Een ontwikkelingsstoornis kan consequenties hebben op alle terreinen van je leven, ook wanneer je volwassen wordt. Een van deze consequenties is het risico op het ontwikkelen van een burn-out op latere leeftijd. Het is daarom belangrijk om een ontwikkelingsstoornis te herkennen en de mogelijke effecten ervan in kaart te brengen. In dit artikel lees je meer over wat een ontwikkelingsstoornis precies inhoudt, welke soorten er zoal zijn, en wat de gevolgen van een ontwikkelingsstoornis zoal kunnen zijn.

Wat is een ontwikkelingsstoornis?

Op jonge leeftijd maken kinderen veel veranderingen en ontwikkelingen door, zowel op lichamelijk, mentaal als op sociaal gebiedt. Omdat kinderen erg kwetsbaar zijn kan er, door een combinatie van aanleg, lichamelijke problemen, een stressvolle omgeving, of door een heftige gebeurtenis, een ontwikkelingsstoornis ontstaan.

Een ontwikkelingsstoornissen is een leer- en/of gedragsprobleem dat wordt veroorzaakt door lichamelijke of psychische aandoeningen en dat de normale ontwikkeling belemmert [1]. Hierbij kun je denken aan stoornissen zoals ADHD, Autisme Spectrum stoornis en Dyslexie. Een ontwikkelingsstoornis kan verschillende oorzaken en gevolgen hebben. Ook zijn er tal van verschillende soorten stoornissen die effect kunnen hebben op de ontwikkeling van een kind.

Welke ontwikkelingsstoornissen zijn er?

Ontwikkelingsstoornissen kunnen onderverdeeld worden in verschillende groepen. Zo onderscheid het DSM-IV [2] (het “diagnostisch en statistisch handboek voor psychische stoornissen) de volgende groepen stoornissen:

 • Zwakzinnigheid
 • Leerstoornissen (zoals dyslexie en dyscalculie)
 • Motorische stoornissen (dyspraxie)
 • Communicatiestoornissen (waaronder stotteren)
 • Pervasieve ontwikkelingsstoornissen
 • Aandachtstekort- en gedragsstoornissen (waaronder ADHD, ODD en CD)
 • Eetstoornissen in de kinderleeftijd (zoals pica en ruminatiestoornis)
 • Ticstoornissen
 • Stoornissen met de ontlasting
 • Andere stoornissen, zoals separatieangst, hechtingsstoornis of selectief mutisme

Hoe ontstaat een ontwikkelstoornis?

Een ontwikkelstoornis kan verschillende oorzaken hebben. Zo kunnen er al problemen veroorzaakt worden tijdens de geboorte, zoals wanneer een baby een zuurstoftekort heeft gehad tijdens de geboorte, of wanneer er andere ingrijpende problemen plaatsvinden tijdens de geboorte.

In sommige gevallen kan een stoornis ook ontstaan als reactie op een schokkende ervaring, zoals pesten of een traumatische ervaring. Een andere belangrijke oorzaak zijn erfelijke factoren. Zo komt het vaak voor dat ouders als kind (of later als volwassenen) vaak dezelfde problemen hebben als hun kind. Ouders kunnen de problemen van hun kind hierdoor vaak gemakkelijker herkennen. Daarnaast kunnen omgevingsfactoren en opvoedingsfactoren ook een rol spelen in de ontwikkeling van een stoornis.

Het effect van een ontwikkelstoornis op het dagelijks leven

Wat exact het effect is van een ontwikkelingsstoornis hangt af van de ernst van de stoornis en de mate waarin het kind leert omgaan met zijn of haar stoornis. Wat het effect van een stoornis in de ontwikkeling is op latere leeftijd is ook afhankelijk van de mate waarin het kind leert omgaan met zijn of haar stoornis en de begeleiding het kind krijgt.

Het effect van een ontwikkelstoornis op het dagelijks leven

Sommige stoornissen kunnen van tijdelijk aard zijn en kunnen verholpen worden door de juiste begeleiding en training, terwijl andere aandoeningen blijvend zijn en op latere leeftijd gevolgen kunnen hebben voor het dagelijks leven. Kinderen die een bepaalde ontwikkelingsstoornis hebben kunnen hierdoor vaak niet goed mee met hun leeftijdsgenoten. Een effect hierop zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat het kind minder makkelijk vriendschappen sluit of een gevoel van onzekerheid en minderwaardigheid voelt. Hierdoor kunnen de problemen steeds erger worden, zoals wanneer een kind zich gaat afzonderen van andere kinderen.

Wanneer je op jonge leeftijd een gedragsstoornissen ontwikkeld, zoals ADHD, kan dit leiden tot problemen met concentratie of tot het moeite hebben met ordenen en plannen, waardoor je altijd een gevoel hebt achter de feiten aan te lopen en afspraken niet na te kunnen komen.

Een ontwikkelingsstoornis, wat nu?

De ernst van een stoornis verschilt per persoon en hangt af van het type stoornis en de mate waarop de stoornis effect heeft op het dagelijks leven en de ontwikkeling van het kind. Belangrijk is dat een ontwikkelingsstoornis vroegtijdig herkend wordt, waardoor de juiste begeleiding geboden kan worden. Indien het vermoeden ontstaat dat je kind een ontwikkelingsstoornis zou kunnen hebben is het daarom belangrijk om hulp te zoeken van een professional. Een deskundige kan je helpen met het opzetten van een geschikt behandelplan voor jouw kind.

Indien je op latere leeftijd nog last hebt van jouw ontwikkelingsstoornis is het ook belangrijk om hulp te zoeken. Zo kun je middels een professional jouw klachten in kaart brengen en samen kijken naar een geschikte oplossing. Hiermee kun je voorkomen dat de ontwikkelingsstoornis een negatief effect heeft op jouw fysieke en mentale gezondheid.

Een ontwikkelingsstoornis als bron van stress

In sommige gevallen kan een ontwikkelingsstoornis lijden tot stress. Zo kan een kind of volwassenen door de stoornis het gevoel hebben niet mee te kunnen met de rest en minderwaardig te zijn dan zijn of haar leeftijdsgenoten. Dit kan een gevoel van stress veroorzaken en voor een continu gevoel zorgen niet goed genoeg te zijn.

Als je kind last heeft gehad van een verstoorde ontwikkeling kan dit ook nog op latere leeftijd tot stress lijden. Zo kun je op latere leeftijd het gevoel hebben dat je op bepaalde aspecten niet goed mee kunt met de rest, en hierdoor een gevoel van onrust voelen. Ook kan het zijn dat een ontwikkelingsstoornis onbewust bijdraagt aan chronische stress en aan een burn-out.

Van chronische stress naar burn-out

Chronische stress houdt in dat je lichaam voortdurend alert is, en klaar staat om actie te ondernemen. Een continu gevoel van alertheid kan negatieve effecten hebben op je lichaam. Zo kan het bijvoorbeeld op lange termijn een negatief effect hebben op je het hormoon cortisol. Dit hormoon is belangrijk voor je metabolisme, de snelheid waarop je lichaam calorieën omzet in energie. Cortisol zorgt ervoor dat je buikvet snel wordt opgeslagen, waardoor je sneller de behoefte hebt om suikerrijk voedsel te eten en je te lijden door emotie. Hierdoor heb je een hogere kans op overgewicht en ziektes.

Hoe kunnen wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.

Naast dat chronische stress effect heeft op je lichaam heeft het ook een sterke impact op je mentale welzijn. Wanneer je namelijk chronische stress hebt, blijf je voortdurend presteren, zonder daadwerkelijk door te hebben dat je boven je krachten presteert. Je houdt als het ware alle ballen in de lucht. Hierdoor kan je zomaar ‘ineens’ je limiet bereiken en van het ene op het andere moment niet meer goed kunnen functioneren. Wanneer je plots je limiet bereikt is er sprake van een burn-out en zijn alle reserves van het lichaam volledig uitgeput.

Tips voor stressvrij leven met een ontwikkelstoornis

Voor een gezond leven is het belangrijk om stress zo veel mogelijk te vermijden. Een beetje stress op zijn tijd is uiteraard geen probleem, maar te veel stress is niet goed voor het lichaam en de geest. Probeer daarom vroegtijdig hulp te zoeken als je stress ervaart vanwege een verstoorde ontwikkeling, of als je de gevolgen van jouw ontwikkelingsstoornis niet goed kunt plaatsen. Door hulp te zoeken leer je beter om te gaan met jouw ontwikkelstoornis, waardoor je met jouw beperking leert leven en waardoor jouw leven niet (onbewust) beïnvloed wordt door stress.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Veelgestelde vragen

Een neurobiologische ontwikkelingsstoornissen ontstaat wanneer er tijdens de ontwikkeling van de hersenen een afwijking in de hersenen ontstaat. Neurobiologische ontwikkelingsstoornissen vinden over het algemeen vaak vroeg in de kindertijd plaats kunnen tot problemen in het persoonlijk en sociaal functioneren zorgen. Ook kunnen neurobiologische ontwikkelingsachterstanden ontstaan tot ver in de volwassenheid.

Een ontwikkelstoornis is het meest zichtbaar bij kinderen en kan soms van tijdelijke duur zijn. Echter kan een ontwikkelingsstoornis ook bij volwassenen nog te traceren zijn. Indien de stoornis niet vanzelf opgelost wordt, kan je in sommige gevallen alsnog van een ontwikkelingsstoornis genezen middels de juiste aanpak, training en begeleiding. Een kind leert in dit geval om zo goed mogelijk met zijn of haar stoornis om te gaan en zich te blijven ontwikkelen op de gebieden waarop hij of zij minder goed kan presteren.

Elk kind is anders en het is dan ook vaak lastig om goed te bepalen wanneer een kind een verstoorde ontwikkeling heeft of simpelweg minder goed is in bepaalde aspecten. Over het algemeen gedragen kinderen of adolescenten met een ontwikkelingsstoornis zich vaak anders dan andere en leren ze niet dezelfde dingen als hun leeftijdgenoten. Indien je merkt dat jouw kind veel moeite heeft met leren, en geregeld (zeer) moeilijk gedrag vertoont kan het zijn dat je kind mogelijk een ontwikkelingsstoornis heeft. Pas na onderzoek door een psychiater kan echter vast worden gesteld of er daadwerkelijk sprake is van een stoornis.

Aan de hand van de diagnose kan er door een professional een behandelplan worden opgesteld. Dit plan wordt uiteraard goed besproken met de ouder. Een behandelplan kan bestaan uit persoonlijke begeleiding en training, waarin het kind ondersteund wordt op de gebieden waarop het onder de maat presteert. In sommige gevallen worden er medicijnen voorgeschreven als onderdeel uit van de behandeling. Deze medicijnen zorgen niet voor genezing, maar worden voorgeschreven om makkelijker met de ontwikkelingsstoornissen om te kunnen gaan.

Bronnen

 1. Wikipedia.org – Ontwikkelingsstoornis – 25-07-2022
  Link naar pagina op wikipedia.org
 2. Wikipedia.org – DSM-IV- 25-07-2022
  Link naar pagina op wikipedia.org
 3. Parnassiagroep.nl – Ontwikkelingsstoornis – 25-07-2022
  Link naar pagina op parnassiagroep.nl
 4. Radboudumc.nl – Wat zijn ontwikkelingsstoornissen? – 25-07-2022
  Link naar pagina op radboudumc.nl

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *