In de afgelopen jaren is de maatschappij aanzienlijk veranderd, zeker ook op de werkvloer. Niet dat we allemaal ineens veel harder moeten werken dan vroeger, maar meer omdat om ons heen van alles veranderd. De lat ligt hoger, de invloeden en prikkels van buitenaf nemen toe, er moet steeds meer en het liefst met minder mensen.

Doordat er ook steeds meer informatie op ons af komt, kunnen we alles soms moeilijk een plek geven. Wanneer je twijfelt of ontspannen werken wel handig is, en of het niet beter is om de hele dag mega productief te zijn en door te knallen, bedenk dan dat je met minder stress, altijd meer presteert.

Ontspannen werken werknemers

Meer ontspanning op het werk

Het is dus belangrijk dat we naast het werk de momenten voor onszelf koesteren en voldoende ontspanningsmomenten inlassen. Maar het is ook belangrijk om af en toe op het werk te kunnen ontspannen. Dit verhoogt het werkgeluk. Eigenlijk is het heel simpel. Iemand die gelukkig is op zijn werk is vaak productiever, minder snel ziek, kan beter samenwerken en is ook vaak creatiever en innovatiever. Daarnaast hebben deze mensen minder stress en nemen ze vaak meer verantwoordelijkheid.

Genoeg pluspunten dus om te zorgen dat de werknemers inderdaad dat werkgeluk ervaren. Ontspanning op het werk is een essentieel onderdeel van werkgeluk en moet eigenlijk een vast onderdeel van ieder modern bedrijf zijn. Dit kan gebeuren in de vorm van spelletjes of ontspanningsoefeningen, maar ook met het aanbieden van sportieve activiteiten. Natuurlijk draait het in de eerste instantie om het werk, dus laat deze ontspanning geen valkuil worden. Zorg voor de juiste ontspanning om het werkgeluk én de effectiviteit van de werknemer te verhogen.

Stress of een burn-out?

Stress op het werk kan een enorme invloed op je gestel hebben. Soms liggen mensen ’s nachts wakker of zijn ze gedurende de hele dag door gespannen. Deze stress kan bijdragen aan gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten of een depressie. Daarnaast ligt bij voortdurende stress een burn-out op de loer. Het is dus belangrijk dat de bron van de stress gevonden wordt en hier iets mee wordt gedaan.

Mensen met een burn-out zijn veel te lang over hun eigen grenzen heen gegaan. Vaak hebben we het dan niet over weken, maar soms zelfs over jaren. Ze zijn zo uitgeput dat opladen niet meer tot de mogelijkheden behoort. Zowel geestelijk als lichamelijk zijn ze extreem vermoeid. Herstellen kost tijd en vaak lukt dit niet zonder hulp. Het is belangrijk dat alle middelen worden ingezet om beter te worden en herhaling voorkomen wordt.

Ontspannen werken werknemers

Niet ontspannen werken, wat zijn de gevolgen?

Het is logisch dat iemand die erg gespannen is tijdens zijn werk een lage productiviteit heeft. Het maakt hierbij eigenlijk niet zo uit of het spanningsveld op het werk ligt of juist in de privésfeer. Iemand die gespannen is, kan zich moeilijk concentreren. Gedachten dwalen af, mensen worden futloos. Natuurlijk is de beste stap die je kunt nemen de oorzaak van de spanning wegnemen. Helaas is dat niet altijd even gemakkelijk, zeker niet als het in de privésfeer ligt. Ga in ieder geval wel het gesprek aan met de werknemer, geef hem of haar het gevoel dat ze gehoord wordt en probeer samen een oplossing te zoeken.

Adviseer de werknemer om op de momenten dat hij of zij voelt dat ze wegzakken in aandacht en concentratie en het werk naar de achtergrond verdwijnt, even de knop om te draaien en ontspanning te zoeken. Een potje pingpongen of een kleine wandeling kan al heel verfrissend werken en even alle gedachten naar de achtergrond verdringen om daarna het werk weer met frisse moed te kunnen hervatten.

gevolgen niet Ontspannen werken werknemers

Verlaging van effectiviteit

Iemand die gespannen is of veel werkstress heeft is een stuk minder effectief. Hierdoor komen ze vaak in een negatieve spiraal. Doordat de effectiviteit lager ligt is ook de productiviteit lager en stapelt het werk zich op. Dit geeft nieuwe stress omdat ze constant het gevoel hebben dat er stapels werk liggen te wachten. Ook hebben ze inderdaad ook vaak meer werk, juist omdat ze niet effectief werken.

Iets wat wordt aangepakt met concentratie en enthousiasme wordt vaak sneller verwerkt op een meer adequate manier. Ook hier blijkt hoe belangrijk het is dat we die gespannenheid of werkstress voorkomen. Afgezien van het feit dat ook de werknemer zich hier niet prettig bij voelt, is het zeker ook het werk wat eronder lijdt.

Meedenksessie aanvragen

Meedenksessie werkgevers

In een meedenksessie denken we een uur met je mee. Onze ervaring is dat we de kern op tafel krijgen. De meedenksessie is geheel kosteloos, wij begrijpen ook dat je wilt weten met wie je te maken hebt.

Meedenksessie aanvragen

PS: je bent niks verplicht, de eerste kennismaking is altijd vrijblijvend.

Wat levert ontspanning op het werk op?

Stress op de werkvloer is vandaag de dag beroepsziekte nummer één. Door deze stress lopen heel veel mensen tegenwoordig het risico om een burn-out, een depressie of een andere psychische ziekte die met het werk te maken heeft op te lopen. Het is dus belangrijk dat we deze verschijnselen een stap voor zijn en hierbij is ontspanning op de werkvloer cruciaal.

Daarnaast heeft ontspanning op de werkvloer vaak ook een positieve invloed op de onderlinge werksfeer, wat uiteindelijk de samenwerking ten goede komt. Het personeel raakt ook meer betrokken en gemotiveerd als de werksfeer goed is. Een goede werksfeer werkt dut stimulerend op de productiviteit en levert het bedrijf uiteindelijk dus veel meer op.

Zie het stimuleren van ontspanning in het bedrijf als een investering die het bedrijf uiteindelijk ten goede komt. Een bedrijf waar veel mensen een burn-out hebben of er tegenaan zitten, heeft het omgekeerde resultaat.

voordelen Ontspannen werken werknemers

Welke stress wil je wel en welke niet?

Stress is een vorm van spanning, maar er zijn ook verschillende soorten stress. Soms heb je juist een vorm van spanning nodig om optimaal te kunnen presteren. Dus je kunt stress ook nodig hebben. Zoals bijvoorbeeld bij een wedstrijd, hierbij kun je positieve stress ervaren wat soms aanzet tot grotere prestaties. Deze stress is vaak tijdelijk, de spanning verdwijnt weer na afloop van de gebeurtenis en het lichaam komt weer in een rusttoestand. We kunnen dit dus een gezonde stress noemen.

Negatieve stress is nooit in het belang van een persoon en deze stress geeft voornamelijk stressklachten die een gevaar vormen voor de gezondheid. Dit is ook geen stress die snel weer verdwijnt waardoor deze stress grotere en meer langdurige effecten heeft op het autonome en centrale zenuwstelsel. Ongezonde stress heeft ook een negatieve invloed op het werk. Deze vorm van stress demotiveert en maakt iemand depressief wat directe gevolgen heeft voor het uitvoeren van de werkzaamheden.

voordelen Ontspannen werken werknemers

Hoe kun je ontspanning in de werkomgeving brengen?

Kies een vorm van ontspanning die past bij de bedrijfscultuur. Vraag bijvoorbeeld vooraf aan het personeel wat zij een leuke vorm van ontspanning vinden of laat ze stemmen op bepaalde ontspanningskeuzes. Kies een paar verschillende opties zodat iedereen zijn favoriete ontspanning kan kiezen. Zorg wel dat de ontspanning niet voor al te veel afleiding zorgt.

Als de ontspanning bijvoorbeeld plaats vindt op de werkvloer mag hetgeen overlast aan de overige werknemers bezorgen of hinderlijk zijn voor de communicatie met klanten. Ontspanning kan ook buiten het werk om plaats vinden, bijvoorbeeld in de tuin, een aparte ruimte of zelfs bij een sportschool in de buurt. Een aantal voorbeelden van ontspanning op het werk zijn: yoga of mindfulness, tv kijken, darten, tafelvoetbal of tafeltennis, gamen, een bordspel of een sportsessie.

Werkstress en werkplezier herkennen

Net zoals men werkstress kan herkennen aan bepaalde kenmerken, zijn er ook kenmerken voor werkplezier. Op verschillende vlakken kunnen deze kenmerken een leidraad zijn om het werkplezier te verhogen of de werkstress te verlagen.

Zo heeft men bij werkstress op het emotionele vlak vaak het kenmerk ontevreden, terwijl bij werkplezier het kenmerk juist tevreden is. Op het lichamelijke vlak is dat moe versus energiek, terwijl het op het sociale vlak gaat om conflicten versus samenwerking. Neem de negatieve signalen altijd serieus en onderneem stappen als er te veel werkstress kenmerken worden gesignaleerd.

voordelen Ontspannen werken werknemers

Hoe houd je ontspannen werken vast?

Werkgevers denken vaak dat ontspanning voor werknemers verloren tijd is. Niets is minder waar. Het maakt de werknemer juist effectiever in zijn werk. Effectief werkgedrag is uiteindelijk ook het gewenste resultaat en er zal bepaald moeten worden wat de doelstelling is voor effectief werkgedrag. Geef de werknemer een bepaalde mate van keuzevrijheid en een verantwoordelijkheid om bewust om te gaan met de resultaten die behaald moeten worden.

Deze manier van werken vermindert de werkstress en verhoogt het werkplezier. De werknemer merkt namelijk dat ze invloed hebben op hun eigen werkgedrag en dat dit tevens invloed heeft op de werkresultaten en ook op het werk van de collega’s.

voordelen Ontspannen werken werknemers

Welke kenmerken maken je werk ontspannen?

Het is logisch dat werknemers die tevreden zijn ook automatisch pro-actiever zijn. Als ze op het werk zichzelf energiek kunnen voelen, komt dit de samenwerking alleen maar ten goede. Deze positieve kenmerken zijn nodig om werkplezier te creëren en werkplezier zorgt weer voor een ontspannen werksfeer. Dit maakt de cirkel weer rond.

Het eindresultaat van een ontspannen werksfeer motiveert het personeel en versterkt de onderlinge band.

Daarnaast is een goede werksfeer een goede secundaire arbeidsvoorwaarde om jong en gedreven personeel aan te trekken. Werknemers die moeten presteren in een gezonde en goede werksfeer blijven zelf ook gezonder waardoor het ziekteverzuim lager is. Uiteindelijk allemaal factoren die meespelen ten opzichte van een hogere productiviteit. Het is dus zeker de moeite waard om te voorzien in ontspanning op het werk en het werkplezier hiermee te verhogen.

Meedenksessie aanvragen

Meedenksessie werkgevers

In een meedenksessie denken we een uur met je mee. Onze ervaring is dat we de kern op tafel krijgen. De meedenksessie is geheel kosteloos, wij begrijpen ook dat je wilt weten met wie je te maken hebt.

Meedenksessie aanvragen

PS: je bent niks verplicht, de eerste kennismaking is altijd vrijblijvend.

Gerelateerde informatie

In onze kennisbank vind je honderden artikelen die je verder helpen. Heb je deze artikelen al gelezen:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *