Loyaliteit is een goede eigenschap. Iemand die bekend staat als loyaal, is een persoon waar je op kunt bouwen. Een persoon die je kunt vertrouwen, en die jou niet in de steek zal laten. Loyaliteit is over het algemeen geen aangeleerde eigenschap, maar eerder een onderdeel van het karakter van een persoon.

Hierdoor zal loyaliteit deze persoon sieren en hem in waarde verhogen. Toch zit hier soms ook een keerzijde aan. In dit artikel bespreken we uitgebreid het begrip loyaliteit, hoe het tot uiting komt, en wat de voor- en nadelen ervan zijn.

Wat is loyaliteit?

Het houdt in dat men zich houdt aan afspraken die gemaakt zijn, en het vertrouwen van een ander niet schaadt. Vooral als iemand de afspraken nakomt, terwijl de ander het niet kan controleren of hij daadwerkelijk de afspraak na is gekomen, spreken we van oprechte loyaliteit. Trouw en eerlijk zijn valt er ook onder.

Iemand die echt loyaal is, zal je altijd kunnen vertrouwen, al gaat het om iets waar hij zelf misschien niet voor staat. Bij loyale mensen is afspraak ook echt afspraak, en wordt er waarde gehecht aan andermans belangen.

Een loyaal persoon:

  • is oprecht en eerlijk
  • is trouw in de brede zin van het woord
  • komt afspraken na
  • voelt zich schuldig als het een afspraak niet na heeft kunnen komen
  • Vindt het belangrijk dat het goed gaat met anderen
  • ondersteunt anderen daar waar hij kan
  • doet of laat verschillende zaken met plezier voor anderen
  • doet soms zelfs dingen die tegen zijn eigen principes ingaan
  • beschermd de eer van anderen
  • laat anderen niet in de steek
  • stelt andermans belangen voorop
  • stemt zijn gedrag af op de behoeften van anderen
  • is toegewijd aan anderen
  • wil anderen niet in een kwaad daglicht zetten

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

De valkuilen van loyaliteit

Zoals gezegd is het op zich dus een erg positieve en eervolle eigenschap. Iemand die oprecht loyaal is draagt een groot goed bij zich, waar menig mensen wat van kunnen leren. Wel heeft loyaliteit soms ook negatieve gevolgen. Dit is dan vaak niet zozeer voor de omgeving, maar vooral voor de persoon in kwestie zelf.

In extremere gevallen kan zelfs de omgeving last ervaren van de gevolgen van teveel loyaliteit, daar komen we later op terug. Een loyaal persoon geeft de belangen van anderen vaak voorrang, en vergeet hierbij zijn eigen belangen. Dit zorgt ervoor dat iemand wellicht teveel van zichzelf zal vragen, en dit negatieve gevolgen heeft voor zijn algemene welgesteldheid.

Het is dus belangrijk voor een loyaal persoon om zichzelf goed te observeren, en de belangen van anderen geen reden te laten zijn dat er negatieve gevolgen uit voort zullen vloeien voor het eigen geluk en zijn gezondheid. Loyaliteit is een prachtige eigenschap, maar als de grenzen overschreden worden kan het juist een negatieve eigenschap worden.

Dit omdat een persoon die teveel van zichzelf vraagt, uiteindelijk verschillende taken wellicht niet meer uit zal kunnen voeren zoals het hoort. Een goede balans en verhouding tussen andermans belangen en eigen belangen is dus cruciaal in deze kwestie.

Zie ook: Oververmoeid en stress door overwerken

Loyaliteit als bron van stress en burnout

Loyaal zijn aan je werk

Eén van de plekken waar we vaak zien dat erg loyale mensen in een valkuil belanden, is het werk. Een loyaal persoon zal zijn beste beentje voorzetten, en dit is natuurlijk iets waar de werkgever erg blij mee is. Loyaliteit is in veel beroepen dan ook één van de meest gewilde eigenschappen die werkgevers graag terug zien in hun personeel, en er wordt veel aandacht besteedt aan het vergoten van de loyaliteit onder werknemers.

Het probleem voor te loyale mensen is dan ook dat ze zodanig hun best doen, dat het een negatief effect heeft op hun prestaties. De werkgever heeft dit vaak niet door, en gaat ervan uit dat zijn werknemer met plezier en enthousiasme werkt. Hierdoor valt deze persoon in een onopvallende valkuil, waar vooral hijzelf last van heeft.

Iemand kan dagelijks met tegenzin naar zijn werk gaan omdat er een berg aan papierwerk ligt te wachten, en hij er niks van zal zeggen omdat hij denkt dat hij op deze manier anderen teleurstelt en niet op de juiste manier bijstaat. Het kan natuurlijk ook voorkomen dat de werkgever het wel doorheeft dat zijn werknemer erg loyaal is, en hier bewust misbruik van maakt.

Logischerwijs kan het dan nog schadelijker zijn voor de welgesteldheid van de werknemer en liggen stress en een burn-out sneller op de loer.

Omgaan met werkstress. Hoe doe je dat?

