Zit je zelf vast in je hoofd: Misschien ken je het gevoel wel. Het lijkt alsof je buiten je lijf staat. Je hoofd en lijf werken niet meer samen. Je leeft in je gedachtewereld en bent veel aan het dagdromen. Mensen moeten soms dingen herhalen, voordat je luistert. Je kunt goede gedachten, maar ook nare gedachten, hebben. Je zorgt niet zo goed voor je lichaam, omdat je met je gedachten er niet bij bent.

Wat betekent het om vast te zitten in je hoofd?

Veel mensen hebben malende gedachten. Je piekert er op los en denkt over van alles en nog wat na. Dit wordt ook wel in je hoofd zitten genoemd. Je hebt lange en vermoeiende gedachtegangen, welke ook nog wel eens met angst kunnen samen gaan. Uiteindelijk slopen deze gedachten je en kun je nog maar zelden echt genieten.

Deze mensen hebben moeite om tot actie over te gaan. Ze twijfelen of ze bepaalde dingen in hun leven echt willen en gaan er niet helemaal voor. Soms durf je een uitdaging niet aan te gaan of een bepaalde baan niet aan te nemen. Je piekert en ziet steeds beren op de weg. Deze hoeven er helemaal niet te zijn, maar toch blijf je piekeren. Je lichaam en geest werken dus niet meer samen. Je lijf wil wel, maar je blijft steeds maar vast in je gedachten zitten. Daarom is het belangrijk, om je lichaam en je hoofd samen te laten werken.

De oorzaken van het vastzitten in je hoofd

Er kunnen uiteenlopende redenen zijn. Veel mensen zijn te voorzichtig of te kritisch op zichzelf. Ze vinden het moeilijk om zichzelf te concentreren en iets daadwerkelijk te ondernemen. Anderzijds kan het moeilijk zijn, om iets los te laten.

Gegeneraliseerde angst

Je denkt steeds over bepaalde gevolgen na. Je bent continue bang dat er iets gebeurt. Een voorbeeld is bijvoorbeeld dat je een avonddienst af zegt, omdat je niet door de donkere straten durft te fietsen. Je denkt bijvoorbeeld dat er een engerd uit de bosjes komt, die je wat aan wil doen. Veel mensen krijgen deze angst door eerdere nare gebeurtenissen, nare berichten in het nieuws of enge verhalen. Ook is erfelijke aanleg soms van toepassing. Ze denken steeds dat het henzelf ook kan overkomen. Bovendien ben je zo bezorgd dat je dagenlang kunt piekeren.

Stress

Stress ontstaat meestal door vervelende gebeurtenissen of spanning. Je wilt iets ondernemen, waar je zenuwachtig voor bent. Het gevolg is dat je hart gaat sneller kloppen, je kunt niet eten of bent bang dat iets fout afloopt. Je gaat piekeren en voelt je niet op je gemak. Het stresshormoon cortisol is hier verantwoordelijk voor.

De oorzaken van het vastzitten in je hoofd

Je lichaam maakt meer adrenaline aan, om tegen de uitlokkende factor te vechten of te vluchten. Het zorgt vaak voor lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn, vatbaarheid voor infecties, hartklachten, misselijkheid en darmklachten. Je slaapt meestal slecht, omdat je hoofd vol zit. Op lange termijn, kan stressen zelf schadelijk zijn. Je krijgt ook mentale klachten. Denk aan piekeren, angst, paniek, boosheid en een verminderde concentratie. Door dagelijks nerveus te zijn, ga je vanzelf in je hoofd zitten, waardoor je moeizaam in je lijf terug kunt keren.

Perfectionisme

Mensen die alles perfect uit willen voeren, laten weinig ruimte voor speling over. Ze willen alles volgens schema doen. Bovendien willen ze geen fouten maken, want falen is een regelrechte ramp. Mensen met deze eigenschappen, kunnen eindeloos malen en denken. Ze ronden hun taken langzaam af, omdat ze alles perfect willen hebben. Is iets niet naar wens? Dan denken ze vaak dat het nare gevolgen heeft. Iemand met perfectionisme kan dus eindeloos over een onderwerp doorgaan en piekeren. Je legt daarbij veel druk op anderen, want je wilt eigenlijk dat ze aan je eisen voldoen.

Burn-out

Een burn-out ontstaat meestal door mentale overbelasting. Denk aan werkdruk, stress op de werkvloer en te veel taken tegelijkertijd uitvoeren. Ook persoonlijke omstandigheden en perfectionisme, kunnen een oorzaak zijn. Het is letterlijk opgebrand zijn. Je overspoelt jezelf met vervelende gedachten en piekermomenten. Hierdoor slaap je slecht en raak je langdurig overspannen. Je kunt vervolgens weinig hebben en bent prikkelbaar. Mensen die veel in hun hoofd zitten en uit hun lichaam zijn, hebben meer kans om in te storten. Een burn-out zorgt andersom ook voor vermoeiende gedachten.

Hoe herken je dat je te weinig in contact bent met je lichaam?

Als je in je hoofd zit, ben je eigenlijk niet echt meer bij deze wereld. Je gedachten dwalen steeds af. Je doet weinig en kunt urenlang voor je uit staren. De volgende klachten komen voor:

Staren, denken en weinig ondernemen

De focus ligt steeds op een bepaalde gedachte of angst. Je hebt daardoor geen tijd om te ontspannen en afleiding te zoeken. Ook kun je jezelf lastig op werk concentreren. Je dwaalt steeds af en gaat daardoor voor je uit staren. Ook andere mensen kunnen je moeilijk bereiken.

Onhandig

Daarnaast ben je soms zo afwezig dat je tegen mensen aanbotst of een ongeluk maakt. Je valt bijvoorbeeld, omdat je je hoofd en er niet bij hebt. Ook loop zaken mis of maak je fouten. Je gedachten nemen de overhand. Je lijf en je hoofd zijn het niet met elkaar eens.

Gespannen gevoel

Mensen die veel piekeren en nadenken, zijn vaker gespannen. Hun lichaam raakt overbelast, waardoor ze vaak hoofdpijn ervaren. Je bent vaak opgefokt, angstig of nerveus. Je kunt snel ruzie of een conflict krijgen. Dagelijkse taken gaan moeizaam en je voelt je snel uitgeput. Je hebt veel chaos in je hoofd. Bovendien kun je vergeetachtig worden, omdat je niet oplet.

Het effect van vastzitten in je hoofd op je dagelijks leven

Vastzitten in je hoofd en uit je lichaam zijn, kan veel invloed op je functioneren hebben. Je bent er met je hoofd niet bij. Je kunt dus bepaalde zaken mislopen, omdat je ze niet aan durft te gaan. Verder kan de concentratie en de kwaliteit van je werk eronder lijden.
Je denkt niet in het hier-en-nu. Het is moeilijk om iets los te laten of aan de toekomst te denken. Hierdoor kun je jezelf niet op het moment concentreren.

Mensen zullen zich sneller aan je ergeren. Ze hebben het gevoel dat je ze controleert of kunnen je niet meer bereiken. Sociale contacten kunnen eronder gaan lijden. Je bent continue gespannen, gestrest en chaotisch. Je komt ook zo op andere mensen over, waardoor ze moeite met je kunnen krijgen. Daarnaast ben je vaak moe en kun je lichamelijke klachten ervaren. Je maakt ook sneller fouten en ongelukken.

Wat is de link tussen in je hoofd zitten en burn-out?

Als je in een burn-out zit, zul je ook meer in je hoofd gaan zitten. Signalen en prikkels komen je hersenen sterker binnen, waardoor alles snel op je afkomt. Je zult ook moeite hebben, om alle informatie te verwerken. Je hoofd zit zo vol dat er weinig ruimte voor dagelijkse bezigheden overblijft. Hierdoor kun je niet goed meer functioneren en kom je overspannen thuis te zitten.

Hoe kunnen wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.

Je merkt dat prikkels je irriteren. Denk aan harde geluiden en drukke ruimtes. Door alle prikkels, kunnen mensen chagrijnig en moe worden. Soms zonderen ze zich af, van de buitenwereld. Je lichaam raakt uit balans, omdat je geest niet goed meewerkt. Je kunt daardoor duizelig worden, oorsuizingen ervaren en het gevoel hebben dat je je bewustzijn verliest.

