Lijkt alles tegen te zitten? Van het een komt het ander en ineens lijkt het net alsof je in een negatieve vicieuze cirkel zit waar je niet meer uit kunt stappen. De negatieve spiraal begint je hele leven te beheersen. Je ziet alles somber in. Je voelt je opgebrand, neerslachtig en moedeloos. Wat kun je doen om deze negatieve spiraal te doorbreken en weer in de spiraal naar boven te komen?

Herken en accepteer de negatieve spiraal

Hoe merk je dat je in een negatieve vicieuze cirkel zit? Het kan zijn dat je al een lange tijd in een negatieve spiraal zit, maar dat niet van jezelf doorhebt. Probeer jezelf dan te observeren en vraag je af of je kleine dingen groter maakt dan nodig. Verlies je jezelf regelmatig in overdenkingen? En hoe is je houding? Ben je optimistisch of pessimistisch?

Op het moment dat je beseft dat je in een neerwaartse spiraal zit, kun je dat feit het beste gewoon accepteren. Het gaat even niet zo lekker als het zou moeten. Probeer de situatie te accepteren zoals die is.

Oorzaken van een negatieve spiraal

Vervolgens kun je de oorzaak proberen te achterhalen. Waarom voel je dat je in een negatieve spiraal zit? Zijn er bepaalde dingen gebeurd of voer je een constante strijd tegen negatieve gedachten?

Emoties ontstaan door je gedachten en emoties worden vervolgens opgeslagen in je lichaam. Op bepaalde momenten kan er iets gebeuren wat die emotie aanwakkert en die emotie voedt weer je gedachten. 

Je gevoel veranderen lukt je niet zo gauw. Maar wat je wel kunt leren is je gedachten te corrigeren die het nare gevoel veroorzaken en bij te sturen. Hoe doe je dat?

Verander je gedachten

Je kunt je negatieve gedachten een halt toe roepen door ten eerste de negatieve gedachten te herkennen en die vervolgens te vervangen door een positieve gedachte. Probeer de aandacht te verleggen door bijvoorbeeld muziek op te zetten of iemand te bellen.

Misschien lukt het niet meteen, maar je kunt je gedachten trainen. Iedereen kan positieve gedachten hebben als je maar doorzettingsvermogen en geduld hebt.

Een andere invalshoek

Gedachten of gebeurtenissen kunnen soms heel groot worden als je er alleen mee blijft zitten en erover blijft piekeren. Het kan daarom heel verhelderend zijn om je gedachten uit te spreken of de nare gebeurtenis aan iemand anders te vertellen.

Iemand anders kan de situatie vanuit een andere invalshoek benaderen en kan met andere ideeën komen. Ook je gedachten op papier zetten, kan je helpen om je problemen vanuit een ander perspectief te zien.

Positiever in het leven staan

Een positieve houding heeft veel invloed op je gedachten, gevoelens en gebeurtenissen. Je kunt een negatieve spiraal doorbreken door positiever in het leven te staan. Je zit dan veel lekkerder in je vel en krijgt meer energie.

omring jezelf met positieve mensen en kom uit die negatieve spiraal

Omring jezelf dan ook met positieve mensen. De houding van anderen is aanstekelijk. Als je veel omgaat met mensen die mopperen, is de kans groot dat je nog verder in een negatieve spiraal zakt. Ga je daarentegen om met positief ingestelde mensen, zullen zij jou met hun houding aansteken.

Geloof in dat het beter wordt

Om uit een negatieve spiraal te komen, is het belangrijk de focus te verleggen. Op het moment dat jij gelooft in een negatieve vicieuze cirkel, zul je steeds meer dingen zien die niet lukken. Je focus ligt op het negatieve waardoor je je steeds slechter gaat voelen.

Je kunt de focus verleggen door te geloven dat het beter kan worden. Vervolgens zul je meer positieve dingen zien die je overkomen en kom je weer in een positieve flow.

Wees dankbaar

Dankbaarheid is het medicijn tegen een negatieve flow. Dankbaar zijn helpt je namelijk meteen om in een positieve mindset te komen. Je negatieve gedachten verdwijnen en je problemen lijken ineens minder groot.

Sta daarom elke dag even stil bij de dingen waar je dankbaar voor bent. Je kunt dagelijks tien dingen opnoemen of je kunt ze opschrijven. Wanneer je moeite hebt uit een negatieve spiraal te stappen en je niets kunt bedenken, kun je terugvallen op wat je eerder hebt geschreven.

Doe iets voor een ander

Iets voor anderen doen geeft een goed gevoel. Het maakt je gelukkig. Kom daarom in actie wanneer het je maar niet lukt uit een negatieve vicieuze cirkel te stappen. Koop een bloemetje voor die ziek is. Bel iemand op die het moeilijk heeft of koop zomaar een taartje voor de buren. Anderen blij maken is het tegengif voor negativiteit!

Kom in beweging

Op het moment dat je een negatieve spiraal bij jezelf vaststelt, zit je teveel in je hoofd. Kom daarom in beweging en verzet je gedachten. Voldoende beweging zorgt ervoor dat je beter kunt slapen, je energieker voelt, meer veerkracht hebt en beter met stress om kunt gaan.

Bovendien maakt je lichaam endorfine, een gelukshormoon, aan die je helpen uit die negatieve spiraal te komen. Voel je je op dit moment wat down en terneergeslagen? Ga dan lekker een halfuurtje hardlopen, fietsen of zwemmen. Je zult zien dat je je daarna een ander mens voelt.

Eet gezond

Je zou het misschien niet denken, maar ook voeding heeft invloed op je gedachten. Bepaald eten vergt namelijk energie, put je uit en werkt daardoor negatief denken in de hand. Het is verleidelijk om te gaan snoepen of ongezond te eten wanneer je in een negatieve spiraal zit. Maar je zult je energieker en fitter voelen als je kiest voor een gezond en gevarieerd eetpatroon.

Negatieve spiraal leidt tot stress en burn-out

Constant in een negatieve spiraal verkeren kost veel energie en geeft veel stress. Een te lange tijd teveel stress ervaren kan vervolgens zelfs tot een burn-out leiden. En dat wil je natuurlijk voorkomen. Leer daarom op een goede manier om te gaan met negatieve gedachten en gevoelens. Blijf niet stilstaan bij alles wat misgaat en alles wat je in een negatieve spiraal duwt. Kijk vooruit naar waar je naartoe wilt.

Wat doe jij om uit een negatieve spiraal te komen?

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *