Burn out of bore out? De verschillen zijn in het begin vaak lastig te duiden. Beter is het enkele praktijkvoorbeelden te gebruiken om de verschillen verder te belichten.

Ik heb ooit een meisje van 11 onder begeleiding gehad. Waarom? Omdat ze niet goed in haar vel zat. Ze voelde zich moe, lusteloos, vond niets meer leuk en ze had nergens meer zin in. Haar zelfvertrouwen was ver gezakt omdat ze steeds het gevoel had (ten opzichte van haar klasgenoten), dat ze de verkeerde antwoorden gaf.

Terwijl juist zij het bij het recht eind had. Het gevolg was dat ze zich steeds meer terug trok. Dat is heel herkenbaar voor me. Ook ik was zo’n meisje dat zich niet begrepen voelde en altijd maar haar best deed om het goed te doen en er toch maar bij te horen. Dat gemaakt dat ik me, zowel op jongere als op wat latere leeftijd, meerdere keren volledig uitgeput heb.

Maar, zo’n jong meisje en dan al opgebrand? Af en toe was ze flink misselijk en ze had regelmatig hoofdpijn. Lichamelijk onderzoek leverde geen oorzaak op voor al haar klachten. Maar haar intelligentie wel!

Onderstimulatie

Op jonge leeftijd was er bij het meisje vastgesteld dat ze een hele hoge intelligentie had. Gevolg: ze voelde zich niet begrepen op school, het contact met andere kinderen verliep moeizaam en ze was enorm teleurgesteld over wat er te leren valt op school (want het meeste wist ze al of had ze zo onder de knie). Bijna geen enkele dag had een echte, leuke uitdaging voor haar.

Onderpresteren op het werk

En stel je jezelf eens voor als je elke dag naar je werk gaat en van te voren al weet dat je bijna niets te doen hebt! Dat je de dag door moet zien te komen met wegdromen en uit het raam staren. Tussen collega’s die je soms zelfs pesten, nare opmerkingen maken en je buiten sluiten. Hoe lang zou je dat volhouden?

Lees verder: wat is een bore out precies?

Bore-out

Bij het jonge meisje was het na acht jaar basisschool op. Ze was uitgeblust, opgebrand door verveling, met dezelfde klachten als een burn out. Te weinig te doen hebben is net zo erg als te veel te doen hebben. Ook dan gaat het stresssysteem aan en blijft, hoe gek het ook klinkt en er uit ziet, er spanning op het systeem staan.

Oorzaken van een bore out

  • letterlijk te weinig te doen hebbeneen volwassene die je geen verantwoordelijkheid geeft waardoor je je werk niet zelf kan indelen
  • te veel routine in je schoolwerk
  • voldoende werk, maar te weinig uitdaging. Je heb het gevoel dat er meer mogelijkheden zijn, in jou en in je schoolwerk, maar je komt er niet mee naar buiten, of je mag er niet mee naar buiten komen.
  • te weinig zelfvertrouwen
  • het gevoel dat je geen zinvol werk doet of geen zinvolle bijdrage kan leveren
  • een te groot cultuurverschil tussen jou en je leer/werkomgeving
burn out of bore out

Sturing kunnen geven/beïnvloeden

Psychologisch onderzoek geeft aan dat mensen zich gelukkiger voelen als ze zelf hun werktempo kunnen bepalen en hun werkzaamheden zelf in kunnen delen. Concreet? Op je werk komen, kijken wat er ligt, beslissen wat je het eerst gaat doen en hoe veel tijd je er aan besteedt.

Het geeft zelfvertrouwen, maar ook rust omdat het mogelijk is om op een dag dat je veel energie hebt, ook veel te doen en misschien zelfs ‘vooruit’ te werken. Kinderen, jongeren en werknemers pakken zelf de verantwoordelijkheid voor hun werk op en halen daar zelfvertrouwen uit.

Lees ook: hoe kan ik autonomer zijn?

Te weinig te doen hebben, te weinig uitdaging en te veel routine

Of het nou gaat om een scholier of een werknemer, werk doen beneden je kunnen heeft effect op je zelfbeeld, zelfvertrouwen en zelfwaardering. Het maakt niet uit of je te weinig werk hebt of je werk niet interessant en uitdagend genoeg vindt, het resultaat is gelijk. Je voelt je niet gehoord, niet gezien en niet gewaardeerd.

En dat heeft invloed op je gevoel en je zelfvertrouwen. Want als je steeds werk onder je niveau doet, dan bestaat de kans dat je zelf ook gaat denken dat je niet meer kan. Met alle gevolgen van dien, je motivatie verdwijnt, je energie lekt weg en als dat lang genoeg duurt, ontstaan klachten die lijken op een burn out (we spreken dan over bore-out).

Verschil tussen jou en je omgeving

Of je jong of oud bent, op school zit of werkt, dagelijks in een groep zijn waarin je je niet thuis voelt, kost energie. Je moet constant letten op wat er om je heen gebeurt en de kans bestaat dat je steeds het gevoel krijgt dat je niet goed genoeg bent. Het heeft niet alleen gevolgen voor je gevoel van eigen waarde, maar kan zelfs ook doorschieten in pestgedrag van anderen.

De oplossing voor burn out of bore out?

De regie in eigen handen nemen. Soms kan dit betekenen dat er een andere school of baan wordt gezocht. Vaak leeft, doordat het zelfbeeld zo laag geworden is, het idee dat dit toch niet gaat lukken. Mensen blijven (te) lang hangen in een ongewenste situatie. Een handreiking om je weer bewust te worden van je mogelijkheden is dan vaak nodig. Als je letterlijk en figuurlijk in beweging wordt gezet, is de lijn omhoog weer bereikbaar. Zowel qua energie als gevoel.

Stress of burn out door verveling?

Burn out of bore out: hulp is altijd goed!

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *