Door Corona (Covid-19) neemt het aantal depressies drastisch toe, want de Corona-maatregelen verkleinen je gevoel van vrijheid. Sterker nog, gevoelens van onzekerheid, spanning, angst en somberheid stijgen enorm. En dat niet alleen: het Coronavirus zorgt ervoor dat vele mensen zich ook eenzamer dan ooit voelen. Het gevolg van een Corona depressie? Meer stress, slaapproblemen, een ongezonde leefstijl en weinig tot geen verbinding met familie, collega’s en vrienden.
Dus, wat nu? Hoe kan je omgaan met depressieve gevoelens en klachten door Corona? De antwoorden op deze vraag liggen helaas niet voor iedereen voor de hand. Het Coronavirus zag natuurlijk niemand aankomt. Laat staan hoe je je gemoedstoestand er niet door laat beïnvloeden, want het is zonde als je nog langer last blijft houden van gevoelens van onzekerheid, spanning, angst, somberheid en stress. Daarom deel ik in dit artikel met liefde 10 tips om grip te hebben op je Corona depressie!
Depressief door Corona? Zo ga je met een Corona depressie om!
Welke verandering er ook plaats vindt in je omgeving, angstige en onrustige gevoelens zijn altijd natuurlijke reacties op alle uitdagende situaties, waaronder dus Covid-19. Gelukkig is er hoop. Je kan leren omgaan met het Coronavirus. Hieronder ontdek je wat je kan helpen:
Focus op wat je zelf in de hand hebt
- Word bewust van je gedachtes, overtuigingen en emoties
- Verbind je met je eigen lichaam
- Leef mindful in het hier en nu
- Onderdruk je emoties niet en ga sporten
- Wees lief voor jezelf
- Volg niet meer het Corona-nieuws
- Creëer een ochtendroutine om je dag energiek te starten
- Herpak jezelf en ga aan de slag met goede gewoontes
- Let goed op je slaapritme
Tip #1: Focus op wat je zelf in de hand hebt
Alleen al het besef dat je niet kan beïnvloeden wat er in de toekomst gebeurt met het Coronavirus, kan je rust geven. Het enige waar je namelijk invloed op hebt, is hoe je met de Corona-maatregelen omgaat. Zodra je in de weerstand schiet en blijft, ervaar je sneller stressklachten. Dan leef je meer vanuit een permanente staat van angst en bezorgdheid. Je zal dan altijd zien: daar waar je het meest bang voor bent, komt uit. Je trekt een slechter humeur aan door je negatieve en belemmerende gedachtes. Met als gevolg een vervelende Corona depressie.
Tip #2: Word bewust van je gedachtes, overtuigingen en emoties
Door te vertragen en verstillen realiseer je je beter wat je allemaal bezighoudt tijdens je Corona depressie. Dan kan je ook beter nagaan welke gedachtes, overtuigingen en emoties.
Zo kan je door het Coronavirus het gevoel hebben dat je eenzaam bent vanwege de beperkende Corona-maatregelen. Of dat je gedachtes hebt dat je ziek gaat worden doordat er in je directe omgeving mensen zijn waarbij Corona geconstateerd is. Leuk is het zeker niet, want Covid-19 duurt alsmaar langer.
Wat wél een bijkomend voordeel is van het Coronavirus, is dat je meer tijd voor jezelf hebt. Tijd om jezelf dus beter te leren kennen op een dieper niveau. En zodra je je dus bewust wordt van negatieve en belemmerende gedachtes, overtuigingen en emoties, weet dan dat je altijd een keuze hebt. Je kan namelijk altijd kiezen om je aandacht te richten op het positieve. Door te focussen op wat je nog wél kan in plaats van wat je niet kan. Dus let er ook goed op wat je tegen jezelf zegt.
“Als je even stilstaat, een stapje terug doet, diep ademhaalt en wat stilte brengt in je leven, krijg je overzicht.”
Om jezelf verder te ontplooien is je innerlijke dialoog een krachtig middel om een juiste levenshouding te creëren. Het liefst is jouw innerlijke dialoog consequent. Want je wordt wat je over jezelf tegen jezelf zegt. Je bereikt wat je zegt dat je kan bereiken. En je gelooft wat je jezelf over jezelf vertelt.
Dus aanmoedigende die je tegen jezelf kan zeggen, helpen je enorm voordat je iets gaat doen waar je angstige en onrustige gevoelens van krijgt. Het is belangrijk dat je geen andere gedachten toelaat. Laat de zinnen die jou het juiste gevoel geven door je hoofd malen.
Tip #3: Verbind je met je eigen lichaam
Door een Corona depressie kan je sneller teleurgesteld of geïrriteerd raken. Dit leidt tot een verkramping in je lichaam en een verkramping in je doen en laten. Het onderdrukken van emoties zorgt voor lichamelijke spanningen. Want wat doe je waarschijnlijk onbewust?
Je spant je lichaam aan op het moment dat je emoties wilt tegenhouden: je klemt je kaken op elkaar, je houdt je adem in of je spant je nek en je schouders aan. Stapje voor stapje kan dit een automatisme worden. Realiseer je goed dat dit een verzet is tegen gevoelens die geuit willen worden.
Dit soort lichaamssignalen geven aan dat je meer mag ontspannen om tot rust te komen. Gelukkig is ontstressen makkelijker dan je denkt. Yoga, meditaties, mindfulness en ademhalingsoefeningen dragen bij aan een relaxed gevoel, omdat je je meer verbindt met je lichaam middels een matige intensiteit van bewegen.
Ontdek hier 10 ontspanningsoefeningen voor meer rust >>>
Tip #4: Leef mindful in het hier en nu
Stilte is essentieel. Je hebt stilte nodig, net zoals we lucht nodig hebben en een plant licht nodig heeft. Met een geest propvol woorden en gedachten, is er geen ruimte voor onszelf.
En het is goed om te beseffen dat stilte meer is dan niet praten. Het lawaai dat je hoort is meestal het gekakel in je eigen hoofd. Dat je blijft denken en overpeinzen. En dat je gedachten maar in cirkels blijft ronddraaien.
Daarom nodig ik je uit om vandaag aan het begin van iedere maaltijd bewust ervoor te kiezen om je volledige aandacht te richten op het eten. Zonder afleidingen. Volledig in stilte. Om écht te connectie met het hier en nu. Want als je vrij wilt zijn van angstige en onrustige gedachtes, zal je genoeg ruimte en stilte voor jezelf moeten creëren. Zo voorkom je sneller een heftigere Corona depressie en allerlei stress- en burn-out klachten.
Tip #5: Onderdruk je emoties niet en ga sporten
Angst, woede, verdriet en onverwerkte emoties raken we niet kwijt door alleen stil te zitten. Een Corona depressie is niet niks. Gelukkig helpt beweging je enorm om je focus te verleggen op iets anders dan hetgeen waar je je zorgen over maakt. En daardoor kan je jouw depressie eerder loslaten en verwerken met minder stress als gevolg. Plus tijdens het sporten komen er endorfines vrij, waardoor je achteraf een vrolijker gevoel eraan overhoudt.
Door te sporten word je zelfverzekerder en ook boek je een mentale vooruitgang. Zo kom je lekkerder in je vel. Helemaal als je consistent sport. Wedden dat jij daarna staat te springen van de energie? Als je tot het uiterste gaat tijdens bijvoorbeeld het hardlopen of een fitness work-out, zwemmen, wordt je bloedsomloop maximaal gestimuleerd en gaat er meer zuurstof naar je hersenen.
Tip #6: Wees lief voor jezelf
Jouw stemmetjes in je hoofd hebben ongetwijfeld een bepaalde verwachting over hoe je zou moeten omgaan met een Corona depressie. En dat terwijl je juist nu extra mild voor jezelf wilt zijn. Waarom?
Jouw verwachtingen zijn de bron van je lijden.
Hoe zou het daarom zijn om te zeggen: “Het is al vervelend genoeg dat ik nu met een Corona depressie te maken heb en dat ik ook nog eens extra streng voor mezelf ben door te zeggen dat ik niet goed genoeg ben en niet voldoe aan mijn verwachtingen. Hoe zou het zijn als je die verwachtingen kan loslaten?”
En een mooie vraag die je in bijna iedere situatie helpt om goed voor jezelf te zorgen en dichtbij jezelf te blijven, is: “
Wat zou liefde nu doen in deze situatie?”
Meer weten over hoe je vanuit zelfliefde kan relaxen?
