Je werk loslaten: Na een stressvolle periode op je werk begint eindelijk je welverdiende vakantie. Je hebt er zo naar uitgekeken om even weg te zijn van al je verplichtingen en niets meer te moeten. Eindelijk ontspannen! Dat is tenminste wat je gehoopt had. Eenmaal op je vakantiebestemming lukt het je maar niet te relaxen. Je blijft maar denken aan je werkopdrachten, de klanten en of je alles wel goed hebt overgedragen.

Je kunt het gewoon niet nalaten in contact te blijven met je collega’s. Herkenbaar? Ben je altijd met je werk bezig? Vind je het moeilijk een grens te stellen tussen werk en privé? Velen vinden het moeilijk om hun werk los te laten als ze ’s avonds thuiskomen, in het weekend en zelfs op vakantie. Wat kun je doen om niet voortdurend aan je werk te denken?

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Waarom je werk loslaten moeilijk is

Om erachter te komen hoe jij beter je werk kunt loslaten, moet je eerst voor jezelf achterhalen wat de oorzaak is. Is het heel erg druk op je werk en heb je teveel aan je hoofd? Dan kan het zijn dat je daardoor je werk niet kunt loslaten. Je blijft maar malen over onopgeloste zaken en alles wat je nog niet af hebt gekregen. Je kunt je werk niet afsluiten, omdat het gewoonweg niet af is. Of ben je iemand met een sterk verantwoordelijkheidsgevoel? Je voelt je erg verantwoordelijk voor je werk, maar misschien ben je ook afhankelijk van anderen. Als het werk in handen van een collega ligt, kun jij het voor je gevoel nog niet afsluiten.

Het kan ook zijn dat je geen duidelijke grens stelt tussen werk en privé. Misschien werk je deels van huis uit of neem je vaak ’s avonds nog werk mee naar huis. Ben jij iemand die altijd beschikbaar is voor je werk? De vraag is dan of het echt nodig is om ook in het weekend de e-mails en telefoontjes van je werk te beantwoorden? Als je geen duidelijke grens stelt tussen werk en privé, maak je het jezelf extra moeilijk om je werk los te laten.

Ten slotte kun je jezelf afvragen hoe belangrijk je werk voor je is. Wil je je werk wel loslaten? Of vind je ontspannen eigenlijk zonde van je tijd en geniet je juist van werken? Verslaafd zijn aan je werk kan erg gevaarlijk zijn. Als je een workaholic bent, is het goed stil te staan bij wat de gevolgen zullen zijn als je altijd maar werkt en nooit ontspant. Het is erg belangrijk dat je een balans vindt tussen werken en ontspannen en leert je werk los te laten.

Zie ook: Het aangeven van stress op je werk, hoe doe je dat?

werk loslaten weekend of vakantie

Waarom je werk loslaten belangrijk is

Iedereen heeft ontspanning nodig om weer op te laden. De boog kan niet altijd gespannen zijn. Je kunt alleen maandag weer productief op je werk zijn als je in het weekend hebt kunnen ontspannen. Je werk loslaten leidt zelfs tot meer productiviteit. Maar ook je gezondheid is in het spel. Een duidelijke grens tussen werk en privé zorgt voor zowel een betere mentale als een fysieke gezondheid.

Wat gebeurt er als je in je vrije tijd constant aan je werk denkt? Je kunt sneller geïrriteerd worden en meer moeite hebben om beslissingen nemen. Je kunt meer last krijgen van concentratieproblemen, angststoornissen, vermoeidheid en depressie.

De vraag is dus: Ben je echt een meerwaarde voor je bedrijf als je ’s avonds, in het weekend en op vakantie nog doorwerkt? Ben je een prettige collega als je moe en chagrijnig bent? Bovendien is goed kunnen ontspannen essentieel om stress te verminderen en een burn-out te voorkomen. Maar hoe laat je nu je werk los? Hoe voorkom je dat je in het weekend in gedachten alsmaar met je werk bezig bent?

Zie ook: Regelmogelijkheden op het werk: de oplossing tegen werkstress?

Zorg voor overzicht

Je kunt voorkomen dat je constant aan je werk denkt door overzicht te creëren voor je naar huis gaat. Als je geen overzicht hebt, zul je namelijk onbewust de hele tijd met je werk bezig zijn. Maak aan het einde van een drukke dag dus eerst overzicht van wat nog moet gebeuren.

Zo weet je waar je de volgende dag verder aan gaat werken en wanneer je het werk af gaat krijgen. Het is niet nodig er ’s avonds nog aan te werken of erover te piekeren, want je hebt overzicht.

Gun jezelf een vrij weekend

Het is een mooie eigenschap dat je je verantwoordelijk voelt om je werk goed te doen en alles op tijd probeert af te krijgen. Maar het kan gebeuren dat het allemaal een keer niet volgens planning loopt. Denk dan niet dat je geen vrij weekend verdient. Je hebt je best gedaan.

Je hebt hard gewerkt en je verdient echt wel een ontspannen weekendje! Gun jezelf deze adempauze en laat je werk even helemaal los. Besef dat je rust in het weekend nodig hebt om weer op te laden. Maandag begint weer een nieuwe week met nieuwe kansen.

Zie ook: Wat is het verschil tussen gezonde- en ongezonde spanning?

Leer relativeren

Hoe belangrijk is je werk voor je? Is het echt noodzakelijk om ’s avonds, in het weekend of op vakantie nog je e-mail van je werk te checken of telefoontjes te plegen? Vraag jezelf af wat er gebeurt als je dit niet zou doen. Als je relativeert, zul je beter afstand van je werk kunnen nemen en het los kunnen laten.

Laat gedachten die over je werk gaan niet de overhand krijgen. Je werk is niet alles in het leven. Genieten van vrije tijd is belangrijk om stress te verlichten en maakt je een gelukkiger mens.

Werk loslaten

Schrijf je gedachten op

Als je maar blijft denken aan alles wat je nog op je werk moet doen, kan het helpen je gedachten op te schrijven. In plaats van je vrije dag te laten bederven doordat je steeds aan je werk moet denken, maak je een lijstje. Schrijf alles op wat je bezighoudt en bewaar het lijstje voor als je weer op je werk bent.

Nu hoef je er op je vrije dag niet meer over te malen. Hetzelfde geldt als je op vakantie bent. Het kan zijn dat je in een ontspannen omgeving ineens inspiratie krijgt voor je werk of met de briljantste oplossingen komt. Schrijf je ideeën dan op, zodat je ze later op je werk kunt uitwerken. Wanneer je je gedachten eenmaal hebt opgeschreven, hoef je er de rest van de vakantie niet meer aan te denken.

Zorg voor afleiding

Na een drukke werkweek of een stressvolle periode op het werk, kun je moeite hebben om ineens niets te moeten. Je mag ontspannen. Wat moet je doen in je vrije tijd? Als je op de bank gaat zitten en niets doet, slaan je gedachten op hol.

Het is logisch dat je dan moeite hebt om je werk los te laten. Ga daarom wel iets doen. Zorg dat je afleiding hebt, zodat je gedachten niet naar je werk afdwalen. Ga lekker koken, bakken, een boek lezen of iets anders doen wat je leuk vindt. Afleiding zorgt ervoor dat je je volledig kunt ontspannen en je werk los kunt laten. Het is ook goed om een sport of een hobby te beoefenen die lichamelijke inspanning vergt. In beweging komen is een goede afleiding en helpt je om je hoofd leeg te maken en je werk los te laten.

Bereid je voor op je vakantie

Tijdens je vakantie kan het extra moeilijk zijn om je werk los te laten. Je gaat weg om op te laten. Maar tussendoor check je toch nog even je e-mail, bel je toch nog je collega’s om te controleren of alle taken goed uitgevoerd worden en misschien neem je zelf je laptop mee om wat opdrachten te kunnen doen. Een manier om je werk los te laten tijdens je vakantie is je goed op je vakantie voor te bereiden. Vertel aan je collega’s dat je een periode afwezig en niet beschikbaar bent. Stel een automatisch antwoord in op je e-mail en zorg dat je werktelefoon is doorgeschakeld. Voor je vertrek kun je ook al taken of verantwoordelijkheden aan je collega’s overdragen, zodat jij je er niet meer druk over hoeft te maken.

Vraag je vervolgens af of je echt je laptop mee moet nemen. Als je je taken hebt overgedragen en je voorbereid op vakantie gaat, kun je je laptop dan niet thuislaten? Zo voorkom je dat je in de verleiding wordt gebracht toch even naar je werk te kijken. En kun je je e-mail van je werk tijdens je vakantie stil zetten? Of als je een werktelefoon hebt, zou je die ook beter thuis kunnen laten. Voor echte noodgevallen kun je je privénummer aan je leidinggevende geven.

Het kan moeilijk zijn om ineens om te schakelen van een drukke werkperiode naar vakantie. Je kunt je nog een paar dagen gestrest voelen of je kunt er zelfs grieperig van worden. Je kunt je lichaam helpen om te schakelen door de laatste werkdag lekker te gaan sporten. Ga vervolgens de eerste paar dagen van je vakantie niet meteen niets doen. Ga een leuke activiteit doen die voor jou ontspannend is. Je zult zien dat je er op deze manier in slaagt om je werk los te laten en volop te genieten van je vakantie.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *