Burn-out door een narcistische partner: meer dan eens komen we tijdens onze coachingsgesprekken mensen tegen die een burn-out (mede) hebben gekregen door een narcist. Veelal is dit een narcistische partner. In dit artikel besteden we aandacht aan dit gevoelige onderwerp. Ik zal eerst aandacht besteden aan wat narcisme is, waarom je hierdoor opbrandt en wat je kunt doen als je deze situatie herkent.
Een burn-out herken je aan de symptomen. Welke symptomen herken jij?
Download gratis ons e-book: symptomen burn-out
Wat is narcimse?
Freud was de eerste die sprak over narcisten. We spreken van narcisme wanneer iemands gedrag zich kenmerkt door een obsessie voor de eigen persoonlijkheid, egoisme, dominantie, ambitie en een gebrek aan inlevingsvermogen. Narcisme wordt ook wel geduid als ‘verliefd zijn op jezelf’.
De kernsymptomen van narcisme zijn; ‘een instabiele basis’, ‘zichzelf opblazen’, ‘gebrek aan wederkerigheid’ en ‘afstoten’. Deze vier symptomen vormen een vicieuze cirkel (de narcistische cirkel).
In tegenstelling tot wat heel veel mensen denken, heeft een narcist vaak een zeer laag zelfbeeld. Dit lijkt vreemd, want narcisten komen vaak zeer zelfverzekerd over en stralen dat ook uit. Om zich te beschermen tegen kritiek heeft een narcist niet veel aandacht voor de mening of de gevoelens van anderen. Het gevolg hiervan is onderontwikkeld inlevingsvermogen.
Lees ook: een narcistische leidinggevende
Een narcistist herkennen
Een narcist is slecht in het opbouwen van relaties. Zowel in de privé sfeer als op het werk lopen relaties stuk. Het kan zijn dat dit in de jeugd van iemand met narcisme reeds wordt opgebouwd (een gebrek aan relatie met de ouder), maar ook een biologische kwetsbaarheid kan de oorzaak zijn van het niet kunnen opbouwen van langdurige relaties.
Om wantrouwen van de omgeving niet op te merken, blaast een narcist zich op. Het komt vaak over als dominantie, gevoelloosheid en eigenliefde. Hieruit vloet het gebrek aan wederkerigheid: het enige wat telt is de narcist zelf. De behoefte van de ander wordt niet gezien, laat staan dat er op ingespeeld wordt. Zo kan het zijn dat de grenzen van de ander behoorlijk overschreden worden.
Een narcist zal mensen afstoten door de fout bij de ander te leggen, minachting uit te stralen en door woedend te worden wanneer de ander een foutje maakt. Er is in het geheel weinig tot geen tolerantie.
Een narcist probeert zijn instabiele psychische basis niet te voelen door zich op te blazen. Hierdoor neemt hij veel meer ruimte in dan mensen normaal gesproken nodig hebben. Een narcist heeft hier echter geen last van, omdat hij op een eenrichtingsweg leeft. Andere mensen moeten hem dienen of voor hem applaudisseren. Zo niet, dan verstoot hij ze.
Lees ook: voor jezelf opkomen
Kenmerken van narcisten
- Uiterst gevoelig voor kritiek
- Streven naar (sexuele) controle/ macht
- Denderen volledig over je heen
- Wisselende normen en waarden
- Nooit genoeg aandacht
- Dwingen bewondering af.
Ben jij in een burn-out beland door een narcistische partner?
Blijf dan niet zelf aanmodderen en kies nu echt voor jezelf en je gezondheid!
Bekijk hier: coaching bij burn-out
Narcisme in de relatie
Een narcistische partner kan desastreuze gevolgen hebben. Een narcistische partner wil zichzelf verhogen ten kosten van jou, je gezin en alles en iedereen om zich heen. (Narcisten kunnen mannen en vrouwen zijn overigens!).
Het gevolg van een narcistische partner is dat je jezelf volledig weg (moet) cijferen ten wille van je partner. Het leven met een narcist houdt in dat je een leven kent dat altijd belastend is, schrijnend, uitputtend en betekent dat je moet overleven in plaats van leven.
Meer dan eens denken de partners van mensen met narcisme dat het aan hun ligt (de partner zal dit zeker bevestigen)
Trudy, een vrouw van een narcist, laat weten: mijn man negeerde mij in het openbaar. Meer dan eens werd ik tijdens familiefeestjes voor paal gezet. Als ik ergens mee zat gaf hij niet thuis, maar andersom moest ik klaar staan. Dit heeft zelfs wel eens geleid tot huiselijk geweld omdat ik een keer geen zin had om naar hem te luisteren. Ook de kinderen werden vernederd in het openbaar waardoor één van de kinderen een hevige depressie kreeg en een ander een eetstoornis.
Henk, een man van een vrouw met narcisme, laat weten: In het begin had ik een prachtige vriendin, die me echter steeds meer begon te claimen. In onze relatie was uiteindelijk totaal geen ruimte meer voor mij. Ze bepaalde alles. Mijn omgeving vond mij zwak en vond dat ik ‘maar eens met de vuist op tafel moest slaan’. Uiteindelijk bepaalde mijn vrouw alles, tot mijn kleding aan toe wenste ze de controle te houden. Mijn telefoon werd vaak gecontroleerd omdat ze bang was dat ik vreemd ging.
De gevolgen van narcistische mishandeling:
- Posttraumatisch StressSyndroom (PTSS)
- Depressie
- Suïcidale gedachten
- Afstand nemen van de wereld om je heen
- Een enorm laag zelfbeeld
- Talloze lichamelijke klachten
- Uitgeput (burn-out)
Burn-out door een narcistische partner
Meer dan eens ontstaat een burn-out door een narcistische partner. Je hebt jezelf dan zover gepusht om gehoor te geven aan de (extreme) eisen en verlangens van je partner, dat je jezelf volledig bent kwijtgeraakt. Dat je zo ver van jezelf ontvreemd bent geraakt dat je totaal geen idee meer hebt van wie je bent of van wat je kunt.
Dat je zo ver van jezelf ontvreemd bent geraakt dat je totaal geen idee meer hebt van wie je bent of van wat je kunt. Je hebt alles op alles gezet om je partner te plezieren (gehoord, gezien en gewaardeerd te worden) dat dit ten koste is gegaan van jezelf.
Zeker in het geval van een gezin, is het lastig om duidelijke stappen te nemen in de strijd tegen burn-out. De kans is groot dat je partner met narcisme niet gaat veranderen (waarom zou hij/zij, hij/ zij is immers fantastisch?)
Veel mensen die in een relatie belanden met een narcist, kennen in narcistische ouder.
Burn-out door een narcistische partner voorkomen
Narcisme is (voor een deel) te behandelen, mits de narcistische partner hiermee instemt. Soms zetten de narcistische partners wel de eerste stap, maar wanneer het puntje bij paaltje komt, haken ze af. Telkens weer heb je hoop en wordt de hoop weer de grond in geboord. Wel blijft ondertussen je relatie doormodderen (en jouw energie afnemen)
Wanneer iemand niet instemt met een therapie of behandelplan, is de toekomst onzeker. Vaak is de herstel rust en overzicht in de relatie als eerste een belangrijk punt, om daarvanuit keuzes te maken.
Bedenk:
- Blijf jezelf
- Het ligt niet aan jou!
- Jouw mening en ideeën zijn ook goed
- Een goede relatie bestaat uit 50/ 50 (hij en zij)
- Jij mag er ook zijn!
Heb jij veel stressklachten, herken je je in dit artikel, en wil je een burn-out voorkomen?
Bekijk dan hier: preventieve burn out coaching
Heb jij een burn-out door een narcistische partner?
Bedenk dat een burn-out door een externe factor vaak goed te verhelpen is. Wellicht zullen deze artikelen je ook helpen:
Voel je vrij om contact op te nemen:
Hulp bij stress en een burn-out
Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!
Bekijk ons aanbod voor:
Sven Ypma
op 16 June 2017Ruud Meulenberg
op 19 June 2017Mathilde
op 30 June 2017Ruud Meulenberg
op 3 July 2017Engel
op 11 August 2017Linda
op 23 August 2017Ruud Meulenberg
op 4 September 2017Yvonne
op 4 September 2017Ruud Meulenberg
op 6 September 2017Linde
op 30 September 2017Ruud Meulenberg
op 2 October 2017M.
op 28 April 2018Ruud Meulenberg
op 8 May 2018Eva
op 23 August 2018Hopeloos
op 12 February 2019Ruud Meulenberg
op 13 February 2019Hopeloos
op 15 February 2019Sandra
op 2 October 2019Ruud Meulenberg
op 3 October 2019Hoe stevig en gezonde grenzen opbouwen? - VKoN
op 26 September 2020