Geen doel in het leven hebben: misschien vraag jij je ook weleens af waarom er zo veel gesproken wordt over heb hebben van een doel in je leven. Levensdoelen zijn echter heel belangrijk en een dergelijk doel missen kan zelfs leiden tot psychische klachten. Zelfs in zo’n mate dat het echt tot grote problemen kan oplopen. Waarom is een levensdoel hebben zo belangrijk en wat wordt eigenlijk verstaan onder een levensdoel? Hoe kom je nu aan zo’n doel? Dit artikel gaat je vertellen waarom geen doel in je leven hebben niet fijn is en hoe doelen gesteld kunnen worden.

Wat betekent het om een doel in je leven hebben?

Een doel in je leven wil zeggen dat je weet waarom je doet wat je doet. Het is de reden om iets zo te doen of om ergens helemaal voor te gaan. Zie het als dé drijfveer voor je dagelijks leven. Een doel in je leven hebben kan zwaar klinken, maar hoeft helemaal niet meteen heel hoogdravend te zijn en zal voor iedereen weer anders zijn. Voorbeelden van een levensdoel zijn:

 • Zorgen voor je kinderen
 • Bewust kiezen wat je op je werk wilt bereiken
 • Kennis opdoen over een onderwerp waar jij veel mee hebt
 • Betekenisvol zijn voor je dierbaren, die zorg nodig hebben
 • Spirituele ontwikkeling nastreven
 • Iets doen voor andere mensen, zoals helpen in een bejaardenhuis of bij een buurtcentrum

Het belang van het hebben van een doel

Het hebben van een zielsmissie maakt je leven betekenisvoller. Het zorgt ervoor dat je weet waarvoor je je bed uitkomt en waar jij voor wilt gaan. Het geeft je de energie die je nodig hebt om te leven. Ieder mens heeft zijn eigen unieke talenten en door die in te zetten kan je je leven rijker maken. Een levensdoel kan helpen om stress te voorkomen.

De relatie tussen geen doel hebben en stress

Uit onderzoek is gebleken dat doelloos leven direct consequenties heeft voor onze geestelijke gezondheid. Maar niet alleen dat, ook onze lichamelijke gezondheid zal er door verslechteren. Als je een levensdoel hebt, heb je het gevoel dat de dingen die je doet ook ergens toe leiden of op een andere manier nut hebben. Dat je daardoor beter in je vel zal zitten mag duidelijk zijn. Zit je beter in je vel, dan kan je vanzelfsprekend ook meer hebben en zal je veerkracht dus toenemen.

Hoe kunnen wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.

De voordelen van het hebben van doelen

Kies jij bewust voor een levensmissie, dan geef je jezelf iets heel moois. Je zult je gelukkiger voelen, dingen zullen makkelijker gaan en je zult succesvoller zijn. Een levensdoel geeft je namelijk zin in het leven. En daarmee de energie om ook werkelijk te genieten van het leven. Mis je die uitdaging, dan kan je psychische klachten krijgen zoals het ontwikkelen van een burn-out of juist bij het missen van die uitdaging een bore-out.

Goede vs slechte doelen in je leven

Geluk ervaren is natuurlijk het primaire doel wat iedereen ervaren wil. Als je erover nadenkt wat je na zou willen streven, dan besef je misschien ook dat er zowel goede als slechte doelen zijn. Doelen die slecht zijn zullen je juist gaan tegenstaan en voor meer stress en onzekerheid zorgen. Slechte doelen zijn die doelen die niet bij jou passen, nooit haalbaar zijn of gevaar voor jou of anderen kunnen opleveren. Waar een goed levensdoel jouw energie geeft en positief voor je uitpakt, zal een slechte variant juist meer stress opleveren.

Hoe vind ik een doel in mijn leven?

Een levensdoel vinden kan eenvoudig zijn, maar ook juist een stressbron op zich zijn. Er zijn mensen die heel precies weten of voelen wat hun passie is en van daaruit allicht makkelijk ontdekken wat ze willen bereiken. Maar wees niet bang als jij geen flauw idee hebt. Want je bent echt de enige niet, ook al doet de media je anders geloven. We worden immers bedolven onder verhalen over mensen die van hun passie hun werk hebben gemaakt en dat jij dat ook zou moeten doen.

Hoe vind ik een doel in mijn leven

Gelukkig kan je wel degelijk op andere manieren je prioriteiten stellen. Overigens is het niet noodzakelijk dat je doel ook meteen je werk moet zijn. Het kan ook juist zijn dat het voor jou veel meer betekenis krijgt als je het voor je plezier kunt doen. Dat het als een verplichting gaat voelen als je er je werk van maakt, waarmee het plezier juist verdwijnt. Natuurlijk is dit voor iedereen weer anders en zal je dit zelf het beste weten (of ervaren).

8 tips om een stap dichter bij je doel te komen!

Stel jezelf de volgende vragen maar eens. Weet je niet direct het antwoord hierop, hou dan een dagboek bij waar je gaandeweg de dingen die je ontdekt opschrijft. Je hoeft je doel niet in 1 dag te vinden, leg de lat niet te hoog en maak er juist een leuke ‘reis’ van om jouw reden om op te staan te vinden.

 • Wat vond ik als kind leuk om te doen? Deze leuke dingen doen zullen vaak voor een goed gevoel zorgen.
 • Wat vind ik belangrijk? Dit kunnen ook kleine dingen zijn.
 • Van welke dingen krijg ik energie? Wat geeft me plezier? Waar word ik gelukkig van?
 • Wat verveelt je nooit? Of anders gezegd: kijk wat je geweldig vindt.
 • Welke inspirerende mensen ken je? Wat bewonder je dan in deze mensen?

Vraag je zelf af waar je goed in bent. Vaak zegt dit ook al iets over wat jou gelukkig maakt. Maar andersom ook: iets waar je goed in bent zal je vanzelf beter laten voelen dan iets waar je hopeloos in faalt. Misschien kan je hier meer mee doen?

Wat gaat jou aan je hart in de wereld? Het milieu, de omgang met dieren, kinderen zonder ouders? Je hiervoor inzetten kan een prachtig levensdoel zijn wat veel voldoening kan geven. Juist omdat je zo van waarde kunt zijn voor anderen. Iets goed doen voor een ander, zorgt dat je jezelf ook goed voelt!

Een andere manier is om juist te stoppen met bewust zoeken. Je kunt namelijk zo gefocust bezig zijn, dat het juist stress oplevert. Dan schiet je natuurlijk juist je doel voorbij. Je kunt ook als een kind het leven gaan bekijken en lekker genieten van alles wat erop je afkomt. Speel als een kind en hou dan maar in je achterhoofd wat je echt leuk vindt. Ga daar dan verder mee aan de slag.

Conclusie: Geen doel in het leven als bron van stress

Geen ‘missie’ hebben in je leven maakt je leven stuurloos en kan een gevoel van leegte geven. Hierdoor kan je stress ervaren. Een doel zorgt ervoor dat je energie krijgt en dat je een richting hebt waar je heen wilt ‘bewegen’. Het geeft je leven zin, om het maar even zo uit te drukken. Met andere woorden: je ervaart meer geluk. Een doel vinden in je leven hoeft niet ingewikkeld te zijn. Een doel hebben zorgt ervoor dat je minder vatbaar bent voor stress, omdat je meer energie zult ervaren.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Veelgestelde vragen

Een levensdoel hebben wil zeggen dat je minder stress zult ervaren en meer zult genieten van het leven. Hierdoor zal zowel je psychische, mentale als lichamelijke gezondheid verbeteren. Je bent minder vatbaar voor een burn-out of een depressie. Een doel hebben in je leven is dus zeker belangrijk. Kom je er zelf niet uit, dan kan je daarbij geholpen worden. Een coach zal naar je luisteren en je helpen om verder te komen.

Voorbeelden van levensdoelen zijn:

 • Het geloof
 • Zelfontplooiing qua werk, opleiding of spiritueel
 • Voor jezelf beginnen en je zaak tot een succes maken
 • Zorgen voor je gezin of andere dierbaren
 • Vrijwilligerswerk
 • Een rijk sociaal leven hebben

Als je jong bent heb je vaak vanzelf allerlei doelen. Je wilt een bepaalde studie halen, plezier maken met je vrienden of je bent bijvoorbeeld bezig met toekomstplannen met je vriend(in) samen. Loopt je leven eenmaal, dan kan er een moment komen dat je bewust op zoek moet gaan naar een doel. Omdat er niets meer over is omdat je al je toekomstplannen gerealiseerd hebt, bijvoorbeeld. Of juist omdat je partner verdwijnt en je zo naar nieuwe doelen moet gaan zoeken. Voor iedereen zal dat dus anders zijn en afhankelijk zijn van zowel factoren in jouzelf als buiten jezelf.

Doelen voor je leven kunnen gaan over je werk, je relatie of gezin, je eigen ontwikkeling op allerlei vlakken of bepaalde mijlpalen die je wilt halen zoals een boek schrijven of een diploma halen. Maar het kan ook juist gaan over zaken die met anderen te maken hebben. Je in willen zetten voor het milieu, de eenzaamheid bestrijden of het verzorgen van je zieke dierbaren. Je kunt sociale behoeften hebben waarbij jouw doel is om veel sociale contacten te hebben en te onderhouden.

Referenties

 1. happinez.nl – Waarom spelen zo belangrijk is… – gevonden op 13/03/2023
  Link naar pagina van happinez.nl

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *