Gratis ebook + Checklist (Zo herken je een burn-out)

Page content

Werkloos en burnout. Wat nu?

article content

Werkloos en burnout. Wat nu?

Werkloos en burnout: Je hebt een gezin, opgroeiende kinderen, een partner en je bent kostwinnaar. Jarenlang was je aan het zwoegen. Op diverse vlakken heb je heel wat te verwerken gehad. Je partner is ernstig ziek geweest. Gelukkig gaat dit nu weer beter. Je bent je baan kwijtgeraakt, maar vond redelijk snel een andere. Het leek erop dat je alles onder controle had, maar toen begonnen je kinderen te puberen en raakte je – na jaren van reorganisaties, die niet geruisloos aan jou voorbij zijn gegaan – alsnog je baan kwijt.

Vertrekpremie Werkloos en burnout

Je had een goede vertrekpremie, dus alle tijd om rust te nemen, te genieten van welverdiende vrije tijd, na te denken over je toekomst en je te oriënteren op volgende stappen. Een heerlijke periode zou je zeggen. Maar niets was minder waar.  Je had nergens energie voor, kreeg te maken met diverse fysieke klachten en een jaar was voorbij voor je het goed en wel in de gaten had. Toen je terugkeek vroeg je jezelf af wat je eigenlijk allemaal gedaan had. Je kon weinig opsommen. Het was een waardeloos jaar. Deze gedachte leek de druk nog meer te vergroten. De druk om te willen slagen als liefdevolle echtgenoot, inspirerende vader, goede werknemer, et cetera…

Een burnout en wat nu?

Totdat je besefte dat jouw klachten wel erg veel leken op die van een burn-out.  Maar wat nu? Je hebt nog steeds weinig energie, je partner is nog niet in staat alles weer op te pakken en het pubergedrag van je kinderen kost veel tijd en jouw laatste restje energie. Sporten met vrienden deed jou altijd goed, maar ook dit geeft de laatste tijd meer spanning dan ontspanning. Goedbedoelde vragen (‘hoe gaat het met solliciteren?’) en adviezen (‘maak schema’s en goede planningen’) bevestigen jouw gevoel gefaald te hebben en geen nuttige bijdrage te leveren aan de maatschappij. Waarom lukt het anderen wel en jou niet? Je bent volledig uitgeput. Je bent jezelf totaal kwijt geraakt. Maar hoe vindt je jezelf weer terug?

Werkloos en burnout Ontslagen en burnout

Welke gebeurtenissen hebben ertoe geleide dat je bent waar je bent, doet wat je doet en voelt wat je voelt? Hoe zou je leven eruit zien als je kon kiezen wat je wilde? Als je met het zogenaamde ‘toverstokje’ alles kon wensen? De tijd is gekomen om je af te vragen wat jij echt belangrijk vind, wat jij echt nodig hebt om gelukkig te worden en hoe jij ervoor kunt zorgen dat het tij gaat keren.

Lukt het je niet antwoorden te vinden op jouw vragen, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij gaan graag samen met jou op zoek!

Comment Section

0 reacties op “Werkloos en burnout. Wat nu?

Plaats een reactie


*


Gerda Kloet
Gerda Kloet is burnout en stresscoach in de regio Den Haag (Zuid-Holland) Ze heeft een enorme ervaring in het begeleiden van mensen met stress en burnout. Daarnaast is ze actief als tri-atleet.