Verschil burn-out en depressie: Iedereen kent de momenten wel; je hebt een baaldag en niets gaat zoals het zou moeten. Het liefst zou je op bed gaan liggen met het donsdeken helemaal over je hoofd getrokken om heel even weg van de wereld te zijn. Maar de volgende ochtend sta je op en voel je je weer alsof je die hele wereld aan kan.

Dit zijn meestal schaarse dagen die het bewijs zijn dat wij emotionele wezens zijn en daar is niets mis mee. Maar als die dagen weken worden en zelfs maanden, dan is er geen sprake meer van een baaldag nu en dan maar dan heb je waarschijnlijk een burn-out of een depressie.

Een burn-out herken je vaak aan de symptomen hiervan.

Download daarom gratis onze gids: burn-out symptomen

Wat is een burn-out?

Wie een burn-out heeft voelt zich leeg, futloos en voortdurend moe. Je bent echt volledig uitgeput en het ontbreekt je de moed om ook maar iéts te presteren. Op deze website, kun je uitgebreid lezen hoe het zich manifesteert en wat je kunt doen om weer terug vitaal en vol energie verder te kunnen gaan.

Wat is een depressie?

In vele opzichten lijkt een depressie op een burn-out maar toch zijn het twee verschillende aandoeningen. Daar waar een burn-out vaak een oorzakelijk verband heeft met overvraagdheid en zich manifesteert na een zware periode kan een depressie je overvallen, zomaar uit het niets. Ogenschijnlijk uit het niets want achter elke depressie schuilt uiteraard ook een oorzaak.

Hieronder delen we inzicht in meerdere soorten depressie. Zo krijg je inzicht in het verschil tussen depresse en burn-out.

Lees hier: Wat is een depressie?

Unipolaire depressie,

Bij een unipolaire depressie, dat is het meest voorkomende type, verliest de patiënt elke vorm van interesse en zelfs de kleinste taakjes worden een immense opgave. Van bij het ontwaken heb je het gevoel alsof iemand een groot zwart laken over je heen legt en dat gevoel blijft heel de dag bij je. Je piekert je suf, je ziet nergens iets positiefs en zorgen maken lijkt wel een hobby geworden.

Vitale depressie

Bij een vitale depressie, die zwaarder is dan de unipolaire, wordt jouw levenslust totaal ondermijnd en kan niets jou nog boeien. Het enige wat er van jou overblijft is een klein hoopje ellende onder een zwart laken. Patiënten met een vitale depressie hebben het hoofd vol met de meest negatieve emoties waarbij zelfdoding en schuldgevoelens elkaar voortdurend afwisselen.

Mensen met deze aandoening zijn traag in hun spreken en bewegen en het liefst van alles liggen ze de hele dag in bed. Dit resulteert altijd in gewichtsverlies omdat ook de eetlust op een heel laag pitje staat en de interesse, of trek, naar een gezonde maaltijd nihil is.

Naar de avond toe voelen ze zich iets beter maar ’s ochtends wegen de klachten het zwaarst.

Hoe weet je dat je depressief bent?

Depressie met psychotische kenmerken

Aan een depressie met psychotische kenmerken wordt gedacht wanneer mensen de realiteit niet meer kunnen onderscheiden van de hallucinante waanvoorstellingen die hen over zich meester gemaakt hebben. Het lijkt alsof alle zonden van de wereld op je schouders rusten en je niet bij machte bent om de wereld te redden van de ondergang.

Het zelfbeeld van mensen met deze aandoening is ontzettend laag en ze zijn er van overtuigd dat er een vloek op hen rust. Dat deze waanvoorstellingen niet stroken met de realiteit willen en kunnen ze niet aannemen want wat in hun hoofd en hart omgaat is voor hen de enige echte werkelijkheid. Zulke mensen moet je ook niet proberen te overtuigen van het tegendeel want er is niemand die hen op andere gedachten kan brengen.

Twijfel je of je een burn-out hebt? Doe de burn-out test!

Seizoensgebonden depressie

Een depressie kan ook seizoensgebonden zijn en veel mensen, met een gevoelige biologische klok, hebben er last van wanneer de dagen korter worden. In de volksmond wordt vaak gezegd: ‘Een depressie komt met het vallen van het blad en het botten van de bomen’, en voor een grote groep mensen is dat ook zo.

Door het gebrek aan zonlicht kunnen mensen die er gevoelig aan zijn, depressieve gevoelens krijgen tijdens de wintermaanden. Wanneer deze depressieve gemoedsaandoening zich twee jaar na elkaar openbaart wordt ze erkend als winterdepressie.

Chronische depressie

Een chronische depressie, ook wel Dysthymie genoemd, is minder zwaar dan zijn soortgenoten maar kan lang blijven hangen. De sombere gevoelens gaan niet zo diep als bij bijvoorbeeld de unipolaire of vitale depressie maar kan een mens wel tot twee jaar in zijn greep houden.

Deze patiënten hebben niet de destructieve negatieve emoties maar de gevolgen zijn vaak niet te onderschatten. Ook krijgen mensen met deze aandoening niet makkelijk de stempel depressie opgeplakt omdat ze zich vaak al sinds jaren in deze mistige schemerzone bevinden.

Zit je in een burn-out?

Twijfel je of je een burn-out of depressie hebt?

Onze deskundige coaches kennen het verschil!

Bekijk hier: coaching bij burn-out

Burn-out en depressie, is er verschil?

Omdat een aantal symptomen op het eerste gezicht niet zoveel van elkaar verschillen is het, vooral om de juiste hulpverlening te bepalen, belangrijk om te weten wanneer iemand een burn-out heeft of een depressie.

De twee meest tekenende ongelijkheden waaraan je het verschil kunt zien zijn volgende:

  • Wie een burn-out heeft zal in de ochtend actiever zijn maar naarmate de dag vordert, ebt de energie weg.
  • Wie een depressie heeft kan bij momenten wel energie hebben maar het ontbreekt hen aan zin om iets te presteren, terwijl mensen in een burn-out wel zin hebben om actief bezig te zijn maar bij hen ontbreekt de energie.

Lees ook over veeleisend zijn

De oorzaak kenmerkt het verschil

Deze oorzaken kenmerken het verschil tussen een burn-out en een depressie.

Oorzaak van burn-out

Wanneer de symptomen niet duidelijk van elkaar te onderscheiden zijn zullen de oorzaak klaarheid brengen in het ‘ziektepatroon’. Terwijl overbelasting en overvraagdheid, een voorgeschiedenis met langdurige en zware stress aan de oorzaak liggen dan kun je met zekerheid zeggen dat je te maken hebt met een burn-out.

Lees hier meer: oorzaken van een burn-out

Oorzaak van een depressie

Het spreekt voor zich dat een zware of verantwoordelijke baan ook het gevold kan zijn van een depressie maar het zal nooit de hoofdoorzaak zijn. Bij een depressie zijn er tal van aanleidingen die aan de basis kunnen liggen. De reden waarom iemand in een depressie belandt is altijd te wijten aan een combinatie van meerdere factoren.

Niet iedereen kan zich staande houden in extreem moeilijke situaties of periodes en daar waar vroeger het sociale opvangnet veel groter was, is dit nu in de meeste gevallen niet meer zo. Wanneer er in het leven drastische veranderingen plaatsgrijpen die een situatie uitzichtloos maken, er in sommige gevallen sprake kan zijn van erfelijkheid en te weinig ondersteuning, is dit een uitgelezen cocktail voor een depressie. Ook sommige geneesmiddelen kunnen depressieve gevoelens veroorzaken, die bijwerkingen kun je vinden op de bijsluiter van het medicijn.

Een depressie overkomt je niet van de ene dag op de andere, de aanloop er naartoe kan soms jaren duren. In feite heeft de aandoening niets te maken met de onmacht over een situatie in het heden. Het is meer een opeenstapeling van moeilijkheden en moeilijke situaties in het verleden, die ervoor zorgen dat je neergeslagen wordt in het nu waarvoor je geen enkele oplossing ziet.

Omdat het verschil in sommige gevallen niet makkelijk vastgesteld kan worden, worden depressie en burn-out heel dikwijls niet aanzien als een afzonderlijke ziekte. Soms is het moeilijk om een onderscheid te maken tussen de twee en omdat het allebei mentale aandoeningen zijn en worden ze vaak over dezelfde kam geschoren.

Hoe weet je dat je een burn out hebt?

Overeenkomende symptomen depressie en burn-out

Symptomen als problemen met het korte termijn geheugen, slapeloosheid, concentratiestoornissen en een gevoel van opgebrand zijn komen vaak bij beide aandoeningen voor.

Dat een drukke baan waarin iemand teveel verantwoordelijkheid moet dragen kan leiden tot een burn-out, staat vast. Maar de druk die men dan ervaart kan ook wegen op de relatie, het sociale leven en de familie. Alleen is de oorzaak daar niet te vinden en gaat die helemaal terug naar het onvermogen om de baan nog langer te blijven doen onder dezelfde voorwaarden. Een depressie heeft sowieso invloed op alle facetten van het leven en de mensen om je heen maar zoals eerder vermeld, hiervan is de zware baan niet de oorzaak.

Wie een zware burn-out heeft door bijvoorbeeld te lang mee te blijven draaien in het bedrijf, maakt kans om in een depressie te belanden, het omgekeerde is onmogelijk.

Hoe kom je uit een depressie of burn-out?

Wanneer je in de greep bent van deze aandoeningen heb je het gevoel dat je er nooit meer uit weg komt. Dat is op dat moment jouw realiteit en dat is wat jij gelooft. Hoe dan ook, onder het zwarte laken blijven zitten is geen optie en diep in jouw onderbewuste weet je dat ook. Hulp vragen in zware momenten is geen teken van zwakte zoals zovelen denken maar net een teken van kracht.

Want van een depressie loskomen in je eentje, zonder hulp van een coach duurt ofwel veel langer of is zelfs bijna onmogelijk. Iemand die naast je staat, en emotioneel niet betrokken is bij jouw negatieve gevoelens, kan jou stap voor stap begeleiden in het proces wat je moet doormaken tot je je weer helemaal kiplekker in je vel voelt.

Vier punten zijn hierbij heel belangrijk: beweging, de juiste én gezonde voeding, voldoende rust en veranderen van jouw gedrag. Kortweg de BERG-methode genoemd.

Beweging

Wie in een depressie belandt is heeft nergens zin in, ook niet in bewegen. Desalniettemin is dàt net wat je op dat moment nodig hebt. De endorfine die je nodig hebt om jouw stresshormoon te reduceren wordt aangemaakt door beweging en zorgt ervoor dat jouw afweersysteem tot bedaren komt. Ook is het zo dat regelmatig bewegen bevorderend is voor het bindweefsel en het spier- en bottenstelsel.

Met bewegen wordt niet bedoeld dat je zware prestaties moet gaan leveren op sportief vlak, het betekent vooral dat je onder deskundige begeleiding van een coach, op een fijne manier gaat sporten op een niveau dat jij prettig vindt. Je zult merken dat, wanneer je de eerste stap gezet hebt naar genezing en je jouw lichaam aanzet tot bewegen, gecombineerd met de juiste ademhalingsoefeningen, jouw hoofd helemaal tot rust komt.

Deze sessies gaan altijd door in een groene omgeving omdat het algemeen geweten is dat bomen, planten en struiken een heilzame werking hebben op ons stresssysteem.

Lees ook: bewegen bij burn-out

Gezond voedingspatroon

Wanneer je met de wagen toekomt bij een tankstation neem je niet zomaar de eerste beste pomp om gauw even snel je benzinetank te vullen. Je weet dat je wagen de juiste brandstof nodig heeft en dat hij, als je onoplettend de verkeerde neemt, de motor gaat sputteren. Met ons lichaam gaat het net hetzelfde. Wanneer je de gewoonte hebt om gauw even snel wat te eten, liefst nog fastfood omdat tijd geld kost, krijg je niet de juiste voedingsstoffen binnen die goed zijn voor jouw lichaam en gaat het sputteren zoals de motor in jouw wagen.

Waarom zou je wél goed voor je rijtuig zorgen en je lichaam verwaarlozen? Van jezelf houden stopt niet bij ontspanning en doen wat je graag doet, ongezond eten is ook een teken van een tekort aan eigenliefde en dàt is net wat je nodig hebt bij een depressie of een burn-out.

Gezonde voeding, met regelmaat eten, er de tijd voor nemen en je ervan bewust zijn dat je niet zomaar iets naar binnen werkt maar zorgt voor de nodige bouwstenen van je eigen ecosysteem, is noodzakelijk voor jouw gezondheid. Er is een overvloed aan lekkere en voedzame producten die je in relatief korte tijd kunt omtoveren in een heerlijke maaltijd.

Wanneer je de seizoenen respecteert, de groenten en vruchten gebruikt die de jaargetijden voortbrengen, ga je na een tijdje merken dat ze een helende werking hebben op jouw sputterende lichaam. Helen doe je van binnen uit en een gezond voedingspatroon is even therapeutisch dan de andere facetten van de BERG methode.

Rust

Er zijn tal van mogelijkheden om je geest én je lichaam tot rust te brengen. Een goede nachtrust is er één van maar je hoeft niet altijd naar bed te gaan om volledig te ontspannen. Het aantal uren slaap die nodig is om te herstellen van een drukke dag is afhankelijk van persoon tot persoon. Er zijn mensen die aan zes uurtjes slaap genoeg hebben en er zijn anderen, die zich na acht uren platte rust, nog steeds moe voelen.

Het is heel belangrijk om je lichaam te ontspannen en te zorgen voor een goede nachtrust maar het is even waardevol om, voor je naar bed gaat, je gedachten tot rust te brengen. Vooral als je de gewoonte hebt om, voor je inslaapt, eerst nog een tijdje aan piekersport te doen. Piekeren is als rijden op een hobbelpaard; je bent er druk mee bezig en je komt geen stap vooruit. Rust in je hoofd brengt rust in je lijf en hoe je die rust krijgt zal afhangen van wat jij prettig vindt.

De ene persoon zal zich volledig kunnen ontspannen wanneer hij het bos intrekt en geniet van de prachtige geluiden van de natuur, terwijl andere mensen hun hoofd leegmaken tijdens het lezen van een mooi boek. Sommigen duiken het zwembad in en gaan baantjes trekken, anderen mediteren, gaan lekker naar de sauna toe of nemen de fiets voor een rondje toeren tussen de velden… jij zult voor jezelf het beste weten waarvan jij tot rust komt.

Rust betekent tijd voor jezelf maken!s

Het meest belangrijke is dat je het doet! Smoezen en uitvluchten helpen je niet om te relaxen en uitstelgedrag is net wat je niet kunt gebruiken als je in een helingsproces zit. En net zoals je je taken kunt plannen in jouw agenda, zo kun je dit ook doen met ontspanningsmomenten. Vooral mensen die van hun ouders de boodschap meekregen dat rust roest, is het van belang om de aanname omtrent deze boodschap eens flink onder de loep te nemen.

IJzer roest, rust niet en het is waarschijnlijk deze overtuiging die mee verantwoordelijk is voor de burn-out waarin je terecht kwam.

Hoe zou je kunnen herstellen wanneer je net hetzelfde blijft doen als dat wat jou ondermijnde?

Gedrag

De laatste facette van de BERG methode, jouw gedrag. Er is een spreekwoord wat zegt: ‘Als je altijd doet zoals je altijd gedaan hebt, krijg je wat je altijd gekregen hebt’. Je bent niet zomaar in een depressie of een burn-out gekomen en de reden hiervan heeft meer met jouw houding te maken dan je zou willen.

Je hierom schuldig of aangevallen voelen is helemaal niet nodig. Vaak is het aangeleerd gedrag en heb je een mentale aandoening als deze nodig gehad om die belemmerende overtuigingen om te buigen.

Als je terugkijkt naar de periode voor je besefte dat je totaal uitgeput was en je zoekt naar de patronen er in, ga je merken dat er momenten waren waarop je niet goed voor jezelf gezorgd hebt. Misschien heb je je grenzen niet goed bewaakt of liet je mensen, om welke reden dan ook, jouw grenzen overschrijden. Of wellicht heb je jezelf te vaak weggecijferd zodat de noden van iedereen in jouw omgeving vervuld werden en jij zelf in de kou bleef staan.Daar inzicht over krijgen is één, er aan werken zodat je niet meer over dezelfde stenen struikelt, is een andere zaak.

Met de juiste begeleiding en een adequate begeleiding gaat het je na een tijdje lukken om jouw gedrag te veranderen. Het is een intens en intensief proces dat enkele maanden in beslag neemt maar je zult merken dat elk stapje in de goede richting, hoe klein of hoe groot het ook is, bijdraagt aan jouw wel-zijn en wel-gevoelen.

Lees ook: autonoom leven

Gerelateerde artikelen

Hulp bij stress en een burn-out

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *