FOMO: de angst om iets te missen

FOMO: de angst om iets te missen

FOMO: de angst om iets te missen: Herken je dat gevoel dat je krijgt wanneer je nee moet zeggen tegen een gezellige dag met je vrienden? Of de stress die je voelt wanneer je een belangrijk evenement voor je werk moet missen? Ontzettend veel mensen vinden het vervelend om ooit iets belangrijks te moeten missen. Voor velen is dit gewoon een naar gevoel dat op den duur wel weer verdwijnt.

Voor anderen is FOMO een probleem dat op een gegeven moment hun dagelijks leven beïnvloedt. Wat is FOMO precies en wat voor effecten kan het allemaal hebben op je leven? Je leest het hier.

Het vervelend vinden als anderen leuke dingen doen

Wat is FOMO precies? 

We leven in een tijd met eindeloze keuzes en mogelijkheden. Er is altijd wel een kans die je kunt grijpen of een nieuw pad om te bewandelen. Dit geldt voor alle aspecten van je leven: van je carrière tot je sociale wereld. Deze keuzes zijn natuurlijk geweldig. We hebben namelijk steeds meer het gevoel dat we de controle hebben over ons leven, aangezien we zelf bepalen hoe we onze dagen invullen. Er zit helaas ook een nadeel aan deze overdaad aan mogelijkheden: FOMO.

FOMO staat voor ‘Fear of Missing Out’. Oftewel: de angst om iets belangrijks, leuks of unieks te missen. Je hebt de term misschien nog nooit gehoord, maar het gevoel herkent bijna iedereen wel. Je wilt liever niet dat ene feestje gemist hebben waar iedereen het over heeft, of bent bang om een kans in je carrière te laten schieten. Want stel je voor dat dit juist een bepalend moment voor je leven zou zijn?

FOMO is van alle tijden, maar tegenwoordig wordt het probleem alleen maar erger. Dat heeft natuurlijk te maken met die talloze mogelijkheden die we iedere dag weer hebben. Wanneer je zoveel keuzes kunt maken, hoe weet je dan dat je de juiste maakt en niet iets belangrijks mist?

Vervelend vinden om niet uitgenodigd te worden

Hoe herken je FOMO? 

Als je veel last hebt van FOMO, heb je waarschijnlijk het gevoel alsof je altijd iets moet doen. Je wilt waarschijnlijk het meeste uit iedere dag halen, waardoor je agenda non-stop volgepland is. Heb je nog een vrij uurtje over op je dag? Dan weet je altijd wel iets wat je nog kunt doen. Ook zorg je ervoor dat je tijd maakt voor een belangrijk evenement of feestje, zelfs wanneer je daar eigenlijk te moe voor bent. Kortom: mensen met sterke FOMO doen er alles aan om geen enkele kans mis te lopen.

FOMO uit zich trouwens niet alleen in een volle agenda. Je kan het ook merken aan de manier waarop je met je telefoon omgaat. Merk je dat je de hele dag social media aan het checken bent? Heb jij je telefoon nooit op stil staan in de angst om een belangrijk telefoontje of berichtje te missen? Ook dat is een vorm van FOMO. Onze telefoons zijn gevuld met informatie die je het liefste allemaal in je op wilt nemen.

Ook sociale contacten vinden tegenwoordig veel meer online plaats. Ben je dus niet online, dan mis je ook weer een aantal van die mooie kansen waar je zo graag mee bezig bent. Veel mensen de overmatig social media gebruiken hebben dan ook echt last van FOMO.

Het verband tussen FOMO en stress

Wanneer je nadenkt over de manieren waarop FOMO zich uit, is het niet gek dat je stress kan ervaren door dit probleem. Je lichaam en je hoofd hebben namelijk ook gewoon rust nodig. Wanneer jij constant bezig bent met het zoeken van de volgende kans, kan het zijn dat je nooit helemaal tot rust komt. Je hoofd heeft ook de ruimte niet om alle ervaringen in een dag te verwerken, omdat jij altijd al bezig bent met het volgende.

Natuurlijk houd je dat wel een paar dagen vol, maar wanneer je je altijd laat leiden door je angst om iets te missen, loop je tegen problemen aan. Het resultaat is een gestrest gevoel en extreme vermoeidheid.

Mensen die het ontzettend druk hebben, merken dat ze minder controle over hun leven hebben. Dat komt doordat je altijd met meerdere dingen tegelijkertijd bezig bent. Hierdoor verlies je het overzicht en heb je het gevoel dat jij niet meer de baas bent over je eigen leven. Je angst om geen enkele kans te laten liggen, zorgt er uiteindelijk dus voor dat je veel minder goed kunt bepalen welke kansen nou echt nuttig zijn voor jou. Oftewel: FOMO zorgt er op den duur alleen maar voor dat je je nog meer gestrest voelt.

Overal bij willen horen

Meer burn-outs door FOMO? 

Stress is slechts één van de klachten die je kunt krijgen wanneer je last hebt van FOMO. Laat jij de angst om iets te missen je leven leiden? Dan kan het zomaar zo zijn dat je een burn-out ontwikkelt. In dat geval ben je veel te veel en veel te lang over je eigen grenzen heen gegaan. Mensen met FOMO zijn namelijk geen ster in het zeggen van “nee”. Je vraagt hierdoor steeds meer van jezelf en je lichaam raakt uitgeput. Hierdoor kan je echt somber worden.

Mensen met FOMO vragen ontzettend veel van zichzelf. Het is nooit goed genoeg, want er is altijd wel een kans die je laat liggen. Hierdoor kan je je ontevreden voelen over jezelf en het gevoel hebben dat anderen alles beter voor elkaar hebben. FOMO is dus ook een echte aanslag op je zelfverzekerdheid. Al deze factoren bij elkaar kunnen ervoor zorgen dat je helemaal niks meer kunt.

Je bent fysiek en mentaal uitgeput, waardoor zelfs de kleinste taak ontzettend veel moeite kost. Dat is een duidelijk teken dat je (bijna) een burn-out hebt.

FOMO is dus alles behalve een onschuldig gevoel, want de angst om iets te missen kan je leven langzaam maar zeker overnemen. Daarom is het belangrijk om het probleem zo snel mogelijk te herkennen. Des te sneller je FOMO aanpakt, des te minder risico je hebt dat je dagelijks leven op den duur negatief wordt beïnvloedt.

Gerelateerde artikelen

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Similar Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *