Principieel zijn: Principes zijn belangrijk. Ze geven aan dat je ergens voor staat en dat je daar nooit van af zult wijken. Toch heeft een principe soms een negatieve bijklank. Principiële personen worden soms gezien als inflexibel of lastig. Principieel zijn is dan ook niet altijd makkelijk. Om deze, en andere redenen, kan (te) principieel zijn stress veroorzaken.

Wat zijn principes?

Een principe is een ‘zelfgekozen regel voor hoe je leeft’. Je overtuiging is dus gebaseerd op je eigen ideologie, of op een religie. De regel is dus niet per se een wettelijke regel, maar iets wat vanuit jezelf of je religie komt. Een principe komt dan ook niet vanuit het niets, de regel blijft meestal jaren of zelfs een leven lang hangen.

Bekende voorbeelden van principes zijn:

  • Principes gerelateerd aan voedsel. Bijvoorbeeld bij vegetariërs of veganisten.
  • Principes gerelateerd aan geloof. Bijvoorbeeld niet willen werken op zondag in verband met de rustdag.
  • Principes vanuit jezelf. Dit kan van alles zijn. Bijvoorbeeld dat je nooit geld- en familiezaken met elkaar wilt mengen.

Lees ook over uit je comfortzone stappen


Minder principieel zijn en meer plezier en lol maken in je leven zijn belangrijke onderwerpen in onze coachingprogramma’s

Kijk hier voor:


Gezonde, krachtige principes

Principes zijn mooi. Je staat ergens voor en bent niet bang hier achter te blijven staan. Je hebt een overtuiging en blijft hierbij. Zelfs als je mening anders is dan die van anderen, durf je achter je principe te blijven staan. Dit geeft aan dat je de volgende eigenschappen hebt; je bent eerlijk, zorgvuldig en betrouwbaar.

Zo lang je principes voortkomen uit goede overtuigingen, zijn ze ook heel handig. Omdat een principe zo diep zit, is het een gewoonte. Je hoeft er niet over na te denken of je best voor te doen; je doet het gewoon, en er zijn geen uitzonderingen.

Lees ook over: opkomen voor jezelf

Wanneer ben je te principieel?

Principes kunnen wel irritatie veroorzaken bij de partij tegen wie jij je principes deelt. Stel, een vriendin komt bij jou op bezoek. Je hebt het over je vakantie, volgende maand in het vakantiehuis in Spanje. Je gaat er een weekendje heen met je partner, en vraagt of zij misschien ook zin heeft om over te komen. Vervolgens begint zij over het CO2-probleem en de invloed van vliegen hierop. Ze wil hier– uit principe – niet aan meewerken. Op zich goed, ze heeft een punt. Maar toch kan dit je irriteren, waardoor je denkt ‘Je kunt ook te ver gaan, zeg.’

Het principe van je vriendin resulteert in een naar gevoel. Want principes zijn soms, net als in dit geval, gegrond in iets dat veel andere mensen wél doen. Wanneer je zelf bij de meerderheid hoort die iets wel doet, zoals in het vliegtuig stappen, kunnen we de principiële mensen erg vervelend vinden. Want elke keer dat dit opkomt, worden we herinnerd aan onze eigen tekortkomingen.

Ben je zelf erg principieel? Zorg dan dat je niet doorslaat in het delen van je principes. Roep niet te hard dat de ander verkeerd bezig is, dat is slechts een aanval. Het is van belang dat je de ander vrij laat in zijn doen of laten.

Lees ook over je negatieve overtuigingen

Principieel zijn en stress

Zodra je merkt dat je principes stress veroorzaken, kunnen we wel stellen dat je je principes je in de weg zitten. De valkuil wordt dat je op een gegeven moment geen ruimte biedt voor andere meningen. Of geen respect geeft aan mensen met andere overtuigingen.

Je bent zelf de baas over jouw principes. Je bepaalt ze zelf, en leeft ze zelf na. Merk je dat je door anderen niet meer serieus wordt genomen vanwege jouw principes? Houd een deel van je principes bij jezelf. In bovenstaand voorbeeld, zeg dan ‘Ik vind het heel leuk idee! Toch vlieg ik liever niet. Zullen we aankomende zomer een huisje huren in Nederland?’ Je hebt dan je overtuiging uitgedragen. Nu mag je het loslaten, en beslist de ander wat hij of zij ermee doet.

Leer ook hoe je het beste kunt loslaten

Te principieel zijn

Hulp bij burn out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *