur kan handhaven. De hartslag neemt toe om meer bloed door het lichaam en de huid te pompen, waardoor het zweten optreedt. Maar dit stelt extra eisen aan het lichaam. Veranderingen in de bloedstroom en overmatig zweten verminderen het vermogen om fysiek en mentaal werk te verrichten.
Fysiek werk zorgt ervoor dat je het nog warmer krijgt tijdens warm weer en wanneer de omgevingstemperatuur boven 30° C stijgt, kan dit het uitvoeren van mentale taken verstoren.
3 tips tegen de warmte
Als je meer last hebt van een burn-out tijdens warm weer, zorg er dan voor dat je jezelf beschermt tegen de warmte door:
- Drink veel vocht en vermijd teveel alcohol. Water, magere melk en thee zijn goede opties. Je kunt ook vruchtensap, smoothies en frisdranken drinken, maar helaas bevatten deze veel suiker. Beperk vruchtensap of smoothies tot een gecombineerd totaal van 150 ml per dag en kies suikervrije frisdranken.
- Houd je kamers in huis koel door reflecterend materiaal aan je ramen te bevestigen. Aluminiumfolie is hiervoor een goed idee. Als dit niet mogelijk is, gebruik dan lichtgekleurde gordijnen en houd ze gesloten (metalen jaloezieën en donkere gordijnen kunnen je ruimte warmer maken).
- Zoek de koelste ruimte in huis op om te vertoeven of taken te verrichten!
Lees ook: grenzen aangeven
Hulp bij burn-out en stress
Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is simpelweg ontzettend lastig. De coaches van Meulenberg Training & Coaching begrijpen precies wat je doormaakt en weten hoe zwaar het kan zijn. Ze hebben dit vaak zelf meegemaakt! Met hun jarenlange ervaring en expertise staan ze klaar om jou stap voor stap te helpen aan een volledig herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching en verzuimtraining heb jij je leven lang plezier!
Bekijk ons aanbod voor:
Burn-out coaching
Stress coaching
Online coaching
Verzuimtrainingen
Hallo ruus, ik ben 14 maanden bij huis burnout. Ik krabbel langzaam op maar ben nog best vaak duizelig en heb het gevoel flauw te vallen hier door ansmgst en paniek, durf niet verder dan een rondje met de hond en in de auto gaat het mij allemaal te snel waardoor ik niet meer graag auto rijdt wat voor die tijd helemaal niet zo was. Ik loop bij een psycholoog maar veel verder kom ik niet. Graag wordt ik weer beter en wil ik mijn vrijheid terug maar dat gevoel in mijn hoofd is zo naar. Wat zijn de kosten?
Mvg Hanny