Page content

Burnout of overspannen? De verschillen:

Burnout of overspannen? De verschillen:

Burnout of overspannen: Burnout, overspannen, chronisch gestresst of gewoon stress en moe? De termen worden veelvuldig door elkaar heen gebruikt. Dit artikel laat zien wat de verschillen zijn tussen deze termen.

Als je last hebt van stress, vaak vermoeid bent of een burnout hebt, lees dan per onderdeel aandachtig door wat voor jou het beste is om hiervan te herstellen.

Wat is een burnout? Ben ik overspannen?

Burnout (Burn-out) is de naam van een aandoening waarbij mensen zich mentaal, emotioneel en lichamelijk volledig uitgeput voelen. Het levereren van prestaties lukt niet meer, relaties onderhouden kost moeite en er heerst een algeheel gevoel van uitputting en machteloosheid. Vaak voelt een burnoutpatiënt zicht angstig, onbegrepen en gefrustreerd. Het is niet vreemd dat ook negatieve, depressieve gevoelens de kop op steken.

Uiteindelijk bestonden er 3 verschijnselen waarop een burnout gebaseerd worden (er zijn veel meer symptomen van een burnout)

 • Uitputting (extreme vermoeidheid)
 • Cynisme (afstand nemen van werk en gezin)
 • Laag zelfbeeld (van eigen vaardigheden)

Naast teveel stress is een sensitieve, verantwoordelijke, perfectionistische persoonlijkheid een belangrijk risico in het krijgen van een burnout

Burnout

Bij een burnout slaat het hele lijf op slot. Niks wil meer en het lichaam is op. Er is een complete hormonale uitputting opgetreden die alleen met de juiste ontspanning en rust weer op te heffen valt.

Deze fase kenmerkt zich door:

Wat is overspannenheid?

Overspannen zijn wil zeggen dat je een lange tijd onder grote druk hebt gestaan en dat de stress die dit opgeleverd heeft je over het randje heeft geduwd van wat je eigenlijk kunt.

Veel gehoorde klachten zijn

 • Lichamelijk: Moe, alles is te veel, zin om in je bed te blijven liggen
 • Psychische klachten: Gepieker, gespannen, prikkelbaar, drukte wordt te veel
 • Het niet meer aankunnen. De hoeveelheid problemen die je eerst aankon lijken nu grote donkere wolken te zijn.
 • Normaal functioneren kost moeite.

Overspannen zijn komt meestal door een periode van te veel van jezelf vragen. Bijvoorbeeld tijdens een zwangerschapsverlof van een collega, de dood van een naaste, opstart van een bedrijf, geboorte van een kind, etc.

Een periode van intensieve overspanning, waarbij je meer dan 100% van jezelf moet vragen om de job voor elkaar te krijgen.

In tegenstelling tot een burn-out is de opbouwfase van overspannenheid relatief kort en zal het herstel niet zoals bij een burn-out vele maanden bedragen.

Overspannen

Bij overspanning ben je de grens over. Je moet nu echt op gaan passen voor volledige uitputting. Deze fase kenmerkt zich door chronische stress: je lijf zit in een constante vecht of vlucht modus en gaat dus slecht herstellen.

Deze fase kenmerkt zich door:

 • Continu moe en gespannen
 • Zenuwen op scherp
 • Ontspannen lukt niet
 • Emotioneel somber
 • Rust en slaap werken niet
 • Een vakantie lijdt tot stress
 • Hormonaal stelsel wordt ontwricht: het lichaam houdt zelf de stress in stand.

Burnout of overspannen

Om het verschil tussen burnout of overspannen te duiden, is hieronder een schematisch overzicht geplaatst:

Verschillen burnout en stress

Vermoeid

Aan normale vermoeidheid is een hoop te doen. Verandering van leefstijl, aanpassingen in werk en privé situaties en keuzes in datgene wat je doet helpt je om energie over te houden. We hebben een blog geschreven met 7 tips om meer energie over te houden

Kenmerken:

 • Knorrig
 • Humeurig
 • Na een nacht goed slapen voel je je weer goed

Overbelast Wanneer heb je een burnout?

Overbelast raak je wanneer je een lange tijd achtereen eerder weer inspanningen van je zelf vergt dan dat je uitgerust bent. Doordat je te weinig tijd neemt voor een gezond herstel, neemt het hersteltekort toe. Maar nog steeds zijn aanpassingen in leefstijl de mogelijkheid om hier vanaf te komen.

Kenmerken:

 • Wisselende stemmingen
 • Snel reageren
 • Overtrokken reacties
 • Na een week rust voel je je weer goed

Stressklachten

Stress is wel een steeds serieuzer probleem aan het worden. Slaap wordt minder, ontspannen lukt minder, je zit echt in een neerwaartse spiraal die doorbroken moet worden. De weg terug vraagt om stevigere keuzes in de balans tussen ontspanningen en inspanning.

Kenmerken:

Wat te doen bij overspannenheid Verschil burnout en overspannendhe

Overspannenheid is een noodklok. Ingrijpen is vereist maar het is nog goed mogelijk om op korte tijd te herstellen. Als je overspannen bent, ben je natuurlijk al een aantal stappen te ver.

Grijp dus stevig in, laat je coachen om patronen te doorbreken en aan de slag te gaan met persoonlijke overtuigingen. Je mag ook best geluk en tevredenheid ervaren!

Wat te doen bij een burnout?

Zeker de eerste fase in een burnout is lastig. De uitweg zie je vaak niet en niks lukt.

 • Accepteer dat het niet lukt: Hoe harder je werkt om beter te worden, des te zieker je wordt. Accepteer dat je ziek bent, wandel een stukje en rust vooral goed uit.
 • Vermijd overbelasting. Wees deze periode heel lief voor jezelf, ook in emotioneel opzicht. Dat kan betekenen dat je een poosje niet voor je naasten kunt zorgen. Hoe meer tijd je besteed aan rust, hoe eerder je weer de oude bent.
 • Hou rekening met je onvermogen: Je hoofd zit vol watten. Het is goed om daarom een tijdlang geen ingrijpende keuzes te maken. Het is beter dat je wacht tot je beter bent met het zoeken naar de oorzaken, ander werk, etc.
 • Heb een veilige omgeving. Zoek een omgeving waarin je je even terug kunt trekken als het je teveel wordt zodat je je herstel kunt bespoedigen.

Professionele hulp

Zoek professionele hulp bij het beter worden. Lichaamsbeweging is cruciaal in deze fase. Beweging gaat stressreacties in het lichaam tegen namelijk. Met deze wetenschappelijke achtergrond hebben we dit programma ontwikkeld (neem er vooral een kijkje!)

Vergroot je kennis Burnout of overspannen

Leer te begrijpen wat er gebeurd in je lijf. Wellicht heb je wat aan de volgende artikelen:

Vragen over burnout of overspannen

Als je vragen hebt, neem dan vrijblijvend (en gratis) contact met me op. Wellicht kan ik iets voor je doen waarbij je je net iets beter voelt.

Wil je weten of je burnout of overspannen bent? Doe de test: Burnout test

  Comment Section

  4 reacties op “Burnout of overspannen? De verschillen:


  Door Eefje op 7 maart 2019

  Ondertussen twee maanden “overspannen” en steeds als de symptomen iets minder worden, komt het als een bom weer terug. Nu net weer drie redelijke dagen gehad en nu is de nervositeit, zweetaanvallen en angst dat het nooit meer goedkomt volledig terug. Hoort dit erbij? Ik vind het zo moeilijk om hoop te houden…


  Door Ruud Meulenberg op 10 maart 2019

  Hoi Eefje,

  Ja, dat hoort er helaas wel bij. Als je onder blogs zoekt, zul je deze artikelen hierover vinden.

  Kunnen we je eventueel verder helpen?


  Door Babette op 5 mei 2019

  Graag zou ik willen weten of rusteloosheid in mn vrije tijd ook met overspannenheid te maken heeft? Ik heb dit nog nooit meegemaakt en het maakt dat ik bang wordt voor wat er gebeuren moet. Ik sta er zelf nog niet helemaal achter. Wil er nog niks van weten. Heb pas over 2 weken een afspraak met een psycholoog. En nu ik dit allemaal typ, merk ik dat ik me er drukker over maak dan dat ik tot nu toe gedacht had. Pfff.. wat een gedoe allemaal.


  Door Ruud Meulenberg op 10 mei 2019

  Hoi Babette,

  Op afstand is het latig inschatten natuurlijk, maar niet tot rust kunnen komen kan een signaal zijn dat er wat moet gebeuren.

  Plaats een reactie


  *