Begrijpen welke link er zit tussen stress, burn-out en in je hoofd zitten.

Stressklachten en overspannenheid kunnen voor benauwende gedachten zorgen. Elke gebeurtenis heeft een gevolg. Denk aan personen, die aan posttraumatische stress(PTSS) lijden. Deze zijn erg angstig en prikkelbaar. Ze herbeleven de gebeurtenis telkens weer en kunnen niet in het huidige moment leven. Herinneringen worden meestal door een bepaalde prikkel opgeroepen, waardoor ze in paniek raken. Ze denken constant aan de dood, piekeren over bepaalde gevolgen of zien het leven niet rooskleurig in. Mensen die gestrest zijn, putten zichzelf uit, door zich met vervelende gedachten te voeden. Een burn-out is meestal het gevolg daarvan.

Hoe kom je weer in contact met je lijf?

Ontspanning

Het is belangrijk om te ontspannen en je hoofd leeg te maken. Ga bijvoorbeeld mediteren. De klanken van de muziek laten je weer in balans komen. Je komt tot de kern van jezelf en zet alle nare denkpatronen even aan de kant. Bovendien is mindfulness [1] een goede therapie. Je kunt jezelf op je ademhaling focussen en bewust worden, van het hier-en-nu. Daar richt mindfulness zich ook op. Deze mensen leren, om in het moment te leven en niet eindeloos na te denken.

Neem zelf de controle over je gedachten

Leer dat piekeren een illusie is en dat je gedachten niet reëel zijn. Telkens als je piekersituaties herkent, moet je snel je gedachten verzetten. Zoek afleiding en ga de uitdaging aan. Doe iets, waar je jezelf helemaal in kunt vinden. Probeer jezelf steeds bewust te worden en jezelf te betrappen.

Begrijpen dat je gedachten slechts gedachten zijn

Je moet de balans tussen je lichaam en je gedachten proberen te herstellen. Zoek de rust op en ga in de natuur wandelen. Vraag hulp aan een goede vriend of ga iets leuks met andere mensen ondernemen. Sociale contacten zorgen voor meer ontspanning en afleiding. Bovendien kunnen anderen je helpen, om minder te piekeren.

Tips om te stoppen met piekeren

Vervorm het stemmetje in je hoofd

Probeer het piekerstemmetje terecht te wijzen, zodra hij weer begint. Wees duidelijk naar jezelf en buig je gedachten om. Luister naar je gevoel en je hart. Laat je gevoel door je heen stromen, door je hoofd leeg te maken. Je ziet het stemmetje als een vervelend en kritisch persoon. Nu wordt het tijd, om niet meer naar dit vervelende stemmetje te luisteren en je eigen gevoel te volgen.

Geen zorgen om de toekomst en het verleden

Laat het verleden gaan en denk nog niet aan de toekomst. Zet deze twee tijden op een lijn en creëer er balans tussen. Heb je een vervelend verleden? Probeer dit dan los te laten en richt jezelf meer op de toekomst. Probeer optimistisch te blijven en de positieve kant van het leven te zien. Ben je bang voor wat er komen gaat? Denk dan vaker aan het verleden. Je zult zien dat de toekomst niet zo eng hoeft te zijn, als je denkt.

Conclusie: zo kom je weer terug in je lijf

Wees de chaos in je hoofd de baas. Dit kan door ontspanning op te zoeken en je gedachtegang te wijzigen. Op deze manier, zul je weer in harmonie met je lijf zijn. Zoek het geluk op. Ga bijvoorbeeld een nieuwe hobby doen, zoek een nieuwe baan of ga reizen. Probeer nieuwe mensen te leren kennen en ontdek de rooskleurige kant van het leven. Je zult zien dat je te veel in de illusie hebt geleefd. Besef dat het leven eindig is en dat je ook gewoon kunt gaan genieten.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is simpelweg ontzettend lastig. De coaches van Meulenberg Training & Coaching begrijpen precies wat je doormaakt en weten hoe zwaar het kan zijn. Ze hebben dit vaak zelf meegemaakt! Met hun jarenlange ervaring en expertise staan ze klaar om jou stap voor stap te helpen aan een volledig herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching en verzuimtraining heb jij je leven lang plezier!

burn-out coach
Wij staan voor je klaar!

Veelgestelde vragen

Mensen die in hun hoofd zitten, hebben continue vervelende gedachten. Deze mensen zijn constant aan het piekeren, zijn overspannen of angstig. Hierdoor staan ze stil en zijn ze niet met hun hoofd bij de realiteit.

Je wordt moe, raakt overspannen, krijgt snel hoofdpijn en bent extra prikkelbaar. Je kunt niet logisch denken en voelt jezelf zweverig. Mensen die te perfectionistisch zijn, zitten ook in hun hoofd. Ze willen alles controleren en worden vaak moe van zichzelf. Dit kan allemaal invloed op je werk en persoonlijke leven hebben. De enige oplossing is, weer gaan leven en terug in je lijf komen.

Onze hersenen zijn zeer complex. Sommige mensen zijn van nature echte denkers. Ze denken meer dan ze doen. Hierdoor kunnen ze zich niet volledig op iets focussen of concentreren. Ze moeten telkens iets aanpassen of worden nerveus, als iets niet lukt. Ze willen alles naar hun gedachten zetten. Soms zijn ze bang voor de gevolgen, waardoor ze niet meer durven.

Bepaalde gebeurtenissen zijn gewoon lastig te vergeten, omdat ze veel impact hebben gehad. Mensen hebben soms moeite, om dingen los te laten. Denk aan een ex, onbeantwoorde liefde, scheiding, overleden dierbare of een ziekte. Het verleden heeft vervolgens invloed op de toekomst en andersom. Soms kunnen mensen wel jaren over een onderwerp blijven malen. Ze blijven hoop op iets houden, blijven kwaad of willen wraak op iemand nemen. Het idee laten ze niet los. Ze gaan er dagelijks de confrontatie mee aan.

Dat verschilt per persoon. Soms duurt het jaren, terwijl het ook enkele dagen, weken of maanden kan duren. Zodra jezelf tot rust komt, zul je als snel merken dat je gedachten ook rustiger worden. Het lukt niet, als je de hele tijd opgefokt bent. Probeer altijd de rust op te zoeken, zodat je eenvoudiger terug in je lijf kan komen. Daarnaast kan goede afleiding voor een gezondere balans zorgen.

Referenties

  1. Wikipedia.org – Mindfulness – gevonden op 20/03/2023
    Link naar pagina op wikipedia.org

Vergelijkbare berichten

3 reacties

  1. als je een geliefde wil doen inzien dat professionele gesprekken een uitweg bieden ,zelfs op oudere leeftijd mr.je telkens op weerstand stuit..WAT KAN JE DAN NOG DOEN?!

    1. Beste su, wanneer het onze geliefden betreft, doet het ons natuurlijk veel wanneer we het gevoel hebben dat we hulpeloos moeten toekijken. Het moeilijk antwoord op je vraag is dat iemand er eerst zelf klaar voor moet zijn om veranderingen te kunnen maken en hoe graag we ook zouden willen, iemand pushen gaat niet de juiste resultaten opleveren. Wat we wel kunnen doen is proberen geduldig en vriendelijk te blijven aanmoedigen om de hulp te zoeken en te ondersteunen waar we de kans zien, terwijl we ook goed voor onszelf blijven zorgen. Veel sterkte met jullie moeilijke situatie.

  2. Maureen schreef:

    Ik ben ontzettend depressief ondanks meerdere therapieën en zelfs een opname. Ik weet wat ik moet doen om mezelf in een andere richting te krijgen, maar zelfs dat lukt meestal niet. Hoe meer ik mijn best doe hoe erger het wordt lijkt het wel. Ik ben de wanhoop nabij. Ik ben steeds op zoek wat ik moet doen om verbetering te krijgen. Wanhoop, angsten en neerslachtigheid, kan vaak niet meer helder denken en onzekerheid voeren de boventoon. Ik kom er simpelweg niet meer uit.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *