Het woord depressie is afgeleid van het Latijnse ‘deprimere’ dat ‘naar beneden halen of omlaag drukken’ betekent. Een depressief of depressiviteit is dan ook een aandoening waarbij je somber, neerslachtig en verdrietig bent. Het is één van de meest voorkomende psychische ziektes en iedereen kan het krijgen, ook kinderen. Bijna 1 op de 5 Nederlanders krijgt in zijn of haar leven ooit met depressiviteit of met een depressie te maken. Vraag jij je af of je depressief bent? Wij vertellen je in dit artikel graag alles over de symptomen en hoe je weer kunt genezen.

Wat bedoelen we met depressief zijn?

Iedereen kent in zijn of haar leven wel sombere perioden en tijden dat je gewoon niet lekker in je vel zit. Daar is in principe niets mis mee. Hoewel de scheidingslijn tussen somber zijn en depressief zijn soms lastig te bepalen is, zijn er een aantal vragen die je jezelf kunt stellen waarbij een positief antwoord je alert moet maken.

– is die somberheid er voortdurend en na twee weken nog steeds aanwezig?
– keren je energie en gedrevenheid niet meer terug?
– beleef je nergens plezier meer aan?

Wanneer je deze vragen met ‘ja’ kunt beantwoorden, dan kan het zijn dat je een depressie aan het ontwikkelen bent.

Soorten depressies

Naast de ‘gewone’ de zware en de chronische depressie zijn er nog andere soorten van depressie waaronder:

Een seizoensgebonden depressie

Bij sommige mensen raakt door de vermindering van hoeveelheid daglicht de biologische klok van slag en dat kan uitlopen op een zogenaamde winterdepressie. Wanneer de klachten minstens twee jaar achter elkaar terugkeren kun je spreken van zo’n winterdepressie. Meestal is een winterdepressie een milde vorm.

Wat zijn de symptomen van een depressie

Post- en prenatale depressies

Veel vrouwen krijgen rond de bevalling of zwangerschap depressieve klachten of een depressie waarbij de symptomen hetzelfde zijn als een gewone depressie. Uitlokkende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van een zwangerschapsdepressie zijn bijvoorbeeld een hoge mate van stress tijdens de zwangerschap of de bevalling of complicaties gedurende de zwangerschap.

Psychotische depressie

Bij deze vorm van depressie ben je niet alleen somber maar krijg je ook hallucinaties en onrealistische gedachten.

Dysthymie
Mensen die hier aan leiden voelen zich minstens twee jaar lusteloos en neerslachtig. Vergeleken met een ‘gewone’ depressie zijn de klachten minder intensief maar duren wel langer. Perioden van somberheid worden afgewisseld door perioden waarin het (tijdelijk) wat beter gaat. Dysthymie begint veelal op jonge leeftijd en is een lichtere vorm van een depressie.

De impact van een depressie

Wanneer je depressief bent of een depressie hebt kan dat tot een grote verstoring van je dagelijkse leven leiden. Het heeft niet alleen ingrijpende gevolgen voor jou maar ook voor je naaste omgeving. De heftigheid van de klachten kan per persoon verschillen. De een heeft een milde, maar langdurende depressie. In dat geval kan er sprake zijn van een dysthyme stoornis. De ander heeft een kortdurende depressie, waarbij de klachten zeer heftig zijn. Bij 15 tot 20% van de mensen wordt de depressie chronisch en kan meerdere jaren duren waarbij perioden met klachten worden afgewisseld met perioden waarin het beter gaat.

De impact van een depressie

Hoe wordt iemand depressief?

Het is belangrijk je te realiseren dat een depressie niet iets te maken heeft met een slap karakter. Er is vaak geen eenduidige oorzaak voor het ontstaan van een depressie aan te wijzen. Iemand kan zomaar depressief worden maar meestal is het een gevolg van een combinatie van factoren die van zowel biologische, psychologische als sociale aard kunnen zijn.

Biologische factoren

Wanneer één of allebei je ouders lijden aan een depressieve stoornis is de kans groter dat jij er zelf ook één ontwikkelt. Ook hormonale schommelingen (zwangerschap) kunnen je depressief maken. Bij mensen die lijden aan dementie, de ziekte van Parkinson of een beroerte achter de rug hebben, is de kans op het ontstaan van depressie groter. Ook het gebruik van bepaalde medicijnen of alcohol en drugs kunnen invloed hebben op het ontstaan ervan.

Psychologische factoren

Bepaalde karaktereigenschappen zoals onzekerheid, moeilijk om hulp kunnen vragen, perfectionisme en faalangst, maken de ene mens gevoeliger voor het ontwikkelen van een depressie dan de andere.

Sociale factoren

Mensen die langdurig eenzaam zijn en/of over een beperkt sociaal netwerk beschikken, hebben een hoger risico op een depressie. Depressies komen ook vaker voor bij laagopgeleiden en mensen zonder werk. Je wordt meestal niet meteen na de ingrijpende gebeurtenis depressief. Een depressie komt vaak pas later binnensluipen. Dat kan het geval zijn wanneer je in je jeugd te maken hebt gehad met verwaarlozing, seksuele of lichamelijke mishandeling maar ook bij een andere ingrijpende gebeurtenissen zoals het overlijden van een geliefde, een scheiding of ontslag.

Wat zijn de symptomen van een depressie?

De twee belangrijkste symptomen van een depressie of depressiviteit zijn dat je grootste deel van de dag somber bent en nergens meer plezier in kunt hebben. Als je langer dan twee weken een depressief gevoel hebt en last hebt van minimaal vier van de onderstaande symptomen heb je een grote kans is de dat ook jij een depressie hebt. De symptomen van een depressie zijn onder te verdelen in psychische en lichamelijke.

Psychische en cognitieve symptomen

  • gevoelens van angst en paniek
  • schuldgevoelens, negatieve gedachten –
  • wanhoop, hulpeloosheid
  • snel boos, huilen of geïrriteerd zijn
  • besluiteloos
  • veel piekeren
  • met de dood bezig zijn
  • concentratie- en geheugenproblemen
  • rusteloos en gejaagd zijn
  • een constant gevoel van overbelasting
  • Het gaan mijden van sociale contacten en/of sociale activiteiten

Lichamelijke symptomen

De lichamelijke symptomen van een depressie of depressiviteit worden niet altijd herkend omdat deze klachten ook bij andere ziektebeelden aanwezig kunnen zijn. Toch zijn er een aantal lichamelijke klachten die kunnen duiden op een depressie of depressiviteit.

  • vermoeidheid, geen energie hebben
  • verandering van eetlust en gewichtsverandering door te weinig of te veel eten
  • niet kunnen slapen of juist overmatig slapen
  • hoofdpijn, buikpijn of spierpijn, problemen met de ontlasting,
  • hartkloppingen
  • duizeligheid
  • verminderd libido

Gedrag van (beginnende) depressie bij anderen herkennen

Mensen met depressieve klachten vragen vaak niet zelf om hulp en voelen zich onbegrepen en het gevoel hebben er helemaal alleen voor te staan. En hoewel het moeilijk om een depressie in een vroeg stadium te herkennen, geven de bovenstaande genoemde psychische en lichamelijke symptomen handvatten voor de herkenning daarvan.

Daarnaast zijn er nog twee signalen die in de richting kunnen wijzen. Functioneringsproblemen op het werk of een toegenomen ziekteverzuim kunnen een indicatie zijn dat iemand depressief aan het worden is net als het (overmatig) gebruik van alcohol, kalmering- en/of slaaptabletten of drugs.

Een burn-out kan leiden tot een depressie

Sommige symptomen die op depressie lijken hebben een andere oorzaak. Dat geldt bijvoorbeeld voor klachten die het gevolg zijn van overmatige stress. Veel klachten en symptomen van mensen met een burn-out lijken daarom op die van mensen met een depressie hebben.

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Wat is nu het verschil depressief en burn-out? Een burn-out ontstaat wanneer je lang over je grenzen bent gegaan, te veel stress hebt gehad waardoor je reserves zijn uitgeput. Bij een burn-out is er dus sprake van uitputting en als gevolg daarvan ben je tot (bijna) niets meer in staat. Bij een depressie kan iemand nog wel, maar daar ontbreekt de lust in de activiteit. Speelt bij een depressie genetische aanleg vaak een rol, bij een burn-out zijn het karaktereigenschappen zoals perfectionisme die een grote rol spelen. Hierdoor ga je telkens weer over je eigen grenzen heen. Een burn-out kun je voorkomen door een andere manier van denken en doen. Wanneer je een burn-out niet (goed) behandeld, bestaat de kans dat die overgaat in een depressie.

Het herstel van een depressie of depressiviteit

Een depressie gaat niet vanzelf over. De duur, het verloop en de klachten variëren per persoon. De periode na een depressie heet de periode van herstel. In deze periode ga je op zoek naar de kwaliteit van jouw leven en hoe je weer deel kunt gaan nemen aan de samenleving. Ongeveer de helft van de mensen met een depressie herstelt na een half jaar maar het terugvalrisico is hoog. Blijf alert op de signalen.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Veelgestelde vragen

Vrouwen hebben over het algemeen vaker last van een depressie en depressieve klachten dan mannen. Vrouwen voelen zich somber en hebben minder plezier in hun leven en hebben daarnaast vaak last van lichamelijke klachten. Mannen voelen zich vaak gewoon ‘niet goed’, werken stug door, maar worden snel kwaad of geïrriteerd en grijpen eerder naar de drank of drugs.

Bij een manie ben je hyperactief en niet te stoppen. Bij een depressie ben je juist somber en heb je nergens interesse meer in. Wanneer je stemming regelmatig wisselt tussen’ himmelhoch jaugend’ en ‘zum tode betrübt’ wordt dit wordt ook wel manisch-depressief genoemd.

Bij kinderen is de stemming vaak afgevlakt of prikkelbaar. Ze worden minder speels en tonen weinig initiatief. Vaak worden ze ook angstiger, gaan ze zich terugtrekken en vertonen vaak onverklaarbare lichamelijke klachten, waaronder buikpijn. Ook pubers kunnen zich terug gaan trekken of zich agressief en opstandig gaan gedragen.

Een depressie kan langer aanhouden dan je misschien gehoopt had. Hierbij zijn er vaak periodes waarin de klachten zwaarder worden en daarna weer lichter. Wanneer je twee jaar lang ernstige depressie klachten hebt spreken we van een chronische depressie.

Bronnen

  1. Thuisarts.nl – Depressie – 26-07-2022
    Link naar pagina op thuisarts.nl
  2. Hersenstichting.nl – Depressie – 26-07-2022
    Link naar pagina op hersenstichting.nl
  3. Psyned.nl – Depressie – 26-07-2022
    Link naar pagina op psyned.nl
  4. depressie.nl – Depressie symptomen – 26-07-2022
    Link naar pagina op depressie.nl

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *