Een familieruzie kan voor veel stress zorgen. Herken jij jezelf hierin? Het lijkt nu misschien niet zo, maar familieruzies oplossen en hierdoor stress verminderen is haalbaar. Het is vooral belangrijk om te weten hoe je om moet gaan met de stress, hoe je moet communiceren en toch bij jezelf blijft. 

Familieruzie als stressbron

Elk huisje heeft zijn kruisje. Je bent dan ook echt niet de enige met een familieruzie of zelfs verbroken familie. Het gevoel van verdriet of woede wanneer er ruzie binnen de familie is, is voor veel mensen herkenbaar. Je lijdt er emotioneel, en misschien zelfs fysiek onder. 

Ook het gevoel van stress is vast herkenbaar. Enkele symptomen zijn buikpijn, versnelde hartslag, stemmingswisselingen en angst. Je bent misschien sneller geïrriteerd en valt snel uit. Dit wil je natuurlijk voorkomen, want het is niet fijn voor jou en voor je omgeving. 

Luister naar je lichaam, herken de stresssignalen.

Stress en familieruzies versterken elkaar. Door familieruzies ontstaat stress. En stress maakt familieruzies erger. Een familieruzie kan dan ook snel ontstaan. We hebben allemaal andere normen en waarden. Een conflict is er zo. 

Elke familie is anders, en in sommige families zijn conflicten er sneller dan bij anderen. Als familieleden slecht zijn in hun communicatie, ontstaan er snel discussies en ruzies. Daarnaast is stress funest voor je gezondheid. Het is dan ook belangrijk om te proberen de familieruzie op te lossen. 

Stress en familieruzies versterken elkaar

Familieruzie oplossen

Volg de volgende stappen om de strijdbijl te begraven:

  1. Denk aan jezelf. Emoties kunnen hoog oplopen. Zodra je voelt dat je diep geraakt bent, neem dan even afstand. Dit kan je doen door ademhalingsoefeningen
  2. Zeg ‘nee’. Zeg nee tegen dingen waar je geen zin in hebt of behoefte aan hebt. Laat je schuldgevoel en de verwachtingen van anderen los. Je moet soms nee zeggen, want jouw leven draait om jou. Als je een minder volle agenda hebt, heb je meer tijd voor jezelf. Je hebt minder stress en minder ruzie. 
  3. Erken de reden van de familieruzie. Denk goed na over wat de reden van de ruzie is. Vaak is dit iets kleins, maar is er een dieper liggende oorzaak. Deze komt vaak neer op één van de volgende redenen: 
    1. Iemand heeft verlatingsangst
    2. Een persoon voelt zich niet gewaardeerd
    3. Je voelt zich niet goed genoeg
  4. Heb geen onrealistische verwachtingen. Zoals eerder al gezegd; ieder huisje heeft zijn kruisje. Onthoud dat en schaaf je verwachtingen bij. 
  5. Deel je gevoelens. Vraag waar de ander mee zit en bespreek waar jij mee zit. Kunnen jullie elkaar tegemoetkomen? Doe dat dan. Is er nog wat tijd nodig? Geef elkaar die tijd. In het slechtste geval kun je er samen voor kiezen om het contact te verbreken. 
  6. Empathie werkt het snelst in een ruzie. Plaats jezelf in de schoenen van een ander om te begrijpen hoe de ander over de situatie denkt. 
  7. Schrijf op waarom je geen ruzie meer zou zoeken. Waarschijnlijk is je familie je veel waard. Is het het dan waard om deze relatie te vergooien met een ruzie? Creëer een lijstje met redenen waarom je geen ruzie met elkaar meer zal maken. De belangrijkste reden is dan natuurlijk, ‘ik hou van mijn moeder, vader, broer, etc’. 
  8. Denk na over jouw eigen rol in je leven, zonder je familie. Voor je zelfontwikkeling is dit belangrijk. Je hebt door de jaren heen waarschijnlijk een rol in de familie aangenomen. Dit heb je misschien wel aangenomen als je identiteit, maar dit ben je niet. Zeker als je ruzies hebt door een gevoel van onderwaardering, is het goed om na te denken over wie jij bent zonder je familie. Accepteer jezelf volledig. Op deze manier wordt het makkelijker grenzen te stellen en achter je argumenten te staan; je weet immers prima wie je zelf bent en wat je zelf vindt. 
  9. Kom je er (samen) niet uit? Misschien is het een idee om een mediator in te huren. Bij mediation wordt een specifiek conflict opgelost. De mediator is hierin de onafhankelijke schakel. Samen lossen jullie de ruzie op een neutrale manier op. 

Laat je familieruzie niet je leven overnemen. Probeer de ruzie op te lossen, en waar nodig de relatie te pauzeren of beëindigen. Zo houd je de controle over jezelf. 

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *