Huilbuien: veel mensen met stress herkennen ze. Stress kan een emotionele uitbarsting zoals een huilbui veroorzaken. Hoe komt het dat je last krijgt van huilbuien als je stress hebt? In dit blog lees je hier meer over.
Wat zijn huilbuien?
Een huilbui is een situatie waarin je een tijd hard huilt. De meeste mensen kunnen wanneer ze een huilbui krijgen bijna niet meer stoppen met huilen. Nu heeft vrijwel iedereen wel eens een huilbui, dat is normaal. Wanneer je met regelmaat huilbuien hebt omdat je het gevoel hebt dat je onder druk staat of omdat je dingen niet aankunt, dan is het tijd om in actie te komen.
We zien vaak dat mensen die overspannen zijn last krijgen van meer huilbuien. Vaak is er maar een kleine trigger nodig om te vervallen in een huilbui. Dat maakt het vermoeiend. Huilen is fysiek en mentaal vermoeiend. Wanneer je te maken hebt gehad met rouw in je leven weet je dat huilbuien ongelooflijk vermoeiend kunnen zijn.
Hoe herken je huilbuien door stress?
Huilen heeft te maken met het uiten van emoties. Het is een manier waarmee je lichaam emoties ontlaadt. Vaak huil je wanneer je:
- overweldigd bent door een situatie
- je niet veilig voelt en dit als onprettig ervaart
- bij pijn: fysieke of mentale pijn
- wanneer je een hele vervelende situatie hebt ervaren.
- heel boos bent
Huilen doe je overigens niet alleen in negatieve situaties. Je kent vast de uitdrukking: tranen van geluk. Een huilbui is een coping mechanisme, een manier om ergens mee om te gaan. Huilen is ook een manier van communiceren. Doordat je huilt geef je informatie aan een ander.
Is huilen persé negatief?
Nee absoluut niet, huilen helpt je om emoties te ontladen. Dus wanneer je een keer een huilbui hebt, is er niks aan de hand. Het wordt serieuzer wanneer je vaak vervalt in een huilbui. Wanneer je veel last hebt van huilbuien voel je je vaak somber en ervaar je veel spanning in het lichaam.
Huilbuien: een signaal van je systeem
Weet dat je lijf met je communiceert wanneer je continue huilbuien hebt. Wanneer je om het minste of geringste in huilen uitbarst (en dit duurt al een tijd) dan is de kans groot dat je overweldigd bent door de situatie waar je nu in zit. De redenen kunnen uiteenlopend zijn:
- je wordt gepest
- je bent niet blij op je werk
- je bent ernstig ziek en vindt het (logischerwijs) lastig om hiermee om te gaan
- je bent iemand verloren in je direct omgeving
- je relatie loopt niet goed en dit geeft spanning
- je bent niet gelukkig
De huilbuien laten je zien dat er veel gebeurt. Met jou. Met je omgeving. Dingen die je moet verwerken, dingen waarmee je worstelt. Neem dit signaal serieus.
Hoe kunnen wij je helpen?
Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.
Wat zijn de gevolgen van huilbuien door stress?
Huilbuien geven prikkels. Je huilt in feite omdat je overprikkeld bent en je wilt ontladen. Alleen wanneer dit continue gebeurt merk je dat het huilen ook vermoeiend is. Dit uit zich dan weer in vermoeidheid, slapeloosheid, irritatie naar jezelf en anderen en overprikkeling. Ofwel: je bouwt alleen maar meer spanning op door het probleem niet bij de kern aan te pakken. Ook voor je omgeving kost het energie wanneer je steeds in een huilbui terecht komt. Soms weten mensen niet hoe ze hiermee om moeten gaan. Dit leidt tot afstand, terwijl je juist verbinding wilt. Je wilt gezien en gehoord worden.
Last van huilbuien op de werkvloer
Het is vervelend wanneer huilbuien je overkomen op de werkvloer. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer je al een tijdje rondloopt met stress en dan van je baas te horen krijgt dat het werk beter moet. Doordat je niet lekker draait kan dit een druppel zijn die maakt dat je in een huilbui terecht komt. Plotseling sta je in tranen op de werkvloer en bent ontroostbaar. Dit is super vervelend, zeker wanneer het vaker voorkomt.
Hoe ga je om met huilbuien?
Je weet nu dat huilen niet erg is, maar dat als je continu last hebt van huilbuien het wel tijd is om het signaal serieus te nemen. We geven je graag wat tips die helpen om je huilbuien te verminderen.
- Pak pen en papier: schrijf eens op. Waar ervaar je stress in je leven? Waar heb je het gevoel dat het leven je over de schoenen loopt? Inzicht helpt je om stappen te zetten.
- Heb je een huilbui, pak de ruimte om weer even goed tot jezelf te komen. Veroordeel jezelf niet. Je doet het niet bewust. Het is er niet voor niks.
- Raak niet in paniek en denk aan je ademhaling.
Aan de slag met een coach
Ontstaan je huilbuien door stress? Kom je tot de conclusie dat er echt iets moet veranderen in je leven. De coaches van Meulenberg Training & Coaching zijn gespecialiseerd in coaching bij stress & burn-out. We helpen je dan ook graag op weg.
Hulp bij burn-out en stress
Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!
Bekijk ons aanbod voor: