Soms loopt het leven niet zoals je gepland of gehoopt had. Het gebeurt bijna iedereen wel eens; je zit in de knoop met jezelf. Hoe vaak het nu ook voorkomt, dit betekent niet dat het niet belangrijk is om dit als signaal te zien. Dat is het wel! Wat moet je doen als je in de knoop zit met jezelf?

Hoe voel je je?

Je merkt het al heel snel als je je een tijdje niet goed voelt. Ook je omgeving heeft het misschien al snel door. Maar wat houdt het nu precies in als je in de knoop zit met jezelf?

Laat anderen je helpen als je met jezelf in de knoop zit

Veel mensen zijn boos op de wereld, hebben een negatief zelfbeeld en hebben veel stress. Ook voelen veel mensen zich onbegrepen en moe. Dit zijn tekens dat je behoorlijk met jezelf in de knoop zit. Dit hoeft niet per se heel erg te zijn, zo lang je er iets aan kunt doen. 

Met jezelf in de knoop, wat nu?

Wat moet je doen als je deze gevoelens hebt? Hulp hierbij zoeken is erg belangrijk. Dit kan op allerlei manieren. Er staat erg veel hulp online geschreven, maar ook je vrienden of je familie kunnen je helpen. En er zijn genoeg manieren om jezelf te helpen.  

Hieronder staan nog een aantal nuttige tips die jou kunnen helpen voordat je andere stappen onderneemt.

Wees jezelf

Wees jezelf. Dit klinkt natuurlijk hartstikke cliché, maar niks ervan is minder waar. Als je van jezelf houdt gaat de rest vanzelf. Probeer jezelf met de kleine dingen te waarderen. Geef jezelf complimentjes, schrijf je trotsmomentjes van de dag op en praat niet negatief over jezelf. 

Het komt weer goed

Het gaat fout, maar het komt hoe dan ook goed. Als er iets misgaat, dan kan het voelen alsof het nooit meer goedkomt. Dit is logisch, maar niet nodig. Je zit dan hoog in je emoties, maar weet dat deze altijd weer vervagen. Probeer dat dus in je achterhoofd te houden als deze gevoelens weer opkomen.

Jij hebt de regie

Je hebt geen controle over wat er gebeurt in je leven. Het is dus zonde om hier te veel mee bezig te zijn. Je hebt toch niet alles in de hand. Onthoud ook dat je niet in de hand hebt wat andere mensen doen en zeggen. Neem verantwoordelijkheid voor jezelf, en laat de rest los.  

Relativeer

Neem jezelf niet te serieus. Als je jezelf te serieus neemt dan ga je namelijk sneller negatief over jezelf denken. Wat je het beste kunt doen is even naar jezelf te kijken. Doe alsof je een buitenstaander bent die naar jou kijkt. Wat zal deze persoon over de situatie denken? Is het echt zo erg als je denkt, of zal de buitenstaander het al na een minuut zijn vergeten? 

Hoe kunnen wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.

Verspil geen tijd

Het leven is zo kort, waarom zou je het verspillen? Het is niet erg om soms even tegen jezelf te zeggen dat je het beste van je leven moet maken. Elke dag dat je je slecht voelt is zonde van je tijd.

Positiviteit

Positiviteit! Erg belangrijk. Probeer je mindset te veranderen van negatief naar positief. Dit kan je leren door gewoon te doen. Spreek mensen met liefde aan. Probeer ook positieve dingen te noemen als er iets minder leuks aan de hand is. Bijvoorbeeld: ‘Het regent, alweer slecht weer, nu ga ik echt niet naar buiten.’ Je kan dit beter omzetten naar: ‘Nu kan ik heerlijk onder een dekentje tv kijken en even bijkomen’. Zo gaat de rest vanzelf. Mettertijd zal je merken dat je automatisch positiever denkt en dus ook positief in het leven staat. 

Het is jouw leven

Jij bepaalt, wat je ook doet. Onthoud dat jij uiteindelijk over jouw leven bepaalt. Elke nieuwe dag is een nieuw hoofdstuk. Je kan op elk moment je leven compleet omgooien. Ben je ergens ontevreden over? Probeer het te verbeteren, of loop weg van de situatie. Wees de kapitein van je eigen schip.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *