Burnout bij jongeren: Met een grandioos rapport de middelbare school afronden, een Hbo-diploma behalen en binnenstromen bij een (financieel) gezonde multinational. Het lijkt alsof veel jongeren het allemaal op de rit hebben. Maar tevergeefs. Velen zijn opgebrand en totaal uitgeput terwijl ze net, of nog niet eens volwassen zijn.

Voor sommigen onder ons lijkt het erg onlogisch, maar het komt steeds vaker voor. Een grote groep jongeren kampt namelijk met angst, stress of vermoeidheid. Voor menigeen voldoet hun baan of opleiding niet aan de verwachtingen, of voelen ze een soort prestatiedruk die ze niet aankunnen. Dit kan één van de oorzaken zijn van een burn-out.

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat 100.000 jongeren onder de leeftijd van 35 lijden aan soortgelijke symptomen. Het is dus de keiharde realiteit, maar hoe is dit mogelijk? Ook bereiken ons verontrustende cijfers over de psychische nood van jonge mensen. Ruim 72.000 jongeren onder de 25 jaar zitten thuis vanwege arbeidsongeschiktheid.

En 85 procent daarvan heeft te kampen met stress, depressies of een ontwikkelingsstoornis (CBS, 2015). Hoe kan dat nou? zou je jezelf kunnen afvragen. We leven in een ontzettend welvarend land, waar de jeugd ontzettend veel kan bereiken. Waarom dan de problemen op deze schaal? Waardoor ontstaat een burnout bij jongeren?

Onderstaand artikel helpt zowel jongeren met burn-out, als ouders en begeleiders om te gaan met een (naderende) burn-out. Dit artikel is tot stand gekomen in samenwering met Jur Schotpoort, student aan de Hogeschool van Amsterdam.

Jong en burn out

Trends

Een burnout bij jongeren komt steeds meer voor. Waar een aantal jaar geleden nog werd aangenomen dat je 15 jaar moest bouwen aan een burn-out, begint deze zienswijze nu wel te veranderen. Steeds meer jonge mensen worden getroffen door een burn-out en dat is lang niet altijd werkgerelateerd.

1 op de 3 jongeren (16-24 jaar) maakt zich zorgen over burn-out! In de leeftijdsgroep 25-35 ervaren 16% burn-outklachten. Hiermee liggen de percentages ruim 10% boven het landelijk gemiddelde. (CBS)

Vorige week kwam er een jonge man bij me, een student economie. Hij voelde zich moe, had nergens meer zin in, de tranen brandden achter zijn ogen, enorme pijn in zijn nek, hij sliep en at slecht en bleef maar piekeren.

Al wandelend door het bos vertelde hij zijn verhaal. Hoe hard hij op de basis- en middelbare school gewerkt had om met de hoogste cijfers te slagen zodat hij door kon gaan studeren. Wat hij er allemaal naast had gedaan om een prachtig cv op te bouwen. Hoe hij drie keer in de week eten serveerde in een restaurant om voldoende geld te hebben om van rond te komen. Hoe hij ook nog tijd vond om met vrienden af te spreken.

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Ik een burn-out? Welnee!

Maar hij een burn-out? Kom op zeg, daar was hij toch veel te jong voor! Dat kon hem toch niet overkomen? Zo zwak was hij toch niet? Nee, in tegendeel, juist degene die alle signalen die het lichaam geeft negeert en altijd maar blijft doorgaan is sterk, te lang sterk. Maar wat kost het jonge mensen ongelooflijk veel moeite om dat te erkennen. Tegenover de docenten, medestudenten, vrienden, familie maar vooral ook zichzelf.

Jong en opgebrand

Ervaringsverhalen van een burnout bij jongeren

Het verhaal van Ruud Meulenberg

Zelf was ik ook jong en burn-out op mijn 19e. Je begrijpt dat mijn wereld flink op z’n kop stond. 2 jaar later kon ik zeggen dat ik hersteld was. Het was dus zeker geen ‘oververmoeidheid’. Achteraf begreep ik ook wel dat sporten op Nederlands niveau, 2 opleidingen en 20 uur werken en een druk socicaal leven niet handig waren. (je leest mijn ervaring hier)

Er werd destijds (inmiddels alweer 12 jaar geleden) gezegd dat het eigenlijk niet kon. Bovendien was er destijds weinig tot geen info beschikbaar over jonge mensen met een burn-out. Bovenstaande cijfers en een groeiend aantal aanmeldingen van zeer jonge mensen met een burn-out, is daarom veelzeggend!

Het verhaal van Matthijs

Iedereen – man of vrouw, jong of oud – hoort wel eens mensen om zich heen eens klagen. Vermoeidheid, stress, sociale druk, verplichtingen noem het maar op. Het liefst liggen we allemaal vijf keer per jaar aan het strand in Marbella, maar dit is voor de gewone burger niet het geval. Matthijs (26) heeft een fantastisch en vooral succesvol leven. Zo lijkt het in ieder geval.

“Ik had alles op een rijtje, maar toen vertelde de huisarts dat ik tegen een burn-out aan zat. Ik ben nog zo jong.. ‘Dit is toch niet mogelijk!’, antwoorde ik.”

Alle vakken op de middelbare school afgerond met goede cijfers, een grote vriendengroep en een succesvolle amateurvoetballer in Arnhem. Hij is afgestudeerd aan de HAN in Nijmegen. Zijn bachelor Commerciële Economie behaald. Vervolgens aangenomen als stagiair bij een multinational aan de drukke Zuidas in Amsterdam. Maar toen knapte er iets wanneer hij begon met de zoektocht naar een leuke baan. De druk eiste zijn tol.

“Duizeligheid, misselijkheid, ik begon te transpireren. Mijn gedachtes sloegen op hol. Je gaat je afvragen wat je met je leven moet doen. Alles is tot nu toe soepel gegaan, maar nu loop ik vast. Wat wil je met je leven? Is dit wat ik de rest van mijn leven ga doen? Dat zijn de vragen die je tijdens je studietijd allemaal vermijdt, maar nu loop ik achter de feiten aan. Heb dagen lang thuis gezeten, met totaal geen puf om dingen te ondernemen. Even naar de supermarkt was al te veel”, aldus Matthijs.

Dit is nog maar het verhaal van één jongere. Het blijkt dus dat steeds meer jongeren tegen een burn-out aanlopen.

Burn-out kind

14 oorzaken van burnout bij jongeren

De tegenstrijdigheid ten top natuurlijk: een burnout bij jongeren. Je hebt nog niks om je zorgen om te maken, geen verplichtingen, geen zorgen. Toch?

Wat zijn dan de oorzaken van een teveel aan stress of burn-out bij tieners? Prestatiedrang is een zeer belangrijke oorzaak. Net als volwassenen, of misschien nog wel meer, willen de kinderen bij alles wat ze doen excelleren en tot de top 10 behoren. Dat wordt natuurlijk flink gevoed door de omgeving. Kijk maar eens naar de aandacht die Youtubers krijgen of al die talentenshows op televisie. Het lijkt net alsof iedereen beroemd kan worden – dus waarom zij niet?

Perfectionisme hoort daarbij. Als je beroemd wil worden dan moet je alles perfect doen, en wanneer dat even niet lukt ligt het aan jezelf. Daar gaat het zelfbeeld.

Tieners, adolescenten en kinderen met veel verantwoordelijkheidsgevoel lopen een groter risico om een burn-out te krijgen. Zij zijn de kinderen die niet klagen, alle last gewoon dragen omdat dat erbij hoort en gewoon doorgaan. Dit geldt overigens ook voor volwassenen.

Verder willen de kinderen niets missen. Stel je voor dat ze even een leuk filmpje niet kennen of een gadget niet als een van de eersten hebben. Dan horen ze er even niet bij en hopla! de stress is alweer aanwezig.

Waarom krijgen jongeren een burnout?

Laten we eens teruggaan naar zo’n 50-60 jaar geleden. De tijd kenmerkte zich door herstel van oorlog en economische recessies. Alles kon, groeide en werd meer waard. Anno nu is die extreme groei er uit. Het is niet vanzelfsprekend dat wanneer je een universitaire opleiding doet, ook veel geld gaat verdienen.

Of dat je wanneer je een huis koopt, die 20 jaar later het dubbele waard is. Toch is dat door een opvoeding heen, wel de boodschap vaak geweest: Zorg er voor dat je een goede opleiding doet, een baantje hebt en hard werkt, dan kom je er wel. Degenen die hier niet aan mee wilden doen waren een luilak, een slapjanus, of moesten maar in militaire dienst voor de nodige discipline.

De druk om te presteren kan dus ontstaan vanuit een aantal factoren:

  • Opvoeding
  • Omgeving
  • Innerlijk
oorzaak burn out jongeren

1 Opvoeding 

Vanuit opvoeding (en natuurlijk een hoop genen) krijg je een ‘werkethiek’ mee. Wanneer je de instelling meekrijgt dat je je niet zo moet aanstellen wanneer het even tegenzit, en daarbij de genen bezit dat je uit jezelf ook wenst door te gaan wanneer het moeilijk wordt, wordt de kans op een burn-out groter.

Wanneer je jong bent voelt het alsof je alles kunt bereiken. Deels is dat natuurlijk ook zo, maar heden ten dage zijn we zo ontzettend bezig met ontwikkeling, dat we het simpele buiten zijn vergeten.

Ook veeleisende ouders die zelf veel succes hebben gehad (of juist niet) kunnen er voor zorgen dat jongeren hun persoonlijke grenzen niet leren erkennen, of er geen notie aan nemen.

Wat je vanuit je opvoeding ook mee hebt gekregen, je mag zijn wie je bent.

Een andere, vaak onderbelichte zijde van opvoeding, is dat jongeren niet zijn opgewassen tegen de druk van het leven. Jongeren worden allemaal opgevoed en verzorgd om later zo goed mogelijk te presteren. Ouders werken hard om de studieschuld van hun kinderen af te betalen. Dit legt een enorme prestatiedruk op bij de jongeren.

“De cijfers verbazen mij op geen enkel vlak. Ik voorspel dit al jaren”.

– Jan Derksen, hoogleraar klinische psychologie en psychotherapie aan de Radboud Universiteit

Weer een andere zijde is dat jongeren hebben vroeger te vaak te horen gekregen dat ze fantastisch zijn en alles goed doen. Terwijl ze op dit moment verder in hun leven het tegengestelde meemaken. Ze ondervinden dat het allemaal erg tegenvalt en dit zorgt indirect voor een grote prestatiedruk. Velen jongeren hebben dat zelf niet door. En ja, sommigen kunnen er mee omgaan en anderen bezwijken helaas onder de druk.

2 Omgeving 

De omgeving is een zeer belangrijke factor voor het krijgen van een burn-out wanneer je jong bent. Voor een zeer belangrijk gedeelte is social media als Facebook, Whatsapp en verslaving aan mobiele telefoons de reden voor onrealistische verwachtingen. Op social media worden enkel de allerbeste foto’s, berichten en successen gedeeld. Dit zorgt voor een vertekend beeld van de werkelijkheid waardoor een jongere aan zichzelf gaat twijfelen.

Ook bepaalde opleidingen kunnen ervoor zorgen dat een jongere wil presteren boven hetgeen hij of zij eigenlijk aankan. De groepsdruk die ontstaat en de wens om gewaardeerd te worden door (nog) niet volwassen mensen, zorgt vaak voor pestgedrag en vervolgens pleasegedrag 

Vanuit omgeving ontstaat vaak de wens tot een perfect lichaam, een perfect uiterlijk een perfecte leefomgeving, de perfecte vakanties etc. Wanneer dit niet zo is, en de werkelijkheid tegenvalt, onstaat al snel de wens dit wel te bereiken en te voldoen aan een fictieve werkelijkheid. Een bron om extreem hard te werken is ontstaan.

Wanneer de werkelijkheid tegenvalt, onstaat al snel de wens te voldoen aan een fictieve werkelijkheid

3 Hoge lat van jongeren 

Ook uit het innerlijk van jongeren kan de wens tot presteren voortkomen. De grote vraag hierbij is: Is dit echt een hoge lat? Of probeert een jong persoon een gat te dichten dat ergens in het verleden is ontstaan? Vaak gepaard met gevoelens van schaamte, onzekerheid en onbalans.

