Page content

Wat is een burnout?

Wat is een burnout? Burnout (Burn-out) is de naam van een aandoening waarbij mensen zich mentaal, emotioneel en lichamelijk volledig uitgeput voelen.  Prestaties leveren lukt niet meer, relaties onderhouden kost moeite, en er heerst een algeheel gevoel van uitputting en machteloosheid. Vaak voelt een burnout patiënt zicht angstig, onbegrepen en gefrustreerd. Het is niet vreemd dat ook negatieve, depressieve gevoelens de kop op steken.

De erkenning van burnout

Herbert Freudenberger (Psychotherapeut) was de eerste persoon die sprak over burn-out. Hij omschreef zijn eigen gevoel na jarenlange intensieve verzorgen van zijn patiënten. Veelal stond hij vroeg op, en ging na middernacht naar bed. Zijn ijver, en wilskracht om zijn patiënten te willen helpen zorgden ervoor dat hij op een gegeven moment zijn bed niet meer uitkwam vanwege totale uitgeputheid. Door gebruik te maken van een voicerecorder waarop hij dagelijks sprak, en door zijn boodschappen later terug te luisteren, kwam de eerste diagnose van burn-out tot stand.

Kenmerken burnout

Uiteindelijk bestonden er 3 verschijnselen waarop een burnout gebaseerd worden (er zijn veel meer symptomen van een burnout)

 • Uitputting (extreme vermoeidheid)
 • Cynisme (afstand nemen van werk en gezin)
 • Laag zelfbeeld (van eigen vaardigheden)

Naast teveel stress is een sensitieve, verantwoordelijke, perfectionistische persoonlijkheid een belangrijk risico in het krijgen van een burnout

Relevante artikelen

Oorzaken burnout. De dieperliggende redenen

Het ervaringsverhaal van Jessie Reitsema, langdurig burnout

Hoe werkt herstel? 7 tips die je energie geven!

 

  Comment Section

  0 reacties op “Wat is een burnout?

  Plaats een reactie


  *