Gratis ebook + Checklist (Zo herken je een burn-out)

Page content

article content

Burnout door een narcistische partner.

Burnout door een narcistische partner: meer dan eens komen we tijdens onze coachingsgepsrekken mensen tegen die een burnout (mede) hebben gekregen door een narcist. Veelal is dit een narcistische partner. In dit artikel besteden we aandacht aan dit gevoelige onderwerp. Ik zal eerst aandacht besteden aan wat narcisme is, waarom je hierdoor opbrandt en wat je kunt doen als je deze situatie herkent.

Wat is narcimse?

Freud was de eerste die sprak over narcisten. We spreken van narcisme wanneer iemands gedrag zich kenmerkt door een obsessie voor de eigen persoonlijkheid, egoisme, dominantie, ambitie en een gebrek aan inlevingsvermogen. Narcisme wordt ook wel geduid als ‘verliefd zijn op jezelf’.

De kernsymptomen van narcisme zijn; ‘een instabiele basis’, ‘zichzelf opblazen’, ‘gebrek aan wederkerigheid’ en ‘afstoten’. Deze vier symptomen vormen een vicieuze cirkel (de narcistische cirkel).

In tegenstelling tot wat heel veel mensen denken, heeft een narcist vaak een zeer laag zelfbeeld. Dit lijkt vreemd, want narcisten komen vaak zeer zelfverzekerd over en stralen dat ook uit. Om zich te beschermen tegen kritiek heeft een narcist niet veel aandacht voor de mening of de gevoelens van anderen. Het gevolg hiervan is onderontwikkeld inlevingsvermogen.

Een narcistist herkennen Burnout door narcistische partner

Een narcist is slecht in het opbouwen van relaties. Zowel in de privé sfeer als op het werk lopen relaties stuk. Het kan zijn dat dit in de jeugd van iemand met narcisme reeds wordt opgebouwd (een gebrek aan relatie met de ouder), maar ook een biologische kwetsbaarheid kan de oorzaak zijn van het niet kunnen opbouwen van langdurige relaties.

Om wantrouwen van de omgeving niet op te merken, blaast een narcist zich op. Het komt vaak over als dominantie, gevoelloosheid en eigenliefde. Hieruit vloet het gebrek aan wederkerigheid: het enige wat telt is de narcist zelf. De behoefte van de ander wordt niet gezien, laat staan dat er op ingespeeld wordt. Zo kan het zijn dat de grenzen van de ander behoorlijk overschreden worden.

Een narcist zal mensen afstoten door de fout bij de ander te leggen, minachting uit te stralen en door woedend te worden wanneer de ander een foutje maakt. Er is in het geheel weinig tot geen tolerantie.

Een narcist probeert zijn instabiele psychische basis niet te voelen door zich op te blazen. Hierdoor neemt hij veel meer ruimte in dan mensen normaal gesproken nodig hebben. Een narcist heeft hier echter geen last van, omdat hij op een eenrichtingsweg leeft. Andere mensen moeten hem dienen of voor hem applaudisseren. Zo niet, dan verstoot hij ze.

Kenmerken van narcisten

 • Uiterst gevoelig voor kritiek
 • Streven naar (sexuele) controle/ macht
 • Denderen volledig over je heen
 • Wisselende normen en waarden
 • Nooit genoeg aandacht
 • Dwingen bewondering af.

Narcisme in je relatie

Een narcistische partner kan desastreuze gevolgen hebben. Een narcistische partner wil zichzelf verhogen ten kosten van jou, je gezin en alles en iedereen om zich heen. (Narcisten kunnen mannen en vrouwen zijn overigens!).

Het gevolg van een narcistische partner is dat je jezelf volledig weg (moet) cijferen ten wille van je partner. Het leven met een narcist houdt in dat je een leven kent dat altijd belastend is, schrijnend, uitputtend en betekent dat je moet overleven in plaats van leven.

Meer dan eens denken de partners van mensen met narcisme dat het aan hun ligt (de partner zal dit zeker bevestigen)

Trudy, een vrouw van een narcist, laat weten: mijn man negeerde mij in het openbaar. Meer dan eens werd ik tijdens familiefeestjes voor paal gezet. Als ik ergens mee zat gaf hij niet thuis, maar andersom moest ik klaar staan. Dit heeft zelfs wel eens geleid tot huiselijk geweld omdat ik een keer geen zin had om naar hem te luisteren. Ook de kinderen werden vernederd in het openbaar waardoor één van de kinderen een hevige depressie kreeg en een ander een eetstoornis. 

 

Henk, een man van een vrouw met narcisme, laat weten: In het begin had ik een prachtige vriendin, die me echter steeds meer begon te claimen. In onze relatie was uiteindelijk totaal geen ruimte meer voor mij. Ze bepaalde alles. Mijn omgeving vond mij zwak en vond dat ik ‘maar eens met de vuist op tafel moest slaan’. Uiteindelijk bepaalde mijn vrouw alles, tot mijn kleding aan toe wenste ze de controle te houden. Mijn telefoon werd vaak gecontroleerd omdat ze bang was dat ik vreemd ging.

De gevolgen van narcistische mishandeling:

 • Posttraumatisch StressSyndroom (PTSS)
 • Depressie
 • Suïcidale gedachtes
 • Afstand nemen van de wereld om je heen
 • Een enorm laag zelfbeeld
 • Talloze lichamelijke klachten
 • Uitgeput (burnout)

Burnout door een narcistische partner

Meer dan eens ontstaat een burnout door een narcistische partner. Je hebt jezelf dan zover gepusht om gehoor te geven aan de (extreme) eisen en verlangens van je partner, dat je jezelf volledig bent kwijtgeraakt. Dat je zo ver van jezelf ontvreemd bent geraakt dat je totaal geen idee meer hebt van wie je bent of van wat je kunt.

Dat je zo ver van jezelf ontvreemd bent geraakt dat je totaal geen idee meer hebt van wie je bent of van wat je kunt.

Je hebt alles op alles gezet om je partner te plezieren (gehoord, gezien en gewaardeerd te worden) dat dit ten koste is gegaan van jezelf.

Zeker in het geval van een gezin, is het lastig om duidelijke stappen te nemen in de strijd tegen burnout. De kans is groot dat je partner met narcisme niet gaat veranderen (waarom zou hij/zij, hij/ zij is immers fantastisch?)

Veel mensen die in een relatie belanden met een narcist, kennen in narcistische ouder. De reden hiervan vind je in dit artikel: Burnout door een narcistische ouder

Burnout door een narcistische partner voorkomen

Narcisme is (voor een deel) te behandelen, mits de narcistische partner hiermee instemt. Soms zetten de narcistische partners wel de eerste stap, maar wanneer het puntje bij paaltje komt, haken ze af. Telkens weer heb je hoop en worrdt de hoop weer de grond in geboord. Wel blijft ondertussen je relatie doormodderen (en jouw energie afnemen)

Wanneer iemand niet instemt met een therapie of behandelplan, is de toekomst onzeker. Vaak is de herstel rust en overzicht in de relatie als eerste een belangrijk punt, om daarvanuit keuzes te maken.

Bedenk:

 • Blijf jezelf
 • Het ligt niet aan jou!
 • Jouw mening en ideeën zijn ook goed
 • Een goede relatie bestaat uit 50/ 50 (hij en zij)
 • Jij mag er ook zijn!

Heb jij een burnout door een narcistische partner? Narcistische partner oververmoeid

Bedenk dat een burnout door een externe factor vaak goed te verhelpen is. Wellicht zullen deze artikelen je ook helpen:

Voel je vrij om contact op te nemen:

Contact

Ruud Meulenberg
Ik ben Ruud Meulenberg. EIgenaar en oprichter van de club. Ik begeleid mensen met stress- en burnoutklachten door ze 'letterlijk' in beweging te laten komen (wandelen/ hardlopen) Mijn persoonlijke specialisatie is ondernemers. Ik wens daar ook het goede voorbeeld in te geven: Ik werk 3,5e dag per week, ik sport, heb een gezin en maak plezier. Ik sta altijd open voor een belletje of een mailtje. Voel je vrij hier gebruik van te maken

Comment Section

11 reacties op “Burnout door een narcistische partner.


Door Sven Ypma op 16 juni 2017

Erg leerzaam en verduidelijkt mijn burn-outs.
Mijn ex en haar familie zijn complete narcisten, dus jouw stuk verklaarde een hoop waarom ik van mijn 25e tot mijn 49e last had van jaarlijks terugkerende burnouts. Bedankt Ruud!Door Mathilde op 30 juni 2017

Boeiend artikel, zo herkenbaar. En zo vaak nog zo onderschat door hulpverleners. Mijn ervaring is dat ik vanuit deze hulpverlening het allemaal nog eens dunnetjes voor mijn kiezen kreeg. T/m de eindrapportage deze week. Met advies dat wanneer ik opnieuw hulp zou vragen deze hulpverlener mijn persoonlijkheid/identiteit diepgaand onderzocht moet worden omdat ik het zo lastig vind om patronen te doorbreken. Dat de narcistische ex-partner nog steeds met allerhande acties bezig is en die van invloed op mij zijn, wordt niet benoemd. Kortom, ik ben erg blij om weer een artikel te lezen dat zo duidelijk beschrijft wat het is en dat mijn burnout ook daaraan is gerelateerd. Dus bedankt!Door Engel op 11 augustus 2017

Ohhh wat is dit herkenbaar! Ben mezelf helemaal verloren met een narcistische partner……en dan de weg naar geluk en gezondheid terugvinden ……dat is een strijd


Door Linda op 23 augustus 2017

Ik herken de strijd……ben nu 2 jaar gescheiden maar ben het vertrouwen in mezelf behoorlijk kwijt geraakt door mijn ex-narcistische partner.Door Yvonne op 4 september 2017

Wat herkenbaar! Na 23 jaar met regelmatig huiselijk geweld te maken hebben gehad de relatie verbroken. Partner was enorm agressief en heeft mij bijna 2 x vermoord op het einde. Lig nu in een enorm juridisch gevecht en al 1,5 jaar onder behandeling. Ben het strijden zo zat, kan bijna niet meer.Door Linde op 30 september 2017

Dit is zo herkenbaar ! Ik heb 13 jaar een relatie met een narcist, kan niet meer. Volg gesprekstherapie en ik lees er veel over. De boosheid is er nog steeds, ik werd door hem nooit begrepen. Hij negeerde mij dagen aan een stuk, heeft daarbovenop alcoholprobleem, en telkens weet hij mijn vragen of hij vreemd gaat (vele aanwijzingen) op sluwe wijze tegen mij te keren. Ik ben “niet normaal” om dit te durven denken. Hij betrekt mij nergens bij, neemt alle beslissingen alleen, snapt niet dat ik er ook nog ben. Ik kan zo nog lang doorgaan. Ik kan niet meer, al mijn energie gaat naar zoeken naar vragen waar ik geen antwoord op vind. Hoe kan iemand zo meedogenloos zijn.


Door Ruud Meulenberg op 2 oktober 2017

Hoi Linde,

Wat een vervelende situatie voor je. Een narcist handelt vanuit een zeer laag zelfbeeld. Het is dus een reactie waar zeer moeilijk door heen te komen valt.

Denk goed om jezelf Linde!

Plaats een reactie


*