4 gebrek aan tijd

Tijd wordt opgeslokt door veel zaken: een bijbaan, huiswerk, sportclub, sociale contacten, maar ook door andere dingen als social media als Facebook, Whatsapp. Gemiddeld wordt er 3-5 uur per dag aan social media besteed, met uitschieters tot 10 uur per dag! Het gevolg is dat huiswerk etc in een veel kortere tijd gedaan moet worden.

5 Laag zelfbeeld

Mede door social media wordt het zelfbeeld van een jongere nog wel eens verstoord: op Facebook zie je de leuke dingen van klas en studiegenoten en je voelt je minder omdat je denkt dat zij alle leuke dingen doet en jij niet.

Ook ligt de lat van het ideale figuur vele malen hoger. Een rolletje extra spek wordt onder een vergrootglas gelegd, terwijl obesitas een groeiend probleem is. Dit gaat wringen

mogen zijn wie je bent jongere

6 Opleiding geen ‘succes’

Misschien ben je een paar keer geswitcht van opleiding waar iedereen een mening over had, of misschien heb je in een keer je opleiding afgerond met fantastische resultaten. Eenmaal aan het werk merk je dat dit het niet is. Je verdient gevoelsmatig te weinig, je vindt dat er te veel van je verwacht wordt, je komt terecht in een organisatie die stil staat en waar niks veranderd kan worden of je merkt dat je dit eigenlijk helemaal niet wilt.

Al snel sta je voor een keuze: Accepteren dat het niet anders is of keihard werken aan een ideaal (met een stevige kans op stress/ burn-out)

7 Niet erkend worden

Ondanks je je stinkende best hebt gedaan om je papiertje te halen, naast een bijbaan, sportclub, studentenvereniging etc, wordt je niet gewaardeerd als werknemer. De ‘oude garde’ vindt je nog maar een groentje waar ze niks van aan hoeven te trekken. Je hebt het gevoel dat je je moet bewijzen en zet je extra in.

8 Teveel keuzes

Er is zo ontzettend veel waar je een keuze moet maken. Heb je eenmaal een geschikte opleiding gekozen, moet je weer kiezen welke richting met welke extra vakken je wilt. Heb je eindelijk je opleiding klaar, moet je een werkgever vinden die past. Eenmaal in een baan moet je gaan uitzoeken hoe je je verder wilt ontwikkelen. Continue moet je je afvragen: Doe ik hier wel goed aan? Hoe ga ik mijn tijd indelen?

9 Torenhoge verwachtingen

Hoge verwachtingen van een opleiding en later een baan zijn belangrijke oorzaken van een burn-out. Het gaat om zowel de verwachtingen die je van jezelf hebt, als die de omgeving van je heeft. De verwachting dat je opleiding je een succesvol leven gaat brengen, of de verwachting dat jij als jonge hond het bedrijf succes gaat opleveren, is stressvol. Zeker wanneer de verwachting anders is als de beleving wordt er vaak gekozen om extra hard te werken, tegen beter weten in.

10 Onvoldoende herstel

Maar wacht eens even? Je bent jong en je wilt zo af en toe ook gewoon nog even lekker sporten of op stap! Zaterdag avond rond een uur of 3 thuiskomen blijkt niet meer te lukken, maar het voelt als ontspanning. Even stoom afblazen vind je ook belangrijk. Het gevolg? Zondag lig je voor pampus op de bank om maandag je weer naar je werk te moeten slepen. Dit is niet wat je gewild had. Lees verder over fysiek en mentaal herstel

Kinderen met burn out

11 De komst van kinderen

Naast alle drukte is het niet ongebruikelijk dat er (zeker in de leeftijdscategorie 25-35) één of meerdere kinderen geboren worden. Opeens moet je naast de zorg voor jezelf (en alles wat hierboven omschreven staat) ook gaan zorgen voor zo’n kleine: oppas, school, geregel, schoonmaak etc. Het moet er allemaal maar even ‘bij’ gepland worden.

12 Gelukkig worden en zijn

Dat klinkt raar, maar het is wat er op dit moment onder jongeren leeft. De generatie jong volwassenen (van begin 20 jaar) is opgegroeid met de boodschap dat het niet uitmaakt wat ze willen worden of wat ze gaan doen. Ouders hebben hun kinderen vooral meegegeven dat ze moeten doen waar ze gelukkig van worden en wat ze leuk vinden.

Daarnaast hebben veel ouders er alles aan gedaan om hun kinderen uit de wind te houden en te zorgen dat ze niet verdrietig, ongelukkig of gewond raakten. Ze hielpen de kinderen aan alle kanten om precies dat te krijgen en te doen wat ze willen.

13 Stress om gelukkig te zijn

Ja dat kan. De huidige generatie twintigers heeft daar last van en het kan verstrekkende gevolgen hebben zoals oververmoeidheid, overspannenheid en burn-out. De generatie twintigers is namelijk vooral opgevoed met het idee dat ze alles mogen doen wat ze willen, zolang ze maar gelukkig zijn. De generatie ouders van na de oorlog heeft de nadruk gelegd op het volgen van een studie, het behalen van een zo hoog mogelijke opleiding en het krijgen van een goed betaalde baan. Ook dat leverde uiteraard stress op, want er moest gepresteerd worden.

Ouders van nu denken dat ze het makkelijker maken voor hun kinderen, door aan te geven dat ze de vrijheid hebben om zelf te kiezen.

14 Moeten slagen in het leven

Het lijkt alsof degene met een burn-out het tiptop voor elkaar heeft. De meeste hebben een goede basisstudie afgerond zoals Matthijs (26), vervolgens halen ze hun bachelor, krijgen ze prachtige stageplekken aangeboden en kunnen ze instromen bij een financieel gezonde organisatie. Maar vervolgens krijgen ze het gevoel alsof ze in een zogenoemde ‘ratrace’ zijn beland.

De ratrace is een abstract begrip dat aangeeft dat iemand of iets bezig is met een reeks eindeloze of nutteloze handelingen die geen uitzicht bieden op resultaat. Dit roept dan een beeld op van de vergeefse pogingen van een rat die probeert te ontsnappen terwijl deze doelloos in een tredmolen loopt.

Uit onderzoek blijkt dat jongeren tegenwoordig alles zo goed mogelijk proberen te doen. Ze zeggen wellicht teveel ja, ‘racen’ van hot naar her en vergeten daarbij rust te nemen. Dit gebeurt allemaal onder het mom van ‘sociale druk’.

Ze denken dat het over een aantal weken, of maanden wel wat rustiger wordt, maar de ratrace blijft doorgaan. Het blijkt dat de concentratie afneemt, er vermoeidheid optreedt en zij minder zin hebben in sociale verplichtingen. Jongeren overbelasten zichzelf hiermee en het lichaam trekt dan aan de noodrem.

Jong maar oververmoeid

De gevolgen stress en burnout bij jongeren

Prima lijkt dat allemaal. Dat kan toch geen problemen opleveren? Maar het tegendeel is waar. Want jongeren hebben daardoor juist meer moeite om tegenslagen op te vangen. Ze hebben een minder goed idee hoe ze problemen op kunnen lossen en dat leidt tot ongelukkig voelen, depressiviteit en  ook tot burn-out.

Het belang van keuzes maken voor jongeren

We zien dat steeds meer jongeren in de problemen raken, niet meer weten wie ze zijn, wat ze willen, geen studiekeus kunnen maken of stoppen met hun studie. Dat komt ook omdat de maatschappij veel ingewikkelder is geworden. Je kiest er niet meer voor om administrateur te worden, nee je kan daarin vele variaties vinden.

En welke is dan de beste? Jongeren hebben vaak het idee dat ze een beroep moeten kiezen, dat ze hun hele leven gaan doen. Het besef dat het merendeel van de mensen ander werk doet dan de opleiding die gevolgd is, is moeilijk te aanvaarden voor ze.

De stress die dat oplevert kan heel groot zijn en als die stress lang genoeg aanhoudt, dan heeft het invloed op het geheugen, de concentratie maar we zien ook regelmatig angst en paniekreacties. Want hoe gek het ook klinkt, het is een aardige klus om er voor te zorgen dat je gelukkig bent.

10 signalen van een naderende burnout bij jongeren

Bij jongeren is het, net als soms bij volwassenen, erg lastig om een burn-out te herkennen. Immers, veel van de mogelijke symptomen ‘horen’ nu eenmaal bij jongeren/ pubers en de lichamelijke en hormonale veranderingen die ze doormaken. Bekijk het onderstaande lijstje maar eens, dan zullen veel ouders dit herkennen.

1 Ongemotiveerd

Ongemotiveerd, niet vooruit te branden. Ze hebben nergens zin in en bij alles wat ze aangereikt wordt reageren ze met het ophalen van de schouders. Er zit werkelijk waar geen pit in.

2 Moe

Nu zijn tieners natuurlijk meesters in uit- en zich ver-slapen, maar bij een burn-out liggen ze de hele dag op de bank of op bed en klagen continu over moeheid.

3 Cynisch

De volgende stap van ongemotiveerd zijn. Ze doen wel wat er van ze verwacht wordt maar onder protest en zonder enig plezier. Sterker nog, het commentaar getuigt van een zeer volwassen cynisme.

Vroegtijdige stressklachten jongeren herkennen

4 Buikpijn/maagproblemen

Buikpijn is ook een veel voorkomende klacht bij stress en burn-out. Dit kan voorkomen op verschillende manieren.

5 Hoofdpijn

Hetzelfde geldt voor hoofdpijn.

6 Zichzelf afzonderen

Zichzelf opsluiten in kamer. Dit is iets wat veel tieners doen en daarom op zichzelf niet direkt een aanleiding om aan burn-out te denken. Maar er is wel een verschil tussen kinderen die graag op hun kamer zijn en daar aanrommelen en kinderen die zichzelf echt opsluiten en de wereld buitensluiten. Het gevolg is eenzaamheid.

7 Faalangst.

Faalangst is de angst iets dat je belangrijk vindt helemaal te verprutsen. Mensen voelen het wanneer je een spannende gebeurtenis hebt waarbij ze moeten presteren, maar zoveel aan zichzelf twijfelen dat het het hele functioneren beperkt. Ze twijfelen aan zichzelf, hun eigen vermogens en het liefst doen ze helemaal niets meer.

8 Woedeaanvallen / kort lontje

Woedeaanvallen komen ook voor bij een burn-out, al is het niet ongewoon dat tieners dit gedrag laten zien. De frustratie over dingen niet kunnen of gedaan krijgen kan zo hoog oplopen dat het een uitweg zoekt in een woedeaanval. Vaak zijn ouders of broers en zussen het doelwit hiervan.

Kind met veel stress

9 Zelfmutilatie

Kinderen die zichzelf verwonden komt gelukkig niet heel vaak voor, maar het gebeurt wel degelijk. Zelfbeschadigend gedrag kan een stoornis zijn, maar is ook een overlevingsmechanisme dat tijdelijk problemen oplost.

Meestal is zelfverwonding het resultaat van intense emoties waarmee iemand niet weet om te gaan. Veel tieners beginnen vaak vanuit een impuls, maar ze merken wel dat het moeilijk is om er nog mee te stoppen. Het geeft hen op één of andere manier een gevoel van opluchting, euforie tot zelfs een soort van roes.

Het lichaam produceert dan endorfines die een goed gevoel geven. De endorfines worden door het lichaam aangemaakt bij intense fysieke inspanning maar ook door een wond.

10 Teruglopende schoolresultaten

Teruglopende resultaten op school kunnen ook een signaal zijn van teveel stress of een burn-out.

Maar wat zijn dan de activiteiten die de stress veroorzaken bij adolescenten? Nu, dat zijn de gewone en alledaagse dingen die de kinderen doen. Activiteiten als school, sport, kunst en last but not least de sociale media kunnen allemaal dingen zijn waar ze stress van krijgen. Maar hoe komt het dan dat sommige kinderen toch opbranden? Het ligt dan ook niet aan de activiteiten zelf, maar hoe zij daarmee omgaan.

Maar ook:

  • Het gevoel dat het allemaal niet meer lukt
  • Prestaties nemen af
  • Snel geïrriteerd
  • Moe opstaan
  • Meer alcohol of drugs gebruiken om te kunnen ontspannen
  • Nergens meer zin in hebben
  • Afgenomen libido
  • Veel moeten plassen

Wanneer je jezelf herkent in deze signalen doe je er goed aan contact op te nemen. Een burn-out op jonge leeftijd is niet leuk. Nooit natuurlijk, maar hoe jonger je hem krijgt, des te langer je met de gevolgen van een burn-out loopt. Het kost namelijk ontzettend veel tijd om een burn-out te gaan gebruiken in je leven.

Rol van de ouders

Ouders hebben natuurlijk een belangrijke rol in het leven van hun kinderen. Zij zijn degenen die zorgen, opvoeden, leren etc. Maar vaak hebben ouders het tegenwoordig ook een heel druk leven, en kan het zijn dat sommige signalen bij de kinderen niet worden opgepikt. Daarnaast kunnen de ouders ook onbedoeld de aanjager zijn van stress, denk maar eens aan een scheiding of verhuizing of narcisme

Wat kun je doen tegen burnout bij jongeren? 5 tips:

Hoe jong ook, uiteindelijk zullen jongeren voor zichzelf moeten kunnen zorgen. Dat betekent dat je als jongere jezelf moet toestaand dat een dag plezier maken ook prima is en dat je niet dagelijks keihard hoeft te werken. Anderzijds is het ook niet nodig om zeer lui te zijn. We noemen dit balans.

Een burnout bij jongeren is vaak zeer goed op te lossen. Je leert levenslessen die je je hele leven kunt gebruiken. Bovendien ben je nog jong en leer je makkelijk. De kans dat je (zeer) goed uit je burn-out komt is daarom zeer groot.

1 Luisteren naar je lichaam

Het is belangrijk om alert te zijn op de signalen die het lichaam geeft. Het woordje ‘eigenlijk’ is vaak zo’n signaalwoord. Eigenlijk heb ik geen zin, eigenlijk blijf ik liever thuis, eigenlijk wil ik liever slapen, maar.. ik wil of ik moet toch. Naast alert zijn op de signalen is het ook belangrijk om er wat mee te doen. Af te zeggen, te verplaatsen, iets minder hard je best doen of op een ander moment bewust je rust te nemen.

Jong en burnout

2 Lief zijn voor jezelf

Vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Lief zijn voor jezelf in de zin van moe mogen zijn, je minder goed of gelukkig mogen voelen in het vertrouwen dat deze gevoelens tijdelijk zijn en er bij horen. Accepteren dat het soms niet allemaal even lekker loopt en vanuit aardig zijn voor jezelf (wat langer in bed blijven liggen, even op een terrasje gaan zitten, het studieboek even weg leggen, een zes halen in plaats van een acht), je energie weer opbouwen. Met het opbouwen van energie, komt ook het gevoel van geluk weer terug.

3 Zorgvuldig omgaan met je tijd

Hoewel tijd maar een concept is, kan het ontzettend zwaar en drukkend zijn. Een dag kent ‘maar’ 24 uur en er is zo veel dat gedaan moet of kan worden. Maar tijd is kostbaar en belangrijk. Elke minuut van je leven die voorbij is, is voorgoed voorbij. Dus kies bewust wat je wanneer doet, zodat je er plezier in hebt. Geef je tijd niet te gemakkelijk weg en hou voldoende over voor jezelf.

4 De kracht van eenvoud

We hebben allemaal de behoefte om alles te ontdekken wanneer je jong bent. Echter is er zo ontzettend veel informatie overal beschikbaar, dat je, ook als jongere, een keuze moet maken om die overweldigende informatiestroom op een afstand moet houden. Het simpel houden van je eigen leven zorgt voor rust, balans en juiste keuzes. Je hebt dan de regie. Het leven simpel houden vraagt echter om moedige stappen. Je onderscheidt je van de gemene deler en velen slagen daar helaas niet in en vliegen zo mee in de ratrace van het leven.

De oplossing om stress of burn-out te voorkomen bij kinderen/tieners/adolescenten, is door ze weerbaar te maken zodat ze in de huidige jachtige maatschappij kunnen meedraaien en hun geluk kunnen vinden. Het leren accepteren dat niet alles moet, dat ze leren ‘nee’ te zeggen en dat ze hun eigen geluk kunnen sturen is hier van groot belang.

5 Zelf aan het stuur van je leven

Het belangrijkste om preventieve stappen/ curatieve stappen te zetten tegen burn-out is aan het roer te gaan staan van je eigen leven (ook als jongere) Zelf je leven bepalen, zelf weten wat je moet gaan doen.

Meer hierover lees je in: burn-out voorkomen

Neem deze maatregelen ter harte:

Prestatie is tegenwoordig erg belangrijk geworden. Plezier en liefde voor wat je doet lijkt op de tweede plaats te komen. Probeer de symptomen van een burn-out te voorkomen. Reinheid en orde zijn begrippen die voor velen leiden tot rust. Probeer als jongere niet constant te pieken. Vind je rust.

Ook wordt er aangeraden om naar buiten te gaan, met regelmaat te bewegen en veel te slapen. Verder is het belangrijk dat je “nee” leert zeggen. Wanneer de balans tussen rust en drukte naar de verkeerde kant doorslaat, trek dan vroegtijdig aan de bel en durf ‘nee’ te zeggen. Al is het tegen je familie, vrienden, of zelfs je baas. Veel jongeren neigen namelijk om teveel hooi op hun vork te nemen.

Gerelateerd aan ‘Burnout bij jongeren’

Ons aanbod

Blijf je bij de pakken neerzitten? Of ga je aan de gang met de huidige situatie, op weg naar een beter leven? Gun jij jezelf een leven waarbij je zelf aan het roer staat? Zoek de hulp die bij je past!

“Vooruitgang gebeurt niet door te zitten en te luisteren maar door te ervaren en te doen”

Wij kunnen jou helpen en bieden je verschillende diensten aan.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is simpelweg ontzettend lastig. De coaches van Meulenberg Training & Coaching begrijpen precies wat je doormaakt en weten hoe zwaar het kan zijn. Ze hebben dit vaak zelf meegemaakt! Met hun jarenlange ervaring en expertise staan ze klaar om jou stap voor stap te helpen aan een volledig herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching en verzuimtraining heb jij je leven lang plezier!

burn-out coach
Wij staan voor je klaar!

Vergelijkbare berichten

3 reacties

  1. Ruud van Oeveren schreef:

    Beste RuudMeulenberg,
    Erg interessant artikel! Graag wil ik mij wat verdiepen in deze materie met betrekking tot een onderzoek waar bij betrokken ben. De bronnen die u heeft gebruikt zoals bijvoorbeeld de rapportage’s van CBS zijn deze beschikbaar en zo ja, zou ik deze bronnen in kunnen zien!

    Hoor graag van u!
    Met vriendelijke groet,
    Ruud van oeveren

  2. Annemieke schreef:

    Beste Ruud, Ik heb het artikel een heel tijd geleden geschreven en heb de bronnen niet meer. Volgens mij zijn die wel te achterhalen hoor.https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2018/46/meer-psychische-vermoeidheid-ervaren-door-werk.https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2015/47/cbs-en-tno-een-op-de-zeven-werknemers-heeft-burn-outklachten.https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/overspannenheid-en-burn-out/cijfers-context/trends.

    Ik hoop dat je hiermee toch wat verder komt. Veel succes en hartelijke groeten, Annemieke Brouwer

  3. Heel interessant artikel en hele herkenbare constateringen die ik zelf ook meemaak bij het begeleiden van jeugdigen met deze klachten.
    Ik wil u wel adviseren nog eens goed naar de tekst te kijken, want sommige zinnen/ woorden lopen niet lekker of komen niet overéén wat u waarschijnlijk bedoeld.

    Vriendelijke groet, Carlo

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *