Duizeligheid door stress of een burn-out – duizeligheid oorzaken. Voel je je weleens licht in je hoofd? Zie je weleens sterretjes of zwarte vlekken? Verlies je weleens je evenwicht en heb je het gevoel dat je flauwvalt? Of heb je last van een gedempt gehoor? Meestal gaat duizeligheid bij opstaan snel voorbij.

Duizeligheid kan ook gepaard gaan met andere klachten zoals zweten,  misselijkheid, hoofdpijn of vermoeidheid. Duizeligheid is een van de vele symptomen van teveel stress of een burn-out. Het is vaak het resultaat van een overvloed aan informatie in je hersenen. Maar voordat je het gelijk aan stress toeschrijft, is het goed om ook andere oorzaken uit te sluiten.

Duizeligheid bij burnout

Let op: duizeligheid is een symptoom van burn-out. Wil je letterlijk alle symptomen van burn-out ontdekken?

Download dan gratis ons uitgebreide E-book: Symptomen burn-out

Functie van het evenwichtsorgaan

De naam ‘evenwichtsorgaan’ zegt al genoeg. Dankzij het evenwichtsorgaan kun je stabiel blijven staan en houd je je evenwicht. Als dit orgaan wordt verstoord, voel je je duizelig. Bij het bewaren van het evenwicht spelen het evenwichtsorgaan, de ogen en de informatie van de spieren een rol. Soms geven deze verschillende informatiebronnen geen eenduidige informatie door naar de hersenen en daardoor kun je uit balans raken. Zoals duizeligheid bij opstaan, maar ook duizeligheid bij liggen. Of bijvoorbeeld als je heftige emoties ervaart.

Er zijn meerdere oorzaken die ervoor zorgen dat je evenwichtsorgaan niet meer goed functioneert. Het kan door medicatie komen of door daling van je bloedruk of daling van je bloedsuikerspiegel. Of het kan zijn dat het evenwichtsorgaan ontstoken is. Ook intensief sporten of een zuurstofgebrek kunnen de oorzaak zijn. Maar het kan ook zijn dat je lijdt aan een doorbloeddingstoornis of de ziekte van Ménière. Het is raadzaam om een arts te raadplegen om deze mogelijke oorzaken uit te sluiten.

> Lees ook: naar de bedrijfsarts met burn-out

Duizeligheid door stress

Stress kan zowel de oorzaak als het gevolg van duizeligheid zijn. Als de duizeligheid veroorzaakt wordt door een fysieke oorzaak als het evenwichtsorgaan, kan dat leiden tot stress. Duizeligheid hindert je namelijk in het dagelijks leven. Maar langdurige stress kan ook zorgen voor meer last van duizelingen. Hierdoor zal uiteindelijk ook angst en hyperventilatie kunnen optreden.

Als je gestrest bent, is je lichaam meestal gespannen en zijn je hersenen overactief. Je reageert sterker op signalen en prikkels. Als je hersenen gebrekkige informatie ontvangen, zal dat sneller tot duizeligheid leiden. Bovendien kan stress slecht zicht veroorzaken, waardoor je je duizelig kunt voelen. Duizeligheid die veroorzaakt wordt door stress, kan weer leiden tot angst, paniek en hyperventilatie.

Duizeligheid bij burn-out wordt ook wel veroorzaakt door oorsuizen.

Duizelig stress

Duizeligheid bij burn-out

Als je een burn-out hebt, treden er verstoringen op in hoe je signalen binnenkrijgt. Deze verstoringen zorgen voor duizeligheid. Je hersenen weten niet wat je lichaam moet doen om in evenwicht te blijven. Ze proberen de verschillende signalen tot een bruikbaar signaal te verwerken, waardoor je je duizelig kunt gaan voelen.

Personen met een burn-out kunnen zelfs al bij geringe inspanning moe en duizelig worden. Het is een teken van je lichaam dat je moet stoppen en rust moet nemen. Als je doorgaat, riskeer je een burn-out of je burn-out zal langer duren.

Heb je last van duizeligheid tijdens een burn-out of zware stress?

Modder niet te lang zelf aan: bekijk ons aanbod voor individuele burn-out coaching

Duizeligheid en hyperventilatie

Duizeligheid bij stress of een burn-out wordt vaak veroorzaakt door hyperventilatie. Letterlijk en figuurlijk even rust nemen en op adem komen na het verzetten van bergen werk, wordt nog wel eens vergeten.

Structureel het gas open laten en niet tijdig op de rem trappen heeft echter vervelende gevolgen voor je ademhaling.  Deze past zich namelijk aan jouw tempo aan.

Je zal vaker dan het gezonde tempo van 8 keer per minuut gaan in- en uitademen. Niet dat je dat aan de buitenkant ziet of zelfs zelf merkt, maar je gaat sneller en oppervlakkiger ademhalen dan normaal. Bij een te hoge ademhaling verliezen we te veel koolzuurgas, omdat we de lucht alsmaar blijven verversen. Dit veroorzaakt lichamelijke klachten. Bovendien zorgt stress bijvoorbeeld ook voor een hogere bloeddruk én hartslag.

Hyperventilatie is een van de oorzaken van duizeligheid. Maar het heeft ook andere, akelige symptomen die angst en onrust veroorzaken, zoals druk op de borst, een benauwd gevoel, kortademigheid, vermoeidheid en overmatig transpireren.

Heb je last van hyperventilatie, dan is het belangrijk dat je ademhalingsoefeningen gaat doen. In ons artikel over hyperventilatie lees je alles over deze aandoening en geven we je oefeningen die ervoor zorgen dat je je ademhaling onder controle krijgt.

duizelig in de winkel

Duizeligheid kan een paniekaanval veroorzaken

Angst en stress zijn de twee meest gehoorde oorzaken door huisartsen bij duizeligheid. Zo kan een aanval van hyperventilatie zoveel angst en spanning oproepen dat er een paniekaanval op volgt.

Iedereen die wel eens een paniekaanval heeft gehad, zal dit beamen: het is een vreselijk gevoel waarbij je overvallen wordt door angst. Je kunt niet meer logisch nadenken; je wilt je het liefst verstoppen, wegrennen of hulp zoeken. Het is een overweldigende lawine van emoties die je helemaal uitput.
Omdat de symptomen van een paniekaanval veel lijken op die van een hartaanval, gaan mensen soms zelfs naar een ziekenpost, terwijl er geen aanwijzingen in die richting zijn. Symptomen zijn hartkloppingen, pijn op de borst, overmatig transpireren, kortademigheid, misselijkheid en bijvoorbeeld angst om flauw te vallen.

Heb jij wel eens zo’n heftige paniekaanval gehad en wil je er meer over weten? In ons artikel over paniekaanvallen vertellen we je er alles over.

Duizeligheid en hoofdpijn

Heb je last van duizeligheidsaanvallen voorafgaand aan heftige hoofdpijn? Dan is migraine de boosdoener. Het is nog steeds onduidelijk wat de precieze oorzaak van migraine is. Meestal worden de klachten toegeschreven aan stress, maar dit is inmiddels achterhaald. Sterker nog, stress is juist een alarmsignaal dat er een migraine aanval op komst is. Overigens geldt dit ook als je de dagen vooraf aan migraine je onrustig of somber voelt.
Onlangs is er in het Nederlandse Tijdschrift voor Geneeskunde een uitgebreid onderzoek beschreven over duizeligheid. Men heeft medisch kunnen aantonen dat migraine een belangrijke oorzaak van aanvallen van draaiduizeligheid is, ook zonder de daarop volgende hevige hoofdpijn.

Duizeligheid en misselijk

Een van de symptomen van oververmoeidheid is misselijkheid, maar ook duizeligheid. Heb je het idee dat je een marathon hebt gelopen als je ’s ochtends wakker wordt? Sleep jij je door de dag heen terwijl je ontzettend moe en futloos bent? Raadpleeg dan een arts. Het is echt belangrijk dat je je klachten aanpakt, want oververmoeidheid is een voorbode van overspannenheid en zelfs een burn-out.

In ons artikel over oververmoeidheid lees je alles over de vele symptomen van oververmoeidheid. We geven ook tips over wat je het beste kan doen als je met oververmoeidheid kampt.

Lees hier over vermoeidheid

Duizeligheid bij ouderen

Duizeligheid bij ouderen komt vaak voor. Ze voelen zich onvast op de benen of licht in het hoofd. Bij ouderen is het lastiger om een duidelijke oorzaak te vinden, meestal spelen meerdere klachten een rol. De meest voorkomende oorzaken van duizeligheid op oudere leeftijd zijn een slechte conditie, zwakkere spieren, een minder goed evenwichtsgevoel of slecht zien. Ook kunnen medicijnen de boosdoener zijn. Van bepaalde medicatie is duizeligheid een bijwerking. Dit staat dan vermeld in de bijsluiter.

Helaas moeten we hier de laatste jaren twee vaak voorkomende oorzaken aan toevoegen: eenzaamheid en angst. Eenzaamheid veroorzaakt somberheid en depressies. De vermoeidheid die hiermee gepaard gaat kan zorgen voor een zweverig of duizelig gevoel. Ouderen die alleen wonen, maken zich vaker zorgen.

Door angst en spanning bij een kleine tegenslag in het dagelijkse leven kunnen de emoties al vaak hoog oplopen. De hartslag kan hierdoor vertragen of versnellen. Dit veroorzaakt een licht gevoel in het hoofd. Is de spanning te hoog opgelopen, dan kan men zelfs flauwvallen.

Herken je deze klachten en heb je veel zorgen? Bespreek deze dan met jouw naasten of vraag advies aan de huisarts. Zij helpen je graag jouw klachten de baas te worden!

duizelig oorzaken

Duizeligheid: wat te doen?

Om duizeligheid tegen te gaan zal eerst de oorzaak moeten worden vastgesteld. Duidelijk is wel dat je duizeligheid beter aankunt als je je fit, ontspannen en uitgerust voelt. Deze tips gelden dus voor iedereen:

  • Blijf bezig als je je wat beter voelt en ga niet bij de pakken neerzitten
  • Door elke dag minstens een half uur te bewegen blijf je in conditie. Een frisse neus doet ook wonderen!
  • Eet gezond, rook niet en drink geen alcohol en gebruik geen drugs.
  • Zorg voor een goede nachtrust en voldoende ontspanning.

Heb je veel last van duizeligheid door stress? Wil je een burn-out voorkomen?

Kies dan voor onze burn out preventie coaching

Duizeligheid bij stress of een burn-out oplossen

Duizeligheid is slechts één symptoom van een burn-out.
Wil je duizeligheid bij stress of een burn-out oplossen dan doe je er goed aan alle burn-out klachten op te lossen. Symptoombestrijding is vaak van korte duur en niet blijvend. Duizeligheid bij burn-out oplossen?

Herstellen onder begeleiding van een professionele coach

Het herstellen van een burn-out is een hele klus. Met onze 1-op1 coaching maken we de weg naar jouw herstel vrij. Hierbij doorlopen wij 3 fases: de acceptatiefase, de herstelfase en tenslotte de doenfase.

Omdat de natuur ons een handje meehelpt, gaan wij graag met jou de frisse lucht in. Al wandelend of op een drafje, wat jij maar wilt. Wij geloven niet in zitten en luisteren, maar in doen.

Het is altijd een enorme opluchting als de symptomen door onze coaches worden herkend. Dat maakt praten over gevoelige onderwerpen een stuk makkelijker.

Gerelateerde artikelen

Hulp bij burn out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

6 reacties

  1. Deze snap ik, helaas, helemaal. En het wordt doodeng als je dit in de auto overkomt. Gelukkig wel veel minder last van als dat ik vroeger had. Maar je hebt altijd dat stemmetje in je hoofd. Stel dat het gebeurt en dat je echt flauwvalt. Heb ik nl. jaren geleden ook gehad. Dit gelukkig niet in de auto.

    1. Geda, misschien een idee om eens aan de Bachbloesemremedies te beginnen,google er maar eens op, kan je veel zelfvertrouwen teruggeven google maar eens

  2. Sinds 6 weken plat met vooralsnog gediagnosticeerd een ontstoken evenwichtsorgaan. 13 maanden , als enige beschikbare dochter, intens achter een dementerende moeder aangehold in verpleeghuis.Eerst elke dag en later om de dag.Zeer empathisch en enorm groot gevoel voor verantwoordelijkheid voor andermans welzijn .Mezelf ondergeschikt gemaakt aan andermans geluk en mezelf niet op de eerste plaats gezet.Dat kan ik niet goed.
    Als de geest geen nee kan zeggen moet het lichaam schijnbaar aan de noodrem trekken. Een hele harde moeilijk les , ben door een hel gegaan. Nu kan ik niet meer en wordt verplicht om pas op de plaats te zetten met hevige schuldgevoelens natuurlijk want moeder wordt door mijn afwezigheid erg ongelukkig, moeilijk!!
    Een mantelzorg burnout, ik weet niet hoe je loslaten moet leren, aard van het beestje…..

  3. Ik snap het helemaal Lulu…
    Hetzelfde verhaal hier, maar met mijn partner. Mantelzorg burn out.
    Kan echt niet meer, het is op.
    Sterkte meid!

  4. Pff ik kon ook van de ene op het andere moment niet meer op mijn benen staat, zo ontzettend draai duizelig, iets meer dan 5 maanden anti depressiva geslikt toen geen duizelingen meer gehad, nu ik 2 maanden geleden gestopt ben, begint naar mijn gevoel de ellende weer. Weer nergens zin in, alles wat weer snel teveel en te druk wordt en weer een aanval van een paar uur van draai duizeligheid gehad🥲. Slik nu geen medicatie o.I.d maar weet soms ook ff geen raad meer voor mijzelf

    1. Heftig Fleur!

      Het is goed om naar de kern hiervan te gaan.

      Zou coaching een geschikt middel zijn voor je? Dan kunnen we je hierbij helpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *