Terwijl je langzaam begint te herstellen van je burn-out, denk je na over de toekomst. Welke veranderingen moet je in je leven aanbrengen om een terugval te voorkomen? Kun je door op de oude voet? Moet je drastisch je leven veranderen? Eigenlijk weet je wel dat je niet zo verder kunt. Je bent echt toe aan een nieuwe start. Maar wanneer is het nu het geschikte moment om je leven om te gooien?

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

De noodzaak van verandering

Het is hoe dan ook noodzakelijk om veranderingen in je leven aan te brengen. Je vorige leefwijze heeft ertoe bijgedragen dat je burn-out bent geraakt. Als je na je herstel weer in dezelfde leefwijze vervalt, zul je snel weer terug bij af zijn. Bij een burn-out ben je verplicht rust te nemen.

In deze rustperiode heb je wellicht na kunnen denken over wat er bij jou toe heeft bijgedragen dat je burn-out bent geraakt. Ben je een workaholic? Vind je het moeilijk je grenzen aan te geven? Heb je een erg stressvolle baan? Past je werk eigenlijk niet bij je? Of speelt de thuissituatie een rol? Zodra je de oorzaak van jouw burn-out hebt achterhaald, weet je of jij moet veranderen, of je een andere baan moet gaan zoeken en of je andere aanpassingen in je leven moet maken.

Zie ook: Oude slechte gewoontes doorbreken en afleren? Zo kan je je gedrag veranderen!

Van baan veranderen

Alleen de gedachte al om weer je oude baan op te moeten pakken, maakt je al gestrest. Misschien wil je meteen ontslag nemen en een carrièreswitch maken. Maar vergeet niet dat je momenteel thuiszit met een burn-out. Is het wel verstandig om nu zo’n belangrijke beslissing te nemen?

Kun je op je gevoel vertrouwen? Als je een burn-out hebt, kun je vaak minder goed helder denken. Het is dus niet zo verstandig om nu een grote beslissing te nemen. Bovendien is solliciteren niet makkelijk en haal je je daarmee gelijk een hoop stress op de hals. Wat je wel kunt doen, is voor jezelf uitzoeken wat je graag wilt. Hoe ziet jouw droombaan eruit? En welke stappen zou je moeten ondernemen om die droom te verwezenlijken? Vervolgens zorg je eerst voor een goed herstel, zodat je een goede keuze maakt, een goede indruk achterlaat tijdens je sollicitatiegesprek en je ook daadwerkelijk een nieuwe start kunt maken.

Zie ook: Ongelukkig op het werk? Haal weer voldoening uit je baan!

Nieuwe start na burnout

Eenvoudiger leven

Het is niet voor iedereen nodig om van baan te veranderen. Misschien heb je een prima baan, maar moet je simpelweg de werkdruk bespreekbaar maken met je leidinggevende. Je kunt wellicht minder uren werken en minder taken aannemen of op een andere manier leren werken. Hoe was jouw leefstijl voordat je burn-out raakte? Was je leven erg hectisch? Om een goede nieuwe start te maken, kun je naast je werk ook op andere terreinen veranderingen aanbrengen. Je kunt leren je werk beter te combineren en begrenzen. En je agenda hoeft niet altijd vol te staan.

Zorg ervoor dat je minstens een dagdeel per week niets inplant. Moet je bovendien per se twee keer per jaar op vakantie? Moet je nu echt elk seizoen nieuwe kleren en maakt die grotere televisie je nu echt gelukkig? Als je minder besluit te gaan werken, kan het zijn dat je je minder kunt veroorloven dan voorheen. Toch zijn deze aanpassingen om een eenvoudiger leven te leiden het waard. Je zult jezelf een heleboel stress besparen, je komt lekkerder in je vel te zitten en nog belangrijker: je voorkomt een terugval.

Duidelijke grenzen en meer evenwicht

Na je herstel van een burn-out heb je waarschijnlijk veel zin om de draad weer op te pakken met alles. Je bent helemaal klaar voor een nieuwe start! Dat is wat je in ieder geval denkt. De verleiding is groot om weer alles te doen net als voorheen, maar nu beter. Je bent van plan gezonder te gaan leven, goed je tijd in te delen en voldoende rustmomentjes in te plannen.

Toch loop je het risico opnieuw klachten te krijgen als je onvoldoende je grenzen aangeeft en je weinig regie over je eigen leven hebt. Leer daarom goed je eigen grenzen kennen en leer ‘nee’ te zeggen als je neigt over je grenzen heen te gaan. Zoek daarbij goed voor jezelf uit wat voor jou prioriteit in je leven heeft en bouw de rest daaromheen. Je grenzen aangeven en evenwichtiger zijn zal je helpen om een terugval te voorkomen, of je er nu voor kiest een nieuwe start te maken of niet.

Zie ook: Jezelf compleet wegcijferen: voorkom dat jij jezelf volledig aan de kant zet en leer grenzen stellen

Nieuwe start na burnout

De voor- en nadelen van een nieuwe start

Gooi jij het roer om of pak je je ouwe leventje weer op? Een nieuwe start kan je zeker helpen een minder stressvol leven te gaan leiden. Maar je moet bij deze nieuwe start ook zelf veranderen. Misschien moet je minder perfectionistisch leren zijn, beter je grenzen aangeven en evenwichtiger met je tijd leren omgaan. Je kunt deze nieuwe vaardigheden wellicht beter toepassen in een nieuwe werkomgeving. Bovendien ben je na je burn-out waarschijnlijk beter in staat los te laten en weet je beter wat je wilt. In dat opzicht is het makkelijker om op dit moment in je leven een nieuwe start te maken.

Aan de andere kant moet je de grote impact van de burn-out in je leven niet vergeten. Een burn-out heeft zowel een fysieke als een mentale impact op je leven. Het zal zeker even duren voor je weer helemaal de oude bent. Dat maakt het gevaarlijk om gelijk een nieuwe start te maken, omdat je nog niet in staat bent belangrijke keuzes te maken. Het is daarom raadzaam om eerst volledig te herstellen en daarna pas grote beslissingen te nemen.

Zie ook: Waarom mentale problemen en fysieke problemen nooit losstaan van elkaar

Zorg voor terugvalpreventie

Natuurlijk is iedereen anders en is het herstelproces ook voor iedereen anders. Maar het is hoe dan ook geen makkelijke weg om te herstellen van een burn-out. Het herstel gaat met vallen en opstaan. En ook na je herstel kan het moeilijk zijn valkuilen te vermijden en je eigen grenzen te respecteren. Laat je daarom ook na je burn-out nog begeleiden, zodat je een betere start maakt na je burn-out.

Hulp bij burn out en stress

Het omgaan met stress en burn-out is niet altijd eenvoudig. Natuurlijk wil je graag doen waar je goed in bent en bezig zijn met de dingen die je energie geven en jezelf opbouwen. Echter zijn er altijd factoren die dit weer in de weg staan. Een grote behoefte om een ander een plezier te doen bijvoorbeeld, of je wens een taak geweldig uit te voeren.

Om stress en burn-out de baas te zijn, doe je er goed aan om het wiel niet opnieuw uit te gaan vinden. Velen proberen dit namelijk wel. Ze gaan zelf op zoek naar antwoorden, terwijl deze antwoorden voor het oprapen liggen bij een goede coach. Een coach helpt je bovendien inzicht te krijgen in jezelf, waardoor je een gezond en evenwichtig zelfbeeld opbouwt en zelf de regie over je leven opbouwt.

Ben jij hier klaar voor?

Bekijk ons aanbod voor:

Gerelateerde artikelen

In onze kennisbank vind je honderden artikelen die je verder helpen. Heb je deze artikelen al gelezen:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *