We hebben allemaal wel eens van die dagen: je voelt je net niet helemaal goed. Misschien slaap je slecht, voel je je lichamelijk niet zo lekker of ben je gewoon even overweldigd door alles om je heen. Een dip is normaal en overkomt ons allemaal wel eens. Het is wel belangrijk om snel uit je dip te komen, zodat je je zo snel mogelijk weer goed voelt.
Wat is een dip?
Een dip is niet te vergelijken met een depressie. Een dip is namelijk maar een korte periode waarin je je niet zo fijn voelt. Je zit gewoon niet zo lekker in je vel. Het kan zijn dat je je somber of lusteloos voelt. Meestal ben je er na een aantal dagen weer vanaf.
Voel je je al langere tijd somber en lusteloos? Dan kan het zijn dat je in een depressie zit. Een depressie is langdurige extreme somberheid. Als je een depressie hebt wordt je dagelijkse functioneren belemmerd.
Het is dus belangrijk om niet te lang in je dipje te blijven zitten. Want zo lang het slechts een dipje is van een paar dagen, is er eigenlijk niets ergs aan de hand.
Waarom zit ik in een dip?
Een dipje kan je om verschillende redenen krijgen. Misschien is er iets vervelends in je leven gebeurd. Je hebt een vervelende opmerking van een collega gekregen, hebt ruzie met je partner of het is zo’n dag dat (voor je gevoel) echt álles fout gaat.
Lastiger is het wanneer je niet weet waardoor je dip komt. Misschien herken je dit gevoel ook wel: je weet niet waarom, maar voelt je gewoon niet gelukkig. Dit kan komen door verschillende factoren. Het kan zijn dat je te weinig hebt geslapen, veel stress hebt of juist te weinig te doen hebt. Als een dip zonder duidelijke reden je overkomt kan het lastig zijn om ernaar te handelen. Het is vooral belangrijk rust te nemen en voor jezelf je gedachten op een rijtje te zetten. Later in deze blog geven we je een lijst met tips, waardoor je je waarschijnlijk snel weer goed zult voelen!
Is het erg als ik in een dip zit?
Dipjes horen bij het leven. Iedereen heeft er wel eens last van, maar met jezelf in de knoop zitten is helemaal niet zo erg. Pas wanneer je langere tijd in je dip blijft hangen, wordt het een probleem.
Als je het van een afstandje bekijkt, is een dip soms juist heel goed. Je lichaam geeft aan dat er iets niet goed gaat, en dat je iets moet veranderen. Misschien heb je te veel stress, en dwingt je lichaam je om een dag te bankhangen. Of heb je te weinig geslapen, en voel je je in je dip lusteloos. Zo dwingt je lichaam je dan weer om rust te nemen en wat bij te slapen. Haal inzichten uit je dip, en probeer in te zien wat je in je dagelijks leven misschien iets meer of juist minder moet doen.
Als je in een dip zit, bepaal jij zelf hoe lang je op de bank of in bed blijft liggen. Het liefst hou je dit natuurlijk zo kort mogelijk – al zal jouw gevoel op dat moment misschien iets heel anders zeggen. Met onderstaande tips trek je jezelf uit je dip.
Tips
- Geef jezelf rust. Zit je in een dip en voel je je lusteloos? Je lichaam geeft aan dat het nu even genoeg is geweest. Als je veel stress hebt gehad in de laatste tijd, heeft je lichaam rust, ontspanning en herstel nodig. De logische oplossing is dan: ga slapen. Maar ook yoga, meditatie, of strekoefeningen kunnen werken. Ook na je dip kan je proberen dit wat extra toe te voegen aan jouw dagelijks leven. Gun jezelf elke dat een herstelmoment.
- Zorg voor jezelf. Juist in een dip is het belangrijk om gezond te blijven. We herkennen het allemaal wel; we voelen ons niet goed en beginnen van alles te eten om ons beter te voelen. Dit goede gevoel is tijdelijk, want een uurtje later voel je je slechter dan je daarvoor deed. Probeer gezond te eten, veel groente en fruit. Ook is het belangrijk om veel te drinken, want door een vochttekort word je moe en sloom. Drink veel water en thee.
- Zorg voor je leefruimte. Ben je gestrest en voelt het alsof je nergens meer controle over hebt? Opruimen kan helpen. Een rommelig huis zorgt voor minder energie. Als je je huis opruimt, krijg je het gevoel dat jij zelf controle hebt over de situatie. Is je huis al netjes? Je kan ook je mailbox of voorraadkast opruimen.
- Zoek zonlicht op! Het kan best zijn dat je er op dat moment helemaal geen zin in hebt, maar naar buiten gaan heeft een positieve invloed op je humeur. Door zonlicht op je huid, maakt je lichaam serotonine (het gelukshormoon) en vitamine D aan. Daarnaast neemt melatonine (het slaaphormoon) af. Je voelt je dus gelukkiger, en minder moe.
- Deze tip is nog een stapje verder, maar ontzettend goed voor je. Door even te sporten maakt je lichaam het hormoon endorfine aan. Endorfine geeft je een gelukzalig gevoel, dat je misschien wel kent van de ‘runnershigh’. Als dit een stap te ver is, kun je ook even gaan wandelen, of een korte work-out van tien minuten doen.
- Schrijf je dip en je emoties van je af. Zodra je dingen opschrijft, creëer je ruimte in je hoofd. Je zet je gedachten op een rijtje en erkent wat jij voelt. Schrijf antwoorden op de volgende vragen op;
- Waarom voel ik mij zo?
- Waarom voel ik mij nu niet gelukkig?
- Is er iets dat ik kan doen om mij nu beter te voelen?
Antwoorden op deze vragen zullen zorgen voor een gevoel van opluchting en duidelijkheid.
- Doe eens iets nieuws! Een dip is een goed moment om iets in je leven te veranderen. Juist door het gebrek aan energie, moet je op zoek naar iets dat je energie geeft. Niet alleen tijdens je dip, maar ook om in de toekomst stress te voorkomen. Denk eens na over wat je altijd al hebt willen doen. Bijvoorbeeld een nieuwe sport of hobby uitproberen.
Onthoud vooral dat een dip maar tijdelijk is. Door zo goed mogelijk voor jezelf te zorgen is je dip zo snel mogelijk voorbij.
Hulp bij burn-out en stress
Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!
Bekijk ons aanbod voor: