Burnout test? Ontdek of het tijd is om actie te ondernemen
arrow_drop_up arrow_drop_down

Hoe weet je dat je een burn-out hebt? Doe de burnout test

Burnout test: Logischerwijze willen veel mensen weten of ze een burn-out hebben. De oorzaak is vrijwel altijd hetzelfde: mensen hebben symptomen en na wat google en uitzoekwerk, of een bezoekje aan de dokter, lijkt het er steeds meer op: een burn-out.

Zit jij ook in zo’n positie? Herken je symptomen als:

Dan is er inderdaad tijd dat er wat gaat gebeuren.

De voordelen van een burnout test

Voor velen is het prettig dat de klachten een naam krijgen. Wanneer mensen de diagnose krijgen dat ze een burnout hebben, is de stap naar acceptatie, en daarmee herstel, makkelijker. De uitslag van een burnout test heeft dus een heel positief gevolg: voor  velen is het de start van herstel

Aan de andere kant schuilt daar ook een nadeel: het invullen van een test is erg subjectief. Voorbeeld: wat is hoofdpijn? De ene zal invullen dat hij vaak hoofdpijn heeft als dat wekelijks het geval is. De ander vult dat in als het dagelijks het geval is. Tevens zijn veel burnout testen werkgerelateerd, terwijl dit niet het geval hoeft te zijn.

Dus: hoe belangrijk een burnout test ook kan zijn, het is altijd goed om gezond verstand te blijven gebruiken

Testen op burnout

Hoe weet je dat je een burn-out hebt?

Er zijn meerder manieren om te ontdekken of je een burnout hebt:

1: Symptomen check

Je kunt ontdekken aan de hand van meerdere symptomen of je een burnout hebt. Vaak constateert een behandelend arts op deze manier een burnout. Heb je alle symptomen die horen bij een burnout? Dan is de conclusie vaak helder.

Om je hierbij te helpen hebben we twee belangrijke dingen voor je klaarstaan:

 

 

2: Test burn-out

Je kunt ook een test doen: We hebben voor je een test klaarstaan waarbij je een indicatie krijgt of je moet oppassen of dat je echt al veel te ver bent gegaan. Deze gevalideerde test is een Nederlandse vertaling van de Burnout Potential Inventory. Een Amerikaanse burnout-deskundige, genaamd Beverly Potter, ontwierp deze vragenlijst waarin de burn-out veroorzakende situaties worden genoemd.

Het Invullen van deze burnout test: Neem de afgelopen 6 maanden in gedachten, je werk en je privé-leven. Lees de onderwerpen door en geef aan hoe vaak het symptoom op jou van toepassing is.

Let op: Deze burnout test geeft geen officiële uitslag. Deze test geeft een indicatie. Een officiële diagnose wordt altijd gesteld door huisarts, bedrijfsarts of andere daarvoor gecertificeerd persoon. Aan deze test kunnen dus geen rechten ontleend worden

 

3: langs de huisarts/ bedrijfsarts met burn-out

Als je twijfelt of je een burnout hebt, is het altijd goed om een huisarts of bedrijfsarts in te schakelen. We raden het altijd aan om uit te sluiten of er niks anders (lichamelijk, geestelijk) aan de hand is. Wanneer dit redelijkerwijze uitgesloten is, is de kans groot dat het daadwerkelijk een burn-out is.

Burnout test

Is het aantonen van een burnout noodzaak?

We merken dat veel mensen contact opnemen met de vraag of ze een burnout hebben. Vaak hangt het de keuze voor hulp af of deze mensen wel, of juist geen burnout hebben. Maar de kritische vraag: moet je perse een burnout hebben om aan de slag te gaan met lichamelijke en mentale klachten?

We zijn van mening dat je iedere lichamelijke klacht serieus moet nemen. Of je dus overspannen, gestresst, chronisch gestresst of toch een burnout hebt: neem je klachten serieus en ga ermee aan de slag!

 

 

 

Coaching bij burnout, overspannenheid en stress

Wil je aan de slag met jouw lichamelijke klachten? Weer het leven leiden dat je ooit geleid hebt wellicht? Grip hebben op jezelf en je eigen leven?

Maak kennis met:

Individuele coaching

Het team van Meulenberg Training en Coaching verzorgt zowel online als 1-op-1 training en coaching bij burnout en stress. Daarnaast verzorgen wij training en coaching bij burnout binnen bedrijven.

 

test overspannen

Lees informatieve artikelen over burnout en stress:

Over de schrijver
Ik ben Ruud Meulenberg. Eigenaar en oprichter van Meulenberg Training & Coaching. Ik begeleid mensen met stress- en burnoutklachten door ze 'letterlijk' in beweging te laten komen (wandelen/ hardlopen) Samen met een krachtig team van professionele coaches, help ik mensen door heel Nederland heen om van stress en burn-out af te komen. Ik probeer het goede voorbeeld te geven: Ik werk maximaal 24 uur per week, ik sport, geniet van mijn gezin en ik heb betekenisvol werk ;).
Reactie plaatsen

Gratis ebook:  zo herken je een burnout

(Inclusief checklist)

Met dit ebook leer je de symptomen van een burnout tijdig te herkennen. Al meer dan 10.000 gelijkgestemden hebben dit ebook gedownload.
Cookies