Je bent volledig opgebrand en je hebt je ziek moeten melden. Dat is niets voor jou. Je bent niet iemand die zich gauw ziekmeldt. Een van de eerste vragen waar je mee zit nu je thuiszit met een burn-out is daarom: hoe lang kun je niet werken als je een burn-out hebt? Het is logisch dat deze vraag je bezighoudt, maar tegelijkertijd kan piekeren over deze vraag je herstel in de weg staan.
Ernst van burn-out bepaalt de duur
Er is geen standaardantwoord op de vraag hoe lang je niet kunt werken bij een burn-out. Terwijl de een na drie maanden weer op de been is, kan het herstel bij een ander wel twee jaar duren. Hoe ernstiger en hoe langer het verloop van een burn-out, hoe langer het duurt voordat je volledig hersteld bent.
Burn-out bestaat er in verschillende gradaties. Als je er vroeg bij bent en snel hulp inschakelt, is de kans groter dat je sneller herstelt en sneller weer aan het werk kunt. Maar als je een lange tijd bent doorgegaan en geen hulp hebt gezocht, kun je een zwaardere burn-out hebben en zal het herstel langer duren.
Herstelfases burn-out
Het herstel van een burn-out gaat in verschillende fases waarin je geleidelijk weer je bezigheden op kunt pakken. Met alleen rust zul je niet voldoende herstellen om weer aan het werk te kunnen. Om volledig te herstellen is een meer actieve aanpak nodig.
Eerste herstelfase
De eerste herstelfase duurt gemiddeld 3 weken. In deze fase leer je accepteren dat je en burn-out hebt. Je hebt daarom vooral rust en ontspanning nodig wat je met enkele activiteiten kunt afwisselen. Kijk goed welke activiteiten je wel nog kunt doen en welke je tijdelijk beter kunt laten vallen. Vertel je vrienden en collega’s over je burn-out.
Tweede herstelfase
In de tweede herstelfase sta je stil bij de oorzaken van de burn-out en ga je op zoek naar oplossingen. Deze fase duurt gemiddeld 3 tot 6 weken. Het is belangrijk dat je beter leert omgaan met spanning, zodat je een terugval kunt voorkomen wanneer je weer taken van je werk gaat opnemen.
Derde herstelfase
In de derde herstelfase die gemiddeld 6 weken duurt, ga je de bedachte oplossingen in praktijk brengen en zul je steeds meer normale bezigheden gaan oppakken. Een burn-outcoach en de bedrijfsarts kunnen je helpen bepalen op welk moment je weer bepaalde werkzaamheden kunt verrichten.
De rol van de bedrijfsarts
De bedrijfsarts speelt een belangrijke rol in het bepalen van wanneer je weer aan het werk kunt. Vanaf het moment dat jij je een week ziekmeldt, is je werkgever verplicht dat bij de bedrijfsarts te melden. Wanneer de bedrijfsarts je uitnodigt om langs te komen, ben je verplicht daarop in te gaan.
De bedrijfsarts is gebonden aan geheimhoudingsplicht. De arts zal dus nooit zonder jouw toestemming iets met je werkgever bespreken, maar houdt je werkgever slechts op de hoogte van je herstelplan en geeft advies over wat jij aan zou kunnen. Vertel de bedrijfsarts daarom altijd als de klachten komen door werk. Mocht je het niet eens zijn met de diagnose van de bedrijfsarts, dan mag je altijd een second opinion aanvragen.
Het re-integratietraject
Het re-integratietraject helpt je om terug te keren na een burn-out. Zowel de werknemer als de werkgever is verantwoordelijk om samen te werken aan de re-integratie na burn-out. Je zult tijdens dit traject verplichte afspraken met de bedrijfsarts hebben om samen te bepalen wanneer je weer aan het werk kunt en of je je eigen werk weer kunt oppakken.
Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)
Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.
Hoe lang het re-integreren duurt, verschilt per persoon. Er wordt daarom tijdens het re-integratieproces goed gekeken naar jouw belastbaarheid en de bedrijfsarts zal je advies geven over het tempo waarop je kunt re-integreren. Het is belangrijk dat je dit re-integratieproces niet zelf probeert te versnellen. Door stap voor stap terug te keren naar je werk, zul je weer duurzaam inzetbaar worden en voorkom je een terugval.
Duidelijke communicatie
Maatwerk is heel belangrijk voor je herstel en je re-integratie. Daarom is goede communicatie essentieel. Anderen weten niet hoe jij je precies voelt. Je kunt dus alleen een goede diagnose krijgen als jij je zo goed mogelijk verwoord. Vind je het lastig jezelf te verwoorden? Of voel je je niet goed begrepen? Probeer er dan eens over te schrijven en geef je stressklachten bijvoorbeeld een cijfer en hou deze bij in een logboekje.
Re-integratie na psychisch verzuim
Je re-integratie kan langer duren als je een burn-out hebt vanwege een ander psychisch probleem. Stel dat je te maken hebt met een ingrijpende levensgebeurtenis en daardoor last hebt van psychische klachten. Je hebt dan niet alleen een behandeling voor burn-out nodig, maar ook een behandeling voor je psychische klachten [1].
Hetzelfde geldt als je een burn-out hebt en daarnaast een trauma probeert te verwerken. Of als je een burn-out hebt en daarnaast last hebt van een angststoornis. En als je een burn-out hebt en tegelijk depressief bent, kunnen de klachten in elkaar overlopen of elkaar versterken.
Je werk staat je herstel in de weg
Wat als je niet volledig kunt herstellen van je burn-out door je werk? Je werk kan om verschillende redenen de oorzaak van je burn-out zijn geweest. Misschien was de werkdruk te zwaar, ben je erg perfectionistisch of heb je moeite met ‘nee’ zeggen en neem je gauw te veel opdrachten aan.
Maar het zou ook kunnen dat je burn-out bent geraakt, omdat je werk niet bij jou past. Of je ziet er erg tegenop om terug te keren naar je werk vanwege een arbeidsconflict of een ander probleem op je werk wat je veel stress heeft gegeven. Bespreek jouw situatie daarom open met je bedrijfsarts en je burn-outcoach. Soms zijn bepaalde aanpassingen op het werk voldoende. Maar het kan ook zijn dat het beter voor jou is om van baan te veranderen of zelfs van sector te veranderen om volledig te kunnen herstellen.
Langdurige arbeidsongeschiktheid voorkomen
Kun je zelf iets doen om weer sneller aan het werk te kunnen? Het belangrijkste wat je kunt doen om te voorkomen dat je onnodig lang arbeidsongeschikt bent, is je burn-out serieus nemen en voor een goede behandeling zorgen.
Kunnen wij je helpen?
Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.
Vermijd het om je re-integratie te versnellen. Sommigen denken dat ze er weer volop tegenaan kunnen wanneer de klachten afnemen. Maar helaas is de kans op terugval van een burn-out erg groot als je te snel weer aan de slag gaat.
Naar je lichaam leren luisteren
Je bent burn-out geraakt, omdat je een lange tijd de signalen van je lichaam hebt genegeerd. Om te bepalen wanneer je weer aan het werk kunt na een burn-out is het daarom belangrijk dat je goed naar je lichaam leert luisteren.
Je grenzen leren kennen
Zeg je bijvoorbeeld vaak ‘ja’, terwijl je eigenlijk ‘nee’ wilt zeggen? Je lichaam kan je helpen om te voorkomen dat je over je grenzen gaat. Voelt het bijvoorbeeld zwaar om ‘ja’ te zeggen? Voel je een knoop in je maag? Of maakt het je juist blij om ‘ja’ te kunnen zeggen? Door naar je lichaam te luisteren blijf je dicht bij jezelf en jouw behoeften.
Op tijd rust nemen
Voel je je vermoeid en is je energie op? Luister ook dan naar je lichaam en neem de tijd voor rust en ontspanning. Negeer de vermoeidheid niet. Rust nemen betekent niet dat je faalt en is geen tijdsverspilling. Hoe eerder je rust neemt, hoe sneller je herstelt.
Je emoties en gevoelens uiten
Naar je lichaam luisteren betekent ook dat je emoties er mogen zijn en geuit mogen worden. Je gevoelens opkroppen of wegstoppen veroorzaakt namelijk onbewust ook stress. Praat daarom met anderen over je burn-out, spreek over je angstgevoelens en laat je tranen de vrije loop als je je verdrietig voelt.
Verleg de focus
Wanneer je continu bezig bent met de vraag wanneer je nu weer eindelijk aan het werk kunt, zul je daar alleen maar stress van krijgen. Je bent namelijk gefocust op wat je op dit moment niet kunt: werken. Probeer daarom de focus te verleggen op de dingen die je wel kunt en wees oprecht blij met jezelf dat je die dingen kunt.
Je zult zien dat je daardoor een positievere instelling krijgt en dat komt je herstel ten goede. Daarnaast is het belangrijk dat je je vooral richt op het vinden van rust. In plaats van continu stil te staan met of je weer aan het werk kunt, is rust vinden de belangrijkste taak die je nu hebt.
Begeleiding van een burn-outcoach
Heb je moeite om goed rust te nemen en naar je lichaam te luisteren? Een burn-outcoach is gespecialiseerd om jouw te begeleiden naar je herstel. Een coach kan je ook helpen met de vraag of je weer aan het werk kunt en je begeleiden in het re-integratieproces. Nieuwsgierig naar wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.
Conclusie: Hoe lang kun je niet werken bij burn-out?
Hoe lang je niet kunt werken bij een burn-out verschilt per persoon. Sommigen herstellen in drie maanden en anderen hebben twee jaar nodig. Het hangt af van hoe snel je erbij bent en hulp inschakelt en ook van de oorzaak van je burn-out.
Bedenk in iedere geval dat je beter te langzaam stappen kunt zetten dan te snel om langdurige arbeidsongeschiktheid te voorkomen. Het is belangrijk dat je je focust op het vinden van rust en dat je naar je lichaam leert luisteren. Op die manier zul je een duurzaam inzetbare werknemer zijn wanneer je weer aan het werk gaat.
Gerichte hulp bij burn-out en stress
Of je nu middenin een burn-out zit, overspannen bent, last hebt van hevige stress, of als werkgever langdurig verzuim wilt verminderen als gevolg van stress, we snappen dat dit een behoorlijke struggle is. Het proces kan behoorlijk lastig, tijdrovend en frustrerend zijn.
Maar je hoeft het niet alleen te doen!
Wij van Meulenberg Training & Coaching begrijpen jouw situatie. We hebben het zelf ook meegemaakt op zowel persoonlijk als zakelijk vlak. Je vindt daarom begrip, warmte, medegevoel, maar ook een praktische, gedegen aanpak naar een toekomst met energie, plezier en voldoening.
Zoals onze klanten zeggen: Van het resultaat van onze aanpak heb je je leven lang plezier!
Bekijk ons aanbod voor:
Burn-out coaching
Stress coaching
Online coaching
Verzuimtrainingen
Veelgestelde vragen
Referenties
- Moetiknaardedokter.nl – Psychische klachten – gevonden op 21/10/2024
Link naar de pagina op moetiknaardedokter.nl