Young professional met burn-out: in onderstaand interview met David (naam is veranderd) kun je lezen hoe een young professional gecoacht werd en wat zijn bevindingen zijn. We hopen hier andere studenten weer mee te kunnen helpen:
Waarom hulp zoeken bij burn-out?
Op welk moment in jouw leven maakte je de beslissing dat het zo niet verder kon en dat je op zoek ging naar hulp? Beschrijf ook de ‘aanloop’ naar dit punt.
Ik zat in de tweede fase van mijn afstudeertraject. Door enorme druk van binnenuit om op tijd en met een goed cijfer af te studeren had ik de lat erg hoog gelegd. Daarnaast zat ik in een relatie met iemand die last had van een paniekstoornis, wat ook veel energie kostte. Ook ben ik twee keer in anderhalve maand flink ziek geworden (eerst voorhoofdsholte-, oog- en oorontsteking; later buikgriep). Tot slot was ik tegelijk bezig met het sollicitatietraject bij twee bedrijven waar ik wilde gaan werken na mijn afstuderen.
Lees ook het artikel: de lat hoog leggen
Breekpunt
Eerste ‘breekpunt’ was mijn eerste paniekaanval, toen ik mijn (nu ex) vriendin probeerde bij te staan in haar tot dan toe diepste dieptepunt. Dit deed ik af als een incident, maar de impact was gigantisch.
Een maand later kreeg ik die buikgriep. De hevigheid van deze buikgriep triggerde paniekaanval 2 en een aantal volgende. Na 2 weken leek de buikgriep nog niet over te gaan. De diagnose toen werd gesteld dat de restklachten stress-gerelateerd waren. Vanaf dat moment heb ik hulp gezocht, maar geen rust weten te pakken.
Hoe kunnen wij je helpen?
Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.
Startpunt van coaching
Wat was de situatie op het moment dat je van start ging met het begeleidingstraject bij Meulenberg?
Ik startte met het coachingstraject bij MTC een half jaar na de heftigste klachten van de burn-out waren begonnen. Op dat moment was ik een maand aan het werk ongeveer en had ik enorm veel moeite om met de alledaagse stress van het starten met werken om te gaan.
Ook was ik toen net weer single. Al met al had ik erg veel moeite met ontspannen en daarmee met het duurzaam functioneren binnen mijn nieuwe functie.
Lees ook: Millennial met burn-out
De reis
Wat is er tijdens het begeleidingstraject aan de orde geweest? Wat is jou in het bijzonder bijgebleven, wat waren de belangrijkste punten? Welke inzichten heeft het gebracht? Welke patronen in jouw gedrag heb je ontdekt? Welk gedragspatroon is effectief en welke niet? Hoe hebben deze punten en inzichten jou dichter bij jouw doel(en) gebracht?
Het begin van de route was het (h)erkennen van de klachten en die een plekje leren geven. Hierdoor verdween bij mij een deel van de druk van het ‘zo snel mogelijk moeten herstellen’. Ik was enorm veel bezig om weer terug mijn oude zelf te worden aan het begin, maar Gerda heeft aan het begin duidelijk weten te maken dat die manier van denken en dat doel allebei delen van de reden waren dat ik in deze situatie beland ben.
Halverwege het traject heeft Gerda me uitgedaagd om zelf aan te geven waar mijn grenzen lagen, door middel van een klein circuitje met oefeningen. Hier was het stellen van de vraag ‘Ga je nog een rondje?’ genoeg om mij mezelf compleet te geven, tot voorbij het punt van frustratie en uitputting. De confrontatie met dit simpele feit tezamen met de simpele oplossing: ‘je mag best stoppen, maar je moet het zelf aangeven!’ heeft me mijn belangrijkste les bijgebracht van dit traject.
Ik heb leren herkennen hoe mijn initiële reactie op uitdagingen er voor zorgt dat ik direct begin met sprinten. Hard werken is mijn standaard en ik heb de discipline om mezelf compleet over de kop te werken. Dit is een belangrijk wapenfeit om dingen te bereiken, maar tegelijk ook mijn grootste valkuil.
Huidige situatie
Beschrijf hoe het nu met jou gaat. Wat vindt je moeilijk en heb je nog te leren? Welke dingen gaan er goed? Wat is veranderd en wat doe je anders? Wat is jouw kijk op het leven?
Op het moment gaat het stukken beter met me dan een jaar (en half jaar sinds de start van het MTC traject) geleden. Ik merk dat ik nog steeds heel veel bezig ben met mijn herstel en het balanceren van werk, sport, sociale activiteiten en rust. De balans hierin heb ik nog altijd niet gevonden en het kost me nog altijd vrij veel energie om hier mee bezig te zijn.
Aan de andere kant ben ik al veel verder dan ik ooit geweest ben hierin en pluk ik elke dag de vruchten van de stapjes vooruit die ik maak. Ik probeer het mezelf liefhebben te realiseren door beter voor mezelf te zorgen. Daarnaast reflecteer ik meer op wat ik aan het doen ben, waar ik mee bezig ben en wat het effect daarvan op mij is.
Mijn kijk op het leven is anders dan het eerder was. Ik ben meer realistisch geworden in mijn ogen en heb minder de drang om altijd maar het meest effectief en efficiënt te zijn. Hierin zit een zekere rust, dat af en toe niet maximaal gaan ook gewoon ‘ok’ is. Daar ook nog echt van leren genieten is een volgende stap. Ik merk dat ik naast de zoektocht naar de balans in mijn leven ook nog moeite heb met het alleen zijn. Hierin is het denk ik wel belangrijk dat ik eerst daadwerkelijk leer van mezelf te houden en gelukkig te worden alleen.
Lees ook over: bewijsdrang
Blik op de toekomst
Hoe kijk je naar de toekomst?
Met gemengde gevoelens als ik heel eerlijk ben. Voorop, dit is een stuk positiever dan het eerder was. Van dag tot dag ben ik gelukkiger dan afgelopen jaar, zie ik de toekomst rooskleuriger in en merk ik dat ik op persoonlijk vlak vooruit ga. Echter merk ik dat ik moeite heb met het feit dat ik geen echt tastbaar doel voor ogen heb. Mijn doelen vorig jaar waren afstuderen & gaan samenwonen.
Door het behalen van mijn afstuderen en het noodgedwongen beëindigen van de relatie mist iets dergelijks nu. Ik kan er gedeeltelijk mee ‘dealen’, mede door het herstel en eigen ontwikkeling als doel te zien, maar toch voelt het alsof ik doelloos door het leven ga. Door de zoektocht naar een nieuw doel zal dit gevoel nog even blijven, maar ik heb er vertrouwen in dat dit goed gaat komen. Net als het vinden van de balans en het volledig herstellen, zodat ik dit hoofdstuk af kan sluiten.
David is gecoacht door Gerda (burn out coach in Zuid Holland)
Lees andere ervaringsverhalen..
- Ervaringsverhaal van J.J.
- Ervaringsverhaal van H.D. | 55+ en veel stress
- Ervaringsverhaal van HY | 16 jaar en burn-out + blijvende klachten
Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)
Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.
Hulp bij burn-out en stress
Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!
Bekijk ons aanbod voor: