Je hart gaat sneller kloppen en het zweet breekt je uit als je met de trein moet reizen. Je raakt zo erg in paniek dat je bang bent flauw te vallen. Of je bent zo bang voor de mening van anderen dat je sociale situaties volledig uit de weg gaat en je je steeds meer afzondert. Ervaar jij weleens een dergelijke angst? Als je een angststoornis hebt, ben je eigenlijk altijd angstig. Je bent bang voor iets of voor situaties, terwijl er geen gevaar is en deze angst kan je leven gaan beheersen. Hoe herken je een angststoornis? Wat zijn de symptomen van de verschillende angststoornissen die er bestaan?

Help! Heb ik een angststoornis?

Voel jij je vaak angstig? Misschien denk je dan dat je lijdt aan een bepaalde angststoornis, maar dat hoeft niet per se. Bang zijn betekent niet dat je gelijk een stoornis hebt. Angst is een normale emotie die we allemaal weleens ervaren. Maar wanneer angst je dagelijks leven begint te verstoren is er meer aan de hand.

leer symptomen van een angststoornis herkennen

Keert de angst regelmatig terug? Heb je last van paniekaanvallen? Beïnvloeden de angstgevoelens je persoonlijke leven, je relaties of je werk? Als de angst niet meer weggaat of als je angstig reageert op iets waar je helemaal niet bang voor hoeft te zijn, is er waarschijnlijk sprake van een angststoornis.

Wat zijn de symptomen van een angststoornis?

Er bestaan verschillende soorten angststoornissen en elke stoornis heeft zijn eigen kenmerken en lichamelijke klachten. De symptomen die je ervaart hangen daarom grotendeels af van de soort angststoornis waar je mee te maken hebt.

Symptomen bij verschillende soorten angstaanvallen

De angstklachten bij een angststoornis zijn in eerste instantie lichamelijke klachten. Mensen met angstaanvallen kunnen last hebben van hartkloppingen, verhoogde spierspanning, duizeligheid, trillen, zweten, droge mond en koude rillingen.

Maar er zijn ook psychische klachten, zoals prikkelbaarheid, rusteloosheid, overmatig piekeren, concentratie- en slaapproblemen. Een angststoornis heeft een grote impact op het dagelijks leven en het vele piekeren en het vermijden van situaties kan bij sommige mensen tot een depressie leiden.

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Ook is de angst overdreven en onredelijk, omdat er geen gevaar is. Mensen met een angststoornis kunnen situaties gaan vermijden uit angst voor een paniekaanval. Bovendien kan de constante spanning weer tot andere klachten leiden, zoals hoofdpijn, misselijkheid, buikpijn en vermoeidheid.

Symptomen bij separatieangststoornis

Een separatieangststoornis komt vooral bij kinderen voor. Ze zijn bang om van hun ouders gescheiden te zijn of bang om mensen kwijt te raken. Bij peuters tussen 8 en 18 maanden is verlatingsangst normaal. Maar zodra het gedrag niet meer past bij de leeftijd is er sprake van een separatieangststoornis.

De symptomen van een separatieangststoornis bij kinderen zijn extreme angst wanneer hun ouders of verzorgers er niet zijn. Ze hebben veel last van heimwee, hebben vaak nachtmerries en zijn bang dat hun ouders iets ernstigs overkomt.

Een separatiestoornis kan ook bij volwassen voorkomen. Je ervaart dan ook een extreme angst verlaten te worden. Je wilt nooit iets alleen doen en je hebt constant bevestiging nodig in een relatie. Vaak kan je nachtmerries hebben over scheiding en extreem jaloers zijn.

Symptomen bij agorafobie (straatvrees)

Bij agorafobie gaat het om een angst voor een specifieke situatie, zoals alleen buiten zijn, reizen met het openbaar vervoer, openbare plekken, winkels of in de rij staan. Deze situatie wordt vervolgens bewust vermeden. Agorafobie gaat vaak samen met paniekstoornis, omdat je vooral bang bent in deze situaties een paniekaanval te krijgen.

Symptomen bij paniekstoornis

Een paniekstoornis is een stoornis waarbij je regelmatig paniekaanvallen hebt. De angst kan onverwachts opkomen zonder een duidelijke oorzaak. Je krijgt last van hartkloppingen, zweten, koude rillingen, duizeligheid of flauwvallen. De symptomen kunnen zo intens zijn dat je bang bent de controle te verliezen of zelfs dood te gaan. En uit angst om een nieuwe paniekaanval te krijgen, kun je bepaalde situaties gaan vermijden.

Symptomen gegeneraliseerde angststoornis

De gegeneraliseerde angststoornis wordt ook wel ‘piekerstoornis’ genoemd. Symptomen van deze stoornis zijn dat je je continu zorgen maakt, je bedreigd voelt of angstige gedachten hebt dat er iets vreselijks zal gebeuren. Mensen met een gegeneraliseerde angststoornis zijn de hele tijd gespannen en aan het piekeren en dat kan weer andere klachten veroorzaken, zoals hoofdpijn, spierpijn, misselijkheid, slaapproblemen en vermoeidheid. Sommige mensen lijden naast de gegeneraliseerde angststoornis ook aan depressie.

Symptomen sociale angststoornis

Bij een sociale angststoornis of een sociale fobie ben je zo bang voor de mening van anderen dat je sociale situaties zo veel mogelijk uit de weg gaat. Je bent bang voor kritiek of dat je jezelf belachelijk maakt. Wanneer je je in een sociale situatie bevindt of je in de belangstelling staat, ga je blozen, zweten, trillen en je hartslag gaat omhoog. Ook kun je een paniekaanval krijgen bij een sociale fobie.

Gevolgen van een sociale fobie zijn dat je je erg eenzaam gaat voelen en je depressief wordt. Je hebt meer moeite om vrienden te maken of een partner te vinden. Ook kun je problemen ondervinden op je werk of je slecht concentreren op school.

Symptomen specifieke fobieën

Wanneer je intense angst ervaart in een specifieke situatie of een bij een bepaald voorwerp en deze vervolgens gaat vermijden, heb je een specifieke fobie. Denk bijvoorbeeld aan de angst voor bepaalde insecten, medische ingrepen, kleine ruimten of grote hoogten. Kenmerken bij een specifieke fobie zijn: overmatig zweten, droge mond, misselijkheid, hartkloppingen, hyperventilatie en flauwvallen.

De lichamelijke reactie op je angst, kan je nog banger maken waardoor je in paniek raakt. Maar meestal verdwijnt de angst wanneer datgene waar je bang voor bent, is verdwenen. Je kunt de dingen of situaties die je angstig maken, gaan vermijden.

Wat zijn de behandelmogelijkheden bij een angststoornis?

Meestal wordt cognitieve gedragstherapie ingezet om angststoornissen te behandelen. Deze behandeling is effectief, omdat je gedachten voor een groot deel bepalen hoe je je voelt en je gedraagt. Tijdens cognitieve gedragstherapie leer je negatieve denkpatronen te doorbreken en je angsten te confronteren.

Als cognitieve gedragstherapie voor jou niet werkt of als je deze vermijdt om niet met je angsten geconfronteerd te worden, kan autonomieversterkende therapie een goede optie zijn. Het verbeteren van autonomie zorgt voor minder angstklachten. Uit promotieonderzoek van psycholoog Laura Kunst blijkt dat deze therapie goed werkt in de behandeling van angststoornissen.

Wanneer therapie niet voldoende werkt of als je naast de angstklachten ook depressieve klachten hebt, kun je medicijnen voorgeschreven krijgen. De dokter of de psychater zal samen met jou bekijken welke medicatie voor jou geschikt is.

Tips om te leven met je angststoornis

Leven met een angststoornis is niet makkelijk en een angststoornis zal nooit vanzelf verdwijnen. Wees daarom niet terughoudend om hulp te zoeken en naar de huisarts te gaan. Angstklachten kunnen ook minder worden door een gezond en regelmatig leven te leiden.

Probeer meer inzicht in je angsten te krijgen door op te schrijven wat er precies gebeurt wanneer je je angstig voelt. Waar ben je bang voor? Wat voel je? Wat doe je? Schrijf vervolgens een aantal geruststellende gedachten op die je kunnen kalmeren en die je terug kunt lezen wanneer je een paniekaanval voelt aankomen.

Neem iemand in vertrouwen en praat over je angsten. Blijf zo veel mogelijk dingen doen die je eng vindt, zodat je leert om met de spanning om te gaan. Probeer spannende situaties niet meer te vermijden, maar juist beetje bij beetje te confronteren.

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Zorg dagelijks voor minimaal een halfuur beweging, zoals fietsen, wandelen, zwemmen of tuinieren. Door voldoende te bewegen en te sporten kunnen angstklachten en depressieve klachten afnemen. Bovendien helpt bewegen om beter te ontspannen en beter te slapen.

Drink geen alcohol, gebruik geen drugs en wees voorzichtig met cafeïnehoudende dranken. In eerste instantie lijkt alcohol goed te werken om de symptomen te bestrijden, maar de angstklachten blijven bestaan. Bovendien zorgt overmatig alcoholgebruik ervoor dat je nog angstiger wordt.

Slaap voldoende en probeer zo veel mogelijk te ontspannen. Een gezond slaapritme verlaagt het risico op depressie en angststoornissen. Helaas zijn slaapproblemen een van de symptomen bij een angststoornis. Probeer daarom een uur voor het slapengaan te ontspannen door naar rustgevende muziek te luisteren of door ontspanningsoefeningen te doen.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt een angststoornis?

De duur van een angststoornis hangt af van de soort angststoornis en de ernst van de klachten. Uit onderzoek blijkt dat de helft van de mensen met een angststoornis binnen 7,5 maanden herstelt. Bij 39% duurt het herstel langer dan een jaar en bij 30% langer dan 3 jaar.

Hoe ontstaat een angststoornis?

Een angststoornis ontstaat meestal geleidelijk en er spelen verschillende factoren mee. Je karakter en je genen kunnen een rol spelen. Wanneer een van je ouders een angststoornis heeft, loop jij ook meer risico. Maar het kan ook ontstaan na een heftige gebeurtenis in je leven of door het gebruik van bepaalde medicijnen.

Kan ik beter worden van een angststoornis?

Er bestaat een goede behandeling voor een angststoornis. Het kost tijd en inspanning om van angstklachten af te komen en het is essentieel hulp in te schakelen en naar de huisarts te gaan. Maar je kunt leren om de angst niet meer je leven te laten beheersen.

Welke soorten angststoornissen zijn er?

Er bestaan verschillende soorten angststoornissen, zoals een separatieangststoornis en specifieke fobieën. De meest bekende angststoornissen zijn: paniekstoornis, agorafobie, sociale-angststoornis (sociale fobie), dwangstoornis en gegeneraliseerde angststoornis (piekerstoornis).

Bronnen

  1. GGZgroep – Angststoornis symptomen – gevonden op 22-02-2022
    https://www.angst.nl/angst/165-angststoornis-symptomen
  2. Hersenstichting.nl – Angststoornissen – gevonden op 22-02-2022
    https://www.hersenstichting.nl/hersenaandoeningen/angststoornissen/

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *