Ben jij eigenwijs? Of verwijten ze jou dat? Dat je bijvoorbeeld te veel je eigen weg gaat of ‘koppig’ bent? Het kan goed, maar ook slecht zijn. In deze blog lees je hier meer over. 

Wat is eigenwijsheid?

De definitie van eigenwijs is: ‘met de gewoonte nooit raad van anderen aan te nemen’ [1]. Vaak bedoelen we met de term te zeggen dat iemand ‘koppig’ is. Eigenwijs zijn kan goed en slecht zijn, het hangt af wanneer je eigenwijs bent. 

Hoe herken je dat je eigenwijs bent?

Er zijn verschillende gradaties van eigenwijs zijn. Het lagere niveau is nukken, dit komt vooral bij kinderen voor. Ook al komt het vaker voor in dit levensstadium, ook veel volwassenen kunnen dit gedrag vertonen. Dus ook volwassenen kunnen nukken en woedeaanvallen hebben. Het volgende niveau is wat we ook wel ‘koppig’ noemen. Mensen die koppig zijn, laten zich door niets of niemand tegenhouden. In plaats van hun mening te verdedigen, weigeren ze om te luisteren naar de mening van een ander oftewel het ‘tegengeluid’. Het hoogste niveau is wanneer het obsessief wordt. Dit gebeurt als iemand bijzonder gepassioneerd over iets raakt. Het kan leiden tot fanatisme en in sommige gevallen zelfs tot problemen met de gezondheid.

Gevolgen van eigenwijs zijn

In welke situaties herken je het?

Eigenwijsheid sluit je buiten en maakt je vaak doof voor alle communicatie. Het is een kenmerk van zwakte, niet van kracht. Eigenwijze mensen verschuilen zich vaak achter hun meningen, omdat ze bang zijn voor onzekerheid en verandering.

Oorzaken van eigenwijs zijn

Het is een eigenschap en het heeft over het algemeen een negatieve lading. Het is dus niet goed aan te geven wat de oorzaken zijn van eigenwijs zijn. ‘Koppig’ zijn zit in je genen. 

Wat als je doorschiet in een bepaalde eigenschap?

Wanneer je de aansluiting mist met je omgeving gaat er iets mis. Je bereikt namelijk niet wat je voor ogen hebt. Zonder dat het uitgesproken wordt, zul je snel de houding aannemen van: laat hem maar lekker praten, ik doe het toch op mijn manier. Bovendien kan het gebeuren dat je cruciale zaken mist in jouw oordeelvorming, omdat je te weinig luistert naar wat anderen jou vertellen. Zelfs de meest talentvolle en briljante mens heeft blinde vlekken en kan immers leren van anderen.

Gevolgen van eigenwijs zijn

Op dat moment dat je te veel contact verliest met je omgeving, ga je te veel jouw eigen weg en luister je te weinig naar feedback van andere mensen. Jouw leerdoel is om te luisteren naar wat anderen te zeggen hebben en ze daarbij voldoende ruimte te geven. Het contact met jouw omgeving blijft van onmiskenbaar belang om te voorkomen dat je blinde vlekken krijgt waarop je gaat vertrouwen. Het is zeker belangrijk om uit te gaan van je eigen kracht en om te durven om jouw eigen weg te gaan, maar betrek anderen erbij en neem hun mening en opvatting mee in jouw oordeelvorming. Dit kan enorm veel helpen. 

Welk gedrag hoort bij eigenwijsheid

Bij eigenwijsheid vertoon je een bepaald gedrag. Hieronder lees je aantal voorbeelden:

  • Je gaat je eigen gang zonder af te stemmen met jouw omgeving;
  • Niet ontvankelijk zijn voor de mening en raadgeving van anderen;
  • Je gaat dwars tegen iedereen in;
  • Soms ben je koppig en een neuswijs of een wijsneus;
  • Je weet het meestal beter en je kunt behoorlijk betweterig overkomen;
  • Graag het laatste woord hebben;
  • Je bent geneigd je eigen zin te volgen of door te drijven.

Burn-out voorkomen door goed naar jezelf te luisteren

Over het algemeen wordt eigenwijsheid gezien als een valkuil, ook wel een slechte eigenschap. We zeggen het vaak over iemand die maar niet wil luisteren. Eigenwijsheid kan ook een kracht zijn, doordat jij je eigen keuzes maakt en hiermee je eigen weg durft te bewandelen. Mensen die een burn-out hebben lopen vaak vast, piekeren veel, zijn eigenwijs en koppig. Een burn-out kun je niet altijd zien aankomen. Je krijgt wel het gevoel dat je helemaal op bent, maar niet naar je gevoel luistert en alsmaar doorgaat. Je bent dus onwijs koppig. Het is van belang om goed naar je gevoel en lichaam te luisteren en niet eigenwijs te zijn. Je kunt de kans op een burn-out verminderen door tijdig naar jezelf te luisteren. 

Tips tegen eigenwijs zijn

Zit je niet lekker in je vel? Heb je al langere tijd stressklachten en vermoed je dat je overspannen aan het raken bent? Als je niet meer weet hoe je je werk op deze manier vol kunt houden, dan wordt het tijd om actie te ondernemen. Allereest is het nodig om naar je lichaam en gevoel te luisteren! Merk je dat het echt niet gaat? Stop dan meteen met wat je aan het doen ben en wees niet eigenwijs. Win advies in bij mensen om je heen. Het is niet erg om je trots op zij te zetten. Vaak kunnen mensen om je heen je zo goed te helpen, als je in ieder geval luistert en voor hun meningen openstaat. Je hoeft niet meteen iets te doen, het is al goed als je luistert. Je zult al snel merken dat dit je goed gaat doen.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Bronnen

  1. Definitie van term – woorden.org

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *