Omgaan met onzekerheid is erg lastig. Iedereen kent momenten van onzekerheid. Vroeger was dat een spannende spreekbeurt, heden ten dage een sollicitatiegesprek, een contract dat niet verlengd wordt, het ouderschap, een dominante leidinggevende, etc.

Vaak staat onzekerheid de ontplooiing van je eigen talent in de weg. Hoe ga je hier dan mee om?

Erg aan jezelf twijfelen

Wat is onzekerheid?

Onzekerheid in je relatie, onzekerheid over je uiterlijk; er zijn talloze zaken die je onzeker kunnen maken. Heb je weinig zelfvertrouwen, dan kan twijfel flink toeslaan. Onzekerheid is een heel vervelend gevoel dat ook nog eens veel energie kost. Je kunt bijvoorbeeld onzeker zijn over je werk en daardoor juist fouten gaan maken.

Als je onzeker bent, twijfel je of je dingen wel goed doet. Ook kun je twijfelen of je wel positief genoeg overkomt op anderen. Je onzeker voelen is een breed begrip.  Als je je onzeker voelt kan het ook moeilijk voor je zijn om relaties te beginnen of om relaties goed te houden. Het kan bijvoorbeeld ook moeilijk voor je zijn om vrienden te vinden.

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Symptomen van onzekerheid

Mensen die onzeker zijn kunnen er veel last van ondervinden en zouden graag meer zelfvertrouwen hebben. Omdat onzekerheid van invloed is op je leven, kun je zelfs overspannen raken. Onzekere mensen kunnen ook wegvluchten in eenzame activiteiten zoals gamen.Anderen zoeken alleen maar via internet sociale contacten. Echte sociale activiteiten kunnen op den duur zelfs geheel vermeden worden omdat de groeiende onzekerheid je daarvan weerhoudt. Het is heel belangrijk om zo’n patroon te doorbreken.

Lees ook: de invloed van je omgeving op je gedrag

Waaraan herken je onzekerheid?

Onzekerheid herkennen bij jezelf is niet moeilijk. Je voelt je onprettig in gezelschap, je bent bang om fouten te maken en je voelt je niet op je gemak op feestjes. Als je je onzeker voelt kan het voorkomen dat je regelmatig piekert over hoe je op anderen overkomt. Onzekerheid kan zelfs zo erg zijn dat je in gezelschap geen woord durft te zeggen. Onzekerheid kun je ook duidelijk voelen.

Als je je onzeker voelt, roept dit namelijk veel spanning op. Het treedt vaak op als er andere mensen in de buurt zijn. Als het mensen zijn bij wie je je (nog) niet op je gemak voelt, is de onzekerheid vrijwel altijd erger dan wanneer je bij mensen bent die jou goed kennen en die jou het gevoel geven dat ze jou prima vinden zoals je bent.

Onzekerheid bij anderen herkennen

Mensen die onzeker zijn stralen dat meestal ook uit. Ze lijken wellicht verlegen of zijn vaak stilletjes. Ze weten zich misschien niet zo goed een houding aan te meten en kunnen zelfs stotteren of hakkelen als ze praten. Of ze zeggen zo weinig dat ze buiten de groep vallen. Mensen die onzeker zijn voelen zich in nieuwe situaties niet zomaar op hun gemak. Ook blozen of transpireren kan voorkomen.

Lees ook: veel zweten door stress

Tips tegen onzekerheid: symptomen onzekerheid

Is onzekerheid normaal?

Vrijwel alle mensen zijn in meer of mindere mate (weleens) onzeker. De een heeft daar wel minder last van dan de ander, maar op zich is het niet vreemd om je onzeker te voelen. Onzekerheid wordt pas een probleem als het veel facetten van je leven beheerst. Je kunt dan geremd worden in je ontwikkeling op sociaal gebied, maar ook in studie of werk. Ook kun je zo onzeker zijn dat het relaties in de weg staat. Je weet bijvoorbeeld niet hoe je vrienden moet maken of een liefdesrelatie met iemand beginnen.

Heb je veel last van onzekerheid en wil je stressklachten of zelfs burn-out voorkomen?

Bekijk dan: Preventieve burn out coaching

Gevolgen van onzekerheid

De gevolgen van onzekerheid kunnen groot zijn. Vooral als onzekerheid een te grote rol in je leven speelt. Je kunt depressief worden, je eenzaam voelen of zelfs buitengesloten raken omdat andere mensen het niet altijd begrijpen.

Als je veel last hebt van onzeker zijn, kun je ernaar neigen om mensen uit de weg te gaan, nieuwe situaties te vermijden en gewone sociale activiteiten te schuwen. Al deze reacties zijn niet bevorderlijk voor het probleem, want je verliest daardoor juist steeds meer zelfvertrouwen. Het is dan een neerwaartse negatieve spiraal. Het kan doorbroken worden met goede tips of hulp.

Lees ook over: perfectionisme

Onzeker zijn in je relatie

Als je onzeker bent in je relatie heeft dat natuurlijk invloed op je relatie. De ene onzekere persoon is niet de andere, maar je kunt bijvoorbeeld heel erg jaloers worden en erg bang zijn dat je verlaten wordt. Je twijfelt of je wel waardevol genoeg bent om van te houden.

Mensen die heel erg jaloers zijn in een relatie, zijn ook vaak erg onzeker over zichzelf. Ze zijn bijvoorbeeld steeds bang dat hun partner hen verlaten zal. Door steeds te denken dat je partner anderen leuker zal vinden dan jij, geef je eigenlijk ook aan dat je jezelf niet de moeite waard vindt om van te houden.

Het is belangrijk iets tegen die onzekerheid te doen. Zekere personen staan sterker in het leven en zijn veel beter in staat om van hun relatie te genieten zonder angst om verlaten te worden. Sommige mensen zijn zo onzeker in hun relatie dat ze overal iets achter zoeken en steeds ruzie maken met hun partner. Juist daardoor komt een relatie onder druk te staan en kan er zelfs door stuk gaan.

Zie ook: Relatieproblemen door stress

Onzeker zijn stress

Onzekerheid op je werk

Als je onzeker bent op je werk heb jij daar niet alleen last van, maar ook je collega’s kunnen er last van hebben. Onzekere mensen kunnen op hun werk veel stress ervaren. Ze kunnen perfectionistisch zijn en alles uit de kast halen om niet te falen, maar ’s nachts liggen ze waarschijnlijk te woelen in bed. Zo werk je actief naar een burn-out toe. Onzekere mensen zijn bijvoorbeeld bang dat ze een deadline niet halen, of dat ze het werk niet aankunnen, of verantwoordelijkheid niet dragen kunnen… Op zich is het heel normaal om op je werk nieuwe uitdagingen aan te gaan en daar enige spanningen bij te ondervinden, maar het moet ook leuk en uitdagend voor je blijken.

Wil je je verder ontwikkelen in je werk dan hoort groei erbij. Kun je deze veranderingen niet goed aan, dan is het zinvol om aan een groter zelfvertrouwen te werken. Doe je dit niet dan is de kans groot dat onzekerheid op het werk zich tegen je keert. Het put je uit en je prestaties kunnen daardoor minder worden. Ook kun je overspannen raken, waardoor je juist een lange tijd niet goed meer presteren kunt.

Zie ook: Omgaan met werkstress

Onzeker met vrienden

Niet iedereen is vaardig in het sluiten van vriendschappen. Elk mens heeft vrienden nodig. Zelfs al heb je maar één vriend, is dit al bevorderlijk voor je zelfvertrouwen. Als je niet goed bent in het sluiten van vriendschappen, verlies je misschien steeds weer een stukje zelfvertrouwen.

Hoewel vrienden maken sowieso lang niet voor iedereen even gemakkelijk is, is het wel belangrijk te onthouden dat je zelf initiatieven zal moeten nemen om vriendschappen te voeden. Ken je bijvoorbeeld iemand met wie het klikt, wacht dan niet af totdat die persoon jou weer belt of op een andere manier benadert, maar doe er zelf ook iets aan. Als iemand niet meteen toehapt, beschouw dit dan ook niet direct als een persoonlijke afwijzing.

Zie ook: Binnenvetten en gevoelens opkroppen

Soms moet je creatief zijn om een vriend te laten merken dat je zijn of haar gezelschap belangrijk vindt. Je kunt iemand bijvoorbeeld uitnodigen te komen gamen, meenemen naar de bioscoop of een keer trakteren op een lekkere maaltijd. Ben je onzeker in de omgang met vrienden, dan helpt het soms om gewoon eerlijk te zeggen dat je verlegen bent of onzeker. Echte vrienden begrijpen dat en zullen er met respect mee omgaan.

Onzeker zijn in bars of op feestjes

Als je op een feestje bent en je bent onzeker over jezelf, kun je als het ware dichtklappen. Je voelt je dan een buitenstaander en hebt het gevoel geen deel uit te maken van de groep.

Het gevolg is dat je doodstil in een hoekje zit terwijl de rest van het gezelschap heel amicaal met elkaar zit te kletsen en te lachen. Hoe meer mensen het met elkaar lijken te kunnen vinden, hoe kleiner en onbenulliger je je gaat voelen. Uiteindelijk ga je maar vroeg naar huis om dat nare onzekere gevoel kwijt te raken.

Niet weten hoe je je moet gedragen: symptomen onzekerheid

Omgaan met onzekerheid (tips)

Elk mens heeft sterke en zwakke eigenschappen. Elk mens is wel ergens goed in, en iedereen is weleens onzeker. Om er volledig te kunnen zijn voor mensen om wie jij geeft, is het belangrijk dat je jezelf leert waarderen. Om sterker in het leven te staan en sterk in relaties te staan, is het nodig jezelf goed te kennen. Geen enkel mens is perfect. Als je jouw minder goede eigenschappen leert accepteren, leer je ook je sterke eigenschappen en je persoonlijke kracht kennen.

Hieronder delen we een aantal praktische tips om je zekerheid te vergroten:

1: Twijfel niet aan jezelf!

Ook als je besluit je over onzekerheid heen te zetten, en je dapper eens een bar of discotheek binnenstapt, kan een soortgelijke onzekerheid je overvallen. Iedereen heeft het naar zijn zin, behalve jij. Je twijfelt of je er wel leuk uitziet, of je wel dansen kunt, of je geen stomme dingen zegt, enzovoorts. Door al dat twijfelen aan jezelf is het heel moeilijk om te ontspannen en contact te maken met anderen.

Wat kun je er tegen doen? In zo’n geval neemt menigeen een borrel en voelt zich minder geremd, maar drinken om angsten en onzekerheid weg te nemen is natuurlijk geen gezonde oplossing. Bovendien helpt alcohol lang niet bij iedereen tegen onzekerheid, en kun je je zelfs nog eenzamer gaan voelen als voorheen. Daarom is het beter om structureel iets tegen onzekerheid te doen. Werken aan een groter zelfvertrouwen is zeker mogelijk.

Lees ook: weten wat je nodig hebt

2: Neem iemand in vertrouwen

Gedeelde smart is halve smart! Maar uit onderzoek is ook nog eens gebleken dat de steun van goede vrienden of familieleden een goede bescherming vormt tegen stressgerelateerde klachten.

Neem dus een goede vriend, of familielid, in vertrouwen die naar je luistert. Je bent niet de enige die onzekerheid herkent!

3: Denk niet steeds aan wat er allemaal fout kan gaan

Gedachten die steeds maar bezig zijn met alles wat er mogelijkerwijze fout zou kunnen gaan, leiden tot emotionele uitputtig.

Maar vaak gebeurt datgene waar je zo bang voor was juist niet! Druk maken om de dingen die komen gaan heeft dus geen zin, het kan nog zo vaak veranderen. Je doet jezelf een plezier dit te accepteren en er om te lachen.

Lees ook: Je eigen fouten vergeven

4: Absolute zekerheid bestaat niet

Door het tempo waarin de maatschappij zich ontwikkelt, en het feit dat mensen ziek worden en soms overlijden, is het niet mogelijk om op zekerheid te bouwen. Leren omgaan met de afwezigheid van zekerheid in het leven bepaalt hoe gelukkig je bent.

Lees ook: een simpel leven leiden

5: Schrijf op wat er gebeurt

Als je opschrijft wat er gebeurt zal je zien dat je in onzekere situaties toch prima kunt handelen. Je gaat erachter komen dat je eigen vaardigheden groter blijken te zijn dan dat je in eerste instantie dacht.

6: Stel redelijke doelen

Door perfectionistisch gedrag werk je onzekerheid in de hand. Je kunt simpelweg niet alles fantastisch doen. Kies redelijke doelen in de richting van waar jouw talenten liggen. Durf afscheid te nemen van dingen die jou onzeker maken.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

3 reacties

  1. ik ben op jonge leeftijd in een pleeg gezin terecht gekomen en door hen geadopteerd. mijn biologische moeder wil niks van mij weten dus ik weet maar heel weinig over mijn afkomst. ik zit nu vaak met de vraag : Wie ben ik ? kan ik hierdoor ook in een burn-out terecht komen.

    1. Hoi Karin,

      Dit zijn inderdaad belangrijke vragen. Het is belangrijk dat je hier aandacht aan schenkt, zonder dat je gaat beschuldigen (jezel of een ander). Als je dat gaat doen, kom je vast te zitten en kun je niet verder.

      Kunnen wij je hierbij helpen? Neem vrijblijvend eens contact op?

      1. Ik ben 58 jaar, een vrouw en in een pleeggezin opgevoed.
        Nuben ik altijd al onzeker geweest, doordat mijn onderkaak wat naar voren staat. Mijn partner heeft me na een aantal jaren flink belazerd.Ik ben van hem gescheiden.
        Alleen wonen lukt mi8j gewoon niet. Nu woon ik begeleid.
        Ik heb het niet naar mijn zin en zie het niet meer zo zitten allemaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *