Je leeg voelen: bijna iedereen maakt het wel eens mee. Dat gevoel dat je iets mist, dat je niet op je plek bent en nergens écht meer door wordt geraakt. Het is een onderwerp waar we niet graag over praten. Tijdens onze coaching komt het onderwerp gelukkig wel regelmatig ter sprake.

Als je een gevoel van leegte ervaart, ben je als het waren ‘dolende’. Je wilt je leven richting geven, maar je weet niet hoe. Zolang we niet weten wat ons dwars zit, houden wij dit gevoel in stand. Maar hoe kom je erachter wat jouw leegte veroorzaakt? We helpen je graag een handje!

Is jouw gevoel van leegte een voorbode van een burn-out?

In ons gratis, uitgebreide E-book vind je alle symptomen:

Symptomen van burn-out

Wat verstaan we onder innerlijke leegte?

Wanneer wij tijdens onze coaching vragen om te omschrijven hoe innerlijke leegte voelt, dan krijgen we de meest uiteenlopende antwoorden: zinloosheid, geen houvast hebben, betekenisloosheid, geen wortels voelen, richtingloosheid, geen gevoel van toekomst hebben of bijvoorbeeld je niet aangesproken voelen. Vooral gevoelloosheid horen we vaak, een schamel lijntje naar je gevoel.

Er is geen definitie voor een leeg gevoel. Het is een persoonlijke emotie die voortkomt uit verschillende belemmeringen of problemen.

De valkuilen van je leeg voelen

Onze persoonlijkheid zorgt ervoor dat we op een bepaalde manier met leegte omgaan.
Sommige mensen worden apathisch: ze worden emotieloos, tonen nergens meer interesse in en worden nergens meer enthousiast van. Hun gevoelens zijn als het ware bevroren.

Andere mensen worden juist onrustig. Ze zijn constant op zoek naar iets om de leegte mee op te vullen. Ze zoeken hun toevlucht in eten, gaan extra hard/lang werken of kijken dagenlang naar Netflix. Soms vullen mensen het gat op met verslavende middelen. Er is echter maar één remedie tegen een leeg gevoel: (her)ontdekken wie je bent, weten wat je wilt en wat je daarvoor nodig hebt.

Lees ook: valkuilen die leiden tot stress

jezelf leeg voelen

Hoe zit het met jouw zelfkennis en eigenwaarde?

Vaak kunnen mensen met een leeg gevoel zichzelf niet of nauwelijks beschrijven. Ze weten niet goed wie ze eigenlijk zijn.
Door aan je eigen gedachten en gevoelens voorbij te lopen, raak je jezelf kwijt. We zien dit ook bij veel mensen met een hoog stresslevel of een burn-out. Door de hectiek van het leven komen ze niet toe aan zichzelf of zetten ze zichzelf op de laatste plaats.

Het maakt geen enkel verschil of je nou huisvrouw, verkoper of chirurg bent; weten wie je bent is voor iedereen belangrijk. Het speelt een grote rol bij je eigen welzijn. Door te weten wat je gelukkig maakt of voldoening geeft, zal je niet gauw in een gat vallen!

Zelfkennis is weten wat je mogelijkheden en onmogelijkheden zijn. Je bewust zijn van je gevoelens en gedachten en deze rationeel en objectief onder de loep kunnen nemen. Het klinkt eenvoudig, maar voor mensen die zich leeg voelen kan de zoektocht naar zichzelf behoorlijk lastig zijn.

Wat mis je, maar heb je echt nodig?

Pas als je weet wat je nodig hebt en welke behoeften ontbreken om je gelukkig te voelen, kan je afrekenen met je gevoel van leegheid. Wat is er veranderd in je leven waardoor je je richting kwijt bent geraakt? Het antwoord is voor iedereen anders. Er zijn echter wel conclusies die eruit springen:

Heb je vaak een gevoel van leegte? Levert het je stress op en een minder gevoel van eigenwaarde?

Ontdek je eigen kracht en leer hoe je je eigen leven kunt aansturen!

Persoonlijke coaching

Gebrek aan diep contact

Menselijk contact is een basisbehoefte, een must voor je geluk. Niet iedereen is een makkelijke prater. De een heeft meer moeite met het leggen van vriendschappen dan een ander. Het kan ook zijn dat door een verhuizing je sociale netwerk verloren is gegaan. Of dat je gaat studeren in een grote stad en je wordt overweldigd door al die nieuwe mensen in een vreemde omgeving. Een nieuwe baan, je draai vinden en samenwerken met nieuwe collega’s is ook niet altijd makkelijk.

Echt contact is iets anders dan een praatje met de buren of een grapje tegen een collega. Bij diep contact kan je praten over je gevoel zonder veroordeeld te worden. Een goede vriendschap is gebaseerd op respect en waardering.

Lees ook over oordelen en veroordelen

Gebrek aan liefde

Erkenning en waardering, het gevoel hebben dat je ertoe doet, je geliefd voelen: ook zo’n basisbehoefte van ieder mens. Liefde is de grondstof voor geluk. We hebben niet alleen liefde nodig van onze partner, onze kinderen of onze familie, maar ook liefde voor onszelf. Ook liefde voor je werk, je sport of je hobby is erg belangrijk.

Ontbreekt het ons aan liefde, dan missen we verbondenheid en ontstaat het ondermijnende, lege gevoel. Het idee dat niemand je ziet staan en je er niet toe doet. Gebrek aan liefde/zelfliefde veroorzaakt depressies, zelfverwaarlozing en bijvoorbeeld eenzaamheid. Iets wat helaas tegenwoordig vaker voorkomt dan voorheen door de individualisering van onze maatschappij.

Lees ook over eenzaamheid

Geen doel hebben

Als je geen doel hebt waar je je volledig op kan storten en alles voelt als tijdverspilling, dan ontstaat er zowel letterlijk als figuurlijk een leegte. Stel dat je altijd met enorm veel plezier je werk doet en jouw baan op de eerste plaats staat. Maar op een dag sta je ineens op straat. Of je gaat met pensioen. Ben je fulltime moeder en enorm betrokken bij het welzijn van je kinderen, dan komt er een moment dat ze het ouderlijke huis gaan verlaten. Je zult je gedesillusioneerd voelen. Het ritme van je dagelijkse leven is verstoord.

Doelen geven richting aan ons leven. Uitdagingen aangaan en dromen realiseren maken ons leven alleen maar leuker. Zonder deze ambitie ziet onze toekomst er niet alleen leeg uit, maar voelen wij deze leegte ook daadwerkelijk.

Lees ook: weten wat je nodig hebt

Gezien, gehoord en gewaardeerd worden maakt gelukkig

Geld, status en prestige is iets wat wij allemaal graag willen hebben. Soms doen we er alles voor om succesvol te zijn. We denken namelijk dat geld en succes ons gelukkig maakt. Het maakt ons leven over het algemeen in ieder geval een stuk gemakkelijker. Maar toch komt geld en status niet voor in de top 10 van geluk. Hoe zit dat?

Geluk heeft te maken met je persoonlijk verbonden voelen met iemand of iets. Een goede band met onze naasten, mooie vriendschappen en interessante collega’s maken ons het meest gelukkig.

Nog een paar: van positief denken, anderen helpen en respect worden we ook erg gelukkig. Een leeg gevoel kan dus ontstaan omdat we naar de verkeerde doelen streven.

We zijn overigens ook niet altijd zelf de veroorzaker van ons lege gevoel. Als je relatie plotseling beëindigd wordt of je bent bijvoorbeeld  door ziekte afhankelijk van een ander, dan kan dat gevoel ook ontstaan. Hoe lastig het ook is; probeer positief in je leven te blijven staan en zorg dat je in contact blijft met je omgeving.

Lees ook: genieten van kleine dingen

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Team MTC - Meulenberg Training en coaching
Wij staan voor je klaar!

Vergelijkbare berichten

4 reacties

  1. Esther schreef:

    Geluk heeft te maken met je persoonlijk verbonden voelen met iemand of iets. Een goede band met onze naasten, mooie vriendschappen en interessante collega’s maken ons het meest gelukkig.

    Leuke tekst, maar gaat geluk niet over je eigen staat van Zijn. Dit hangt niet af van wel of geen contact hebben met anderen, life-event etc. Gelukkig ZIJN gaat over je staat van Zijn en niet over dit laten afhangen of je mensen in je leven hebt of niet. Onvoorwaardelijke Liefde voor jezelf, daar begint het mee en van daaruit mag en kun je anderen in je leven kiezen. Maar niet om de leegte in jezelf op te vullen, om vervolgens weer bij nul te zijn als mensen overlijden of relaties verbreken. Dus richt je op je eigen heling, je Innelijke Kind.

    1. Dag Esther,

      Dank voor je aanvulling, al is het gevoel van leegte om diverse manieren op te lossen, waarvan de jouwe er eentje is 😉

  2. Martina schreef:

    Pffffffffffffffffffffff, geweldige teksten, feiten en hoe het nu eenmaal werkt.
    Maar wat als je dit allemaal niet kunt inzetten. Geen kinderen en familie, geen baan meer, geen relatie? Slechts enkele fijne mensen om me heen. Doordat iedereen werkt zijn werk gezinsleven etc. heeft, blijft de eenzaamheid en alleen voelen ook een feit. Ik probeer van alles, ga 2x per week zwemmen (alleen), zoveel mogelijk fietsen en lopen, doe 1x per week vrijwilligerswerk. Wat moet ik nog allemaal doen omdat godvergeefme gevoel kwijt te raken? Inmiddels zit ik een depressie.

    1. Hoi Martina,

      Het herkennen en erkennen is een hele belangrijke eerste stap. De tweede (het toepassen) is lastig, maar ook zeker te doen. Het zoeken naar jezelf en daar blij en tevreden mee zijn kan lang duren, maar helpt je enorm.

      ALs je wilt, kunnen we je hierbij helpen. Neem hiervoor contact op als je wilt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *