Het gevaar van jezelf isoleren: Iedereen heeft weleens dagen waarbij ze minder contact willen maken met de buitenwereld. Soms is dat bewust, andere keren is dat iets onbewust. Wanneer je erg overprikkeld bent, kan het dat je je terugtrekt en alle vormen van contact uit de weg gaat uit zelfbescherming. Deze zelfbescherming kan evolueren naar zelfisolatie en daarmee een volledige isolatie van de buitenwereld worden.

In deze volledige isolatie schuilen gevaren. Lees hieronder waarom we soms de neiging hebben onszelf te isoleren, wat we daaraan kunnen doen en waar de gevaren op de loer liggen.

Wat houdt het in om jezelf te isoleren?

Jezelf isoleren betekent dat je jezelf terugtrekt van sociale activiteiten en interacties met andere mensen. Jezelf opsluiten kan op een aantal verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld aan fysieke afstand nemen door de deur niet meer uit te gaan. Of het vermijden van gesprekken aangaan, zelfs wanneer je je onder een groep mensen bevindt. Dit vermijden van gesprekken kan ook door het ontwijken van telefoongesprekken of chatberichten van anderen. Je sluit dus elke interactie met andere mensen af.

Redenen waarom we onszelf willen afsluiten

Het kan zijn dat je jezelf isoleert als een manier om te proberen met psychische problemen om te gaan. Bijvoorbeeld, wanneer je je gestrest, angstig of depressief voelt, kan het gemakkelijk zijn om in zelfisolatie te gaan en je te concentreren op je eigen gedachten en emoties. Het kan zijn dat interactie met anderen teveel energie vraagt van ons of dat we snel overprikkeld raken. Helaas kan het geïsoleerd zijn leiden tot een verergering van de symptomen en het moeilijker maken om te herstellen.

Is burn-out een reden om jezelf te isoleren?

Wanneer je een burn-out hebt, kan het zijn dat je jezelf hierdoor gaat isoleren. Een burn-out wordt gekenmerkt door emotionele uitputting, depersonalisatie en verminderde persoonlijke prestaties. Je voelt je vaak overweldigd en uitgeput door de taken en verantwoordelijkheden die je hebt. Of je hebt het gevoel dat je niet goed kan functioneren.

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Je kan het gevoel hebben dat je jou niet goed kan concentreren, of dat interactie en communicatie met anderen teveel energie kost. Ook speelt er vaak een stukje schaamte mee, aangezien er soms nog een taboe heerst op deze psychologische aandoening. Dit kan ertoe leiden dat je jou in zelfisolatie zet: je trekt je terug uit sociale situaties, hebt minder contact met vrienden en familie, en bent minder betrokken bij activiteiten die je normaal gesproken graag doet.

Het is belangrijk om te begrijpen dat zelfisolatie geen effectieve manier is om met burn-out om te gaan. Het kan de symptomen verergeren en kan leiden tot gevoelens van eenzaamheid en depressie.

Jezelf isoleren door hevige stress

Ook in reactie op hevige stress situaties kan je bewust of onbewust kiezen voor meer jezelf afsluiten. Minder contact met anderen zorgt voor minder prikkels en minder stress door sociale interacties.

Toch is het belangrijk om stress los te kunnen laten en emoties te verwerken. Een belangrijke manier van dit verwerken is het bespreken van de stressvolle situaties die we hebben met mensen rondom ons die ons begrijpen en hiervoor een luisterend oor kunnen bieden. Jezelf afsluiten en het uitsluiten van elk sociaal contact is dus niet wenselijk en ook niet helend.

De impact van jezelf isoleren op de geestelijke gezondheid

Door jezelf af te sluiten van de buitenwereld zou je denken dat je de rust en ruimte krijgt om te werken aan een goede geestelijke gezondheid. Wat de ervaring ons leert, is helaas dat teveel jezelf isoleren een tegenovergesteld effect heeft. We zijn sociale wezens en hebben dus sociale interacties nodig.

De impact van jezelf isoleren op de geestelijke gezondheid

Jezelf isoleren kan dus een negatief effect hebben op je geestelijke gezondheid. Je kan erdoor in een depressie belanden en het kan je psychische problematiek juist verergeren in plaats van verbeteren.

Hoe zorgt onszelf opsluiten voor meer stress

In ons lichaam ontstaan stresshormonen wanneer we stress ervaren. Aandacht, knuffelen, praten met je naasten… Al deze vormen van sociale interactie zorgen ervoor dat ons cortisol (onze stresshormonen) zullen verminderen. Jezelf opsluiten zorgt ervoor dat je andere manieren moet zoeken om deze stresshormonen te doen afnemen.

Het gevaar van jezelf isoleren tijdens burn-out

Het isoleren van jezelf tijdens een burn-out kan zorgen voor verergering van de symptomen en vertraging van het herstelproces. Wanneer je jezelf isoleert, kan dit leiden tot een verhoogd gevoel van eenzaamheid, angst en depressie. Het helpt dus om over je gevoelens te praten. Zo zal je er ook achter komen dat je zeker niet de enige bent die dit doormaakt!

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Omgaan met gevoelens van eenzaamheid tijdens zelfisolatie

Zeker als je tijdens je zelfisolatie langere tijd niet in contact komt met je collega’s, familie of vrienden, kunnen gevoelens van angst, pijn en eenzaamheid de overhand nemen. Je hebt nergens zin in en het onderhouden van sociale contacten vergt veel energie van je. Misschien is het zelfs lastig om nog het plezier in contact met vriendinnen te zien.

Deze gevoelens kunnen ervoor zorgen dat je in een vicieuze cirkel terecht komt. Zorg voor een dagritme met daarin een stukje beweging ingepland. Regelmaat is belangrijk! Een dagplanning [1] en beweging zorgen namelijk beiden voor meer ontspanning tijdens je zelfisolatie. Bewegen zorgt daarnaast voor meer aanmaak van endorfine, wat zorgt voor een gelukkiger gevoel. Wandelen is voor veel mensen een gemakkelijke vorm van beweging, zelfs wanneer je in zelfisolatie zit.

Tegenwoordig kun je ook via de digitale wereld enorm gemakkelijk in contact blijven met je naasten. Maak hier zeker zoveel als mogelijk gebruik van! Misschien is dit voor jou een meer laagdrempelige manier van toch contact te onderhouden en kan dit een opstapje zijn naar terug contact in de offline wereld. Zelfisolatie is niet het eindstation, het leven stopt hier niet!

De kracht van verbondenheid in moeilijke tijden

Juist in lastigere tijden is het heel belangrijk om jezelf gesteund te voelen. Het is zo fijn om het gevoel te hebben dat jouw naasten achter je staan, je begrijpen en er voor je zijn. Juist die steun geeft je in moeilijke tijden kracht. Je hersenen ervaren dan meer rust door het afnemen van stresshormonen.

Weten of jouw symptomen bij
een burn-out horen?

Ontdek aan de hand van de gratis test of je een burn-out hebt. Binnen een kwartier weet je of een burn-out bij jou op de loer ligt.

Ontvang direct praktische tips
van een ervaren coach in je inbox
.

burnout test

Ook al heb je de neiging om je in moeilijke tijden te isoleren van contact, bedenk dat juist verbondenheid je meer steun en kracht zal geven. Ook tijdens zelfisolatie blijft verbondenheid met je naasten enorm belangrijk.

Hoe kan ik leren om mezelf meer open te stellen?

Wanneer je van nature je niet snel openstelt voor anderen, kan het lastig zijn om dit van de ene op de andere dag te veranderen. Geef jezelf de tijd en de ruimte om dit stapje voor stapje te leren. Het heeft oefening nodig.

Praktische tips om anderen meer toe te laten

  • Probeer te achterhalen waarom je moeite hebt met openstellen. Is het angst voor afwijzing of kwetsbaarheid? Identificeer de oorzaak kan helpen om er gerichter mee aan de slag te gaan.
  • Begin met kleine stapjes in het openstellen van jezelf. Dit kan bijvoorbeeld gaan om het uiten van je mening of het delen van iets persoonlijks met een vertrouwenspersoon.
  • Accepteer jezelf zoals je bent en wees niet te hard voor jezelf. Als je jezelf niet accepteert, kan het moeilijker zijn om jezelf open te stellen voor anderen.
  • Probeer anderen te vertrouwen en te geloven dat ze het beste met je voor hebben. Als je anderen niet vertrouwt, kan het moeilijk zijn om jezelf open te stellen.
  • Als je merkt dat je moeite hebt om jezelf open te stellen en het belemmert je dagelijks leven, overweeg dan om professionele hulp te zoeken. Een coach kan je helpen bij het identificeren van onderliggende problemen en het ontwikkelen van coping-strategieën.

Conclusie: vermijd het gevaar van jezelf isoleren

Het is dus goed om je af en toe terug te trekken, maar het is belangrijk om in het achterhoofd te houden dat je niet doorschiet naar volledig isoleren van de buitenwereld. Door jezelf volledig te isoleren, zorg je er namelijk voor dat je in een negatieve spiraal terecht komt. Dat is nadelig voor het herstel van je burn-out.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Veelgestelde vragen

Sommige mensen zijn sneller overprikkeld dan anderen. Zeker mensen die hooggevoeligheid (HSP) hebben, zullen eerder emoties, gevoelens en prikkels van anderen oppikken. Ook bij een burn-out of andere psychologische aandoeningen heb je al zoveel intern te verwerken, dat andermans emoties en gevoelens er teveel aan kunnen zijn.

Nee, het is niet verkeerd om af en toe alleen te willen zijn. Het is pas een probleem wanneer het jouw dagdagelijks functioneren in de weg zit. Jezelf beschermen en je daardoor af en toe terugtrekken kan een gezonde reflex zijn om niet overprikkeld te raken. Jezelf isoleren is alle sociale interacties afhouden. Dat kan wel een nadelig effect hebben.

Wanneer we allerlei emoties en gevoelens aan het verwerken zijn binnen onszelf, kan het zijn dat we geen ruimte meer hebben in ons hoofd en in ons hart om de emoties en gevoelens van anderen binnen te laten.

Kom je er zelf niet uit? Professionele hulp kan je zeker helpen bij het overwinnen van de neiging van jezelf isoleren. Soms is het lastig om zelf te zien waar je burn-out of je gevoelens vandaan komen. Zij kunnen veel beter vanuit boven kijken naar de situatie en stap voor stap met jou bekijken waar het misloopt.

Referenties

  1. Wikihow.com – Een dagplanning maken – gevonden op 28/04/2023
    Link naar pagina op wikihow.com

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *