Wat is FOMO: Heb je het gevoel dat je altijd overal aanwezig moet zijn en niets mag missen? Twijfel je vaak achteraf of je wel de goede keuze hebt gemaakt? Door sociale media is de angst om iets te missen toegenomen. Je vergelijkt je leven gemakkelijker met die van anderen en voedt daarmee de angst dat jouw leven niet leuk genoeg is.

We lijden daardoor bijna allemaal aan FOMO. Het is ondertussen een bekend fenomeen in onze maatschappij geworden. Maar wat betekent FOMO precies en hoe weet je of jij er last van hebt? En nog belangrijker: hoe kom je van dit fenomeen af en voorkom je een burn-out?

Wat betekent de afkorting FOMO?

De afkorting FOMO staat voor ‘Fear Of Missing Out’ wat ‘angst om iets te missen’ betekent. Je kunt angstvallig overal aanwezig willen zijn om maar niet iets leuks te missen. Je gaat daarom op elke uitnodiging in en als ergens iets te doen is wil je dat niet missen.

FOMO zorgt er ook voor dat je voortdurend wilt weten wat anderen beleven. Je kunt bang zijn niet op de hoogt te zijn van de laatste nieuwtjes of gebeurtenissen en checkt daarom constant je sociale media. Vervolgens vergelijk je jouw leven met die van anderen. 

FOMO is angst dat je iets mist

Ten slotte heeft FOMO te maken met de oneindige keuzes die je kunt maken. Het is een angst voor wat je misloopt door een verkeerde keuze. In plaats van tevreden te zijn met een relaxavondje op de bank ben je bezig met hoe je avond had kunnen zijn.

Heb ik last van FOMO?

Hoe weet je nu of je FOMO hebt? Hoe herken je het bij jezelf of bij iemand anders? FOMO kun je herkennen aan de volgende symptomen:

Niets willen missen

Je moet en zal aan alle activiteiten meedoen ook al heb je eigenlijk geen zin. Je wilt overal bij zijn om maar niets te missen van wat je vrienden, familie en collega’s ondernemen. En toch heb je nog het gevoel dat ze juist leuke dingen doen als jij er niet bij bent.

Onrustig en onzeker gevoel

FOMO gaat meestal gepaard met een onzeker en onrustig gevoel. Je voelt je onrustig als je een keertje niets gepland hebt en ook het constant op de hoogte zijn van alles en iedereen maakt je onrustig. Bovendien kun je het gevoel hebben dat anderen het altijd leuker en gezelliger hebben dan jij en dat maakt je onzeker.

Hoe kunnen wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.

Altijd up-to-date

Een ander kenmerk van FOMO is dat je continu je telefoon en sociale media aan het checken bent. Het is haast een obsessie voor je. Je kijkt steeds of iemand een nieuwe status op WhatsApp plaats, vernieuwt je tijdlijn op Facebook en je checkt de nieuwste foto’s op je Instagram. Daarnaast kun je nog fanatiek het nieuws volgens en andere blogs en artikelen lezen.

Tijd optimaal benutten

Ook kun je door FOMO het gevoel hebben dat je het maximale uit elke dag moet halen. Wanneer je je tijd niet optimaal gebruikt, heb je het gevoel dat je faalt. Je wilt zo efficiënt mogelijk zijn en laat geen kansen schieten. Je wilt alles uit het leven halen. 

Wat zijn de gevolgen van FOMO in het dagelijks leven?

Uitstelgedrag en concentratieproblemen

FOMO kan leiden tot uitstelgedrag. In plaats van de dingen te doen die je eigenlijk moet doen, zit je bijvoorbeeld op Facebook. En je werk vooruitschuiven en uitstellen geeft je vervolgens stress. Bovendien is constant je sociale media checken slecht voor je concentratie. Concentratieproblemen zorgen er ook voor dat je je werk niet afkrijgt, omdat je steeds afgeleid bent.

Onrustig en gespannen

Je kunt je ook erg onrustig voelen door FOMO waardoor je je moeilijk kunt ontspannen en moeilijk in slaap kunt komen. Helemaal als je ’s avonds laat nog op Instagram, Twitter en Pinterest zit, kun je last krijgen van slaapproblemen. Digitale apparaten stralen namelijk een helder blauw licht uit waardoor je lichaam niet het slaaphormoon melatonine kan aanmaken.

Eenzaamheid

FOMO heeft ook gevolgen voor je psychische gezondheid. Je denkt misschien dat je heel sociaal bezig bent door van iedereens leven op de hoogte te zijn, maar diep van binnen kun je je heel eenzaam voelen. Omdat we tegenwoordig alle informatie binnen handbereik hebben, kun je veel over iedereen weten zonder echt persoonlijk contact te hebben.

Negatieve gevoelens

Eenzaamheid kan op den duur naar een depressie leiden. En er spelen ook andere negatieve gevoelens op als je onbewust je eigen leven met die van anderen vergelijkt. Je ziet alleen de zonnige kant van iedereens leven en dat kan je jaloers maken.

Het verband tussen FOMO, stress en burn-out

Je lichaam en je hoofd hebben rust nodig om te herstellen van de dag en de ervaringen te verwerken. Maar wanneer jij je laat leiden door de angst om niets te missen, kom je nooit volledig tot rust. FOMO veroorzaakt dus veel stress en vermoeidheid.

Bovendien ga je door FOMO te veel over je grenzen heen. Je kunt moeilijk ‘nee’ zeggen, omdat je niets wilt missen. Wanneer je een te lange tijd over je grenzen gaat, zul je uitgeput raken. Ook kun je het overzicht kwijtraken en zie je minder goed welke dingen echt belangrijk voor jou zijn.

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Ten slotte is FOMO een aanslag op je zelfvertrouwen. Je ziet overal kansen die je laat liggen en anderen hebben het altijd beter voor elkaar. Je gaat je steeds meer ontevreden over jezelf voelen. Je verliest je zelfvertrouwen, je gaat te veel over je grenzen heen en je komt niet tot rust. Je bent hard op weg naar een burn-out als je niet ingrijpt!

FOMO: Hoe kom ik er weer vanaf?

Herken jij FOMO bij jezelf? Hoe sneller je het probleem hebt herkent, des te beter. Het is de eerste stap naar verandering. Besef vervolgens dat het onmogelijk is om overal aanwezig te zijn. Er zullen altijd oneindig veel opties zijn van wat je met je tijd kunt doen. Sta niet stil bij alles wat je mist, maar focus je op waar jij voor gekozen hebt en wat jij nu aan het doen hebt.

Besef vervolgens ook dat op sociale media alleen het mooie en leuke van iedereens leven geplaatst wordt. Dat betekent niet dat het hen altijd voor de wind gaat en ze nooit eens een rotdag hebben. Wat online geplaatst wordt is niet het volledige beeld van iemands leven. Om van FOMO af te komen is het belangrijk dat je meer gaat relativeren. Daarnaast kunnen de volgende tips je helpen.

Tips om de teugels weer in handen te nemen

Minder sociale media

Hoe vaak pak je onbewust je telefoon om opnieuw te checken of iemand iets nieuws geplaatst heeft? Je zou het een tijdlang kunnen bijhouden. Probeer vervolgens de gewoonte om continu sociale media te checken af te leren. 

Je kunt bijvoorbeeld de notificaties uitzetten en je telefoon vaker wegleggen of op vliegtuigmodus zetten. Lukt dat allemaal niet? Dan zou je ook een drastischer stap kunnen overwegen en de sociale media van je telefoon verwijderen of zelfs je account verwijderen.

Leer ‘nee’ zeggen

Om van FOMO af te komen is het essentieel vaker ‘nee’ te zeggen. Dit kan in het begin moeilijk zijn omdat je die onderliggende angst voelt om iets te missen. Maar wil je diep van binnen echt op de uitnodiging ingaan? Overdenk deze vraag goed en laat je keuze niet meer gemotiveerd worden door angst.

Wees tevreden

Wanneer je eenmaal een beslissing hebt genomen, wees dan ook tevreden over je keuze. Concentreer je op het hier en nu. Zie de voordelen van de keuze die je hebt gemaakt in plaats van stil te staan bij wat je allemaal zou mislopen.

Stop met vergelijken

Jezelf met anderen vergelijken maakt je alleen maar jaloers of verdrietig. Je kent jezelf het beste en bent je erg bewust van je minder goede eigenschappen en de minder leuke dingen in je leven. Maar bij anderen zie je misschien alleen maar een en al geluk. Probeer daarom een meer realistisch beeld van anderen te krijgen en richt je meer op jezelf en je eigen leven.

Plan tijd om op te laden

Het is belangrijk om regelmatig even tot jezelf te komen, maar door FOMO kan het lastig zijn om voldoende rust te nemen. Plan daarom van tevoren een aantal rustmomenten in. Ga ook vaker eens lekker wandelen of sporten. En als je ’s avond op de bank ploft, zet je telefoon dan uit. Je zult zien hoe je tot rust komt.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is simpelweg ontzettend lastig. De coaches van Meulenberg Training & Coaching begrijpen precies wat je doormaakt en weten hoe zwaar het kan zijn. Ze hebben dit vaak zelf meegemaakt! Met hun jarenlange ervaring en expertise staan ze klaar om jou stap voor stap te helpen aan een volledig herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching en verzuimtraining heb jij je leven lang plezier!

burn-out coach
Wij staan voor je klaar!

Veelgestelde vragen

FOMO staat voor Fear Of Missing Out. Het is een angst om iets te missen. Je wilt aan de ene kant niets leuks missen en overal aanwezig zijn. En aan de andere kant wil je op de hoogte zijn van alles wat anderen op sociale media delen.

Een voorbeeld van FOMO is dat je een rustig weekend thuis doorbrengt en ondertussen je sociale media checkt. Je ziet dat je vrienden op een feestje zijn en jij mist deze gezellige avond. Of je bent bang een carrièrekans te laten schieten, omdat die bepalend zou kunnen zijn voor je succes.

FOMO kan leiden tot uitstelgedrag en concentratieproblemen. Ook kun je je erg eenzaam voelen en FOMO veroorzaakt veel stress. Bovendien is deze angst en de drang je leven te vergelijken een aanslag op je zelfvertrouwen. Je zou uiteindelijk zelfs depressief kunnen worden of burn-out kunnen raken als je niet ingrijpt.

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen als je last hebt van FOMO. Verminder het gebruik van sociale media, leer ‘nee’ zeggen en tevreden te zijn, vergelijk jezelf niet met anderen en plan voldoende tijd om tot rust te komen. Wanneer het je niet lukt om er zelf vanaf te komen en FOMO je dagelijks leven te veel beïnvloed, zou je hulp kunnen inschakelen van een therapeut of een psycholoog.

Bronnen

  1. RodeKruis.nl – Bye bye FOMO: met deze tips ben je nooit meer bang om iets te missen – gevonden op 01-04-2022
    Link naar pagina op rodekruis.nl
  2. Gezondheidsnet.nl – Heb jij last van FOMO: ‘Fear of Missing Out’? – gevonden op 01-04-2022
    Link naar pagina op rodekruis.nl

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

  1. Rosali Sandbergen schreef:

    Beste Ruud,

    Ik ben Rosali Sandbergen en ik woon in Alkmaar. Ik ben student aan de hva en ik doe de opleiding communicatie.m
    Ik moet voor mijn blok een explainer video maken. Nu gaat mijn video over FOMO en de mentale gevolgen daarvan. Ik moet voor de video een interview doen met een expert.
    ik werd aangesproken door u, omdat u een goede en duidelijke uitleg over fomo heeft gegeven op uw site.
    Daarom zou ik aan u willen vragen of u zou mogen interviewen over het onderwerp fomo en vooral over de mentale gevolgen daarvan. Dit moet gefilmd worden maar zal alleen aan mijn docenten worden getoont. Dus u beland niet ineens op internet. Het gesprek zal ongeveer 10 minuten duren.
    Het gesprek kan ook via zoom worden afgelegd
    Ik hoor graag van u

    Vriendelijke Groet Rosali Sandbergen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *