Een positieve mindset ontwikkelen helpt je om met een positieve kijk op jezelf en de wereld het leven te beleven. Door positieve gedachten kan je negativiteit loslaten en sta je meer open voor positiviteit in je leven. Ideaal voor als je minder drukte, stress of spanning wilt voelen. Maar wat kan je doen om een positieve mindset te krijgen? Het goede nieuws is, je kan het ontwikkelen van een positieve mindset jezelf aanleren. Maar waar begin je als je gelukkig wilt zijn en welke oefeningen dragen bij aan meer positiviteit?

Wat is een mindset precies?

Het Engelstalige woord ‘mindset’ is overgenomen in Nederland. Social media is overladen met mindset tips, adviezen en verhalen. Ook zijn er honderden – misschien wel duizenden – zelfhulpboeken geschreven over mindset, maar wat is mindset?

In de kern is dit de definitie van mindset: “Mindset is een manier van denken of een mentale houding die je aanneemt.” Oftewel, je mindset is een overtuiging. Zie je mindset als de optelsom van je gedachten en overtuigingen. Samen vormt dit je gedachtepatronen.

In dit geval is een positieve mindset dus een manier van denken waarbij je positiviteit uitstraalt. Andersom geldt dit natuurlijk ook voor een negatieve mindset, wat een manier van denken is waarbij je negativiteit uitstraalt. 

Hoe ontstaat mindset? 

Je mindset ontwikkel je tijdens je opvoeding. Van jongs af aan krijg je gedachten en overtuigingen mee van je ouders, verzorgers, opvoeders, leraren, familieleden en vrienden.
Dit maakt dat je directe omgeving allesbepalend is voor hoe je denkt over jezelf, anderen en de wereld. Je ontwikkelt en leert je mindset aan door alles wat je ziet, hoort en voelt in je buitenwereld. Dit heeft invloed op wie je nu bent, wat je voelt, wat je doet en hoe je nu leeft.

Door alle ervaringen in je buitenwereld leer je als baby, peuter of kleuter al direct onbewust overtuigingen aan. Legden je ouders bijvoorbeeld een grote mate van prestatiedruk op je? Dan kan dit je onzeker maken, waardoor je nu als volwassene een gebrek aan zelfvertrouwen voelt. Je bent bang om niet goed genoeg te zijn of door de mand te vallen.

Of ben je momenteel gewend om jezelf aan te passen aan je omgeving of werkgever? Sta je altijd klaar voor anderen ten koste van jezelf? Grote kans dat je dit gedragspatroon over hebt genomen van één of beide ouders. Geen wonder dus dat je misschien te veel ballen in de lucht houdt en überhaupt teveel hooi op je vork neemt. 

Er kan in dit laatste geval een dieperliggende overtuiging in je onderbewuste aanwezig zijn, waardoor je gelooft dat je alles alleen hebt te doen. Met als gevolg dat je je nu niet altijd gezien, gehoord, gewaardeerd en gesteund voelt. Sterker nog: misschien voel je weleens eenzaam, bijvoorbeeld op je werk, in je relatie, in je vriendschappen. In de kern komt dit dus simpelweg door de kracht van je gedachten, want wie zou je zijn zonder de gedachte dat je alles alleen hebt te doen?

Het gevaar van negativiteit

Het nadeel van negatieve gedachten is dat je kan blijven hangen in een negatieve sleur. Alsof je in een vicieuze cirkel zit waar je niet uitkomt. Vaak is er zelfs sprake van een negatief zelfbeeld. Hoor jij ook die stem in je hoofd die je soms kleineert en onzeker maakt? Die je laat twijfelen, waardoor je blijft wikken en wegen? 

Door te piekeren blijf je vastzitten met zorgen, vragen of problemen. Negatieve gedachten blijven dan rondspoken in je hoofd zonder dat je écht antwoorden of oplossingen hebt. Zo lukt het je niet om je negatieve gedachtepatroon te doorbreken. Daarom is het des te belangrijker om verantwoordelijkheid te nemen over je gedachten.

De link tussen stress, burn-out en negativiteit

Hoe meer negatieve gedachten je hebt over jezelf, je werk, je relatie, je lichaam of je leven, des te meer negatieve invloed dit heeft op je welzijn en welbevinden. Negativiteit kan de mate van stress versterken en door de toenemende stress ga je negatiever denken. Dit kan zelfs leiden tot een burn-out, waarbij je opgebrand raakt en minder levensenergie voelt om positief te leven.

Wat je koste wat het kost wilt voorkomen, is dat je door de stress in een negatieve spiraal terecht komt. Hoe minder goed je je voelt, des te minder wordt je zelfzorg. Gezonde eet, slaap- en leefstijlgewoontes zijn essentieel om lekker in je vel te zitten. Daardoor kan je zelfs onder druk de kalmte in jezelf blijven voelen, omdat je in de basis goed voor jezelf blijft zorgen. Het is soms zo verleiding om minder te eten, slapen en bewegen als je stress hebt, maar dit houdt juist je negativiteit in stand.

Wat zijn de voordelen van een positieve mindset? 

Een positieve mindset kan je vergelijken met een growth mindset. In plaats van te denken in moeilijkheden denk je in mogelijkheden. Dat iets niet kan, bestaat niet. Dan ga je uit van een belemmering, terwijl alles begint met een gedachte. Elk idee, uitvinding, oplossing of beslissing is ontstaan door te kijken voorbij aan wat hoort of normaal is. Dit komt door de kracht van je woorden. 

Wat je tegen jezelf zegt, bepaalt de kwaliteit van je gedachtepatronen en indirect bepaalt dit ook de kwaliteit van je leven. Met andere woorden: alles wat je aandacht geeft, groeit. Het start met geloven in jezelf, daar zit de sleutel naar meer positiviteit. Met een positieve mindset leer je van fouten en ga je bij tegenslagen en obstakels door waar anderen stoppen, afhaken of opgeven. Om je grenzen te verleggen en uit je comfortzone te stappen. Dit maakt je juist veerkrachtig, gedisciplineerd, zelfverzekerd en moedig. 

Hoe ontwikkel je een positieve mindset?

Je wordt nooit de persoon die je wilt worden als je blijft vasthouden aan de oude versie van jezelf. Dus sta je open voor de nieuwe ont-wikkelde versie van jezelf? Gelukkig is alles een keuze, zo ook dat je kan kiezen voor een positieve mindset. Alleen al dit besef is de eerste stap en opening om positieve gedachten en een positieve houding ten opzichte van jezelf, anderen en de wereld aan te nemen.

Het voordeel is dat je negatieve gedachten kan omzetten naar positieve gedachten. Dit geeft je leven zin, want je voelt door een positieve mindset meer innerlijke rust, zelfliefde, zelfvertrouwen en zelfacceptatie. 

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

5 stappen om positiever in het leven te staan

Met positieve mindset oefeningen kan je een positieve mindset trainen. Zo maak je van positief denken een dagelijkse gewoonte!

Neem bewust tijd voor jezelf

Alsmaar door, door en nog eens doorgaan is misschien wel verleidelijk, maar vergeet je niet om stil te staan? Om te voelen hoe je je écht voelt? Want voor wie of wat ben je zo druk of hard aan het werk en waarom? Zoom eens uit en bekijk je leven vanuit een helikopterview. Vertraag, verstil en sta stil bij je gedachten en gevoelens. Wat gaat er door je heen en wat houdt je bezig?

Pak de verantwoordelijk over je gedachten

Met negatieve gedachten is niets ‘mis’, iedereen voelt weleens een angst, twijfel of onzekerheid. Maar laat je negatieve gedachten niet je humeur keer op keer beïnvloeden. Jij wilt de baas zijn over je gedachten toch? In plaats van dat de gedachten de baas zijn over jou? Dit begint met het herkennen en erkennen van je negatieve gedachten. Bewustwording is de eerste stap richting transformatie en het herprogrammeren van je mindset.

Omring jezelf met positiviteit

Wat geeft je energie en wat kost je energie? Simpelweg stil staan bij deze vraag, zet je al aan het denken om andere keuzes te maken, want hoe wil je met je tijd, energie en geld omgaan? Waar wil je je op focussen en wat wil je bewust loslaten

Wees selectief met wie je omgaat

Je wordt het gemiddelde van de vijf mensen met wie je het meest omgaat. Dus hoe meer je omgaat met negatieve personen, des te meer je onbewust negatieve gedachten overneemt. Negativiteit trekt negativiteit aan en positiviteit trekt dus positiviteit aan. Dus met wie wil je verbinden? En check vooral ook voor jezelf: hoe vaak wil je met persoon X, Y of Z samen zijn en wat wil je samen doen om het voor jezelf gezellig en leuk te maken?

Maak de verbinding van je hoofd naar je hart

Problemen zijn er niet, problemen creëer jezelf met je eigen negatieve gedachten. Als je teveel in je hoofd zit, kan je situaties ook overdenken. Door vooral rationeel het leven te beleven, ben je te weinig in verbinding met je lichaam en intuïtie. Terwijl dit juist je innerlijke kompas is. Je hart wijst je de weg, daar mag je op leren vertrouwen zonder dat je stemmetjes in je hoofd je verwarren en zich bemoeien met wat je voelt. 

Tips om vandaag al positiever te zijn

Welke stappen kan je direct al zetten om je positieve mindset te ontwikkelen? Maak het niet te moeilijk voor jezelf. Droom groot, start klein. Dat is de route naar een positieve mindset. Hieronder delen we alvast tips die voor ons helpend zijn! 

Visualiseer dat je gelukkig en positief bent 
Visualisatie is helpend om open te staan voor groei en negatieve emoties los te laten. Dan ligt je aandacht meer op wat je wel wilt. Zo kan je sneller in een positieve staat van zijn komen. Je voelt meer blijdschap, vreugde, positiviteit en geluk. Simpelweg door je in te beelden en je te verheugen op waar je blij van wordt. 

Doe ademhalingsoefeningen
De vraag naar mindfulness is niet voor niets flink toegenomen. Mindful leven met ademhalingsoefeningen brengen je namelijk in het hier en nu. Dit voorkomt dat je je blijft druk maken over het verleden of de toekomst. En daarbij, je gaat er helderder door denken en je stress en spanning vermindert.

Schrijf je dankbaarheid op 
De focus ligt ongemerkt en onbewust misschien al snel op alles wat niet goed gaat, terwijl je met schrijven je dankbaarheid op papier kan zetten. Zo kan je je hoofd leegmaken en dit versterkt je positieve gedachten, omdat je aandacht schenkt aan wat je wél wilt. Je kan al simpel starten met schrijven met een zin als: “Vandaag ben ik dankbaar voor…” of “Vandaag ben ik trots op…”

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Veelgestelde vragen

Start met het observeren van je eigen overtuigingen. Check voor jezelf: denk je nu vanuit mogelijkheden of moeilijkheden? Met andere woorden, denk je vanuit angst of vanuit liefde? Als je gelooft dat iets je niet gaat lukken of niet voor je is weggelegd, dan is overduidelijk dat je nog geen positieve mindset hebt. Dan is er nog werk aan de winkel, want wat vertel je jezelf over wie je hebt te zijn en wat je moet doen?

De kans is groot dat je door je opvoeding niet-helpende belemmerende overtuigingen over hebt genomen, die je nu in de weg zitten in je carrière, gezondheid of liefdesleven. Des te belangrijker is je persoonlijke ontwikkeling om bewustwording te creëren over wat je nu nog tegenhoudt om positief te zijn.

Jazeker! Als je denkt dat dit niet voor je is weggelegd, ben je aan het doemdenken. Er is altijd ruimte voor persoonlijke ontwikkeling, ongeacht hoe negatief je misschien wel nu in het leven staat. Je kan de eerste stappen al zetten met de positieve mindset oefeningen in dit artikel. Als je alsnog hulp nodig hebt om positiever in het leven te staan, dan staan we ook met coaching voor je klaar.

Stop met klagen, roddelen en oordelen, want zolang je nog blijft geloven dat iets of iemand ‘goed’ of ‘slecht’ is, blijf je telkens een sticker of label plakken op van alles in je buitenwereld. Dat maakt je geen positiever mens, dus leer jezelf juist aan om te focus op het positieve!

Bronnen

  1. SoChicken – Zo ontwikkel je een positieve mindset – Gevonden op 07-10-2022
    Link naar het artikel op SoChicken
  2. Wikihow.com – Positief leren denken – gevonden op 10-10-2022
    Link naar pagina op wikihow.com
  3. Smaakvol NH – 6 positieve mindset tips (die echt werken) – Gevonden op 07-10-2022
    Link naar het artikel op Smaakvol NH
  4. Charlotte Labee – Valt een positieve mindset te trainen? – Gevonden op 07-10-2022
    Link naar het artikel op Charlotte Labee

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *