Anderen toelaten en jezelf openstellen voor je omgeving kan lastig zijn en voor veel stress zorgen. Misschien heb je een laag zelfbeeld en vraag je je af: ben ik wel interessant genoeg, claim ik niet te veel aandacht? Daardoor houd je je eigen gevoelens liever voor jezelf. Maar wanneer je teveel aan je eigen gevoelens en behoeften voorbij gaat, ligt een burn-out op de loer.

Het kan ook zijn dat je moeite hebt met anderen toelaten omdat je ego je in de weg zit. Misschien voel je je te goed voor andere mensen. Wanneer je weinig empathie voor de ander kunt opbrengen, zul je diegene van je vervreemden. En dan zal diegene jou ook niet meer toelaten, waardoor uiteindelijk jijzelf geen luisterend oor meer vindt.

Wat ook de reden is dat je het moeilijk vindt om anderen toe te laten, je doet jezelf en de ander ermee tekort!

Wat betekent het anderen toe te laten?

Je wordt alleen geboren en je gaat alleen dood. Maar de mens is geen solitair wezen, gemaakt om het leven in eenzaamheid te slijten. Mensen hebben behoefte aan hechting, liefde en erkenning. En daarvoor is het nodig dat we anderen toelaten. Dit is soms spannend. Want om de ander toe te laten, zul je zelf ook iets moeten inbrengen. Om echt contact te maken, is wederzijdse empathie nodig. Door je zelf open te stellen voor de ander en je tegelijk in te leven in die ander, ontstaat er verbinding en krijgt het contact diepgang.

Anderen toelaten in je werk

Door anderen toe te laten in je werk, verbetert de kwaliteit van de samenwerking. De communicatie met collega’s zal soepeler verlopen, omdat je anderen laat delen in wat je denkt en voelt. Wanneer je alles zelf wilt doen en dus alleen moet oplossen, ben je meer vatbaar voor stress en burn-out. Iets wat je kunt voorkomen door tijdig je zorgen te delen met collega’s en je eigen grenzen aan te geven.

Emotionele bevrijding door anderen toe te laten

Contact krijgt pas echt diepgang wanneer we anderen toelaten. Vaak zitten we vast in het beschermen van ons ego, ons imago, onze positie in de maatschappij. En eigenlijk maak je jezelf daarmee juist volledig afhankelijk van anderen: afhankelijk van hun mening, hun goedkeuring en hun bewondering.

Wat betekent het anderen toe te laten

Hoe bevrijdend is het niet om je open te stellen voor de ander, de ander ‘gewoon’ toe te laten? Jezelf te tonen in al je kwetsbaarheid en te durven zeggen: “Ik weet het even niet, kun jij me helpen?”. En jezelf te tonen in al je kracht en te mogen zeggen: “Kan ik er voor jou zijn?”.

Anderen toelaten is een voorwaarde voor persoonlijke ontwikkeling

Persoonlijke ontwikkeling is een proces waarbij je het optimale uit jezelf haalt. Dit kun je deels bereiken door kritische zelfreflectie. Maar ieder mens heeft een blinde vlek. Anderen zien bepaalde kwaliteiten in jou, die je zelf nog niet ziet. Mogelijk kun je meer dan je zelf denkt. Andersom kunnen anderen ook valkuilen van jou zien die je zelf nog niet ontdekt hebt. Die onzichtbare valkuilen kunnen voor veel stress in je leven zorgen: dingen lukken je niet en je hebt geen idee wat je verkeerd doet.

Door anderen toe te laten krijg je zicht op je blinde vlek. Door je open te stellen voor nieuwe inzichten krijg je waardevolle leermomenten aangereikt die je helpen bij je persoonlijke ontwikkeling.

Waarom is het een uitdaging om anderen toe te laten?

Anderen toelaten is niet eenvoudig. Je wilt jezelf beschermen tegen pijn en teleurstelling. Je bent misschien bang om afgewezen of in de steek gelaten te worden. Het kan ook zijn dat je je laat leiden door negatieve ervaringen: je bent al zo vaak teleurgesteld dat je een veilige muur om je heen hebt gebouwd.

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Een andere uitdaging bij anderen toelaten is dat je denkt niet goed genoeg te zijn. Als je je openstelt, zul je zeker ‘ontmaskerd’ worden. Je bent immers niet interessant genoeg en niet aantrekkelijk genoeg. Het tegengestelde is ook mogelijk: misschien voel jij je te goed voor anderen. Je wilt geen anderen toelaten die minder slim, aantrekkelijk en populair zijn dan jijzelf. Je ego vertelt je dat jij boven de anderen staat.

De nadelen van een te groot ego

Mensen met een te groot ego overschatten hoe goed, aantrekkelijk of belangrijk ze zijn. Dit kan zover gaan dat je anderen gaat gebruiken en uitbuiten. Je ego vertelt je dat je overal recht op hebt en dat het doel de middelen heiligt. Wanneer je een te groot ego hebt, ontzeg je jezelf de mogelijkheid om hulp of advies van anderen te krijgen.

Mensen met een te groot ego kunnen ongezond narcistisch zijn. En wat je misschien zal verbazen: ongezond narcistische mensen voelen zich niet alleen superieur, ze zijn ook kwetsbaar. Angst om bedreigd te worden in hun superieure zelfbeeld kan tot veel stress leiden. Narcistische mensen verbergen een hoop onzekerheid. Hoe groter de onzekerheid, hoe sterker de neiging is om zichzelf op te blazen en groter voor te doen dan men eigenlijk is. Denk aan de man met de opvallende grote auto. Wat wil hij daarmee compenseren?

Maak van je empathie je superkracht

Mensen met empathische vermogen hebben de vaardigheid om zich in te leven in de situatie en gevoelens van een ander. Door je empathie kun je emoties van een ander aanvoelen en daardoor beter begrijpen. Empathisch vermogen speelt een grote rol bij emotionele intelligentie.

Door oprecht interesse te tonen in de ander kun je zonder oordeel of eigenbelang het gesprek aangaan. De ander voelt zich begrepen en zal je eerder vertrouwen. Het is dan ook niet zo vreemd dat mensen met een sterk ontwikkeld empathisch vermogen vaak succesvoller zijn in hun werk. Door een sociale band op te bouwen met anderen, kun je hen gemakkelijker motiveren, stimuleren en in een gewenste richting bewegen.

Wat zijn de voordelen van anderen toelaten?

Wanneer je eenmaal ervaring hebt met anderen toelaten, zul je herkennen dat er meer wederzijds begrip en tolerantie ontstaat. En dat draagt weer bij aan vermindering van stress in je leven. Hoe vaak zien we niet dat mensen ruzie maken als gevolg van wederzijds onbegrip?

Wat zijn de voordelen van anderen toelaten?

Zouden ze zich openstellen voor de ander en empathie tonen voor de ander, dan zouden de irritaties verdwijnen als sneeuw voor de zon. Want dan ontstaat er begrip voor de behoeften en denkbeelden van de ander. Dat wil niet zeggen dat je het altijd eens zult worden met elkaar. Maar in ieder geval begrijp je vanuit welke emoties en gedachten de ander zo reageert.

Een tweede belangrijk voordeel van anderen toelaten is dat je steun kunt krijgen wanneer je dat nodig hebt. Je hoeft niet alles alleen te doen, je mag om hulp vragen. Zeker voor mensen met een dreigende burn-out is de stap naar anderen toelaten enorm belangrijk. Durf jezelf open te stellen en durf je eigen kwetsbaarheid onder ogen te zien!

Hoe kan ik leren om anderen toe te laten?

Hoe moeilijk het anderen toelaten ook is, je kunt leren om de barrières te overwinnen. Durf je geen anderen toe te laten omdat je je minderwaardig voelt? Een goed begin is om te praten met iemand die je volledig vertrouwt. Oefen om de aandacht te claimen die je nodig hebt, zonder schaamte of angst. Vertel over je dromen, je ambities, je zorgen of je angsten, zonder ze kleiner te maken of weg te lachen.

Heb je moeite met anderen toelaten omdat je grote ego je in de weg zit? Probeer dan eens iemand die je vertrouwt om hulp te vragen. Begin klein: vraag om hulp bij een klusje. Kijk wat het met je doet en focus op de positieve gevoelens die het je oplevert.

Heb je geen vertrouweling in je familie- of vriendenkring? Dan kan een professionele coach of psycholoog [1] je helpen leren om anderen toe te laten. Een professional is neutraal en objectief. Dat kan het makkelijker maken om je open te stellen.

Vijf tips om vandaag te beginnen met anderen toelaten

Wil je vandaag nog beginnen met anderen toelaten? Probeer dan eens een van de volgende 5 adviezen uit.

  1. Alle begin is moeilijk, dus begin met iets kleins te delen met een ander. Geef eens eerlijk antwoord als iemand vraagt hoe het met je gaat. Ging dit goed? Dan kun je je geleidelijk met meer zelfvertrouwen openstellen voor de ander.
  2. Vraag een goede vriend of collega om advies. Ga niet in discussie, maar accepteer de gedachten van de ander. Zo leer je jezelf open te stellen voor feedback. Je hoeft het niet eens te zijn met het advies, maar je kunt het wel in dank aannemen.
  3. Zet je masker af. Laat je gezicht en houding je ware gevoelens weerspiegelen, ook als die minder positief zijn. Verschuil je niet achter mooi weer spelen, maar durf je authentieke zelf te laten zien.
  4. Wees oprecht en zeg wat je voelt. Durf eerlijk te zeggen wat er in je omgaat. Ben je boos? Probeer je boosheid dan onder woorden te brengen zonder de persoon van je af te stoten.
  5. Stel je empathisch op tijdens een gesprek. Luister actief naar het verhaal de ander: probeer niet alleen de woorden te horen, maar de hele boodschap te begrijpen. Wat voelt de ander en welke non-verbale signalen pik je op?

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Veelgestelde vragen

Anderen toelaten betekent jezelf openstellen voor de ander en empathie tonen. Door je zelf open te stellen voor de ander en je tegelijk in te leven in die ander, zul je ervaren dat er een diepere verbinding ontstaat.

Om anderen toe te laten moeten we ons openstellen. Dit is lastig wanneer je een onzekere persoonlijkheid hebt. Misschien ben je gekwetst geraakt in het verleden en heb je een veilig muurtje om je heen gebouwd. Het kan ook zijn dat je voor je gevoel beter bent dan anderen. In dat geval weerhoudt je ego je ervan om anderen toe te laten.

Om je staande te houden in de wereld heb je een ego nodig. Je ego omvat je identiteit en je zelfbeeld. Het helpt je om je plek in de samenleving in te nemen. Maar wanneer je teveel geleid wordt door je ego en alleen nog je eigen behoeften najaagt, gaat dit ten koste van je relaties met anderen. Het kan zelfs zover gaan dat je anderen gaat gebruiken voor je eigen gewin.

Empathie is het vermogen om je in de andere verplaatsen. Je staat open voor de emoties en motivatie van de ander. Ook begrijp je wat het effect is van jouw gedrag op een ander. Een ander woord voor empathie is inlevingsvermogen.

Referenties

  1. Wikipedia.org – Psycholoog – gevonden op 27/03/2023
    Link naar pagina op wikipedia.org

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *