Als je veel zweet, voel je je meestal niet op je gemak. Zweten zorgt voor ongemakkelijke situaties vanwege de geur en de zweetplekken. Het is logisch dat je zweet na een flinke work-out. Maar je kunt ook gaan zweten uit angst, stress of opwinding. Denk bijvoorbeeld eens aan je eerste date of aan de laatste keer dat je een sollicitatiegesprek had. J

uist wanneer je een goede indruk wilt maken, is zweten zo vervelend. Toch zijn die situaties niets vergeleken met veel zweten bij een burn-out. Hoe kan het dat stress overmatig zweten veroorzaakt? Waarom ruikt angstzweet meer dan inspanningszweet? En is er iets wat je tegen het vele zweten kunt doen?

Wanneer stress lang sluimert bestaat de kans dat je burn-out raakt.

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

 

Inspanningszweet en angstzweet

Volgens deskundigen is zweet slechts een combinatie van water en zouten. In principe zou zweet dus niet vies moeten ruiken. Maar angstzweet of stresszweet ruikt anders dan inspanningszweet. Waar komt die onaangename geur vandaan? Ons lichaam heeft verschillende zweetklieren.

Inspanningszweet wordt geproduceerd door de uitscheiding van exocriene zweetklieren, terwijl angstzweet wordt geproduceerd door zowel de exocriene als de apocriene zweetklieren. Als dit zweet zich mengt met de bacteriën op de huid, ontstaat er zweet dat je wel ruikt.

Veel zweten door adrenaline

De oorzaak van angst- of stresszweten is nog steeds niet gevonden. Onderzoekers denken dat het zweten veroorzaakt kan worden door de hoeveelheid adrenaline in je lichaam. Je lichaam maakt in een stressvolle situatie meer adrenaline aan om te kunnen vechten of vluchten. Je gaat vervolgens meer zweten en het vieze geurtje dat vrijkomt bij het angstzweet, zou een waarschuwingssignaal kunnen zijn.

Hoe langer je onder teveel stress staat, hoe meer adrenaline je lichaam blijft aanmaken. De stresshormonen adrenaline en noradrenaline worden in je bijnieren aangemaakt. Als je een lange periode teveel stress of een burn-out hebt, kan dat effect hebben op je bijnieren. Een bijnieraandoening kan het niveau van deze hormonen in je lichaam verhogen. Je lichaam maakt meer adrenaline aan, wat resulteert in overmatig zweten.

Het vervelende is dat je geen invloed hebt op dit zweten. Adrenaline en noradrenaline werken op het sympathische zenuwstelsel. Dit zenuwstelsel regelt de energiehuishouding in je lichaam. Het sympathische zenuwstelsel maakt onderdeel uit van het autonome zenuwstelsel, wat betekent dat je geen sturing hebt op dit zweten. Je kunt er niets aan doen.

Bovendien gaat je hart sneller kloppen als je meer adrenaline in je lichaam hebt. En hoe sneller je hart klopt, hoe meer je gaat zweten. Je lichaam heeft ook meer zuurstof nodig als je hart sneller klopt, waardoor je lichaam warmer wordt. Daarnaast verhoogt adrenaline het metabolisme door de afbraak van vetcellen te stimuleren, waardoor ook de lichaamswarmte toeneemt. Het lichaam moet de extra warmte afvoeren via je zweetklieren.

Teveel stress of een burn-out kan de onderliggende oorzaak zijn van een bijnieraandoening en de aanmaak van adrenaline. Stress kan er dus voor zorgen dat je meer gaat zweten. Tijdens een burn-out ervaar je een lange periode teveel stress. Daardoor kun je tijdens een burn-out vier tot vijf keer meer gaan zweten dan het gemiddelde.

Veel zweten is één van de symptomen van burn-out

Zweten door stress en burn-out

Nachtelijk zweten

Angst en stress kunnen ook de oorzaak zijn dat je ’s nachts veel meer zweet dan normaal. Het kan zijn dat je lichaam meer adrenaline aanmaakt, waardoor je het warmer krijgt en meer zweet. Maar je kunt ook last hebben van slaapproblemen door stress, waardoor je meer zweet.

Het is vervelend als je wakker wordt met doorweekte nachtkleding of klamme lakens. Nachtelijk zweten kan ook een andere oorzaak hebben, zoals een hormonale aandoening, een infectie of medicijngebruik. Het is altijd raadzaam om bij twijfels de dokter te raadplegen.

Zweetaanvallen

Soms kan het zweet je ook ineens uitbreken. Je zit rustig op een stoel en ineens begin je heel erg te zweten. Heb jij vaak last van zulke zweetaanvallen? Zweetaanvallen kunnen allerlei oorzaken hebben. In veel gevallen is er geen medische oorzaak, maar het kan ook een aandoening of een ziekte zijn.

Door emotionele prikkels, zoals stress kun je ook last krijgen van zweetaanvallen. Het kan zijn dat je iets als heel stressvol ervaart en je lichaam hierop reageert door meer te gaan zweten. Als jou dit vaak overkomt, is het belangrijk te achterhalen wat bij jou stress veroorzaakt en hoe je stress kunt verminderen.

Herken te veel zweten bij burn-out

Niemand vindt het leuk om te zweten. Maar hoe weet je of je zoveel zweet dat je aan de bel moet trekken? De een voelt zich misschien sneller ongemakkelijk dan de ander. Maar moet je je bijvoorbeeld soms meerdere keren per dag omkleden, omdat je zoveel zweet?

Voel je je constant ongemakkelijk door het zweten of begin je zelfs situaties te vermijden om schaamte te voorkomen? Als dat bij jou het geval is en je de laatste tijd erg gestrest bent, is het belangrijk om je verder in burn-out te verdiepen en hulp te zoeken.

Schaamte door teveel zweten bij burn-out

Je voelt je al rot genoeg als je een burn-out hebt. Als je daarbij ook nog eens last hebt van overmatig zweten, kun je je nog rotter gaan voelen. Je hebt je evenwicht verloren in je werk, je dagelijkse bezigheden en je sociale leven. Je bent opgebrand en voelt je misschien niet meer betrokken bij je werk, je collega’s en vrienden. Het kan moeilijk zijn om sociale contacten te blijven onderhouden of om de draad weer op te pakken. Als je je daarnaast ook nog eens schaamt vanwege overmatig zweten, kan de drempel nog groter lijken.

Dit schaamtegevoel kan ook andere negatieve gevoelens die je hebt, versterken. Je voelt je een mislukkeling, omdat je vindt dat je in staat moet zijn om altijd maar door te gaan en je problemen zelf moet kunnen oplossen. Je voelt je zwak en hebt misschien last van een negatief zelfbeeld. En nu heb je ook nog eens last van zoveel zweten. Iets waar je ook geen grip op hebt. Wat kun je doen om de schaamte van zweten te overwinnen?

Zweten: een extra stressfactor

Ben je bang dat anderen je zweetplekken zien? Durf je anderen geen hand meer te geven, omdat je last hebt van zweethanden? Door overmatig zweten kun je verlegen worden, je meer schamen en zelfs bang worden om onder de mensen te zijn. Zweten is voor jou een extra stressfactor. Je bent hard aan het werk om de stress in je leven terug te dringen en nu ervaar je nog meer stress.

Het is belangrijk dat je deze angst serieus neemt. De angst om te zweten kan zo groot zijn dat je je nog meer gaat isoleren. Naast een burn-out loop je vervolgens het risico in een depressie terecht te komen. Neem daarom iemand in vertrouwen en schakel zo snel mogelijk hulp in.

Kleding en hygiëne bij veel zweten

Je zult niet minder gaan zweten als je je extra vaak wast. Maar je kunt er wel beter mee omgaan door de juiste kleding te dragen en extra op je hygiëne te letten. Je zult je lekkerder in je vel voelen en je minder schamen. Was je daarom regelmatig zonder teveel zeep te gebruiken en droog je goed af. Trek elke dag schone kleren aan en kies voor luchtige kleding van katoen.

Katoen voorkomt een vervelende geur en vangt beter het zweet op. Als je kleren draagt met verschillende kleuren, zullen zweetvlekken minder opvallen. En een deodorant met aluminiumzouten kan helpen het zweten tijdelijk te verminderen. Deze zouten zorgen ervoor dat je zweetklieren tijdelijk minder actief zijn.

Zweten door stress en burnout

Voorkom uitdroging bij teveel zweten

Zweten is een natuurlijke reactie van je lichaam om af te koelen en afvalstoffen uit te scheiden. Zweten helpt namelijk bij het reguleren van je lichaamstemperatuur. Normaal gesproken als je sport en veel zweet, weet je dat je daarna water moet drinken. Het is iets dat je automatisch doet, omdat je dorst krijgt van sporten.

Ook bij warm weer denk je er waarschijnlijk wel aan een flesje water mee te nemen. Maar als je last hebt van overmatig zweten door stress of burn-out, moet je zeker ook niet vergeten voldoende water te drinken. Je kunt namelijk de symptomen van uitdroging verwarren met de klachten van een burn-out. Zowel bij een burn-out als bij uitdroging, kun je last krijgen van duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid en een gevoel van zwakte. Andere symptomen van uitdroging zijn: donkere, sterk geurende urine, niet kunnen plassen, een droge mond en neus en overgeven.

Let er tijdens een burn-out dus goed op dat je lichaam gehydrateerd blijft. Bij het zweten verlies je bovendien niet alleen vocht, maar ook mineralen zoals kalium, calcium en magnesium. Als je last hebt van overmatig zweten, zou je er extra op kunnen letten of je aan deze minderalen komt via voedsel, supplementen of sportdranken.

Voeding bij teveel zweten

Juist nu je een burn-out hebt, grijp je misschien sneller naar een biertje of steek je een sigaretje op in de hoop dat het je helpt te ontspannen. Of je drinkt misschien meer koffie dan normaal in de hoop dat het je een beetje energie geeft. Als je naast een burn-out ook last hebt van overmatig zweten, heb je een extra reden om niet toe te geven aan deze gewoonten.

Bepaalde voeding kan namelijk ook je lichaamstemperatuur verhogen. Dat is natuurlijk iets wat je wilt voorkomen als je al last hebt van overmatig zweten. Je zou ervoor kunnen kiezen pikante gerechten tijdelijk te vermijden. Rode pepers hebben een bestanddeel ‘capsaïcine’. Capsaïcine stimuleert de receptoren van de zenuwen in je mond waardoor je lichaam denkt het warm te hebben.

Ook producten met cafeïne kunnen overmatig zweten veroorzaken. Cafeïne verhoogt de hartslag waardoor je meer gaat zweten. Hetzelfde geldt voor energiedranken, alcohol en nicotine.

Minder stress minder zweten

Denk je dat stress of burn-out bij jou de oorzaak is van overmatig zweten? Dan weet je wat je moet doen om minder te zweten. Zodra je de stress in je leven weet terug te dringen, zul je ook minder last hebben van het zweten. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Heb je moeite om goed om te gaan met stress? Loop je al een te lange tijd op je tenen of heb je een burn-out? Wij helpen je graag de stress in je leven terug te dringen en een eind te maken aan alle ongemakken van teveel zweten.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

9 reacties

 1. Hoe weet ik het verschil tussen het zweten door stress of door de menopauze.

 2. kimberley pex schreef:

  In december sloeg mijn hart op hol. Het klopte opeens veel sneller. 110 115 in rust. Iedere dag heel snel , metoprolol opgehoogd. Dit had ik allemaal wel vaker meegemaakt fikse hartkloppingen door de pijn, van ontstekingen of abcessen, en na operaties. Mijn buik, crohn. Maar nu is er iets bijgekomen, ik ben smorgens drijfnat van het zweten. Er zijn medicijnen die dit vreoorzaken. Harttest (fietsen!) en echo gehad, conditie niet echt geweldig. Logisch na jarenlang operaties, maar ik loop nu wel veel. Ik las ergens dat overmatig transpireren ook met t hart te maken kan hebben. Dat ga ik nu uitzoeken. Ook nexium/ esomeprazol heeft als fikse bijwerking overmatig transpireren.

  1. Trijntje schreef:

   Ik heb 2 hartinfarcten gehad, dan zweet ik weer dagen achter elkaar en dan is het weer weg, bij mij heeft niks met hart temaken, stress, en medicijnen

 3. kimberley pex schreef:

  Ben alweer een stap verder………………..nieuwe kleren. Ik had pasgeleden een prachtige nieuwe warme ochtendjas gekregen, en 2 vesten. Die had ik dus s ‘morgens aan. Net las ik op internet dat je een enorme allergische reactie kunt krijgen op chemische stoffen in verf waar kleren mee gekleurd worden(in t buitenland is daar geen zicht op) Ik heb alle nieuwe spullen in t bad gegooid, en niet normaal hoeveel verf daar vanaf kwam. Paar keer gewassen, totdat er geen kleurstof meer af komt. i.d.d. ooit ns gelezen dat je alle nieuwe kleren meteen moet wassen, i.v.m. de chemische stoffen waarmee de kleren bewerkt zijn. En nog iets anders, katoen is de beste stof die je kunt dragen. Synthetische stoffen kunnen ook heftige transpiratie veroorzaken.

 4. Ton Jansen schreef:

  Hoi Kim, jij hebt in het verleden ook veel last gehad van veel zweten. Dacht je nu werkelijk dat je van de stoffen van tegenwoordig veel zweet, dacht het niet. Die worden zo vaak gewassen, dat je er geen last van hebt. Grt. Ton.

  1. kimberley pex schreef:

   Vroeger van het sporten , zwemmen, wandelen, alles met de fiets, dansen enz. Nu , na 41 operaties , paar spoedoperaties, de dood paar keer kortbij gehad, zat mijn lichaam 13 jaar in de noodstand. Vroeger is voorbij Ton. Mijn leven is 180 * gekeerd. In alles zit toxisch gif, kleren, voedingsmiddelen, water, de lucht, enz. Als je alles in baking soda in water zet, groenten, kleren wast enz, e.a. neutraliseert het meeste gif. Wat leuk trouwens een bericht van jou ! Ik zal nooit vergeten hoe je me door een lange zware periode heen hebt geholpen. Groeten, Kim.

 5. Massa’s je’s.
  “Als je veel zweet, voel je je meestal niet op je gemak. ”
  “Als men veel zweet, voelt men zich meestal niet op zijn gemak. “

 6. Kimberley Pex schreef:

  Het blijkt nu dat hormonale schommelingen héél veel invloed hebben. Zelfs na mijn ( veel te vroege)overgang. De internist heeft t me helemaal uitgelegd. Dit wist ik nog niet. Er zijn tig oorzaken , maar hormonen kunnen je leven flink door elkaar halen. Ook o.a. de schildklier en de hypofyse , de bijnieren (zéker bij uitputting C V S , burnout, en fibromyalgie) ,en thymus kunnen uit balans zijn , soms kort , soms jaren lang. Ik blijf zoeken, omdat ik het allemaal wil weten, grotendeels dus. We zullen nooit alles weten, het lichaam is een wonderbaarlijke natuurlijke zéér ingewikkelde “fabriek”. En daarbij ook nog alle uiteenlopende reacties van buitenaf, voeding, toxinen, zuurstof, warmte , en kou , angst, rust, enz enz enz enz Ontzettend boeiend.

  1. Hey Kimberley, helemaal mee eens dat ons lichaam en de werking van alle processen fascinerend is en blijft. Ik waardeer dat je de moeite neemt om je reactie achter te laten en je mooi verwoord dat blijven leren een must is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *