Veel mensen streven naar succes. Een succesvolle baan, succesvol ondernemerschap, iets toevoegen aan de maatschappij. Er huist echter iets vreemds aan het succesvol zijn. De vraag: wanneer ben je succesvol? Is bijzonder moeilijk te beantwoorden.
Want: waar meet je het succes hebben aan af? Wat is het punt dat je kunt zeggen dat je succesvol bent? En wat moet je doen om echt succes te hebben?
Wat is succesvol?
Veel mensen meten het succesvol zijn af aan de hoeveelheid geld dat ze verdienen, de omzet die ze maken of bijvoorbeeld de groei die een ondernemer met zijn ‘start-up’ kan maken in de eerst drie jaar van het ondernemerschap.
Het succes wordt daarbij vaak afgespiegeld met de auto die iemand rijdt, het huis waarin iemand woont, etc. En deels is dit niet ten onrechte natuurlijk. Het feit dat iemand succes heeft, betekent dat iemand hard heeft gewerkt, dat hij of zij bepaalde instrumenten heeft weten te bedienen en bepaalde talenten heeft kunnen gebruiken die ertoe doen.
Succes komt dus niet zomaar aanwaaien. Wanneer je succesvol bent, wil dat zeggen dat je daar hard voor hebt gewerkt, maar ook slimme keuzes hebt gemaakt. Een factor die daarbij zeker meespeelt, is geluk. Om succesvol te worden heb je een zekere mate van geluk nodig. Sommige goede ideeën, die op het verkeerde moment worden geïntroduceerd, slagen niet.
Zie ook: Te succesvol zijn, kan dat?
Succesvol ondernemen
Voor veel ondernemers is de wens om vrijheid te hebben en zelf bepalen hoe je dag eruitziet, de reden van het starten van een bedrijf. Velen beginnen als zzp’er, merken dat ze succes hebben en groeien door. Zeker wanneer je binnen je eerste jaar van je ondernemerschap de eerste personeelsleden aan kunt nemen, toon je lef, durf en ondernemerschap dat zich vaak uit in succesvol zijn.
Toch kennen we vaak de succesverhalen van ondernemers. Degenen die het niet redden worden vaak niet genoemd, of neergezet als mislukt.
Veel ondernemers willen zichzelf graag vereenzelvigen met hen die succesvol zijn. Het inspireert hen bepaalde stappen te zetten om (misschien wel) net zo succesvol te worden als hen.
Toch is het, zeker als ondernemer zijnde, eenvoudig om achteraf te bepalen wat de kritische succesfactoren zijn geweest van iemands succes. Ook in geval van een faillissement is het betrekkelijk eenvoudig te bepalen wat er misging.
Sommigen leren hier dan ook van, en maken van een faillissement alsnog een groot succes. (bijvoorbeeld Yves Grijrath, oprichter van Miljonair fair)
Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)
Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.
Succesvolle mensen
Niet alleen bij ondernemers geldt het succesvol willen zijn: veel werknemers zijn op zoek naar promotie. En eerlijk is eerlijk: vaak wordt een directeur of CEO genoemd als sleutelfiguur in het behalen van succes.
Dat deze persoon dit zeker niet alleen kan, is helder, maar wordt vaak niet gemeld. Zo ook bij bijvoorbeeld voetbal: een succescoach kent iedereen, zijn assistent daarentegen is voor velen een onbekende.
Voor veel succesvolle mensen geldt: succes komt niet vanzelf. Menig directeur, medicus, coach etc. werkt dag en nacht om dit succes te bereiken.
Succesvol en doodongelukkig
Toch is het goed om je af te vragen: wat is dan echt succesvol zijn? In dit opzicht is het goed om de term succesvol te herdefiniëren. Is succesvol zijn dan enkel het verdienen van geld, het vergroten van omzet of het boeken van een bepaalde winst?
Het plafond van succes is namelijk afwezig. Er is, of er komt altijd wel weer iemand, die succesvoller is. Iemand die zijn bedrijf harder laat groeien, zijn studie eerder afrondt of sneller promotie maakt. De maatstaf van succes is dus ontzettend flexibel!
In de afgelopen jaren heb ik vele mensen gecoacht die op papier zeer succesvol zijn. En ik moet zeggen: ik heb respect voor de manier waarop ze hun successen hebben geboekt. Zonder een grote mate van discipline, doorzettingsvermogen en talent was ze dit niet gelukt.
Waarom waren ze dan toch ongelukkig, ondanks hun succes?
Zie ook: Prestatiedrang – Zonder prestatie geen gevoel van waardering.
Het voorbeeld van Peter
Zo coachte ik ooit Peter (de naam is veranderd) Peter heeft een eigen bedrijf dat zeer succesvol was geworden. In 4 jaar tijd noteert Peter een omzet van meer dan 2 miljoen euro en hij ‘kan hier goed van leven’.
Peter begon als IT-specialist zijn carrière in loondienst. Hij merkt op jonge leeftijd zijn ondernemerschap en dat botste met zijn behoudende leidinggevende. Hij besluit voor zichzelf te beginnen. Met wat spaargeld, wat geld van zijn vader en een portie lef gaat hij van start en alles lukt. Elke bal is raak. Spoedig merkt Peter dat hij zelf zijn werk niet aankan, en bovendien kan hij wel meer dan enkel ‘de klus klaren’. Het werk moet schaalbaar zijn volgens hem, en het eerste personeelslid wordt aangetrokken.
Peter ontwikkeld zichzelf ook in rap tempo. Hij volgt managementcursussen en ziet dat hij goed is in delegeren. Zijn team breidt zich uit en een nieuw pand wordt gebouwd.
Voor de buitenwereld is Peter succesvol, maar waarom neemt Peter dan contact op voor coaching?
Peter vindt het gewoon niet meer leuk.
Peter vindt het werk zelf wel leuk, maar zijn verantwoording is vele malen groter geworden en de gevolgen hiervan passen simpelweg niet zo goed bij hem. Hoe succesvol is Peter? Ongetwijfeld geeft de wereld om Peter heen hem hiervoor een hoger cijfer dan Peter zelf.
Hoe kunnen wij je helpen?
Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.
Hoe word je succesvol?
De definitie van succes draait vaak om de uitkomst. Zo zegt ‘mijn woordenboek’ over de definitie van succes: gunstige afloop, of goed resultaat.
Maar zoals er vele verschillende soorten karaktertrekken en persoonlijkheden zijn, zo zijn er dus ook veel verschillende soorten uitkomsten die bepalen dat iemand succes ervaart. Echt succes komt dus van binnenuit. De stimulans om succesvol te zijn, wordt dus intrinsiek geïnitieerd (en kan best extrinsiek gemotiveerd worden).
Succesvol zijn is dus voor de één volledig anders dan voor de ander. Voor sommigen is het bereiken van de top van een berg per racefiets een succes. Voor de ander is dit het bouwen van een ‘tiny house’ op een onbewoond eiland. Voor weer een ander is het halen van een diploma een succesmoment, waarbij een ander een promotie nastreeft.
Intrinsieke motivatie bij succes.
Echt succes komt dus van binnenuit. Dit begint met vragen als:
- Wie ben ik?
- Wat kan ik?
- Waar ben ik absoluut niet goed in?
- Waar word ik nou echt blij van?
- Wat zijn mijn persoonlijke behoeften?
- Waar ligt mijn diepe levensbehoefte?
Zo is niet iedereen een geboren leider en ook is niet iedereen geschikt voor het leiden van een bedrijf. Tevens is lang niet iedereen geschikt voor het uitvoeren van een succesvolle operatie of voor het leiden van een kleuterklas (!!)
Extrinsieke motivatie van succes
Als je je intrinsieke motivatie weet vast te houden en begrijpt dat dit je uniek maakt, doe je er goed aan dit te laten stimuleren door een vruchtbare omgeving. Zo kun je omgevingen opzoeken die bijvoorbeeld gericht is op het oprichten van een onderneming (mocht je passen bij je intrinsieke behoefte)
Andersom geldt dit ook. Bijvoorbeeld: Als je een warm hart krijgt van het helpen van mensen, durf dan de harde zakenwereld te verlaten waar je momenteel in zit.
Zie ook: Een gebrek aan motivatie – Werkt een schop onder je kont?
Succesvol leiderschap volgens Jim Collins
Ik werd aangenaam verrast door het boek ‘good to great’ van Jim Collins. Hij spreekt hierbij over het ‘level 5 leadership’. In dit boek wordt onderzoek gedaan naar het verschil tussen zeer succesvolle en normaal succesvolle CEO’s.
Het interessante is dat zeer succesvolle CEO’s tijd hebben om op zaterdag bij hun kinderen aan het voetbalveld te staan, ondanks een zeer drukbezette agenda. De conclusie vond ik pakkend: Deze CEO’s kennen zichzelf erg goed, weten wat ze kunnen, maar ook wat ze niet kunnen. Vervolgens verzamelen ze talenten in hun omgeving die beter zijn henzelf in die dingen waarin ze zelf niet uitblinken.
De kracht zit hierin niet in angst of rivaliteit, maar in samenwerking, communicatie en aanvulling.
Succes? Vraag je opa!
Wanneer je succes nastreeft dat geënt is op geld en roem, doe je er goed aan om vooruit te denken aan het moment dat je op je sterfbed ligt. Lig je daar alleen, met wellicht een digitale bankrekening voor je neus die, nog steeds, oplopende is? Of lig je daar, omgeven door vrienden die het beste met je voor hebben?
Een andere optie is je (groot)ouders te vragen naar hun visie op succesvol zijn. De sleutel tot echt succes ligt op het interpersoonlijke, menselijke vlak.
Een warme vriendschap, een goede relatie met je kinderen, ouders of vrienden, is onbetaalbaar. Hetzelfde geldt overigens voor je tijd..
Hulp bij burn-out en stress
Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!
Bekijk ons aanbod voor: