Je kunt je smartphone voor zoveel dingen gebruiken. Je kunt je contacten onderhouden via berichtjes en sociale media. Je reserveert het restaurant online en je kunt ook je e-mail van je werk vanaf je telefoon beantwoorden. Maar in principe is een telefoon bedoeld om mee te bellen. Gebruik jij je telefoon nog om mee te bellen? Of vind je dat stiekem best wel eng? En kan het zijn dat je telefoonangst is toegenomen sinds je een burn-out hebt?

De rol van technologie in onze huidige werkomgeving

Je kunt je telefoon niet meer wegdenken uit de samenleving. Je ziet steeds vaker dat iedereen om je heen achter zijn telefoon zit. En jij? Wanneer je wakker wordt, kijk je dan als eerste op je telefoon? En wanneer je gaat slapen, check je dan ook nog een paar seconden de laatste berichten? Onbewust hou je de hele dag door je telefoon in de gaten en krijg je veel prikkels binnen.

Hoe kunnen wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.

Zelfs als je probeert minder afhankelijk van je telefoon te zijn, kan het telefoongebruik soms onvermijdelijk zijn. Velen gebruiken hun telefoon namelijk voor hun werk. Er komen e-mails binnen, WhatsAppberichten van collega’s of telefoontjes van klanten.

Wat is telefoonangst?

Hoe gaan jou die telefoongesprekken af? Is bellen voor jou geen enkel probleem of breekt je het zweet uit wanneer de telefoon rinkelt? Wanneer je het erg lastig vindt om te bellen of het zelfs zo eng vindt dat je paniekaanvallen krijgt, heb je waarschijnlijk last van telefoonangst. Telefoonangst is een vorm van sociale angst. Waar komt die angst vandaan? Waarom vind je bellen zo eng?

Hoe ontstaat telefoonangst?

Telefoonangst kan om verschillende redenen ontstaan. Het kan natuurlijk dat je een nare ervaring hebt opgedaan en sindsdien telefoneren de nodige stress oplevert. Je hebt bijvoorbeeld een keer een naar bericht via de telefoon gekregen en daardoor heb je een angst ontwikkeld om de telefoon op te nemen.

Gebrek aan lichaamstaal

Maar je kunt ook bang zijn, omdat je niet weet hoe de communicatie zal verlopen, hoe de ander zal reageren en of je goed overkomt. Je kunt immers via de telefoon geen non-verbale signalen opvangen. Je ziet de gezichtsuitdrukking van de ander niet en daardoor kun je minder goed interpreteren wat de ander denkt of voelt.

Tijdsdruk

Daarnaast kun je gevoelig zijn voor de tijds- en prestatiedruk van een telefoongesprek. Je kunt meer druk voelen om het gesprek vloeiend te laten verlopen en om in een korte tijd precies te zeggen wat je wilt zeggen.

Hoe ontstaat telefoonangst en bang zijn om telefoonop te nemen?

Bang voor kritiek

Ten slotte kun je bang zijn op een verkeerd moment te bellen of je kunt je opdringerig voelen. Je bent bang voor de mening van degene met wie je belt of je hebt het gevoel dat anderen meeluisteren en je bekritiseren.

Symptomen van burn-out en de invloed op telefooncommunicatie

Heb je momenteel een burn-out en sindsdien moeite met telefoneren? Dat is niet iets waar je je voor hoeft te schamen. Een burn-out heeft een grote impact op je leven en zo ook op je communicatie met anderen.

Emotionele uitputting en communicatie

Door een burn-out kun je fysiek, mentaal en emotioneel uitgeput raken. Bij emotionele uitputting voel je je leeg vanbinnen. Je hebt geen behoefte mensen te zien of te spreken. Je emotionele reserves zijn op. Je bent prikkelbaar en snel overweldigd en daardoor is communicatie niet makkelijk.

Verminderde concentratie en geheugenproblemen

Je kunt bij een burn-out ook moeite hebben om je te concentreren. Je hebt het gevoel alsof je hoofd vol watten zit en je niet meer helder kunt nadenken. Hierdoor kun je minder goed dingen onthouden en de juiste keuzes maken. Niet zo gek dat je dan tegen dat telefoongesprek opziet, toch?

Gebrek aan motivatie

Lusteloosheid is een ander symptoom van een burn-out. Je kunt het gewoon niet meer opbrengen om de hele dag door te gaan en door de vermoeidheid verlies je ook de motivatie. Een eenvoudig telefoontje plegen lijkt al een immense taak. En als je het al moeilijk vond om te telefoneren, ontbreekt nu ook de motivatie om die angst te overwinnen.

Sociale terugtrekking en isolatie

Wanneer je een burn-out hebt, kun je het gevoel hebben dat niemand je begrijpt. Niemand begrijpt je dat je echt te moe bent om af te spreken en dat je het niet kunt opbrengen om gezellig te zijn. Je gaat je steeds meer afzonderen en komt in een sociale isolatie terecht. Zelfs via WhatsApp een bericht beantwoorden of een telefoontje van een familielid aannemen, voelt als een grote opgave. Hoe meer jij je terugtrekt, hoe moeilijker het wordt de communicatie weer op te pakken.

Schuldgevoelens en faalangst

Een burn-out gaat vaak gepaard met een groot schuldgevoel. Je hebt altijd hard gewerkt en het beste van jezelf gegeven, waardoor je omgeving je waardeerde. Maar nu kun je ineens minder presteren en je voelt je wellicht een last voor anderen. Deze schuldgevoelens en de angst te falen kunnen ook de oorzaak van je telefoonangst zijn. Je bent bang voor hoe anderen over je denken.

De negatieve spiraal van sociale isolatie en burn-out

De interactie en communicatie met anderen kan je teveel energie kosten, waardoor je jezelf gaat isoleren. Je trekt je terug uit sociale situaties en je hebt steeds minder contact met je vrienden en familie. Maar sociale isolatie zal je niet helpen om van je burn-out te herstellen. Het kan juist de symptomen verergeren.

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Je komt in een negatieve spiraal terecht. Je trekt je terug vanwege je burn-outklachten. Je klachten worden erger vanwege de sociale isolatie en vervolgens wil je je nog meer afzonderen. Je zult je steeds eenzamer voelen en meer angstklachten krijgen, zoals telefoonangst. Uiteindelijk kun je naast je burn-out ook nog in een depressie belanden.

Overwinnen van telefooncommunicatieproblemen bij burn-out

Het is dus belangrijk om deze negatieve spiraal te doorbreken. Je kunt telefoonangst bij burn-out overwinnen door de angstige gedachten aan te pakken en daar eventueel hulp voor in te schakelen.

Stel grenzen

Allereerst betekent je telefoonangst overwinnen niet dat je altijd bereikbaar moet zijn. Wanneer je een burn-out hebt, is grenzen aangeven niet makkelijk. Maar je kunt het leren en zo mentale vermoeidheid voorkomen. Stel voor jezelf grenzen wanneer je wel en niet opneemt en geniet ook van het offline leven. Moet je bijvoorbeeld buiten je werktijden nog beschikbaar zijn voor telefoontjes van het werk?

Cognitieve herstructurering

Telefoonangst ontstaat vaak door je eigen angstige gedachten. Je denkt dat de ander absoluut niet op jouw telefoontje zit te wachten of je bent bang iets verkeerds te zeggen. Bedenk in zo’n geval dat jouw gedachten en gevoelens slechts aannames zijn en geen feiten. Probeer vervolgens de angstige gedachten te vervangen door een andere gedachte.

Schakel hulp in

Vind je dit erg moeilijk en merkt je dat je alsnog steeds meer in een sociale isolatie terechtkomt? Wees dan niet terughoudend om hulp in te schakelen. Een burn-outcoach kan je helpen om tijdens je burn-out beetje bij beetje weer je sociale leven op te pakken. En als telefoonangst een probleem voor jou blijft, kan een psycholoog door middel van cognitieve gedragstherapie [1] je helpen deze angst te overwinnen.

Tips bij moeilijkheden met communicatie bij hevige stress

Wellicht zul je telefoneren nooit echt leuk gaan vinden. Maar je kunt je wel ten doel stellen om telefoneren als een middel te bezien om iets te bereiken. Probeer minder stil te staan bij het sociale aspect met behulp van de volgende tips.

Doe ontspanningsoefeningen

De eerste stap bij hevig stress is rustig en diep ademhalen. Probeer te ontspannen door jezelf in je gedachten in een mooie omgeving te wanen of door bewust je omgeving waar te nemen. Kijk bijvoorbeeld je tuin in of voel de zon die de kamer in schijnt.

Bereid je voor

Bereid je op het telefoongesprek voor zoals je vroeger deed bij een spreekbeurt. Denk na over wat je wilt zeggen, welke vragen je wilt stellen en oefen hardop. Je kunt zelfs je introductie volledig uitschrijven, zodat je een houvast hebt.

Concentreer je op de ander

Soms ben je zo op jezelf en je eigen zenuwen gefocust dat je jezelf alleen maar meer stress bezorgd. Probeer je daarom op de ander te concentreren en wees een goede luisteraar. Op die manier verleg je de aandacht van je zenuwen en kun je beter op het gesprek anticiperen.

Beweeg en maak gebaren

Je kunt je beter ontspannen tijdens het telefoneren als je wandelt. Ook handgebaren maken en lichaamstaal gebruiken kan je helpen minder stress te ervaren tijdens het telefoneren. Door gebaren te gebruiken tijdens het telefoongesprek voelt het meer als een face-to-facegesprek en kom je natuurlijker over. Uit onderzoek blijkt bovendien dat een glimlach – zelfs als die niet gemeend is – je hartslag en je stressniveau helpt te verminderen.

Hoe kan de omgeving rekening houden met telefoonangst?

Heb je een collega of familielid met telefoonangst? Iemand die telefoonangst heeft, kan het prettig vinden af en toe een telefoongesprek mee te luisteren. Wellicht kun je je collega een aantal gesprekken laten meeluisteren en wat tips geven. Bovendien kun je al een grote hulp zijn door de ander over zijn angst te laten praten en begrip te tonen.

Conclusie: Hoe ga je om met telefoonangst?

Herken de angstige gedachten bij jezelf en probeer die om te buigen en te vervangen. Je kunt je van tevoren op het telefoongesprek voorbereiden en de introductie en wat steekwoorden opschrijven. Haal vervolgens een paar keer diep adem. Maak gebruik van gebaren en glimlach tijdens het gesprek ook al ziet de ander je niet. Trek je eventueel terug naar een stille ruimte als dat mogelijk is en luister aandachtig naar je gesprekspartner.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is simpelweg ontzettend lastig. De coaches van Meulenberg Training & Coaching begrijpen precies wat je doormaakt en weten hoe zwaar het kan zijn. Ze hebben dit vaak zelf meegemaakt! Met hun jarenlange ervaring en expertise staan ze klaar om jou stap voor stap te helpen aan een volledig herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching en verzuimtraining heb jij je leven lang plezier!

burn-out coach
Wij staan voor je klaar!

Veelgestelde vragen

Je kunt telefoonangst overwinnen door je voor te bereiden op het telefoongesprek, ontspanningsoefeningen te doen en gebruik te maken van lichaamstaal tijdens het telefoongesprek. Daarnaast kun je leren de angstige gedachten te weerleggen.

Ja, het is belangrijk je werkgever op de hoogte te stellen. Op die manier kan de bedrijfsarts ingeschakeld worden en wordt er gekeken hoe je situatie op het werk verbeterd kan worden, zodat de klachten niet verergeren.

Wanneer je een burn-out hebt kun je te maken hebben met emotionele uitputting, concentratieproblemen, een gebrek aan motivatie, faalangst en de neiging je sociaal te isoleren. Al deze factoren kunnen het extra moeilijk maken de telefoon te beantwoorden.

Als werkgever kun je rekening houden door meer voorbereidingstijd te geven en eventueel handvatten aan te reiken van hoe een telefoongesprek hoort te verlopen. Je kunt je collega een aantal telefoongesprekken laten meeluisteren en een stille ruimte aanbieden waar hij of zij zich terug kan trekken om te telefoneren.

Referenties

  1. Wikipedia.org – Cognitieve gedragstherapie – gevonden op 14/08/2023
    Link naar pagina op wikipedia.org.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *