arrow_drop_up arrow_drop_down
Burn-out of overspannen? - De verschillen

Burn-out of overspannen? - De verschillen

Burn-out of overspannen: burn-out, overspannen, chronisch gestresst of gewoon stress en moe? De termen worden veelvuldig door elkaar heen gebruikt. Dit artikel laat zien wat de verschillen zijn tussen deze termen.

Als je last hebt van stress, vaak vermoeid bent of een burn-out hebt, lees dan per onderdeel aandachtig door wat voor jou het beste is om hiervan te herstellen.

Wat is een burn-out?

Burn-out is de naam van een aandoening waarbij mensen zich mentaal, emotioneel en lichamelijk volledig uitgeput voelen. Het levereren van prestaties lukt niet meer, relaties onderhouden kost moeite en er heerst een algeheel gevoel van uitputting en machteloosheid. Vaak voelt een burn-outpatiënt zicht angstig, onbegrepen en gefrustreerd. Het is niet vreemd dat ook negatieve, depressieve gevoelens de kop op steken.

Uiteindelijk bestonden er 3 verschijnselen waarop een burn-out gebaseerd worden (er zijn veel meer symptomen van een burn-out)

Naast teveel stress is een sensitieve, verantwoordelijke, perfectionistische persoonlijkheid een belangrijk risico in het krijgen van een burn-out

Burn-out

Bij een burn-out slaat het hele lijf op slot. Niks wil meer en het lichaam is op. Er is een complete hormonale uitputting opgetreden die alleen met de juiste ontspanning en rust weer op te heffen valt.

Deze fase kenmerkt zich door:

Wat is overspannenheid?

Overspannen zijn wil zeggen dat je een lange tijd onder grote druk hebt gestaan en dat de stress die dit opgeleverd heeft je over het randje heeft geduwd van wat je eigenlijk kunt.

Veel gehoorde klachten zijn

 • Lichamelijk: Moe, alles is te veel, zin om in je bed te blijven liggen
 • Psychische klachten: Gepieker, gespannen, prikkelbaar, drukte wordt te veel
 • Het niet meer aankunnen. De hoeveelheid problemen die je eerst aankon lijken nu grote donkere wolken te zijn.
 • Normaal functioneren kost moeite.

Overspannen zijn komt meestal door een periode van te veel van jezelf vragen. Bijvoorbeeld tijdens een zwangerschapsverlof van een collega, de dood van een naaste, opstart van een bedrijf, geboorte van een kind, etc.

Een periode van intensieve overspanning, waarbij je meer dan 100% van jezelf moet vragen om de job voor elkaar te krijgen.

In tegenstelling tot een burn-out is de opbouwfase van overspannenheid relatief kort en zal het herstel niet zoals bij een burn-out vele maanden bedragen.

Overspannen

Bij overspanning ben je de grens over. Je moet nu echt op gaan passen voor volledige uitputting. Deze fase kenmerkt zich door chronische stress: je lijf zit in een constante vecht of vlucht modus en gaat dus slecht herstellen.

Deze fase kenmerkt zich door:

 • Continu moe en gespannen
 • Zenuwen op scherp
 • Ontspannen lukt niet
 • Emotioneel somber
 • Rust en slaap werken niet
 • Een vakantie lijdt tot stress
 • Hormonaal stelsel wordt ontwricht: het lichaam houdt zelf de stress in stand.

Burn-out of overspannen

Om het verschil tussen burn-out of overspannen te duiden, is hieronder een schematisch overzicht geplaatst:


Verschillen burnout en stress

Vermoeid

Aan normale vermoeidheid is een hoop te doen. Verandering van leefstijl, aanpassingen in werk en privé situaties en keuzes in datgene wat je doet helpt je om energie over te houden.

Kenmerken:

 • Knorrig
 • Humeurig
 • Na een nacht goed slapen voel je je weer goed

Overbelast

Overbelast raak je wanneer je een lange tijd achtereen eerder weer inspanningen van je zelf vergt dan dat je uitgerust bent. Doordat je te weinig tijd neemt voor een gezond herstel, neemt het hersteltekort toe. Maar nog steeds zijn aanpassingen in leefstijl de mogelijkheid om hier vanaf te komen.

Kenmerken:

 • Wisselende stemmingen
 • Snel reageren
 • Overtrokken reacties
 • Na een week rust voel je je weer goed

Stressklachten

Stress is wel een steeds serieuzer probleem aan het worden. Slaap wordt minder, ontspannen lukt minder, je zit echt in een neerwaartse spiraal die doorbroken moet worden. De weg terug vraagt om stevigere keuzes in de balans tussen ontspanningen en inspanning.

Kenmerken:

Wat te doen bij overspannenheid

Overspannenheid is een noodklok. Ingrijpen is vereist maar het is nog goed mogelijk om op korte tijd te herstellen. Als je overspannen bent, ben je natuurlijk al een aantal stappen te ver.

Grijp dus stevig in, laat je coachen om patronen te doorbreken en aan de slag te gaan met persoonlijke overtuigingen. Je mag ook best geluk en tevredenheid ervaren!

Wat te doen bij een burn-out?

Zeker de eerste fase in een burn-out is lastig. De uitweg zie je vaak niet en niks lukt.

 • Accepteer dat het niet lukt: Hoe harder je werkt om beter te worden, des te zieker je wordt. Accepteer dat je ziek bent, wandel een stukje en rust vooral goed uit.
 • Vermijd overbelasting. Wees deze periode heel lief voor jezelf, ook in emotioneel opzicht. Dat kan betekenen dat je een poosje niet voor je naasten kunt zorgen. Hoe meer tijd je besteed aan rust, hoe eerder je weer de oude bent.
 • Hou rekening met je onvermogen: Je hoofd zit vol watten. Het is goed om daarom een tijdlang geen ingrijpende keuzes te maken. Het is beter dat je wacht tot je beter bent met het zoeken naar de oorzaken, ander werk, etc.
 • Heb een veilige omgeving. Zoek een omgeving waarin je je even terug kunt trekken als het je teveel wordt zodat je je herstel kunt bespoedigen.

Professionele hulp

Zoek professionele hulp bij het beter worden. Lichaamsbeweging is cruciaal in deze fase. Beweging gaat stressreacties in het lichaam tegen namelijk. Met deze wetenschappelijke achtergrond hebben we dit programma ontwikkeld (neem er vooral een kijkje!)

Vergroot je kennis

Leer te begrijpen wat er gebeurd in je lijf. Wellicht heb je wat aan de volgende artikelen:

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:


Direct contact

Annelies
Janneke
Door

Janneke

op 05 Aug 2019

Inmiddels bij een praktijkondersteuner geweest en zij constateerde een burnout, in mijn eigen beleving ben ik overspannen door alles wat ik vanaf 12 december 2016 tot nu meegemaakt heb een ik op de toppen van mijn tenen loop. In het kort 12 december '16 kreeg mijn vader een hersenbloeding, bij overleed op 16 december 16 16 maart'17 krijgt mijn moeder de diagnose onbehandelbare kanker, samen met 2 zusjes volledig voor haar gezorgd. Juni'17 mijn middelste zusje en zware operatie, dus ook die zorg er nog bij. 25 februari'18 sterft mijn moeder in 14 maanden beide ouders kwijt en dan moet je huis leeghalen, opruimen, en dan ben je wees December'18 onze dochter kont met de prachtige mededeling dat ze gaat trouwen Februari'18 mijn schoonmoeder ernstig ziek in 4 maanden tijd 70 zakjes bloed 2 weken geleden het bericht dat het nog een kwestie van weken kan zijn maar zeker geen maanden. En ik dacht alles en plekke gegeven te hebben ivm mijn moeder, maar helaas daar is de man met de hamer. Nu kan ik 3 september pas naar de psycholoog, wat kan ik in de tussentijd doen om mijn hoofd nog iets boven water te houden. Ik ben zo vreselijk moe, concentratie problemen, heel boos op de situatie, durf niet blij te zijn voor onze dochter ingaat ik mij dan weer schuldig voorop naar mijn ouders. Ik slaap bijna niet. Heeft u tips

Ruud Meulenberg
Door

Ruud Meulenberg

op 07 Aug 2019

Hoi Janneke, Natuurlijk! We kennen eigenlijk geen wachtlijsten, en we zijn helemaal gespecialiseerd in burn out (in tegenstelling tot veel psychologen) Neem anders vrijblijvend contact op? Dan kijken we of en hoe we je kunnen helpen?

Babette
Door

Babette

op 05 May 2019

Graag zou ik willen weten of rusteloosheid in mn vrije tijd ook met overspannenheid te maken heeft? Ik heb dit nog nooit meegemaakt en het maakt dat ik bang wordt voor wat er gebeuren moet. Ik sta er zelf nog niet helemaal achter. Wil er nog niks van weten. Heb pas over 2 weken een afspraak met een psycholoog. En nu ik dit allemaal typ, merk ik dat ik me er drukker over maak dan dat ik tot nu toe gedacht had. Pfff.. wat een gedoe allemaal.

Ruud Meulenberg
Door

Ruud Meulenberg

op 10 May 2019

Hoi Babette, Op afstand is het latig inschatten natuurlijk, maar niet tot rust kunnen komen kan een signaal zijn dat er wat moet gebeuren.

Eefje
Door

Eefje

op 07 Mar 2019

Ondertussen twee maanden "overspannen" en steeds als de symptomen iets minder worden, komt het als een bom weer terug. Nu net weer drie redelijke dagen gehad en nu is de nervositeit, zweetaanvallen en angst dat het nooit meer goedkomt volledig terug. Hoort dit erbij? Ik vind het zo moeilijk om hoop te houden...

Ruud Meulenberg
Door

Ruud Meulenberg

op 10 Mar 2019

Hoi Eefje, Ja, dat hoort er helaas wel bij. Als je onder blogs zoekt, zul je deze artikelen hierover vinden. Kunnen we je eventueel verder helpen?

Reactie plaatsen
Cookies