Een traumatische gebeurtenis kan een grote impact op je leven hebben. Je kunt om verschillende redenen een trauma oplopen en het kan veel moeite en tijd kosten om het te verwerken. Maar hoe weet je nu of het gaat om een normale emotionele reactie of dat je een trauma hebt? En wat is de beste manier om een trauma te verwerken?
Wat is een trauma?
Een trauma is een onverwerkte schokkende gebeurtenis die een blijvende indruk heeft achtergelaten. De herinneringen aan deze gebeurtenis blijven zich aan je opdringen in de vorm van nachtmerries of flashbacks. Daarnaast heb je te maken met vervelende gevoelens, zoals angst, woede of eenzaamheid.
De traumatische ervaring kan zo pijnlijk of heftig zijn dat het je niet lukt om ermee om te gaan. Je kunt lichamelijke of psychische klachten krijgen die het dagelijks leven verstoren. Een trauma kan bijvoorbeeld ontstaan door een ernstig verkeersongeluk, seksueel misbruik of geweld.
Welke soorten trauma’s zijn er?
Er bestaan verschillende soorten trauma’s. Je kunt te maken hebben met een enkelvoudig, meervoudig of complex trauma. Het hangt af van hoeveel traumatische gebeurtenissen je hebt meegemaakt en wat je klachten zijn. Het ene soort trauma is niet per definitie erger dan het andere. Alle soorten trauma’s kunnen een grote impact op je leven hebben.
Enkelvoudig trauma
Bij een enkelvoudig trauma heb je eenmalig een ingrijpende gebeurtenis meegemaakt, zoals een brand, een ongeluk, een aanranding of een overval. Wanneer je zo’n nare gebeurtenis niet goed hebt verwerkt, kun je veel vervelende angst- en stressklachten krijgen. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van paniekaanvallen, somberheid of schuldgevoelens.
Meervoudig trauma
Bij een meervoudig trauma heb je meerdere keren iets naars meegemaakt of voor een langere periode. Je kunt bijvoorbeeld een lange periode gepest worden of herhaaldelijk seksueel misbruikt worden. Je kunt daardoor worstelen met een extreem negatief zelfbeeld en je somber en angstig voelen.
Complex trauma
Bij een complex trauma heb je klachten op verschillende terreinen in je leven, zoals in je gezin, op je werk of op school en met jezelf. Het trauma heeft bijvoorbeeld je karakter en ontwikkeling beïnvloed. Je kunt last hebben van een laag zelfbeeld, een angststoornis of verslavingsproblemen.
Hoe ontstaat een trauma?
Wanneer je een intens gevoel van machteloosheid ervaart bij een gebeurtenis, is het een traumatische gebeurtenis. Het kan zijn dat jou iets overkomt, maar het kan ook zijn dat je getuige bent van een ander die iets ernstigs overkomt.
Schokkende gebeurtenissen op zich hoeven nog geen trauma te worden. Een trauma ontstaat wanneer je de gebeurtenis niet goed kunt verwerken. Het kost natuurlijk tijd om een traumatische gebeurtenis te verwerken. Maar als het te lang duurt of als het helemaal niet lukt om het te verwerken, is er sprake van een trauma.
Tijdens een traumatische gebeurtenis reageert je lichaam en ervaar je heftige emoties en angstgevoelens. De gebeurtenis wordt daarom in je brein als ‘gevaar’ opgeslagen. Wanneer je vervolgens iets ziet of hoort wat jou aan die gebeurtenis doet denken, zal je lichaam hier heftig op reageren.
Je merkt vervolgens dat je niet meer normaal kunt functioneren. Een kleine trigger veroorzaakt hevige stressreacties en de nare herinneringen komen weer naar boven. Je gaat bepaalde situaties vermijden en je kunt verschillende klachten krijgen.
Welke symptomen horen er bij een trauma?
De symptomen van een trauma verschillen per persoon. Je denkt vaak terug aan de gebeurtenis en daarbij kun je zowel lichamelijke als psychische klachten hebben. Ook kun je problemen in de omgang met anderen krijgen.
Lichamelijke klachten
Je kunt het trauma in je lichaam merken, omdat je door angstgevoelens voortdurend alert bent en je meer stress ervaart. Daardoor krijg je last van spanningsklachten, slaapproblemen of onverklaarbare pijnklachten. Je kunt zelfs een verhoogde hartslag merken en snel ademhalen en sommigen krijgen last van duizeligheid.
Psychische klachten
Na een traumatische gebeurtenis kun je veel verdriet hebben en last krijgen van schaamtegevoelens, somberheid en zelfs depressie. Sommigen voelen zich continu prikkelbaar, gaan zich terugtrekken en hebben veel angstgevoelens. Anderen krijgen last van gedrag dat ze helemaal niet van zichzelf gewend zijn, zoals woede-uitbarstingen en boosheid.
Herbeleven
De traumatische gebeurtenis kan zich als een film keer op keer in je hoofd afspelen. Je blijft de gebeurtenis herbeleven in de vorm van nachtmerries of flashbacks. Elke keer dat je het trauma herbeleeft, kun je weer de intense pijn van het trauma voelen.
Problemen in de omgang
Doordat je minder goed functioneert, kun je problemen krijgen in het gezin, in relaties en met vrienden. Op het werk kun je problemen krijgen in de omgang met je collega’s, maar ook om je werk goed uit te blijven voeren, omdat je je slecht kunt concentreren.
Verslavingen
In de wens het trauma te vergeten, de angst te verminderen en om te kunnen ontspannen kun je in de verleiding komen meer alcohol te gaan drinken of drugs te gaan gebruiken. Je krijgt verslavingsproblemen door het trauma.
Hoe lang duurt een trauma?
De duur van een trauma verschilt ook sterk per persoon. Sommigen lukt het om een trauma binnen een paar maanden te verwerken, maar anderen blijven jarenlang last houden van klachten. Een trauma kan dan overgaan in een posttraumatische stressstoornis (PTSS).
Ook het moment waarop je last begint te krijgen van een trauma is voor iedereen anders. Je kunt meteen na de gebeurtenis klachten krijgen, maar je kunt ook pas jaren later last krijgen van een trauma. Een vroegkinderlijk trauma kun je jaren hebben verdrongen en kan op volwassen leeftijd pas opspelen.
Het gevaar van een trauma negeren
De klachten die je door een trauma ervaart, verdwijnen niet vanzelf. Een trauma laat een sterke emotionele indruk in je brein achter die je niet kunt negeren. Het is daarom goed om snel hulp te zoeken als je denkt dat je een trauma hebt. Hoe langer je rond lijft lopen met klachten die door een trauma worden veroorzaakt, hoe groter de kans dat je een posttraumatische stressstoornis ontwikkeld.
Hoe verwerk je een trauma?
Traumaverwerking kun je in drie fases verdelen waarbij een psycholoog je kan helpen: stabiliseren, verwerken en integreren. Daarnaast kun je zelf ook een aantal dingen doen om het trauma beter te kunnen verwerken.
Stabiliseren
In de eerste fase leer je om je emoties te ontladen. Het kan zijn dat je die jaren hebt opgekropt en daardoor heb je de emoties niet kunnen verwerken. Daarom is het belangrijk dat je allereerst beter leert omgaan met je gevoelens die het trauma heeft veroorzaakt. Door je emoties te ontladen, zullen de angstherinneringen hun emotionele lading verliezen.
Verwerken
Vervolgens is het belangrijk dat je in therapie gaat. Door een goede behandeling te kiezen, zal de verwerking makkelijker en sneller verlopen. Tijdens de behandeling leer je om met afstand naar de gebeurtenis te kijken.
Integreren
In de laatste fase leer je de gebeurtenis een plek te geven. Je leert hoe je er beter mee om kunt gaan in het dagelijks leven. Je herkent voortaan de gedachten en het gedrag die de verwerking in de weg staan en je zult je gedrag op een positieve manier aanpassen.
Wat kun je zelf doen?
Daarnaast is het belangrijk dat je iemand in vertrouwen neemt en over je gevoelens praat. Probeer ook een gezonde leefstijl aan te houden, want dat vergroot je draagkracht. Denk bijvoorbeeld aan gezond eten, een goede nachtrust en voldoende beweging en ontspanning.
Wat is de link tussen een trauma en stress?
Een trauma veroorzaakt zoveel stress in je lichaam dat je een stressstoornis kunt krijgen. Wanneer de klachten van een trauma meteen na het trauma opduiken en goed behandeld worden, spreek je van een acute stressstoornis. De klachten van een acute stressstoornis zijn meestal na een aantal weken verdwenen. De klachten bij PTSS kunnen daarentegen jaren later pas opduiken en houden langer aan.
Wanneer je een trauma hebt, leef je eigenlijk constant in angst. Een trauma heeft een grote impact op jou als persoon en je dagelijkse activiteiten. Je bent bijvoorbeeld sneller afgeleid en je slaapt minder goed. Je bent continu gespannen en je raakt steeds meer uitgeput. Dit zijn allemaal factoren die stress veroorzaken.
Hoe kunnen wij je helpen?
Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.
Bovendien kun je door een trauma schuldgevoelens en een laag zelfbeeld hebben. Daardoor kun je strenger voor jezelf worden en meer van jezelf gaan eisen. Je kunt de lat voor jezelf te hoog leggen en je gaat vaker over je grenzen heen. De hoge verwachtingen die je van jezelf hebt, zullen je veel stress geven. Als je een lange periode te veel stress hebt door een trauma, zou je burn-out kunnen raken. Het is daarom belangrijk dat je op tijd hulp inschakelt om het trauma te verwerken.
Wie kan me helpen met mijn trauma?
Je kunt twijfels hebben of je wel echt een trauma hebt. Het is namelijk normaal dat je intense emoties ervaart na een ingrijpende gebeurtenis. Maar als deze emoties een lange tijd aanhouden of steeds heftiger worden, heb je waarschijnlijk een trauma. Je kunt natuurlijk een zelftest op internet doen om er zeker van te zijn, maar het is ook raadzaam een psycholoog of een psychiater te raadplegen.
Een psycholoog helpt je niet alleen om te bepalen of het om een trauma gaat, maar zal ook samen met jou bekijken welke behandeling het beste bij je past. Er bestaan verschillende soorten behandelmethoden, omdat elk persoon en elk trauma verschillend is. Een van de bekendste behandeltechnieken is Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR). Andere technieken zijn: Narratieve Exposure Therapie (NET), Imaginaire Exposure, Imaginaire Rescripting en gesprekstherapie.
Sommigen zijn bang om hulp bij een psycholoog te zoeken, omdat ze niet herinnerd willen worden aan het trauma. Over het trauma praten kan confronterend en emotioneel zijn. Het is niet makkelijk om erover te praten, maar het is wel een belangrijk onderdeel van de behandeling omdat het effectief is. Het is voor velen een heel prettige oplossing om met een coach of iemand anders te praten die je verder niet persoonlijk kent.
Hulp bij burn-out en stress
Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!
Bekijk ons aanbod voor:
Veelgestelde vragen
Bronnen
- GGZDrenthe.nl – Trauma – gevonden op 05-10-2022
Link naar pagina op GGZDrenthe.nl - PsyQ.nl – Trauma en PTSS – gevonden op 05-10-2022
Link naar pagina op PsyQ.nl - Psycholoog.nl – Trauma – gevonden op 05-10-2022
Link naar pagina op psycholoog.nl - Parnassiagroep.nl – Psychotrauma – gevonden op 05-10-2022
Link naar pagina op parnassiagroep.nl