Loyale werkgevers

Natuurlijk zijn niet alleen werknemers loyaal, ook werkgevers kunnen bruisen van loyaliteit. Voor werknemers kan dit op zich best handig zijn, maar ook hier kan het weer lastige gevolgen met zich meebrengen. Een loyale werkgever kan er onbewust voor zorgen dat werk niet uitgevoerd zal worden zoals het hoort, en dus schadelijk zijn voor het bedrijf waar hij voor werkt.

Dit kan zich op verschillende manieren uiten. Een loyale werkgever zal vaak minpuntjes van werknemers over het hoofd zien. Zijn informele gedrag en aardigheid zorgt voor misbruikende werknemers die zich niet of onvoldoende aan de regels houden. Ook onduidelijkheid naar de werknemers toe zorgt voor minder goede prestaties.

Een loyale werkgever zal vaak liever zijn werknemers tevreden stellen en goed behandelen, dan duidelijk zijn over de resultaten die behaald moeten worden. Ook werknemers die juist sturing nodig hebben, vinden dit niet in hun werkgever, en zullen zich hierdoor wellicht niet op hun gemak voelen. Dit alles heeft niet alleen een negatief op de werknemers, omdat hun zo minder zullen profiteren van hun werkervaring. Ook het bedrijf lijdt eronder, en het zou zelfs kunnen leiden tot zijn ontslag.

Hoe kunnen wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.

Loyaal zijn aan jezelf

Het belangrijkste voor een loyaal persoon is dus dat je niet alleen loyaal bent aan je werk, maar ook aan jezelf. Jouw belangen zijn evenveel waard als die van anderen, en verdienen het ook om daar de moeite voor te doen, en daar trouw aan te zijn. Loyaliteit is dus een goede eigenschap zolang iedereen zijn recht krijgt, en de balans tussen loyaliteit voor het werk en voor jezelf evenwichtig blijft.

Loyaal zijn aan jezelf doe je door je best te doen om andermans belangen te behartigen, maar ook goed voor jezelf zorgen. Als je niet goed voor jezelf zorgt, zal je namelijk op de lange termijn niet goed meer voor andermans belangen kunnen zorgen. Werken met je hart is goed, maar zodra je merkt dat je teveel van jezelf vraagt, is het geen probleem om dit duidelijk te maken.

Als er taken uitgesteld moeten worden omdat je jezelf een dagje niet lekker voelt, dan is dit heel normaal, en geen reden om jezelf te schamen of schuldig te voelen. Ook als je aanvoelt dat de opdrachten die je hebt gekregen als een zwaar blok aan je been voelen, is het goed om dit te bespreken. Een relaxed persoon zal namelijk beter werk verrichten dan iemand die stress en onrust ervaart. Duidelijkheid is daarom het beste voor jezelf, en voor je omgeving.

Zie ook: Eigenschappen die leiden tot een burn-out

De spagaat van loyaliteit

Loyaliteit kan een erg goede eigenschap zijn, die ook veel negatieve gevolgen met zich mee kan brengen. Ben jij overdreven loyaal en kun je voor jezelf geen grenzen leggen, dan kan het voorkomen dat je teveel van jezelf eist waardoor je juist je taken niet meer goed uit zult kunnen voeren. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je door de druk zenuwachtig en nerveus raakt.

Ook je slaapritme kan erdoor verstoord raken omdat je ’s avonds in bed nog ligt te piekeren over datgene waar je allemaal tekort in schiet. En vaker dan eens zien we bij erg loyale mensen dat dit uiteindelijk leidt naar een grote hoeveelheid stress en zelfs een burn-out. Het is dus goed om voor jezelf grenzen te stellen, zodat je altijd het optimale uit jezelf haalt zonder je eigen belangen daarin te schaden.

De spagaat van loyaliteit

Stress en burn-out

Te loyaal zijn naar anderen toe kan zorgen voor veel stress. Je zet jezelf teveel in voor anderen, waardoor je uiteindelijk minder energie hebt, en toch maar door blijft gaan. Niet alleen zorgt dit voor algemene lichamelijke klachten zoals vermoeidheid, angst, en hyperactiviteit, ook zal je emoties sterker ervaren en kan je soms erg geprikkeld raken.

Als dit voor een langere periode aan blijft houden, is een burn-out niet iets waar je vreemd van op moet kijken. Langdurige blootstelling aan stress is namelijk hét recept voor een burn-out. Daar iemand met stress zich nog teveel in zou zetten, en erg hyperactief was, is iemand met een burn-out bijna niet meer voort te bewegen en voelt zich dan ook erg hulpeloos. De motivatie is verdwenen, en inzet wordt haast niet meer getoond. Een burn-out kan grote emotionele gevolgen hebben, en leiden tot een depressie.

Dit is natuurlijk iets waar niemand in wil belanden. Weet je van jezelf dat je erg loyaal bent, en je het belangrijk vindt andermans belangen te behartigen, zorg er dan altijd voor dat je ook je eigen belangen voorop stelt, en weeg zaken goed af. Mensen zullen het meeste aan je hebben als je jezelf op nummer één zet. Dit is niet egoïstisch, maar juist om anderen het beste van dienst te zijn!

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *