Een angststoornis heeft een grote impact op je leven. Niet alleen je gezondheid lijdt eronder, maar ook je sociale leven en je prestaties op je werk of op school. Hoe ontstaat deze stoornis nu precies? Is er een duidelijke oorzaak van een angststoornis?

Wat is een angststoornis?

Een angststoornis is een verzamelnaam voor de verschillende stoornissen met pathologische angst, zoals een paniekstoornis of een specifieke fobie. Je spreekt van een angststoornis wanneer je last hebt van een abnormale of afwijkende angst, terwijl er geen echt gevaar is. 

De angst verstoort je dagelijks leven en veroorzaakt serieuze klachten. Je durft bijvoorbeeld niet meer naar bepaalde plaatsen, je vermijdt sociale situaties of je hebt regelmatig paniekaanvallen. Je kunt je ook overmatig zorgen maken en klachten hebben zoals, hartkloppingen, benauwdheid, zweten of misselijkheid.

Mogelijke oorzaken van een angststoornis

Angststoornissen komen voor bij mensen van alle leeftijden en bij zowel mannen als vrouwen. Een angststoornis of een fobie kan niet plotseling van de ene op de andere dag ontstaan, maar ontstaat geleidelijk. Ook is er niet één oorzaak aan te wijzen. Vaak spelen er verschillende factoren mee die angststoornissen kunnen veroorzaken, zoals erfelijke en psychische factoren.

hoe ontstaat een angststoornis

Is een angststoornis erfelijk?

Erfelijke factoren kunnen meespelen in het ontwikkelen van een angststoornis. Je kunt namelijk zien dat in bepaalde families meer angststoornissen voorkomen dan in andere. Als een van je ouders angstklachten heeft, loop jij dus ook meer risico angstklachten te krijgen. Maar het feit dat je meer aanleg hebt om deze stoornis te ontwikkelen, betekent natuurlijk niet dat je die automatisch ook krijgt.

Ook je karakter en sociale vaardigheden kun je deels van je ouders erven. En bepaalde persoonlijkheidskenmerken spelen een rol in de ontwikkeling van een angststoornis, zoals introvert zijn.

Is er een lichamelijke oorzaak voor een angststoornis?

Angststoornissen kunnen een lichamelijke oorzaak hebben, zoals benauwdheid of hartkloppingen. Ook bepaalde geneesmiddelen of het gebruik van drugs zijn factoren die meespelen. Je kunt bijvoorbeeld heel bang worden dat je iets ergs zal overkomen.

Bij mensen met een angststoornis werken de neurotransmitters (boodschappersstoffen) minder goed. Neurotransmitters zorgen er normaal gesproken voor dat je alert bent voor gevaarlijke situaties. Maar bij mensen met een angststoornis is de verwerking van angstsignalen uit balans. De stimulerende neurotransmitter is bijvoorbeeld actiever dan de rustgevende neurotransmitter.

Welke psychische factoren veroorzaken een angststoornis?

Ben je iemand die zich altijd zorgen maakt? Dan zou je sneller een gegeneraliseerde angststoornis kunnen ontwikkelen. Ook andere persoonlijke eigenschappen zijn van invloed, zoals slecht voor jezelf kunnen opkomen, je gevoelens moeilijk kunnen uiten of conflicten uit de weg gaan.

Opvoeding als oorzaak van een angststoornis?

De manier waarop je als kind bent opgevoed kan ook bijdragen aan een angststoornis. Het is voor een kind enorm belangrijk dat thuis een veilig front is. Maar als je je als kind niet veilig hebt kunnen voelen, je te maken hebt gehad met verwaarlozing of zelfs mishandeling, kun je daar nu nog angstgevoelens en littekens aan over hebben gehouden. 

Aan de andere kant kan een overdreven beschermende opvoeding ook bijdragen aan een angststoornis. Ouders die hun kinderen tegen alles willen beschermen, leren hun kinderen eigenlijk dat overal gevaar is en je niet voorzichtig genoeg kunt zijn. 

Angststoornis door ingrijpende gebeurtenissen

Je loopt meer risico een angststoornis te ontwikkelen na een ingrijpende gebeurtenis in je leven, zoals het verlies van een dierbare, een ernstige ziekte of seksueel misbruik. Je komt ineens veel angstiger in het leven te staan en daardoor kun je een angststoornis ontwikkelen. 

Wat zijn de gevolgen van angststoornissen?

Vermijdingsgedrag is een van de gevolgen van een angststoornis. Je gaat situaties die je angstig maken zo veel mogelijk uit de weg. Je kunt je steeds meer van de buitenwereld gaan terugtrekken waardoor je je erg eenzaam kunt gaan voelen en uiteindelijk zelfs depressief kunt raken.

Een angststoornis heeft ook gevolgen voor je gezondheid. Bij stress maakt je lichaam meer van de stresshormonen cortisol en adrenaline aan. Je kunt daardoor klachten krijgen, zoals hoofdpijn, spierpijn of buikpijn. En daarnaast kun je slaapproblemen krijgen.

Een ander gevolg van een angststoornis is dat je je minder goed kunt concentreren. Erge concentratieproblemen kunnen vervolgens weer tot problemen en spanning op het werk of op school leiden.

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Wat zijn de behandelmogelijkheden bij een angststoornis?

Meestal heeft cognitieve gedragstherapie de voorkeur als behandeling van een angststoornis. Deze therapie is effectief en helpt je om denkpatronen te doorbreken. Wanneer je angst en paniek voelt, spelen er bepaalde gedachten door je hoofd die je angstig maken. Cognitieve gedragstherapie helpt je die negatieve gedachten te herkennen en te vervangen door kalmerende gedachten.

Bij de behandeling van een angststoornis leer je ook je angsten te confronteren. Vermijdingsgedrag lijkt misschien een goede oplossing, maar in feite neemt je angst alleen maar toe. Zodra je jezelf aan je angsten durft bloot te stellen, zal je angst steeds meer afnemen.

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Ademhalings- en ontspanningsoefeningen kunnen je ook helpen om de angst te beheersen. En in sommige gevallen kunnen er medicijnen worden voorgeschreven in de behandeling van een angststoornis.

Tips om nu al om te gaan met je angststoornis

Schrijf en praat over je angst om meer begrip te krijgen. Je kunt jezelf vragen stellen als: Waar ben ik precies bang voor? Welke invloed heeft de angst op mijn dagelijkse activiteiten? Wat voel ik precies bij angst of paniek?

Geef zo min mogelijk toe aan je angst en probeer beetje bij beetje je angsten te confronteren. Probeer geruststellende gedachten op te roepen en bedenk dat de angst meestal na 60 tot 90 minuten minder wordt.

De angstklachten kunnen ook minder worden door een gezond leven te leiden. Denk aan voldoende beweging en ontspanning, genoeg slapen en gezond eten. Vermijdt alcohol en drugs en drink minder koffie.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Veelgestelde vragen

Hoe ontstaat een angststoornis?

Een angststoornis kan geleidelijk ontstaan. Hoe de stoornis precies ontstaat is per persoon verschillend. Er kunnen verschillende factoren meespelen, zoals je karakter, je opvoeding of een trauma. In sommige families komen angststoornissen meer voor.

Kun je genezen van een angststoornis?

Er bestaan goede behandelmethoden voor een angststoornis. Het is wel belangrijk dat je naar de huisarts gaat en hulp inschakelt, want een angststoornis verdwijnt meestal niet vanzelf. De huisarts kan je doorverwijzen naar een psycholoog.

Is een angststoornis iets lichamelijks?

Bij een angststoornis kun je last hebben van lichamelijke klachten zoals, trillen, benauwdheid, buikpijn of hoofdpijn. Maar daarnaast kun je ook klachten hebben, zoals veel piekeren, huilen of angstige gedachten hebben.

Kun je een angststoornis ook ontwikkelen als volwassene?

Ja, een angststoornis kan zich ook bij volwassen mensen ontwikkelen. De symptomen kunnen bijvoorbeeld ontstaan na een traumatische ervaring. Je kunt zo’n ingrijpende gebeurtenis op jonge leeftijd ervaren, maar ook als volwassene. Ook andere factoren kunnen meespelen, zoals drugs of bepaalde medicatie die je angstig maken.

Bronnen

  1. Mentaalbeter.nl – Oorzaak angststoornis – gevonden op 24-02-2022
    https://mentaalbeter.nl/angststoornis/oorzaak/
  2. Hersenstichting.nl – Angststoornissen – gevonden op 24-02-2022
    https://www.hersenstichting.nl/hersenaandoeningen/angststoornissen/
  3. Thuisarts.nl – Ik heb een angst- en piekerstoornis – gevonden op 24-02-2022
    https://www.thuisarts.nl/angststoornis/ik-heb-gegeneraliseerde-angststoornis
  4. Gezondheidenwetenschap.be – Angststoornis – gevonden op 24-02-2022
    https://www.gezondheidenwetenschap.be/richtlijnen/angststoornis
  5. ParnassiaGroep – Angststoornis – gevonden op 24-02-2022
    https://www.parnassiagroep.nl/uw-probleem/angststoornis

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *