arrow_drop_up arrow_drop_down

Terugval tijdens burn-out

Terugval tijdens burn-out is iets waar iedereen met een burn-out wel mee te maken krijgt. Het vervelende is dat een terugval vaak voelt alsof je weer helemaal van voren af aan kunt beginnen. Vaak is dit gelukkig niet het geval, maar als je te vroeg weer terugvalt in oud gedrag, kan het zo maar zijn dat je herstel een flinke deuk oploopt.

Een burn out herken je aan de symptomen

Download hier gratis het uitgebreide E-book:

Symptomen van een burn out

terugval burn out

Waarom terugval tijdens burn-out?

Interessant is om eerst te kijken wie er een burn-out krijgen. Dit zijn vaak mensen die een hoge moraal hebben, hard werken, gedreven zijn en altijd maar alles op hun bordje laden. Of je nou een burn-out hebt gehad of niet, dit gedrag hoort bij je en verandert niet zo maar.

Het is niet vreemd dus dat iemand die een burn-out heeft gehad (en daar flink ziek van is geweest) al snel weer vindt dat hij/ zij ‘niet zo moet zeuren’ en te vroeg weer teveel gaat doen.

Bij een burn-out neemt het lijf de regie over. Wanneer je te diep in je reserves tast, zal het lijf (uit zelfbehoud) opnieuw de regie overnemen. Hierbij kunnen forse klachten ontstaan als moeheid, spierspanningen, angst en paniek aanvallen, etc.

Normaal gesproken duren deze klachten veel minder lang dan de ‘eerste klap’

Lees ook: de oorzaken van een burn out

Wat te doen bij terugval tijdens burn-out?

Iedereen die een burn-out heeft gehad herkent het: je wilt graag weer beter worden. De lijn omhoog merk je en je wil niks liever dan weer energie hebben en weer dingen kunnen doen. Gewoon weer meedoen met de dagelijkse routine lonkt. Het is niet gek dat je dan wel eens over je grenzen heengaat.

Als je merkt dat je (ver) over je grenzen heen bent gegaan, doe je er goed aan om te accepteren dat je een ‘crashdag’ nodig hebt. Soms is een dag voldoende, maar als je er meer nodig hebt zul je dat moeten accepteren. Jezelf verdiepen in het lichamelijke en geestelijke herstelproces zal je helpen je eerder weer goed te voelen.

Veel terugvallen bij burn out onstaan doordat mensen zelf dingen proberen

Het beste is om gespecialiseerde hulp in te schakelen. Veelal verkort dat de hersteltijd enorm!

Bekijk hier: coaching bij burn out

Gevoelens die bij een terugval tijdens burn-out komen kijken

Terugvallen tijdens burn-out doen veel met de mens. Veel emoties, versterkt door het ontregelde hormonale systeem komen om de hoek kijken.

Veel gehoorde uitspraken zijn:

Het is niet vreemd dat deze emoties om de hoek komen kijken wanneer iemand een terugval tijdens burn-out ervaart:

terugval tijdens burnout

Terugval tijdens burn-out voorkomen

Een terugval tijdens burn-out voorkomen is goed te doen, maar vaak een onderdeel van een stevig coachingstraject. De oorzaak van een terugval tijdens burn-out, is vaak gelijk aan de primaire oorzaak van een burn-out: een gebrek aan autonomie.

Een gebrek aan autonomie kenmerkt zich door het overgeven van het stuur van je leven aan iemand anders. Dit laat zich zien door pleasegedrag, onzekerheid, ver boven je kunnen werken, etc. Feitelijk ben je altijd maar bezig om te leven voor een ander. Dit put je uit, maakt je niet meer authentiek en zorgt uiteindelijk voor burn-out.

Wil je een terugval tijdens burn-out voorkomen, dan doe je er goed aan om autonomer te worden. Dit start altijd met het goed leren kennen van jezelf.

hevige terugval burnout

Is een terugval tijdens burn-out te voorkomen?

Nee helaas niet altijd. Het is niet zo dat je tijdens een burn-out opeens zoveel vaardigheden leert dat je oude gedragspatronen opeens hebt doorbroken

Hoewel terugval ontzettend vervelend is, is het wel iets dat bij burn-out hoort. Bedenk goed dat je geen burn-out bent, maar er eentje hebt. Laat dus nooit toe dat burn-out je leven gaat dicteren. Accepteer dat je met vallen en opstaan herstelt, maar geef niet toe aan gevoelens als ‘ik word nooit meer beter’ of ‘ik kan nooit meer normaal functioneren’ etc.

Natuurlijk is het eng, spannend en kom je jezelf vaak tegen, maar zolang je meer herstelt als dat je energie verbruikt, klim je weer op uit het dal en kun je je leven na een burn-out gaan inrichten. Je doet er goed aan om je grenzen te bewaken en er niet overheen te gaan.

Wil je dit proces versnellen? Bekijk ons aanbod in begeleiding bij burn-out

Hulp bij stress en een burn-out

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Verergering burn out

Over de schrijver
Ik ben Ruud Meulenberg. Eigenaar en oprichter van Meulenberg Training & Coaching. Ik begeleid mensen met stress- en burnoutklachten door ze 'letterlijk' in beweging te laten komen (wandelen/ hardlopen) Samen met een krachtig team van professionele coaches, help ik mensen door heel Nederland heen om van stress en burn-out af te komen. Ik probeer het goede voorbeeld te geven: Ik werk maximaal 24 uur per week, ik sport, geniet van mijn gezin en ik heb betekenisvol werk ;).
Karin

Door

Karin

op 26 February 2019

Hi Ruud, Ik merk dat ik moeilijk uit de negatieve spiraal kom van gedachtes zoals je hierboven beschrijft. Ik merk dat dit erg veel energie kost en mijn herstel enorm in de weg zit. Ookal zit ik nu (na een heftige terug val) weer helemaal thuis, ik heb niet het gevoel dat ik kan herstellen omdat het me niet lukt om te ontspannen door deze negatieve opvattingen over mezelf en de burn-out + een scala aan schuldgevoelens. Heb je hier ervaring mee en enige tips voor? Bij voorbaat dank.

Ruud Meulenberg

Door

Ruud Meulenberg

op 1 March 2019

Hoi Karin, Iedereen kan herstellen van burnout. Als je daar zelf niet uitkomt, wil ik je echt adviseren om zsm hulpt in te schakelen. Wellicht spreekt onze werkwijze je aan. Neem vrijblijvend eens contact op. Zelf blijven aanmodderen is vaak niet nuttig om te herstellen namelijk

Reactie plaatsen

Gratis ebook:  zo herken je een burnout

(Inclusief checklist)

Met dit ebook leer je de symptomen van een burnout tijdig te herkennen. Al meer dan 10.000 gelijkgestemden hebben dit ebook gedownload.
Cookies