Ontdek hier 15 tips om te ontstressen en lief te zijn voor jezelf >>>
Tip #7: Volg niet meer het Corona-nieuws
Van jongs af aan heb je wellicht meegekregen dat tv-kijken de norm is. Dat je standaard om 20:00 uur naar het journaal kijkt om op de hoogte te blijven van wat er speelt in de wereld en dus ook rondom het Coronavirus. Hetzelfde geldt voor de berichtgevingen die je bekijkt op je smartphone op de NOS en NU.nl apps. En dat niet alleen: ook op social media als Facebook en Instagram word je overspoeld met updates over Corona. Dit kan nogal vermoeiend en energieslopend zijn voor je. Het helpt daarom om af en toe een pauze te nemen en minder online te zijn als je een Corona depressie hebt. Je kan er voor kiezen om de berichtgeving over het coronavirus even niet te volgen, zodat je je niet langer laat beïnvloeden door al die negativiteit.
Tip #8: Creëer een ochtendroutine om je dag energiek te starten
Een goede ochtendroutine maakt het verschil tussen leven en geleefd worden. Je wilt natuurlijk de dag fris en goed starten. Helemaal als je te maken hebt met een Corona depressie. Echter voordat je het weet ga je wellicht op de automatische piloot van start zodra je wakker bent. De verleiding om je af te laten leiden door je smartphone ligt anders al snel op de loer. Herkenbaar?
Gelukkig kan je met een goede ochtendroutine hier verandering in aanbrengen om de touwtjes in handen te nemen en te houden! Wat blijkt? Een planning maken is handig, maar het échte verschil ga je merken als je ook in de doe-modus stapt. Dus voel waar je gelukkig van wordt, plan wat je gaat doen en kom in actie. Let wel even goed op: plan niet te perfect. Het is super verleidelijk om achter de keukentafel je ideale ochtend routine op papier te zetten. Uiteindelijk is verandering zo’n beetje de enige constante in het leven. En verandering is niet altijd gewenst en nooit gepland. Dus stel je flexibel op en sta open om te experimenteren wat voor jou goed werkt in de ochtenden.
Dit zijn in ieder geval al een aantal ochtendroutine ideeën:
- Lezen
- Sporten
- Mediteren
- Visualiseren
- Schrijven
- Wandelen
- Koud douchen
- Gezond ontbijt nemen
Tip #9: Herpak jezelf en ga aan de slag met goede gewoontes
Zodra je gezonde leefstijl gewoontes niet meer onderdeel laat zijn van je dag, betaal je daar een prijs voor. Je creëert als het ware hetzelfde effect als het onder water duwen van een bal: de Corona depressie kost je mateloos veel energie en de irritaties lopen alsmaar op, want de onderdrukte emoties komen telkens weer naar boven drijven.
Dit leidt tot het oplopen van spanningen, het negeren van lichaamssignalen, piekergedrag, slaapproblemen, het regelmatig slikken van antidepressiva, meer alcoholgebruik, ongezond snack buien, onnodige ruzies en geklaag over alles wat er tegen zit.
Wil je weten hoe je slechte gewoontes kan afleren tijdens een Corona depressie?
Lees hier hoe je voorkomt dat je terugvalt in slechte niet-helpende gewoontes >>>
Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)
Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.
Tip #10: Let goed op je slaapritme
Een Corona depressie kan je slaapritme verstoren, waardoor je slaaptekort kan ervaren. Je bent sneller uitgeput, prikkelbaar en alsnog lukt het je niet goed om in slaap te vallen. Hoe kan dit? En wat kan je doen om controle te krijgen op je slaapkwaliteit? Neem in ieder geval slaapproblemen serieus door een depressie, want je hebt kwalitatieve rust nodig.
Kwalitatief rusten is kracht en energie opdoen, je batterij opladen en herstellen. Dankzij rust word je creatiever, leer je sneller, bouw je reserves op, krijg je overzicht en perspectief, en kun je efficiënter en daadkrachtiger handelen. Je kan niet zonder. Het is een belangrijke voorwaarde om een goed humeur te krijgen, stress te verminderen en de kans op een burn-out te voorkomen.
Bekijk hier 7 tips om beter te slapen >>>
Hulp bij burn-out en stress
Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!
Bekijk ons aanbod voor: